И се роди звезда
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

И се роди звезда

Канада вече има ново лице пред света, при това доста симпатично според мнозина

И се роди звезда

Новият канадски премиер Джъстин Трюдо предизвика фурор с избирането му. Остава да успее и с управлението си

Марина Станева
9685 прочитания

Канада вече има ново лице пред света, при това доста симпатично според мнозина

© reuters


Той има татуировки. Бил е бънджи и рафтинг инструктор. Обявява се за феминист. И иска да легализира марихуаната. Канада вече има ново лице пред света. Това е 43-годишният Джъстин Трюдо, който ще бъде следващият премиер на страната, след като неговата Либерална партия спечели парламентарните избори на 19 октомври.

"Време е за промяна!", обяви той и именно това обещание доведе до край на почти десетгодишното управление на консерваторите. Социалните мрежи полудяха при новината за победата му, докато политическата му платформа остана на по-заден план. И първото препятствие пред него е да опровергае критиците, че е просто син на баща си (Пиер Трюдо бе премиер в продължение на 15 години и е смятан за архитект на съвременна Канада) и само една симпатична снимка, обиколила Facebook.

От трети до първи

Изненадата бе голяма, а резултатът - доскоро немислим. Центристката Либерална партия спечели мнозинство със 184 депутати в 338-местния парламент, въпреки че стартира надпреварата от третото място. Втори са консерваторите на досегашния премиер Стивън Харпър с 99 места, следвани от социалдемократите с 44.

"Победихме страха с надежда, победихме цинизма с усилена работа. Но най-вече победихме идеята, че канадците трябва да се задоволяват с по-малко. Това може да направи позитивната политика", заяви Трюдо. Той умело използва дългата предизборна кампания, за да се представи на канадците и да пребори съмненията, че като бивш гимназиален учител е прекалено неопитен, за да управлява, пише ВВС. Много гласоподаватели, които обикновено избираха опозиционните социалдемократи, този път пуснаха бюлетина за либералите като тактически ход с цел да попречат на консерваторите да останат на власт. "Трюдо получи подкрепа от електората на социалдемократите и също така привлече много по-голям дял от тези, които този път отидоха до урните, но не гласуваха на предишния вот през 2011 г.", обяснява пред "Капитал" Къртис Браун, дългогодишен политически журналист, работил в The Prince Albert Daily Herald, Brandon Sun и The Winnipeg Free Press, а в момента вицепрезидент на компанията за маркетингови изследвания Probe Research Inc.

Според Чарлз Доран, ръководител на Центъра за изследване на Канада към Johns Hopkins University, успехът на Трюдо се дължи отчасти на неговата младост и на спомените за бляскавата премиерска кариера на баща му. "Но по-доброто обяснение е, че просто консерваторите бяха на власт прекалено дълго. А електоратът накрая се изморява от познатото, без значение колко добре е била управлявана страната", твърди Доран пред "Капитал". Около 70% от анкетираните в скорошно проучване, цитирано от Politico, твърдят, че е време за ново правителство.

Канадската икономика се сви през първата половина на 2015 г. и това бе централна тема в предизборната кампания. Харпър фокусираше вниманието върху политиката си на балансиран бюджет и данъчни съкращения, докато Трюдо посочваше слабия растеж и призоваваше за стимулиране на търсенето чрез публични разходи. Програмата на либералите включва още намаляване на данъците върху доходите за средната класа и увеличаването им за богатите. Предвиждат се повече разходи за инфраструктура, които в краткосрочен план ще доведат до умерен бюджетен дефицит, но ще помогнат за съживяване на икономиката. Това обаче няма да е така лесно. "Канадският растеж е много повече предопределян от международните цени на петрола и от американското търсене на канадски стоки", казва пред "Капитал" проф. Нилсън Уайзмън от University of  Toronto. Според Доран подходът на Трюдо е класическо кейнсианство. "То може да проработи въпреки факта, че Канада е толкова ориентирана към износа на суровини. Но по-добре ще бъде, ако има връщане към икономическия растеж на глобално ниво с възможност за увеличаване на канадския експорт", смята професорът от Johns Hopkins University.

