Италианските симпатии към Русия

Политиците в Рим неведнъж демонстрират желание за по- топли отношения с Кремъл

Италианският премиер Матео Ренци
Италианският премиер Матео Ренци    ©  Carlo Allegri
Италианският премиер Матео Ренци
Италианският премиер Матео Ренци    ©  Carlo Allegri

Ако има класация на западни лидери, които проявяват необичайно топло отношение към Русия, то тя почти безапелационно ще се оглавява от италианските политици. Отношенията между бившия премиер Силвио Берлускони и руския президент Владимир Путин са легендарни.

Наследникът на Берлускони - Матео Ренци няма неговите бунга-бунга способности, но това не променя политиката. Точно в момента, в който западните страни се чудят как да прикрият негласната си подкрепа за руската намеса в Сирия, Ренци надълго и на широко обясни как хем те трябва да приемат централната роля на Русия по ключови казуси, включително този за Сирия, хем някак си санкциите срещу Москва за намесата й в Украйна да останат. "Трябва да се запазят суверенитетът, идентичността и границите на Украйна", каза Ренци.

В интервю за Bloomberg Ренци обяснява, че Русия трябва да бъде измъкната от "дипломатическия студ" и да бъде въведена отново в световните дипломатически преговори. Италианският министър-председател отбелязва, че "да си представяме бъдеще без Русия би било огромна грешка".

За разлика от него например американският президент Барак Обама, който тази седмица все пак се срещна с руския колега Путин, предпочете да запази дистанацирано отношение. Пред журналисти, след разговорите с американската страната в Ню Йорк, Владимир Путин каза, че отношенията между Москва и Вашингтон са на сравнително ниско ниво за момента.

Думите на Ренци имат история. Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини също е обвинявана в проруско отношение. Преди да застане начело на дипломацията на ЕС, Могерини беше външен министър в правителството на Матео Ренци. През 2014г. Financial Times писа, че Могерини, тогава още италиански външен министър, е неформален водач на страните, които се обявиха срещу допълнителни санкции срещу Кремъл. През януари документ, съставен от екипа на Могерини, който намекваше за смекчаване на отношението към Русия, беше изпратен до външните министри от ЕС, пише Financial Times. Дипломатите от Великобритания, Полша и балтийските страни-членки се възмутиха от идеите на върховния представител на ЕС за външната политика да се намалят икономическите санкции върху Москва или да се установи диалог за визите или енергийната политика.

На този фон забраната от Украйна по-рано този месец за Берлускони да влиза в страната заради отношенията му с руския президент, изглежда логична. В началото на септември Берлускони се срещна с Владимир Путин в Крим, което накара Киев да наложи забрана заради "интереси на националната сигурност". Санкцията засега е със срок от 3 години.

Какво обаче отличава Италия от другите страни членки на ЕС. Даже унгарският премиер Виктор Орбан е по-умерен в похвалите си към Москва.

Една от причините естествено е прилива на бежанци, като Италия е една от най-пострадалите. В случая на Русия се разчита за по-бързото решение на конфликта в Сирия.

Друга възможна причина за тази тенденция в италианското отношение към Москва би могла да е свързана с икономически интереси: Италия е вторият най-голям търговски партньор на Русия в ЕС след Германия. За разлика от Германия обаче италианската икономика е в доста по-лошо състояние и много по-зависима от руския пазар. Множество италиански компании имат интерес от намаляване на санкциите срещу Русия. Според The Economist руснаците са редовни клиенти на луксозните италиански марки, а туристическият наплив към Италия е нараснал почти двойно между 2008 и 2013 г. Капри, Позитано или Лаго ди Комо са предпочитани дестинации на руския елит.

По-важното е, че Италия е една от страните в Европа с най-дълги и близки отношения с Русия. Във времената на СССР страната беше основен доставчик на западни стоки за социалистическия блок. А FIAT в Русия беше една от най-популярните марки коли, само че известна като "Жигули". И за разлика от източноевропейците нямат много лоши спомени от Кремъл.