Шест мегатенденции, които ще променят света

Проучване на EY очертава основните движещи сили, които ще оформят облика на бъдещето

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

Големи трансформиращи глобални сили, които определят бъдещето чрез дълбокото си въздействие върху бизнеса, икономиките, индустриите, обществата и индивидите – така от консултантската компания EY описват същността на т.нар. мегатенденции, които оформят облика на съвременния променящ се свят и чието развитие си струва да бъде наблюдавано в следващите години:


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  glog avatar :-|
  glog

  Най-лесно е да се правят дългосрочни прогнози. При това колкото са по-дългосрочни, толкова е по-лесно. Защото, примерно казано, през 2030 година едва ли някой ще се сети за дадената тук прогноза, за да сравни нейната степен на реализиране. И да определи нейната степен на достоверност.

  Не зная какво са имали предвид футуролозите, направили тази прогноза. Но ми се струва, че при нейната направа не са били взети важни политически и социални процеси, които имат огромно влияние върху икономическото развитие на планетата. Ще спомена само две от тях.

  Първият от тях е социален. Това е процесът на нарастване на пропастта между бедни и богати държави и социални групи, който възниква някъде около 1970 година, установен е около 1990 година, но е признат като факт официално чак на Форума в Давос в началото на 2014 година. Който все още е табу за медиите, така че хората, които знаят за него, не са особено много. И който има огромно икономическо значение, защото води до прогресивно намаляване на покупателните възможности на основната част от крайните потребители, поради което генерира стагнация, рецесия и кризи. Всъщност този процес е основната причина за кризата от 2008 година, която все още не е преодоляна.

  Вторият е политически. Това е процесът на засиленото противоборство между така нареченият ЗАПАД (САЩ, ЕС и още няколко богати държави, като Канада например) и БРИКС. За сега сигурна прогноза за това, коя от двете групировки ще победи, е все още невъзможна. А икономическото развитие на света в огромна степен зависи от това, колко дълго ще продължи това противоборство и какъв ще бъде крайният политически резултат от него.

 • 2
  kili avatar :-|
  kili

  "В световен мащаб в момента възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия, но към 2030 г. делът на генерираната от тях енергия може да достигне 50%." т.е. няма да има промяна.

 • 3
  mishoboss. avatar :-|
  Mihail Panayotov

  Kili, не. "В световен мащаб в момента възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия" - това значи съотношение 1 към 2. 50% значи съотношение 1:1. Тоест, доволна промяна.

 • 4
  jig avatar :-|
  jig

  [quote#1:"glog"]Това е процесът на нарастване на пропастта между бедни и богати държави [/quote]
  Не съм съгласен.
  Пропастта между бедни и богати държави намалява. Китай и Индия, представляващи 1/3 от човечеството, са съкратили разликата си с на-богатите държави няколко пъти в сравнение с преди 20 г. Същото се отнася и за почти всички други азиатски и африкански бедни държави.
  Това, което се увеличава, е разликата между бедни и богати вътре в самите държваи. Това е свързано с глобализацията. Например на образован човек в бедна държава доходите му ще нарастват непропорционално, а на необразован човек в богата държава - ще намаляват относително.

 • 5
  jig avatar :-|
  jig

  До коментар [#3] от "Mihail Panayotov":

  1 разделено на 1 е равно на 1.
  Т

 • 6
  mishoboss. avatar :-|
  Mihail Panayotov

  До коментар [#5] от "jig":

  ОК, не се изразих правилно. Но идеята си остава. В статията се казва "възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия" от невъзобновяеми източници. Това е съотношение 1:2, или иначе казано, възобновяемите източници са 33% от целия микс. Съшевременно, 50% е половината, или ако го приравним в числово съотношение възобновяеми към невъзобновяеми, то съотношението е 1:1.

 • 7
  sylvester avatar :-|
  sylvester

  В статията се казва " В световен мащаб в момента възобновяемите източници допринасят за един от всеки два мегавата енергия, но към 2030 г. делът на генерираната от тях енергия може да достигне 50%." Което практически не ни дава никаква информация за делът им към днешна дата. Защото "допринася за..." може да означава допринася 1% или допринася 16%, или допринася 92% от всеки втори мегават.... все е "принос".

 • 8
  glog avatar :-|
  glog

  До коментар [#4] от "jig": ≪Пропастта между бедни и богати държави намалява. Китай и Индия, представляващи 1/3 от човечеството, са съкратили разликата си с на-богатите държави няколко пъти в сравнение с преди 20 г. Същото се отнася и за почти всички други азиатски и африкански бедни държави.≫

  Имаш известно право. Да уточним. Разликите между бедни и богати държави нарастват между държавите от една и съща икономическа групировка от държави. Между социалните групи – в рамките на отделната държава.

  Благодаря за коментара, който доведе до известна корекция от моя страна.

 • 9
  qyd1424884427392548 avatar :-P
  Ned Apostolov

  Добре, но това е прогноза, която е на толкова високо ниво, че реално няма никаква полза от нея.

  Ето и моята прогноза за необозримото бъдеще - "Докато колите продължават да се движат по асфалтови пътища и да бъдат задвижвани от мотор с електрически или ДВГ - най-вероятно ще имат по 4 колела и между 2 и 4 врати!!!!" Помогнах ли ви? Нещо ново някой научи ли?

 • 10
  eev42433509 avatar :-|
  иван пасев

  Е как пък не можете да сметнете, че "един от всеки два"(мегавата) е половината или 50 %. Направо се изумявам от неграмотността, която ни заобикаля. А най-лошото е, че такива стават и депутати и директори и резултата го виждате всички - ПЪЛНА КОЧИНА!
  Време е интилигентните да вземат властта в ръцете си! Как смятате Вие?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход