Страхът ражда грозни политики

Професорът по политически науки и история в Колумбийския университет Айра Кацнелсън пред "Капитал"

Айра Кацнелсън е Ruggles професор по политически науки и история в Колумбийския университет и президент на Съвета за изследвания в социалните науки. Бил е президент на Американската политологическа асоциация (2005-2006), председател на Съвета на настоятелите на фондацията "Ръсел Сейдж" (Russell Sage Foundation) през 1999 - 2002 и президент на Асоциацията по история на социалните науки (1997-1998). Най-новата му книга "Самият страх: Новият курс и източниците на нашето време" (Fear Itself: The New Deal and the Origins of Our Time, Liveright, 2013, получава редица престижни награди, между които Наградата за история "Банкрофт", за политически науки на фондацията "Удроу Уилсън" и наградата "Дейвид Грийнстоун" за книга по политически науки и история.

Сред последните му книги са и "Либерални начала: създаването на република за модерните" (Liberal Beginnings: Making a Republic for the Moderns, Cambridge University Press, 2008) в съавторство с Андреас Каливас; "Когато позитивната дискриминация беше бяла: неразказаната история на расовото неравенство в Америка през ХХ век" (When Affirmative Action Was White: An Untold History of Racial Inequality in Twentieth-Century America, W.W. Norton, 2006) и "Опустошение и просвещение: политическо знание след тоталната война, тоталитаризма и холокоста" (Desolation and Enlightenment: Political Knowledge After Total War, Totalitarianism, and the Holocaust, Columbia University Press, 2003). Проф. Кацнелсън изнесе в София лекция на тема "Глобална власт и вътрешна сигурност" като част от поредицата Мемориални лекции ДЖУ, организирана от Центъра за либерални стратегии в памет на Юлия Гурковска.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev
  • - 3
  • + 1

  Дълго и скучно.
  За Тръмп , няма смисъл да се говори, това са американски игри с избирателите!
  А за бежанците в Европа още по-малко има право да коментира ,след като си няма и понятие от същността от долу.
  Той мисли от кулата на парите.
  А там има много и от Европа . Германците може и да са там , обаче българите знаем какво значи ислям.
  Богатите няма да живеят с ислямисти и да бъдат принудени да приемат ислямските порядки на живот.
  А това става на практика , арабската пролет направи всички християни роби . И виждаме как ги убиват там.
  И не можем да разберем защо нашите елити мълчат , а сега ще приемем тези същите убийци на християни ,като бежанци!
  Къде е логиката.
  Логиката е на парите!
  Но тази логика ще ни унищожи!
  Изглеждаме на стари и безпомощни хора , заобиколени от млади и озверели крадци !
  Почти безнадеждно положение!

  Нередност?
 • 2
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev
  • + 1

  Истината е проста!
  Ние не сме в състояние да направим система ,която да принуди всички идващи при нас ,да приемат нашата култура и нашата ценностна система!
  Тогава идващите бежанци нямаше да бъдат страшни за нас.
  И всички щяхме да сме положително настроени за такива бежанци.
  А защо не можем да имаме такава система за принуда да приемат нашата култура бежанците!?!?!

  Нередност?
 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov
  • - 2
  • + 1

  Да, големият мислител от Колумбийския университет - флагманът на либералните щуротии в Америка, не звучи впечатляващо. Не помагат много и въпросите на г-ца Гюрова, потенциала на която е познат на тези, които следят "анализите" й. За съжаление нито Путин, нито Орбан могат да се състезават в първичните избори за кандидат на републиканците, така че, все по-намаляващата част от производителните и здравомислещи американци няма за кого да гласуват.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
Нов коментар