Игра на всичко коз
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Игра на всичко коз

Ердоган не крие амбициите за заздравяване на едноличната си власт

Игра на всичко коз

С хазартните удари по ПКК турският президент Ердоган иска да върне абсолютното мнозинство на партията си на предстоящите избори. Това засега не изглежда постижимо

Марина Станева
5242 прочитания

Ердоган не крие амбициите за заздравяване на едноличната си власт

© reuters


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заложи на риска. Анкара започна военна кампания срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и три седмици по-късно обяви предсрочни парламентарни избори. Ердоган се надява да спечели гласовете на националистите и така да върне абсолютното мнозинство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която основа през 2001 г. Оттам нататък пътят му за президентска република ще бъде отворен.

Но хазартният стремеж на президента към политически дивиденти и ударите по кюрдските бунтовници зачеркнаха години на напредък в турско-кюрдския мирен процес. Те отприщиха вълна от атентати на турска територия и събудиха призраците на един конфликт, за който доскоро изглеждаше, че е намерено решение. Никак не е сигурно дали гамбитът на Ердоган ще му донесе желаното мнозинство. Няма съмнение обаче, че действията му тласкат Турция към хаос и нестабилност.

Тънки политически сметки

Миналата седмица премиерът Ахмет Давутоглу не успя да състави коалиционно правителство след изборите през юни и Ердоган обяви предсрочен вот на 1 ноември. Във вторник той упълномощи Давутоглу да състави временен кабинет, който трябва да подготви новите избори.

След 13 години на власт управляващата ПСР загуби абсолютното си мнозинство в парламента на последния вот основно заради успеха на прокюрдската Партия на демокрацията на народите (ХДП), разглеждана като легалното крило на ПКК. За пръв път тя прескочи десетпроцентната бариера за влизане в законодателния орган с резултат от 13.1% и разбърка плановете на Ердоган, който имаше амбиции за заздравяване на едноличната си власт, като превърне Турция от парламентарна в президентска република.

Сега според конституцията всички партии трябва да бъдат представени във временния кабинет. Ако някоя от тях откаже, министерските постове могат да се попълнят с независими кандидати извън парламента. Лидерът на ХДП Селяхатин Демирташ заяви, че е готов да участва, но няма да се учуди, ако Ердоган се опита да изключи партията му. Другите основни политически сили - Републиканската народна партия (РНП) и Партията на националистическото действие (ПНД), отказаха да се включат. "Не можем да управляваме страната, като си затваряме вратата един на друг. Призовавам заедно с опозиционните партии да поемем отговорността в тези трудни времена за нацията ни. Трябва да избягваме стъпките, които ще създадат впечатление за политическа криза", коментира Давутоглу. И посочи, че може да даде министерски постове на опозиционни депутати, дори ако техните лидери не са съгласни.

Цялата ситуация обаче засилва перспективата за едно временно правителство, доминирано от ПСР и лоялни на партията политически фигури. РНП, която стана втора на юнските избори, поиска мандат за съставяне на кабинет. Но вместо това президентът избра провеждането на нов вот с надеждите резултатите да са по-добри за ПСР и отрече обвиненията, че е подкопавал коалиционните разговори, за да предизвика избори. Опозицията обаче посочи, че именно егото на Ердоган "ни въвлече в несигурност".

Участието на ХДП във временния кабинет ще бъде особено деликатен момент предвид факта, че Анкара нанася удари по кюрдските бунтовници. То ще разгневи националистите и може да струва на ПСР част от гласовете на изборите през ноември. Ердоган обвинява Демирташ и водената от него партия във връзки с ПКК, призната в редица страни за терористична организация, и поиска ареста на депутати с "терористични връзки". Но Демирташ нееднократно е призовавал за спиране на насилието и от двете страни в предимно кюрдския югоизток на страната, а ХДП изигра активна роля в мирния процес с кюрдските бунтовници, който сега обаче е в точката на замръзване. "Шест милиона души гласуваха за нас и имаме правото на трима министри. Няма значение кои министерства ще вземем. Все пак това е временно правителство и няма голям шанс да постигне много конкретни действия. Но отдаваме значение на присъствието си в този кабинет", заяви Демирташ.

През юни ПСР получи 41% от вота. На новите избори партията ще трябва да спечели 60% от депутатските места, за да може да свика референдум за засилване на президентската власт. С мнозинство от две трети ще може да извърши промените и без допитването. Но скорошно социологическо проучване на Metropoll показва, че и на вота през ноември ПСР няма да има необходимите гласове, за да управлява сама. Тя ще има резултат от 41.7%, а ХДП ще стигне 14.7%. Така се оказва, че политическата ситуация няма да се промени особено. Някои анализатори прогнозират, че ПСР вероятно ще опита отново да сформира коалиция РНП. "Социологическите проучвания показват, че управляващата партия няма да успее да постигне мнозинство в парламента както на юнските избори. Така че резултатите ще са много подобни на предишните. Но Ердоган не обича да дели властта и залага хазартно на сценария, че турското общество ще му даде мнозинство, защото цени стабилността, сигурността и силното лидерство", казва пред "Капитал" Фади Хакура от британския аналитичен институт Chatham House.

Политическата криза и проблемите със сигурността разклатиха доверието в Турция и изнервиха инвеститорите, което доведе до рекорден спад на турската лира. Това идва в комбинация с забавянето на икономическия ръст, увеличаването на безработицата и пълзящата нагоре инфлация. И ако след ноемврийските избори не се сформира стабилно правителство, проблемите само ще се задълбочават.

Краят на примирието

Политическата несигурност идва на фона на нарастване на насилието в страната през последните седмици, след като Турция предприе едновременна военна кампания срещу ПКК предимно в Северен Ирак и срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Сирия, давайки достъп на САЩ до своя военновъздушна база за провеждането на удари по джихадистите. В резултат трудно постигнатото двегодишно примирие между Анкара и кюрдските бунтовници се разпадна. В интервю за Reuters турският външен министър Мевлут Чавушоглу казва, че 61 войници и полицаи са били убити от ПКК и атаките по нейни цели ще продължат, докато бойците й не свалят оръжието. Според турската държавна новинарска агенция Anadolu убитите кюрдски бойци са 800.

Ситуацията е сложна, тъй като кюрдите реално са най-ефективният противник на ИДИЛ. А анализатори подозират, че Турция може и да е започнала офанзива срещу групировката, но същевременно следва друга цел, а именно да ликвидира ПКК. Според Ердоган кюрдските бунтовници са по-голяма заплаха за турската сигурност и териториален интегритет от джихадистите. "Ердоган много иска да спечели гласовете на националистите. Така че ударите по ПКК целят именно това. Другият фактор е, че турското правителство се опитва да попречи на сирийските кюрдски бойци да установят автономна зона в Сирия, тъй като се страхува, че турските кюрди ще последват същата цел", обяснява Фади Хакура. Опасенията на Анкара изглеждат съвсем реални, тъй като в момента YPG - въоръженото разклонение на ПКК в Сирия, укрепва позициите си в сирийската война, като оглавява борбата срещу ИДИЛ с подкрепата на американските въздушни удари и контролира обширна територия до турската граница.

Военни игри

Във вторник висшият командир на ПКК Дуран Калкан призова кюрдските бунтовници да се въздържат от непровокирани атаки срещу турските сили за сигурност. "Не трябва да има абсолютно никакви атаки срещу войници, които не извършват операции или не нападат бойци, или цивилни, които служат в политическата администрация и които просто са на границата, за да защитават страната си или стоят на пост", посочва Калкан пред Firat News, цитиран от Reuters. Това повдига въпроси доколко ПКК упражнява контрол над бойците, извършили скорошните атаки. Тя се дистанцира от убийството на двама полицаи на 22 юли, за което отговорност пое местна фракция на организацията и след което Анкара започна своите военни удари.

Калкан също така призова турските войници да не се подлъгват по "военните игри" на ПСР. Той заяви, че правителството използва въоръжените сили, за да затвърди хватката си над властта и да задуши кюрдските политически амбиции, представени от добрия изборен резултат на ХДП. Но Калкан също така критикува ХДП и призива на Демирташ към ПКК да спре с атаките, посочвайки, че партията не е успяла да осигури мир в парламента. "ХДП не е достатъчно иновативна и успешна в политиката. Те отправят призиви, но какво са постигнали, че да казват на другите какво да правят", казва Калкан.

Турция е ключов съюзник на Запада. Докато сирийските кюрди са само част от общия пъзел в Сирия. И няма място за сравнение между тях по отношение на цялостното им стратегическо значение за Европа и САЩ, пише в анализ на Европейския съвет за външна политика (ECFR). Експерти предполагат, че Вашингтон е решил тихомълком да позволи на Анкара да атакува ПКК. Но според ECFR изоставянето на турско-кюрдския мирен процес и рискът от разразяването на пореден конфликт в един нестабилен регион, както и излагането на опасност на съюза между анти-ИДИЛ коалицията и сирийските кюрди може да се окаже прекалено висока цена в замяна на по-голямото участие на Турция в борбата срещу джихадистите. Стратегията на Ердоган, изглежда, е риск печели, риск губи. Но в този случай основно губи.

 

Както никога досега

Прокюрдската Партия на демокрацията на народите (ХДП) постигна забележителен успех на последните турски избори. Тя влезе в парламента, разширявайки базата си от поддръжници до левите, либералите, защитниците на гей правата, природозащитниците и религиозните мюсюлмани. До голяма степен това се дължи на харизматичния й лидер Селяхатин Демирташ – 42-годишен адвокат по човешките права. Доскоро всеки човек или организация, които дори смътно бяха свързвани с кюрдското движение, включващо и ПКК, бяха смятани за терористи. Докато сега ХДП може спокойно да бъде описана като все успешна в опитите си да изглежда като традиционна кюрдско-турска лява опозиционна партия.

Автор: Капитал

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заложи на риска. Анкара започна военна кампания срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и три седмици по-късно обяви предсрочни парламентарни избори. Ердоган се надява да спечели гласовете на националистите и така да върне абсолютното мнозинство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която основа през 2001 г. Оттам нататък пътят му за президентска република ще бъде отворен.

Но хазартният стремеж на президента към политически дивиденти и ударите по кюрдските бунтовници зачеркнаха години на напредък в турско-кюрдския мирен процес. Те отприщиха вълна от атентати на турска територия и събудиха призраците на един конфликт, за който доскоро изглеждаше, че е намерено решение. Никак не е сигурно дали гамбитът на Ердоган ще му донесе желаното мнозинство. Няма съмнение обаче, че действията му тласкат Турция към хаос и нестабилност.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  daaam avatar :-|
  daam

  Интересно, ако се повторят почти същите резултати от предишните избори, какво ще прави Ердокан. Не може да си играе на избори без край, трябва да намери някакъв компромис. Явно, няма големи шансове за засилване на президентската власт

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Хаха, турците получиха своето ДПС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK