Балканите се задъхват от имигрантския поток

Брюксел ще предложи план за разселване на 200 хиляди бежанци в Европа в началото на следващата година

Балканите се задъхват от разрастващия се имигрантски поток, след като затварянето на унгарската южна граница насочи хиляди към Словения. Няколко хиляди души, много от които сирийци, прекараха нощта на границата между Сърбия и Хърватия, скандирайки" "Отворете ни!", пише Reuters.

Над 5000 души дневно минават през границите на Балканите – от Гърция към Македония и Сърбия, които нямат капацитета да се справят. "Нямаме повече дъждобрани. Има задръстване от хора, които не могат да отидат никъде, така че остават тук в дъжда. Някои от тях са тук от 12 часа. И разбира се, те ще се разболеят", казва д-р Рамирес Момени, директор на организацията Humanitas Charity, която оказва помощ на нуждаещите се на сръбско-хърватската граница. Регистрирани са случаи на сблъсъци между имигрантите за достъпа до палатки.

Дълбоко разделение

Словения твърди, че Австрия – една от желаните крайни дестинации, приема максимум 1500 души, което е много по-малко от влезлите от Унгария. Австрийското вътрешно министерство обаче отрече Виена да е поставяла лимит.

Достигането на стотици хиляди бежанци, бягащи от войни и бедност в Близкия изток и Африка, до европейските брегове тази година разкри дълбокото разделение в Европейския съюз (ЕС). Дясното унгарско правителство твърди, че предимно мюсюлманските имигранти представляват заплаха за "християнските ценности", и затвори границите си със Сърбия и Хърватия. ЕС се договори за план, на който се противопоставиха държави от Източна Европа, за разселването на 120 хиляди бежанци сред страните членки. Брюксел също така обмисля да предложи пари, безвизово пътуване на турци в ЕС и "реенергизиране" на преговорите за еврочленство, ако Турция ограничи имигрантския поток през територията й към Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел, която се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул в неделя, обеща, че нейното правителство ще помогне за вдъхването на живот в преговорния процес за прием на Турция в ЕС в замяна на помощта на Анкара в задържането на вълната от имигранти към Европа.

Директно разпределение

В понеделник стана ясно, че в началото на следващата година Брюксел ще предложи мащабен план за разселване на бежанци. Според него 200 хиляди имигранти ще бъдат разпределени из ЕС директно от лагери в страни като Турция, Йордания и Ливан, пише Financial Times. Европейската комисия възнамерява да предложи "структурната схема за разселване в ЕС" през март.

"Трябва да разселим повече бежанци от тези страни, които са поели най-голямата отговорност досега, и да предложим безопасни пътища за тях да стигнат Европа, докато същевременно подобрим управлението на границите си и спрем трафикантите, които използват хората и застрашават живота им", коментира еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос.

Лагерите в Ливан и Турция рязко се напълниха през изминалата година, като бежанците в момента съставляват почти една трета от населението на Ливан. Върховният комисариат по бежанците към ООН призовава ЕС да приеме повече имигранти директно от тези страни.

Над 600 хиляди имигранти са влезли в ЕС от началото на годината, като повечето идват през страни като Турция, преди да влязат в ЕС през Гърция.