За какво точно ще гласува Гърция

Политиците не впечатляват с идеи и добри планове за управление. Избирателите са разочаровани, а кредиторите може би трябва да се притесняват

Докато с лекота маневрира в хаотичния вечерен трафик на гръцката столица Атина, таксиметровият шофьор дори за миг не се замисля върху въпроса как ще гласува на поредните парламентарни избори на 20 септември, които са вторите предсрочни тази година. "Този път изобщо няма да гласувам – безсмислено е", отсича той. На предишния вот през януари е пуснал бюлетина за радикалната лява партия СИРИЗА, но е разочарован от седеммесечното й управление.

През януари тя спечели с обещания за край на петгодишната политика на икономии, на постоянните съкращения, намаляването на заплати и пенсии и "диктата" на Тройката международни кредитори на Атина. Вместо това през юли лидерът й и вече бивши премиер Алексис Ципрас подписа трето споразумение за международна финансова помощ с още по-тежки условия за Гърция. Резултатът е очакван - отдръпване на много от избирателите на СИРИЗА. "Изглежда, че много от поддръжниците на радикалната левица или няма да гласуват изобщо, или ще дадат гласа си за друга партия", прогнозира пред "Капитал" политологът Димитрис Сотиропулос. Тенденцията е особено осезаема сред младите гласоподаватели, които на предишния вот имаха решаващ принос в победата на СИРИЗА. Сега обаче те са по-склонни да си останат в къщи на изборния ден. Друга част от досегашните поддръжници на Ципрас този път ще подкрепят новата радикална партия "Народно единство" на бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис. Той напусна СИРИЗА заради несъгласието си с подписването на новия меморандум с кредиторите.

Последните социологически проучвания засега поне не показват традиционната опозиция да печели от

Разочарованието на гърците

от Ципрас. В отделните сондажи консервативната "Нова демокрация" или води пред СИРИЗА с малка преднина, или й диша във врата, като разликите са в рамките на трипроцентовата статистическа грешка. "Нова демокрация" засега не успява да си върне гласовете от предишни избори, защото хората все още я асоциират с дълъг период на лоша администрация, грешни икономически решения, клиентелизъм и патронаж", обяснява Сотиропулос.

Основните претенденти не успяха да подобрят имиджа си и след тричасовия телевизионен дебат в сряда между седемте основни политически сили. От него отсъстваше само третата по популярност – фашистката "Златна зора", защото изобщо не беше поканена в студиото на държавната телевизия ЕРТ. Това, което направиха останалите, изобщо не приличаше на истински дебат. Вместо да дискутират един с друг, политическите лидери само отговаряха на въпросите на седналите срещу тях седем гръцки журналисти и повтаряха вече добре познатите си позиции. И едва ли някой от слушащите ги е успял да разбере как по-малко крайните от тях ще направят така, че Гърция да не се озове отново на изхода от еврозоната.

"Не успяхме да изпълним всички свои предизборни обещания, но борбата продължава и се надяваме на повече успех в бъдеще", заяви Ципрас. Той пак защити подписа си под третия меморандум, с чиято помощ успял да "стабилизира" страната. Бившият премиер все пак призна, че "по пътя си допуснахме някои ексцесии и грешки". Основният опонент на Ципрас, новият лидер на "Нова демокрация" Вангелис Меимаракис, не пропусна шанса да атакува радикалната левица и обяви, че неговата партия не е правила обещания, които не може да изпълни. Той обвини правителството на СИРИЗА в съсипването на едва започналия процес на възстановяване на гръцката икономика. "Когато през януари предадохме управлението на страната, тя беше в много по-добро състояние от настоящото", констатира той.

Изключеният от СИРИЗА Панайотис Лафазанис отново поде мантрата си за напускане на еврозоната. В амплоато си на лидер на новата партия "Национално единство" той заяви: "Повече от десет страни в ЕС използват националните си валути и не са в еврозоната. Това не ги прави нещастни. Националната валута ще помогне на производството и износа, ще понижи вноса и ще подобри ликвидността." 

Председателят на либералното гражданско движение "То потами", Ставрос Теодоракис, от своя страна говори за нуждата от намаляване на партийните квоти в държавната администрация. "Второто важно нещо за тази страна е, че тя има потенциал да изнася собствена продукция. Тя е в центъра на Европа, ще остане в него и следователно трябва да изнася", аргументира се Теодоракис, бивш водещ на телевизионно предаване. Лидерът на комунистите от ККЕ Димитрис Куцумбас обясни за потенциала да се постигне благополучие в една Гърция със социалистическа икономика и едностранно отписване на външния дълг. А бившият коалиционен партньор на Ципрас, лидерът на Незавсимите гърци "АНЕЛ" Панос Каменос, обяви високите данъци за спънка за икономическия растеж.

Около половин час след началото на дебата гръцките социални медии преляха от коментари на зрители, вариращи от недоумение и критики към чутото до подигравки по адрес на участващите. "И още не разбирам защо всъщност отново трябва да гласуваме?" питаха се много гърци. "Единствената причина за свикването на вота е тактически ход от страна на Ципрас – за него това е възможност да прочисти партията си от противници на досегашната му политика", обяснява Ставропулос. Що се отнася до партийния тв дуел, "никой не излезе от студиото като победител, защото всички политици внимаваха да не изгорят мостове за потенциални коалиции помежду си", обобщава политологът.

След като не се очертава пълна победа на нито една от партиите, още в студиото на ЕРТ лидерите им започнаха внимателно да

Тестват почвата

за възможно съвместно управление. Меимаракис заяви, че ако спечели изборите, "Нова демокрация" е готова за голяма коалиция със СИРИЗА но се оплака, че Ципрас "не иска дори да се срещнем или да поговорим". Лидерът на ПАСОК Фофи Генимата обясни, че ПАСОК ще е много полезен партньор в едно бъдещо правителство, защото "имаме опит и знаем как да преговаряме твърдо". Теодоракис заяви, че партията му е гласувала за третия меморандум, защото иначе ситуацията в страната би се влошила. "Но това не означава, че ще защитаваме губещата страна", отсече той. Ципрас остана загадъчно мъгляв относно предпочитанията си за бъдещ коалиционен партньор.

Според Сотиропулос има три реално възможни варианта за коалиция. По-вероятните от тях са съвместно управление на "Нова демокрация" с ПАСОК и "То потами" или правителство на СИРИЗА, ПАСОК и "То потами". Коалиция между двете водещи в момента партии СИРИЗА и "Нова демокрация" е едва на трето място в скалата на осъществимото за политолога.

В страна като Гърция обаче дори седмица преди изборите е прекалено рано да се правят сериозни прогнози за бъдещи коалиционни правителства. Референдумът в края на юни за нов меморандум с международните кредитори показа, че предварителните социологически изследвания са не особено надеждни. През лятото те обещаваха лека преднина на лагера "за", но убедителното мнозинство на гласовете против напълно опроверга очакванията на социолозите. На този фон схеми за бъдещото управление в Атина могат да се чертаят едва след края на изборната нощ на 20 септември. И двете прогнози с най-голям шанс да се сбъднат са, че изпълнението на меморандума съвсем няма да върви гладко и че следващите предсрочни избори не са далече.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  И там стана като у нас - всички партии са много корназ по студиата преди изборите, а после - като видят, че гласовете им са малко, започват да правят безпринципни коалиции, само и само да седнат във властта... ПАСОК и Неа демократия за 40 г. редувайки се във властта докараха Гърция до този хал. Сега с какви очи се пишат спасители?

  Ципрас унищожи народното движевие СИРИЗА с неочаквания си плонж пред кредиторите. Обществото бе достатъчно радикализирано - показа го резултата от референдума - за да продължи да отстоява твърдата си позиция на преговорите и да плати цената. Излизайки от ЕЗ, Гърция имаше шанс с много усилия и лишения да стабилизира икономиката и да издрапа. Само че така щеше да преЖбе кредиторите в лицето на Германия и националните европейски банки, които бяха набълбукани с гръцки ДЦК.

  Салто морталето на Ципрас уби надеждата на гърците и ги превърна в едни българи, които вече на никого не вярват на избори.

  Всъщност

 • 2
  pirocorp avatar :-P
  Piroman

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Тъкмо си мислех че малоумието на хората си има предел и попаднах на коментара ти.....

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Piroman":

  Преди да ме репликирате невъзпитано, трябва да покажете някак, че имате поглед върху положението в Гърция.
  А иначе тези, дето остроумничат във форума по цели нощи са или тежки комплексари или тролове. Не ми е любопитно от коя категория сте, защото първите ги виждам сутрин пред кабинета си...

  Пускам ви на модераторите, защото войнствената простотия трябва да се преследва.

 • 4
  pirocorp avatar :-|
  Piroman

  Представете си "Национално единство" + ККЕ+златна зора...... ще е върха на слафоледа :D

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "Piroman":

  Допускането ви е смешно.
  Според тукашните проучвания за подкрепата към момента Зл.зора има около 7%, ККЕ - 6%, а Нар.единство - 3%, което може да не ги вкара в парламента. Правят едва около 16%...

  СИРИЗА (27.5%) или Неа демократия (27.5%) ще се изправят пред трудните пазарлъци да съставят мнозинство от взаимно изключващи се платформи на малките партии.
  И ще стане като в България - коалиция на всяка цена: леви, десни, нацита и Бойко яхнали властта като за последно....

 • 6
  bzm avatar :-|
  bzm

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Съгласен съм с написаното, но гърците в коалиция не могат да виреят .

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "bzm":
  [quote#6:"bzm"]гърците в коалиция не могат да виреят .[/quote]

  Така е, но никой няма да ги пита.
  По отношение на културата на политическия живот те се по-зле от нос - Лафазанис се разсърди на Ципрас и си направи партийка, която ще отцепи електорат.
  В Гърция лявото има исторически традиции. Трябва да се уточни, че то като идеология няма нищо общо със съветския тип, а е по-скоро консервиран евро социализъм от 70-те години.
  ПАСОК глътна вода. Реален представител на ляво мислещите стана СИРИЗА, чиито генезис беше отдолу, от хората, като народно движение.
  Аз имах друга представа за Ципрас, но сега съм сред разочарованите от лупинга му.
  За мое съжаление, нищо добро не чака гърците с това раздробено политическо представителство, в което двете водещи партии са готови да колаборират с кредиторите и да приемат всичките им условия.

 • 8
  panzerino avatar :-|
  panzerino

  [quote#7:"D-r D"] Трябва да се уточни, че то като идеология няма нищо общо със съветския тип, а е по-скоро консервиран евро социализъм от 70-те години. [/quote]
  Тук си в грешка. "Лявото" в Гърция е типичен сталинизъм от 50-те. Че и от преди това.
  Гръцката КП пък е сталинистко-маоистко по тип образование.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход