Да опитаме пак
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Да опитаме пак

Алексис Ципрас (вляво) показа, че може да печели избори. Сега остава да покаже, че може да управлява

Да опитаме пак

След като получи нов мандат от избирателите, Алексис Ципрас няма друг избор, освен да приложи успешно политиката на реформи и икономии, срещу която неуспешно се опълчи

2983 прочитания

Алексис Ципрас (вляво) показа, че може да печели избори. Сега остава да покаже, че може да управлява

© reuters


Каквото и да си мислите за Алексис Ципрас, едно не може да му се отрече - той знае как да печели избори. На 20 септември го направи за втори път тази година. А деветте месеца между двата предсрочни парламентарни вота, от които той излезе като победител, се оказаха наистина необикновено време за младия лидер на гръцката радикалната лява партия СИРИЗА.

В началото на годината той дойде на власт с убедително мнозинство и с обещания за край на политиката на икономии и корупцията. През няколкомесечното си управление почти изцяло се концентрира върху предоговарянето на международната финансова помощ за Гърция, като остави на заден план други важни управленски функции. Усилията му приключиха със затваряне на гръцките банки и опасност от излизане на страната от еврозоната. През юли Ципрас спечели – вероятно против собствените си очаквания - референдума срещу ново споразумение с кредиторите от ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). И само дни по-късно изненада и гърците и Европа с обратен завой и подписване на трети меморандум за нов заем за близо 86 млрд. евро и още по-тежки условия от онези, срещу които се бореше месеци наред.

След това СИРИЗА се разцепи, но лидерът й отново излезе като победител на вторите за една година предсрочни избори. Въпреки пълния провал на правителството му той получи почти толкова гласове (35.53% на септемврийския вот), колкото и в началото на годината (36.34% през януари). "Това е ясен мандат за едно четиригодишно управление", обяви още в изборната нощ Ципрас от трибуната на митинга на радикалната левица в центъра на Атина. Това далеч не е сигурно, предупредиха веднага политолози. Мястото на Гърция в еврозоната също продължава да е под въпрос.

Нов шанс, но за какво

Въпреки подкрепата на избирателите след няколкомесечния си престой във властта СИРИЗА вече не е онази носителка на надеждата за по-добро бъдеще, каквато беше през януари. Тя успя да разочарова и дори да ядоса мнозина свои поддръжници. Част от тях дадоха гласа си за социалистическата ПАСОК, отцепилата се от СИРИЗА нова крайно лява формация "Народно единство" или комунистическата ККЕ. "Ципрас сега е като всички останали политици, разочарован съм от него", признава пред "Капитал" 32-годишният Хипократис Хадзоянакис в деня на вота, на излизане от изборната секция в атинския работнически квартал "Неос Космос". През януари Хадзоянакис е гласувал за радикалната левица, но сега подкрепил комунистите. "Бесен съм на СИРИЗА, която разочарова поддръжниците си", обявява и 40-годишният учител Апостолис Илиопулос. "Така, както се развиват нещата напоследък, започна да ми става все едно – на всеки два месеца трябва да гласуваме", казва 41-годишният Адонис, собственик на павилион за вестници и закуски в заможното атинско предградие Кифисия. "Не ме интересува дали ще управляват сини или червени, важното е икономиката най-сетне пак да се задвижи, за да престанем да вземаме пари назаем", споделя той.

Първият сериозен икономически тест за Гърция идва съвсем скоро – през октомври ЕС ще направи първия преглед на реформите от новото кредитно споразумение с Атина. И ако резултатите са добри, ще бъдат отпуснати следващите 3 млрд. евро от заема. "Приоритетът ни е рекапитализацията на банките, за да постигнем икономическа стабилност (...) и да започнем дискусия за преструктуриране на дълга", заяви старият и нов финансов министър Евклид Цакалотос. Очаква се рекапитализацията на четирите системно значими банки – National Bank of Greece, Alpha, Piraeus и Eurobank, да струва около 25 млрд. евро. Що се отнася до външния дълг на Гърция, от ЕС идват сигнали, че европейските лидери са склонни да облекчат още условията по него (без отново да се намалява абсолютната му стойност), но това ще стане само ако гръцката страна спазва своята част от договореностите. Задачата е особено деликатна след взаимните обвинения и изпънатите нерви на двете страни през последните няколко месеца на преговори.

Реформи, но как

Запазването на крехкия мир с кредиторите ще зависи и от това колко успешно новият кабинет на Ципрас (в който почти всички предишни министри запазиха постовете си) ще се справи с провеждането на останалите реформи, предвидени за тази година. Те ще са болезнени за много ключови групи от обществото и напълно противоречат на идеологията на СИРИЗА.

Едно от най-големите предизвикателства и за законодателната, и за изпълнителната власт ще бъде орязването на привилегиите на селскостопанските производители. СИРИЗА вече успя да прокара през парламента закон за постепенното премахване на преференциалния данък върху доходите им. Догодина той ще скочи от сегашните 13%, на 20% , а през 2017 г. трябва да достигне 27%. Фермерите още отсега обаче заплашват със стачки и блокади по пътищата, защото през октомври ще загубят част от субсидиите си за дизелово гориво.

Други потенциално взривоопасни реформи през следващите месеци са облагането с данъци на телевизионните реклами, изискването на такси за предавателни честоти и предлагането на телевизионни лицензи на международния пазар. Списъкът с мерки до края на годината продължава с още болезнени промени, включително изготвянето на план срещу работата на черно, приватизацията на националната електропреносна мрежа, законодателство за либерализиране на т. нар. затворени професии (като тези на нотариусите и фармацевтите) и нови промени в щедрата пенсионна система. Все реформи, които няколко поредни правителства от левицата и от десницата не успяваха да проведат през последните повече от пет кризисни години.

СИРИЗА далеч не е въплъщение на реформаторския дух и премиерът Ципрас е принуден от ситуацията да провежда политика, в която всъщност не вярва. До известна степен последният предсрочен вот облекчи задачата му. С изборния гамбит той успя да пропъди от партийните редици онези, които упорито отстояваха крайнолявата идеология и се опълчиха срещу новото кредитно споразумение. В крайна сметка новата радикално лява партия "Национално единство" около бившия министър на енергетиката Панайотис Лафазанис може и да откъсна гласове от СИРИЗА, но не успя да мине прага за влизане в парламента. С това извън пленарната зала остава и опърничавата вече бивша председателка на парламента Зои Константопулу, която беше причина на постоянни забавяния на гласуванията и остри идеологически дебати.

С помощта на новия си стар коалиционен партньор "Независимите гърци" (АНЕЛ) сега СИРИЗА разчита на 155 депутати (при минимално нужни 151 за мнозинство в 300-местния парламент и 165 в предишния мандат). Това обаче не е особено голяма преднина при гласуването на спорните закони и непопулярните реформи, който й предстоят. През лятото радикалната левица имаше подкрепата и на основните опозиционни партии, но меденият им месец, изглежда, вече е приключил. Консервативната "Нова демокрация" обяви публично, че в бъдеще депутатите й няма безусловно да подкрепят всяка законодателна инициатива, свързана с кредитния меморандум. Нейните представители щели да гласуват само за онези закони, които счетат за уместни.

Стартът на самото правителство също не беше безпроблемен. Само ден след изборите се заговори, че Цакалотос не желае да участва в новия кабинет. Именно той е човекът, на когото Ципрас публично приписа заслугата за сключването на третия помощен пакет, който спаси Гърция от икономически и финансов колапс. Подробностите около причините за нежеланието му вероятно ще станат ясни в следващите седмици. Показателен за вътрешното напрежение в привидно лесната задача да се възстанови старият правителствен състав беше фактът, че обявяването му отне на Ципрас цял ден и стана буквално 20-ина минути преди полунощ във вторник – броени часове преди планираната церемония за встъпване в длъжност на новия кабинет. А часове след назначаването му за заместник-министър по транспорта Димитрис Каменос (от АНЕЛ) бе принуден да подаде оставка заради скандал с негови расистки коментари в Twitter.

Така потенциалните опасности за стабилно управление на второто правителство на Ципрас са както вътре в самата СИРИЗА и правителството, така на междупартийно ниво в парламента. Но според политолога от Атинския университет проф. Янис Цирбас най-голямата заплаха за премиера е друга - реакциите на обществото, след като започнат да се усещат ефектите от първите реформи. "Въпросът е дали отново ще станем свидетели на голямо обществено недоволство", пита той реторично пред "Капитал".

Ако улиците на Атина и Солун отново се напълнят с гневни демонстранти, както преди няколко години, това ще постави под въпрос не само мандата на второто правителството на СИРИЗА, но и отново може да застраши бъдещето на Гърция в еврозоната. Шансът това да се избегне е, ако Ципрас докаже, че освен да печели избори, умее и да управлява.

Каквото и да си мислите за Алексис Ципрас, едно не може да му се отрече - той знае как да печели избори. На 20 септември го направи за втори път тази година. А деветте месеца между двата предсрочни парламентарни вота, от които той излезе като победител, се оказаха наистина необикновено време за младия лидер на гръцката радикалната лява партия СИРИЗА.

В началото на годината той дойде на власт с убедително мнозинство и с обещания за край на политиката на икономии и корупцията. През няколкомесечното си управление почти изцяло се концентрира върху предоговарянето на международната финансова помощ за Гърция, като остави на заден план други важни управленски функции. Усилията му приключиха със затваряне на гръцките банки и опасност от излизане на страната от еврозоната. През юли Ципрас спечели – вероятно против собствените си очаквания - референдума срещу ново споразумение с кредиторите от ЕС, Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ). И само дни по-късно изненада и гърците и Европа с обратен завой и подписване на трети меморандум за нов заем за близо 86 млрд. евро и още по-тежки условия от онези, срещу които се бореше месеци наред.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Гърция вече не е в центъра на вниманието на ЕС. Миграционният проблем запълни административно-политическия му капацитет.
  В този смисъл дебатът за изваждането на Гърция от ЕЗ вече не е актуален и е безсмислено авторката да го размахва.
  Кредиторите опитват за пореден път да вземат колкото се може повече, без да направят никакви отстъпки.
  Азбучна икономическа логика е, че преодоляването на подобна криза (каквото беше и възстановяването на Германия след ВСВ) е от три стъпки:
  1. Обезценяване на местната валута;
  2. Повишаване на данъците;
  3. Отписване на дълг. В 1953 г на Лондонската конференция страните-победителки отписват 60% от дълга на Германия.

  Кредиторите неминуемо ще отписват. Въпросът е дали докато кандисат няма да съсипят Гърция и още повече да радикализират населението й.

 • 2
  1mp avatar :-|
  1mp

  "...Ципрас показа, че може да печели избори..."
  Неееее....!!!
  Ципрас показа че може много да лъже. Гърците показаха че се хващат на лъжите му като балъци (защото им обещава да не работят и да продължат все така).
  Просто фалита и грексит-а беше отложен.
  Когато стане пак напечено, червеното гръцко човече ще се изпари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK