Камамберът трябва да умре

Показното унищожаване на храни говори за провала на руското ембарго. Дори да не свали рейтинга на Путин, това ще увеличи бедността и нестабилността

Не храни, а врагове
Не храни, а врагове    ©  "Росселхознадзор"
Не храни, а врагове
Не храни, а врагове    ©  "Росселхознадзор"

Строга дама в униформа чете обвинителния акт на фона на рафтовете в супермаркет в руската република Татарстан. До служителката на закона за допълнителна тежест и авторитет стоят още две длъжностни лица. Камерата се насочва към обвиняемите - три пакетирани охладени гъски, контрабандирани вероятно от Унгария. После мизансценът се променя и се вижда незабавното изпълнение на смъртната присъда. Приближава се палачът, като в ролята е голям жълт багер. Трите гъски, вече разопаковани, са проснати една до друга върху земята. Операторът показва в едър план как веригите на багера премазват осъдените. След това машината спира, тръгва назад и минава върху тях още веднъж. Включва отново на предна скорост и потретва упражнението. И после пак назад. Цялата сцена е озвучена от изпълнение на руския химн.

Това е само едно от цяла поредица видеа, излъчени по руската телевизия или разпространявани в интернет, показващи горене на свинско месо в инсинератори, заравяне в земята на нектарини и правенето на "фондю по белгородски" (както бодро озаглави новинарската програма "Вести" репортажа си за премазването с трактор на девет тона сирене в пограничната Белгородска област). Публичните екзекуции на неща като гауда, домати и пилешки бутчета се случват с благословията на президента Владимир Путин, който в края на юли подписа указ за унищожаването на хранителните продукти, внесени в страната в нарушение на действащото ембарго. То беше въведено от Кремъл миналата година в отговор на санкциите на ЕС и САЩ, наложени срещу Русия заради анексирането на Крим и действията й в Украйна.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал