Двойно облягане

За ирландските коктейли и холандските сандвичи или как Брюксел отваря нов фронт срещу избягването на корпоративните данъци в Европа

С малко данъчно побутване    ©  reuters

Еврокомисарят Пиер Московиси го нарече двойно не-облагане. На корпоративен език се казва данъчно планиране. Брюксел се зарече да го промени. На 21 октомври еврокомисията определи, че Fiat Chrysler Automobiles (FCA) и Starbucks са получавали неправомерна държавна помощ съответно от Люксембург и Нидерландия. Компаниите са ползвали "избирателни данъчни предимства", с което са избегнали облагане върху милиарди евро, и това е изкривило пазарната среда в Европа и представлява незаконна държавна помощ.

Сега всяка ще трябва да довнесе 20 - 30 млн. евро от спестени данъци, а 28-те еврочленки ще осветят "в интерес на своите граждани" данъчните си споразумения с корпорациите. Ако Холандия и Люксембург не пристъпят към събиране на задълженията си до два месеца, ЕК може да започне дело срещу тях в Съда на европейския съюз, който - по съвпадение - също е в Люксембург. На това поне разчита еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. На пресконференция в сряда тя изрази надежда, че "това послание ще бъде чуто както от правителствата на страните членки, така и от компаниите. Всички компании - големи или малки, многонационални или не, трябва да плащат своите дължими данъци".


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф
  • + 4

  Капиталът не обича такива мерки. Или ще намерят други по-рафинирани методи, или ще отидат другаде. Няма да е лесно. Да не забравяме, че и политиците имат интереси. Помните ли Шрьодер къде си доработва към пенсията.

  Нередност?
 • 2
  a.nice avatar :-|
  hope

  Нашия финансов министър дали има право на подобни сделки за намаляване на данъците?
  Как е възможно такива договорки да има? Значи целия ЕС е освободил от корпоративен данък, всички големи компании?
  Ми кажете коя страна какъв % от бвп /не от приходите от данъци/ събира от този данък!
  За това процъфтяват офшорните зони и данъчните адвокати, заради некадърниците в европейския парламент.

  Нередност?
 • 3
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • - 5

  Има много прост и практичен начин да се прекрати това безумие - да се създават „работни места“ за армии адвокати и счетоводители, занимаващи се с данъчно планиране.

  Просто премахнете облагането на юридическите лица. Така или иначе този данък се плаща от физическите лица - защото юридическите лица са колективно въображаемо (или ако ползвам термина на Иван Попов - колективни халюцинации). Юридическите лица не могат да плащат данъци, плащат ги хората (клиентите и собствениците на фирмите).

  Основната причина да съществуват офшорни зони е данъкът върху печалбата на юридическите лица.

  Другата причина е конфиденциалността и проблема с кражбите на фирми. Ако законите се променят така, че собствениците на фирми да са сигурни, че държавата ще им защити частната собственост (и премахне глупавия данък върху печалбата на юридическите лица) - те с удоволствие ще спрат да плащат на консултантите по офшорните въпроси и данъчното планиране.

  Нередност?
 • 4
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart


  Данъчната конкуренци в ЕС има дълги традиции

  Нередност?
Нов коментар