Камамберът трябва да умре
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Камамберът трябва да умре

Не храни, а врагове

Камамберът трябва да умре

Показното унищожаване на храни говори за провала на руското ембарго. Дори да не свали рейтинга на Путин, това ще увеличи бедността и нестабилността

Светломира Гюрова
16458 прочитания

Не храни, а врагове

© "Росселхознадзор"


Строга дама в униформа чете обвинителния акт на фона на рафтовете в супермаркет в руската република Татарстан. До служителката на закона за допълнителна тежест и авторитет стоят още две длъжностни лица. Камерата се насочва към обвиняемите - три пакетирани охладени гъски, контрабандирани вероятно от Унгария. После мизансценът се променя и се вижда незабавното изпълнение на смъртната присъда. Приближава се палачът, като в ролята е голям жълт багер. Трите гъски, вече разопаковани, са проснати една до друга върху земята. Операторът показва в едър план как веригите на багера премазват осъдените. След това машината спира, тръгва назад и минава върху тях още веднъж. Включва отново на предна скорост и потретва упражнението. И после пак назад. Цялата сцена е озвучена от изпълнение на руския химн.

Това е само едно от цяла поредица видеа, излъчени по руската телевизия или разпространявани в интернет, показващи горене на свинско месо в инсинератори, заравяне в земята на нектарини и правенето на "фондю по белгородски" (както бодро озаглави новинарската програма "Вести" репортажа си за премазването с трактор на девет тона сирене в пограничната Белгородска област). Публичните екзекуции на неща като гауда, домати и пилешки бутчета се случват с благословията на президента Владимир Путин, който в края на юли подписа указ за унищожаването на хранителните продукти, внесени в страната в нарушение на действащото ембарго. То беше въведено от Кремъл миналата година в отговор на санкциите на ЕС и САЩ, наложени срещу Русия заради анексирането на Крим и действията й в Украйна.

Показното унищожаване на огромни количества храна (по данни на "Росселхознадзор" само за първата седмица в огъня и под багерите са минали над 500 тона "санкционни" продукти) не просто изглежда гротескно и цинично, особено в страна, която помни глад, но и по-скоро символизира слабост, отколкото сила. Аутодафето на деликатесите, замислено вероятно като демонстрация на твърдост и решителност срещу враждебния Запад, само издава провала на руското ембарго. Скорошното му удължаване с още една година на фона на рецесията и спадащите доходи на руснаците може би няма да свали космическия рейтинг на Путин, но ще увеличи бедността, недоволството и нестабилността.

Кладата на самозабравата

Зрелищната война срещу хамона и моцарелата предизвика необичайно силен негативен отзвук в Русия, и то не само сред критиците на Путин. Разхищаването на храна продължава да е табу в страна, преживяла глад, отнел живота на милиони през 20-те и 30-те години на миналия век, а също и по време на обсадата на Ленинград (сега Санкт Петербург), когато стотици хиляди измират, защото няма какво да ядат. Още повече че и настоящето не е особено охолно -  близо 23 млн. руснаци (почти 16% от населението) живеят под прага на бедността и броят им върви нагоре.

Това обяснява защо само в първите дни след пускането на петиция на сайта change.org, призоваваща Путин да отмени указа, тя бе подкрепена от над 350 000 души. И докато говорителят на Путин Дмитрий Песков небрежно обясни, че правителството ще провери дали зад онлайн подписите стоят реални хора, то едва ли има съмнения за самоличността на много други, които застанаха срещу вакханалията с лицата и имената си.

Макар да няма особена изненада, че бившият премиер и настоящ опозиционер Михаил Касянов определи с горчив сарказъм действията на властта като "истински триумф на хуманизма", то критиките в Twitter от хора като прокремълския тв водещ Владимир Соловьов например вероятно са били неочаквани за управляващите. От Руската православна църква също надигнаха глас. "Моята баба винаги ми е казвала, че изхвърлянето на храна е грях. Тази идея е безумна, глупава и срамна. Подобна мисъл би могла да се роди само от преситен човек, който в последните десетилетия не е изпитвал нужда от нищо и е готов в името на популизма и квазипатриотизма да измисли нещо такова", заяви пред сайта "Православие и мир" протойерей Алексий Уминский, известен с топлите си връзки с Кремъл.

Журналистът Валерий Панюшкин (роден в Ленинград) написа в snob.ru, че когато е разбрал за указа на Путин (също от този град), е бил не толкова възмутен, колкото удивен. "Ленградчанин? Син на жена, преживяла блокадата, и на мъж, ранен в битката за града? Брат на дете, умряло при обсадата? Унищожава храна? Как е възможно", възкликна Панюшкин. Заваляха идеи, вместо да бъдат разхищавани, продуктите да бъдат дадени на детски домове, на бедни и пенсионери, за благотворителност, да бъдат изпратени в Донбас или в Африка. Някои от инициативите бяха подкрепени дори от пропутински депутати.

Ембарго за вас, ползи за нас

Според Татяна Становая, ръководител на аналитичния департамент на Центъра за политически технологии, причината за действията на Кремъл - обяснени официално с мотива, че контрабандираните продукти са опасни за здравето на руснаците - е, че забраната за внос просто се е провалила. И за управляващите това е толкова злепоставящо, колкото би било за Брюксел и Вашингтон, ако "приятелите на Путин", фигуриращи в техните забранителни списъци, можеха да продължават да се разхождат спокойно из Лондон или на Френската ривиера и да продължават да теглят заеми от западни банки, макар и при по-високи лихви. "Проблемът на Кремъл е, че западните санкции срещу Русия работят, докато руските са само мираж.

В тези обстоятелства единственият възможен отговор на Кремъл е да унищожи храната", пише Становая в анализ, публикуван от московския център на Carnegie. Надеждата е това да изплаши контрабандистите и да помогне за запушване на пробойните в прилагането на забраната. От същия порядък е и внесеният в Думата законопроект за криминализиране на вноса на "санкционни" храни, предвиждащ наказание до 12 години затвор.

Същевременно, ако ябълките и пармезанът бъдат насочени към сираци и възрастни хора, при настоящите висини на корупцията в Русия те така или иначе най-вероятно няма да стигнат до тях. Точно това се случва с хуманитарната помощ, изпращана в Донбас, голяма част от която се краде и продава, отбелязва Становая.

Иронията е, че основната причина за неефективността на ембаргото е Евразийската икономическа общност, замислена от Кремъл като конкурент на ЕС. Макар в нея да влизат само четири други държави - Армения, Беларус, Киргизстан и Казахстан - сега те имат отворени граници с Русия и не са се присъединили към забраната за внос от ЕС. Резултатът е, че в московските ресторанти и супермаркети могат да се намерят природни феномени като беларуска сьомга. Лишената от излаз на море Беларус няма как да произвежда тази риба, но лесно може да печата фалшиви етикети и да препакетира идващи от Европа храни. Така и апетитът на руснаците за сьомга бива задоволен, макар и на по-висока цена, защото заради "контрабандната премия" беларуската сьомга неизбежно е по-скъпа от норвежкия оригинал.

Както пише журналистът Юлия Йофе в статия за сп. Foreign Policy, руската забрана на западните храни не е просто циничен популизъм, а и шанс за приятелчетата на Кремъл навън и вътре в страната да направят бързи пари. Това важи и за инициативата за публичните клади, зад която също прозира клиентелизъм. Идеята идва от земеделския министър Александър Ткачев, който, преди да заеме поста през април, дълги години е бил губернатор на Краснодарска област, известна като селскостопанското сърце на Русия. През този период Ткачев успява да създаде своеобразен личен земеделски монопол в региона, като според разследване на руското издание на сп. Forbes по време на губернаторския му мандат състоянието на настоящия министър нараства цели 33 пъти. Сега той е двигател за затягането на забраната за европейските продукти, които се явяват съперници на тези от Краснодар.

Аутодафе по време на криза

Какви са ефектите обобщава скорошен доклад на аналитичния център към самото руско правителство - ембаргото се отразява негативно на конкуренцията и води не само до ръст на цените, но и до понижаване на качеството на храните. В резултат една трета от руснаците са започнали да пестят от разходите за основни продукти като месо, колбаси и сирене, показват данни от изследвания на общественото мнение.

"Преди не обръщах особено внимание колко струва сиренето, взимах това, което ми харесваше. А сега гледам цената и купувам по-скъпо и по-малко", казва пред "Капитал" работещата пенсионерка Вера Широкая от Иркутск. Тя пресмята, че харчи за храна 40% повече от преди и смята, че ситуацията ще става по-мрачна. Нейните наблюдения се потвърждават от статистиката - само за първите шест месеца на годината инфлацията при хранителните продукти е скочила с 23%.

Същевременно обещанието на Кремъл, че забраната ще стимулира местното производство, не изглежда да се осъществява. Просто защото построяването на птицекомбинат или ферма за крави например не става от днес за утре и изисква инвестиции, които при замръзналото кредитиране и високите лихви в Русия - дължащи се и на западните санкции - трудно могат да бъдат направени. Не е ясно и дали ще си струват предвид свитото потребление заради спада на доходите и срива на рублата. Всъщност реалните разполагаеми доходи на руските домакинства започнаха да вървят надолу в края на 2014 г. за пръв път през 15-те години управление на Путин и през второто тримесечие на 2015 г. са намалели с 4.6%.

Точно с толкова се е свила и руската икономика за същия период и очакванията са рецесията да се задълбочава под действието на тройния шок от поевтиняването на петрола, вървящата ръка за ръка с него обезценка на рублата и ефекта от санкциите на ЕС и САЩ. "Това се очертава като най-жестоката криза, която е сполетявала Русия, дори ако сравняваме с 1998 г. и 2008 г. И още не сме видели най-лошото", коментира пред в. Financial Times Ирене Швакман, директор на офиса на McKinsey в Москва.

Въпреки всичко това засега не изглежда гневът на руснаците от размазаните праскови и изтъняващите им портфейли да се насочва към Путин. Рейтингът му продължава да се рее във висините, а според изследвания на центъра "Левада" за последните 18 месеца делът на руснаците, които се притесняват от международната изолация на страната им, е спаднал от 56% на 38%. Освен това цели 68% се отнасят положително към хранителното ембарго и делът на тези, които смятат, че то вреди повече на Запада, отколкото на Русия, е по-висок от мислещите обратното (35% срещу 15%).

Част от обяснението е, че немалко от забранените продукти са от висок клас и така или иначе не са нещо, което руснаците вечерят често. Както отбелязва изданието "Аргументы и факты", "болшинството наши съотечественици не ядат камамбер, моцарела и гъши дроб всеки ден, а много от тях, колкото и да е страшно да се каже, дори не подозираха за съществуването им преди публикуването на забранителния списък". Същевременно обсадната реторика как Русия е заобиколена от врагове и си струва да се изтърпят някои жертви в името на нейното величие, изглежда, работи, поне засега.

Политологът Константин Калачев смята, че хората са готови да издържат още известно време, като повечето от тях така или иначе даже не разбират разликата между санкции и контрасанкции и поначало са вярвали, че Западът не желае да снабдява Русия с хранителни продукти. "Но нараства и глухото раздразнение. Недоволството ще се вдига заедно с курса на долара спрямо рублата и вървящото с това покачване на цените. Въпросът е докога ще стигне търпението. Мнозина вярват, че скоро Путин ще оправи всичко и пак ще дойде хубаво. Надеждата умира последна", казва Калачев пред "Капитал". Но след пакетираните унгарски гъски някой ден може да дойде и нейният ред.

По темата работи и Александр Братерский, Москва

Строга дама в униформа чете обвинителния акт на фона на рафтовете в супермаркет в руската република Татарстан. До служителката на закона за допълнителна тежест и авторитет стоят още две длъжностни лица. Камерата се насочва към обвиняемите - три пакетирани охладени гъски, контрабандирани вероятно от Унгария. После мизансценът се променя и се вижда незабавното изпълнение на смъртната присъда. Приближава се палачът, като в ролята е голям жълт багер. Трите гъски, вече разопаковани, са проснати една до друга върху земята. Операторът показва в едър план как веригите на багера премазват осъдените. След това машината спира, тръгва назад и минава върху тях още веднъж. Включва отново на предна скорост и потретва упражнението. И после пак назад. Цялата сцена е озвучена от изпълнение на руския химн.

Това е само едно от цяла поредица видеа, излъчени по руската телевизия или разпространявани в интернет, показващи горене на свинско месо в инсинератори, заравяне в земята на нектарини и правенето на "фондю по белгородски" (както бодро озаглави новинарската програма "Вести" репортажа си за премазването с трактор на девет тона сирене в пограничната Белгородска област). Публичните екзекуции на неща като гауда, домати и пилешки бутчета се случват с благословията на президента Владимир Путин, който в края на юли подписа указ за унищожаването на хранителните продукти, внесени в страната в нарушение на действащото ембарго. То беше въведено от Кремъл миналата година в отговор на санкциите на ЕС и САЩ, наложени срещу Русия заради анексирането на Крим и действията й в Украйна.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

29 коментара
 • 1
  e_mil avatar :-|
  tamada

  За "беларуската" сьомга бъзиците са оправдани, защото със сигурност се знае, че са увеличили вноса от Норвегия и я препродават в Русия. Но за излаза на море не сте прави. Има езерна сьомга, която се въди в езера на повече от 200 км от океана.
  Ясно е, че беларусите дори да имат от нея то не могат да оправдаят такъв добив. Но е невярно да се каже, че щом не са на море не може да имат сьомга.

 • 2
  rxb1418346119385170 avatar :-|
  Nikolai Tsekov

  Русия е била подложена близо 80 година на уникален терористичен експеримент на обратен подбор, от който са оцелели единствено подчиняващите се и търпящите всичко. Изродите Ленин, Сталин и сие избиха над 25 милиона жители на империята, за да постигнат целта, на която се радва сегашното вампирско джудже Путя. Но дните му са преброени - дори и без вътрешна съпротива, чудовището е обречено от абсолютната колониална зависимост на руската икономика от приходите от нефт и газ. Като гледам котировките, Чичо Сам и Леля Европа полагат особени грижи тези доходи да се топят вече не ден за ден, а час по час...на добър път, Путя, ще те видим в Хага....

 • 3
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  ПОРЕДНАТА НИСКОБЮДЖЕТНА БОЗИЧКА НА СВЕТЛОМИРКА ГЮРОВА
  ЕДНО И СЪЩО-ВКЛЮЧИТЕЛНО И КОМЕНТАРИТЕ ОТДОЛУ
  КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ А РУСИЯ СИ ВЪРВИ...........

 • 4
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Руснакът е привикнал към студ и глад! Гладни, но горди- за какво?

 • 5
  hitrata_svraka avatar :-(
  Хит®ата Св®ака ;)

  Русия стремглаво лети по пътя на Венецуела и Северна Корея,
  ама още не е стигнала техните "висоти"... :(
  Горко на братята и сестрите руси. Чака ги още по-голям глад. :(
  Но те бедните и без това не могат да си позволят луксозни европейски стоки. Ударът реално е по богатите. Не е прост Влади́мир Влади́мирович! :)

 • 6
  hitrata_svraka avatar :-?
  Хит®ата Св®ака ;)

  Нали уж се пишат християни? Господ някога казал, "Съберете останалите къшеи, за да не се похаби нищо!"

  Да бяха глобили фирмите вносители - щеше да има желания ефект.

 • 7
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#3] от "onufrii":


  [quote#3:"onufrii"]КУЧЕТАТА СИ ЛАЯТ А РУСИЯ СИ ВЪРВИ...[/quote]


  Накъде?

 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  А по темата:

  Новият марксизъм-путинизъм само ще насърчи черен пазар за вносни продукти със съответните загуби на мита, акцизи, ДДС-та и прочее.

  Очаквам колхозно-червеноармейски вариант на доктрината Чучхе (주체) - примерно Путхе (от Путин).

 • 9
  8th_ball avatar :-|
  8th_ball

  Прочетох в един руски форум следния коментар:

  "Какво ще стане, когато хлябът и доларът станат по 100 рубли? Как какво - рейтингът на Путин от нищожните 89% ще скочи до съвсем закономерните 200"

  (Няма как да направя така, че настроението ми да е едновременно "Весело" и "Разстроено", че и "Гневно"...)

 • 10
  bvanetza avatar :-|
  Borislav Valkov

  Дори да се събуди руската икономика и животновъдството и хранителната преработвателна индустрия да задоволят нуждите на Русия, то при отпадане на санкциите и контра- санкциите ще навлезнат храни в Русия със качество и цени, които са конкурентни на повечето местни стоки. Та въпросът за храните според мен не е дали Русия може да си ги произвежда, а дали руската икономика може да развие конкурентно способност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.