Игра на всичко коз

С хазартните удари по ПКК турският президент Ердоган иска да върне абсолютното мнозинство на партията си на предстоящите избори. Това засега не изглежда постижимо

Ердоган не крие амбициите за заздравяване на едноличната си власт
Ердоган не крие амбициите за заздравяване на едноличната си власт    ©  reuters
Ердоган не крие амбициите за заздравяване на едноличната си власт
Ердоган не крие амбициите за заздравяване на едноличната си власт    ©  reuters

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заложи на риска. Анкара започна военна кампания срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и три седмици по-късно обяви предсрочни парламентарни избори. Ердоган се надява да спечели гласовете на националистите и така да върне абсолютното мнозинство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която основа през 2001 г. Оттам нататък пътят му за президентска република ще бъде отворен.

Но хазартният стремеж на президента към политически дивиденти и ударите по кюрдските бунтовници зачеркнаха години на напредък в турско-кюрдския мирен процес. Те отприщиха вълна от атентати на турска територия и събудиха призраците на един конфликт, за който доскоро изглеждаше, че е намерено решение. Никак не е сигурно дали гамбитът на Ердоган ще му донесе желаното мнозинство. Няма съмнение обаче, че действията му тласкат Турция към хаос и нестабилност.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал