Отон Анастасакис: Гърците ще мислят най-вече за икономическото оцеляване

Директорът на Центъра за европейски изследвания в колежа "Сейнт Андрю" на Оксфордския университет пред "Капитал"

Социологическите проучвания преди парламентарните избори в Гърция на 20 септември даваха преднина ту на радикалната лява партия СИРИЗА, ту на консервативната "Нова демокрация". Резултатите на двете са много близки и в рамките на трипроцентовата статистическа грешка. На какво се дължи това?

Причината основно е как избирателите гледат на СИРИЗА в момента, след резултата от управлението й. През последните седем месеца тя успя да разочарова почти всички. На първо място това бяха крайнолевите й поддръжници, които вярваха в крайноляво управление и бяха тотално дезориентирани от обратния завой в политиката на правителството след референдума "за" или "против" ново споразумение с международните кредитори. Друга група разочаровани избиратели бяха онези, които на миналите избори през януари дойдоха от партии като социалистическата ПАСОК. Те очакваха от СИРИЗА твърда позиция в преговорите и добри резултати от тях. Вместо това през юли гръцката икономика едва не фалира.

Сега изборният резултат зависи от това колко от поддръжниците на СИРИЗА са готови да й дадат втори шанс. Онези, които гласуваха за "Нова демокрация" през януари, отново ще я подкрепят. Сега тя вероятно ще привлече и някои от поддържниците на новото гражданско движение "То Потами".

Ще повлияят ли обвиненията в корупция срещу един от бившите министри, Алекос Фрамбурарис, негативно върху представянето на СИРИЗА на вота?

Не зная доколко това ще се отрази върху изборния резултат. Въпросът може да има етическо измерение, но подобни неща се случват и в "Нова демокрация". Във всички случаи това е сериозен удар по имиджа на СИРИЗА.

На какво разчитат двата основни политически опонента за привличане на гласове?

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас залага на "новата политическа сила" срещу старите партии, защото вече не може да обещае нищо конкретно, като социални придобивки например. Що се отнася до "Нова демокрация", поддръжници на "То Потами", които искат да накажат СИРИЗА, сега ще гласуват за консервативната партия.

През януари мнозинството гърци пуснаха бюлетина за една идея – за края на политиката на икономии. Какъв е водещият мотив на хората сега?

От една страна, гърците разбират, че ситуацията е много трудна. Те и през януари си даваха сметка, че СИРИЗА няма да може да изпълни обещанията си, но бяха склонни да приемат нейното послание за надежда, обещанието за твърд стил в преговорите и това да се даде урок на лошите кредитори. Сега хората вероятно ще мислят най-вече за икономическото оцеляване на нацията. Повечето от тях вече разбират, че страната се оказа наистина на ръба.

Важно е да се има предвид обаче, че гърците са силно разделени. От едната страна са онези, които са проевропейски настроени и винаги ще подкрепят политиците, които гарантират европейската перспектива на страната. От другата страна са хората, които са силно разочаровани и отиват към урните с неохота.

Какъв е стилът на двамата претенденти за премиерския пост, Ципрас и новия лидер на "Нова демокрация" Вангелис Меймаракис?

Ципрас изгуби силното си обаяние, а Меймаракис се превърна в голямата политическа изненада с динамичността, която излъчва. Имайте предвид, че той първоначално беше избран само за преходен лидер на "Нова демокрация". Меймаракис поне на вид изглежда твърд в позицията си и не се страхува да назовава нещата с истинските им имена. Ципрас, от друга страна, изглежда несигурен. Принуден е да използва нов език, който не владее добре - трябва да рекламира меморандума с кредиторите, който подписа, но в който не вярва, да говори за частна икономика, за стартъп компании – неща, които са в противоречие с политическите му убеждения.

А кой е Вангелис Меймаракис – човекът, който може да се окаже следващият гръцки премиер?

Меймаракис е уверен в себе си дясноцентрист, който винаги е бил верен на "Нова демокрация". Той е по-истински и много по-убедителен в мястото си в политиката. Например предшественикът му начело на партията, Андонис Самарас, винаги е бил разделяща фигура и се движеше по ръба на присъщия си национализъм. В един момент напусна "Нова демокрация", за да основе собствена политическа сила (дясната "Политическа пролет" през 1993 г.), която не се разви особено добре. Той е сложен казус от психологическа гледна точка – гледайки го, знаеш, че не виждаш пълната картина, че крие нещо. С Меймаракис е различно – получаваш това, което виждаш, и затова "Нова демокрация" е по-склонна да му вярва. Друг въпрос е дали е способен да управлява, но той е и консенсусна политическа фигура – все пак беше президент на гръцкия парламент.

Каква е икономическата ситуация в Гърция в момента в сравнение с началото на годината?

Иокономиката се влоши – безработицата се увеличи, дребният бизнес едва се крепи и производството ще продължава да спада още през тази и през следващата година. Хората все още не са осъзнали това напълно. Това беше период на практическа икономическа стагнация – малките компании нямаха пари да си покриват наемите, държавата беше спряла плащанията към бизнеса, хората не си обслужваха заемите. Само туризмът вървеше добре, но всички на практика оцеляваха благодарение на собствените си спестявания. След август обаче идват новите данъци и сметката от управлението на Ципрас ще стане очевидна.

От гледна точка на ЕС има ли значение кой е победителят в изборите?

Важно е нивото на доверие към този, който спечели изборите. Проблемът между ЕС и Гърция е, че ЕС загуби доверието си към страната и това се влоши особено в месеците, в които СИРИЗА беше на власт. Независимо кой е победителят във вота, той трябва да направи две неща – да върне доверието на ЕС към Гърция и да назначи на ключови позиции компетентни хора, които разбират как да приложат споразумението с кредиторите. В Гърция вече има консенсус, наложен от реалността, че това споразумение трябва да бъде приложено, и за пръв път този консенсус обхваща широк кръг от партии – от СИРИЗА до "Нова демокрация". Изключение правят крайната десница и левица. Този консенсус е неволна заслуга на СИРИЗА.

 

Профил

Политологът Отон Анастасакис е директор на Центъра за европейски изследвания в колежа "Сейнт Андрю" на Оксфордския университет. Бил е съветник по европейските въпроси към гръцкото външно министерство и е автор на няколко книги за реформите в Гърция. "Капитал" го потърси за разговор дни преди вторите за годината гръцки предсрочни парламентарни избори, изходът от които остава трудно предвидим. В навечерието им се появи и обвинение в корупция срещу бившия министър за правителствена координация Алекос Фрамбурарис. Това е първият подобен случай в подалото оставка правителство на радикалната лява партия СИРИЗА. Бившият министър се смята за един от близките съветници на лидера й и доскорошен гръцки премиер Алексис Ципрас и е начело на избирателната листа на партията в Атина. Журналистическо разследване разкри, че основаната от Фрамбурарис строителна фирма е спечелила договор за обществено строителство на стойност 3.9 млн. евро, по времето, когато е заемал министерски пост. Той отхвърли обвиненията и представи документи в своя защита, но правната им стойност се оспорва.