Трюдо обещава да обърне внимание и на екологичните притеснения относно спорния петролопровод Keystone XL, който ще транспортира канадски петрол до САЩ, като ще работи с Вашингтон за изглаждането им. Президентът Барак Обама наложи вето на плана именно заради опасения за околната среда и това ядоса предишното канадско правителство, което разчиташе на потенциалните нови работни места. Докато Трюдо, който също подкрепя петролопровода, твърди, че негов приоритет е изграждането на конструктивни връзки с Обама. Той също така заяви, че иска да възстанови отношенията с Техеран на фона на сключената иранска ядрена сделка и че Канада ще приеме 25 000 сирийски бежанци до края на годината. Последното бе отхвърляно от Харпър, който зае много по-твърда позиция. Проф. Уайзмън обаче се съмнява това да стане факт: "Смятам, че ще увеличим приема и подкрепата за новодошлите, но не виждам как 25 000 души ще дойдат до края на 2015 г. Приоритет ще бъдат тези, определени от ООН като бежанци, и няма да има дискриминация на базата на религията или етническия произход."

Готови или не

Завой в досегашната политика бе направен само ден след изборната победа, когато новият премиер заяви, че е уведомил Обама, че ще изтегли канадските изтребители от участие във въздушните удари срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Ирак и Сирия. "Обещах, че ще продължим да бъдем обвързани по един отговорен начин, който признава колко важна роля има Канада в борбата срещу ИДИЛ. Но Обама разбра ангажиментите, които бях поел за край на военната мисия", коментира Трюдо. И допълни, че ще остави канадските военни инструктори в Северен Ирак и доставките на хуманитарна помощ ще продължат.

Въпреки този ход анализатори прогнозират, че отношенията със САЩ ще се подобрят в други области, особено в екологията. "Времето, в което страната беше неентусиазиран актьор в полето на климатичните промени, е зад нас", обяви Трюдо. Белият дом отговори, че Обама ще се радва да работи по климатичните политики с новия канадски премиер, особено предвид обещанието му да постави цели за намаляване на въглеродните емисии. Не всички обаче са така оптимистични. "Трюдо няма специфична политика относно климатичните промени. Той твърди, че ще направи нещо за разлика от предишното правителство, но ще послуша какво казват провинциите. А те не могат да се разберат помежду си. С други думи, той не е напълно ангажиран с въпроси, като например въглеродната търговия. Но мисля, че все пак ще предприеме действия или поне ще направи така, че да изглежда, че предприема действия. Остава да видим какви ще са те", посочва проф. Нилсън Уайзмън. И припомня, че през 1997 г. либералното правителство е подписало Протокола от Киото, но после не е направило нищо по него.

Що се отнася до цялостната външна политика, Къртис Браун прогнозира, че подходът на Трюдо ще бъде в някои отношения връщане към близкото минало, поне в символичен смисъл. "Консерваторите умишлено проектираха много различен образ на Канада в чужбина – по-рязък, отколкото преди, и различаващ се от предишния либерален модел. Трюдо вероятно ще опита да го възроди, фокусирайки се повече върху мултилатерализма", посочва Браун. Сред нещата, които ще се променят, ще бъде смекчаването на пълната подкрепа за Израел, която оказваха консерваторите. Но в други области политиката ще бъде същата – като например оставането в сила на основни търговски споразумения като CETA и TPP, както и тясното сътрудничество със САЩ и другите съюзници по отношение на специфични кризи.

Канадският Обама

Изборният успех на Трюдо премахва несигурността от евентуално правителство на малцинството. Сега той ще трябва да сформира кабинет, като вече посочи, че ще обяви състава му на 4 ноември. "Към канадските приятели по целия свят, много от вас се чудеха защо страната изгуби своя състрадателен и конструктивен глас през изминалите десет години. Имам просто послание за вас от името на 35 млн. канадци: Върнахме се", категоричен е Трюдо. Според в. New York Times "най-видимата разлика вероятно ще бъде в тона", тъй като новият премиер обещава, че ще сложи край на "често пъти войнствения стил на Харпър в политиката и дипломацията".

Джъстин е най-големият син на бившия премиер Пиер Трюдо, чийто избор през 1968 г. доведе до вълна от "Трюдомания". Като дете живее под светлината на прожекторите, но на по-късен етап страни от политиката. Следва в McGill University и University of British Columbia, откъдето получава диплома по педагогика и става учител. Но Трюдо е призван за политическата сцена и това си проличава по време на речта на погребението на баща му, която се излъчва по телевизията. През 2008 г. става депутат, а през 2013 г. печели лидерския пост в Либералната партия, след като преди това няколко пъти е отказвал да се кандидатира. Сега той ще се завърне в премиерската резиденция, която е негов дом от детските години, този път заедно със съпругата си Софи Грегоар - радио- и телевизионен репортер от Квебек, и трите им деца.

Трюдо доказа, че е успешен кандидат. Но въпросът е може ли да бъде успешен премиер. "Това ще бъде предизвикателство, тъй като управлението може да бъде далеч по-трудно от предизборната кампания и има риск "промяната" да не изглежда така, както си я представят гласоподавателите. Сравнението е с Обама, когато бе избран за пръв път с ясния мандат за промяна, но му беше сложно да превърне предизборната реторика в реалност", обяснява Къртис Браун. Според него за Трюдо няма да бъде лесно да се справи със забавянето на икономиката, да изпълни предизборните си обещания и да балансира между конкуриращите се регионални и други нужди в една толкова разнообразна страна като Канада. "За негово щастие много други силни и опитни либерали също бяха избрани, така че управлението може да стане "по-отборно" начинание, отколкото по времето на Харпър, когато беше по-скоро шоу с един участник", смята вицепрезидентът на Probe Research Inc.

"Винаги има големи очаквания към всеки нов лидер", казва проф. Нилсън Уайзмън. Но истерията по Трюдо, обобщена от риторичния въпрос на в. Daily Mirror "Той ли е най-сексапилният политик в света", фокусира върху него извънредно голямо внимание. Остава му да докаже, че не само изглежда добре, но може и да върши работа.

По темата работи и Светломира Гюрова

Той има татуировки. Бил е бънджи и рафтинг инструктор. Обявява се за феминист. И иска да легализира марихуаната. Канада вече има ново лице пред света. Това е 43-годишният Джъстин Трюдо, който ще бъде следващият премиер на страната, след като неговата Либерална партия спечели парламентарните избори на 19 октомври.

"Време е за промяна!", обяви той и именно това обещание доведе до край на почти десетгодишното управление на консерваторите. Социалните мрежи полудяха при новината за победата му, докато политическата му платформа остана на по-заден план. И първото препятствие пред него е да опровергае критиците, че е просто син на баща си (Пиер Трюдо бе премиер в продължение на 15 години и е смятан за архитект на съвременна Канада) и само една симпатична снимка, обиколила Facebook.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  caliber_.44 avatar :-|
  Калибър

  Да очакваме нови избори до една година в Канада.

 • 2
  bulgarinut57 avatar :-|
  bulgarinut57

  Тоз' ще е*е маменцето на Канада. По зле и от марионетката Б.О.

 • 3
  spasunger avatar :-|
  Spasimir Radev

  Неграмотно написано подзаглавие.

  Първо имаме избирането МУ, а после управлението СИ. Авторката наясно ли е с употребата на местоименията?

 • 4
  bserafimov avatar :-|
  bserafimov

  Пълно е с тъпи грешки в тази статия, но не мога да се сърдя на журналята... Откъде да познават българската граматика, и въобще българския език?!
  Защо и е като могат да транскрибират от английски и да ползват английска граматика?

 • 5
  mila1235 avatar :-P
  mila1235

  "Центристката Либерална партия спечели мнозинство със 184 депутати в 338-местния парламент..."

  хахахахахахахаааааа
  Канадците са 35 милиона, територията им е 10 милиона кв. м.... демек са колкото 90 Българии.... и имат само 338 души в парламента........ е това ме уби в цялата статия....

 • 6
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  До коментар [#5] от "mila1235":

  Да, но си имат 2 камери на парламента. Освен това се управляват хора, а не пуста земя. По тая логика Русия дето е 2 пъти по-голяма от Канада какво?

  Аре дръж са малко, не е проблема в това колко са депутатите, а каква работа вършат. Нашите за съжаление никаква. И 10 да бяха разликата щеше да е никаква..

 • 7
  anyk avatar :-|
  CanadianCitizen

  Избран е с 39% от гласовете , останалите 61 % не го одобрявят, но има пълната власт ..... това ще видим до какво ще доведе


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.