Какво поиска Камерън, за да остане Великобритания в ЕС

Някои от реформите са изпълними, докато други са силно проблематични

Реформирането на членството на Великобритания в ЕС ще бъде голяма, но не и невъзможна задача, заяви премиерът Дейвид Камерън при обявяването на британските искания за оставане на страната в съюза. Някои от тях са изпълними, докато други са силно проблематични, пише ВВС.

Предложенията за реформи, изпратени в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, са четири – защита на единния пазар за Великобритания и другите държави, които не са членки на еврозоната, стимулиране на конкурентоспособността чрез намаляване на прекалените регулации, изключение за Лондон от т.нар. все по-задълбочен съюз и подкрепа за националните парламенти и ограничаване на достъпа на имигранти от ЕС до социални помощи.

"Добро за нас, добро за ЕС"

Камерън иска да предоговори отношенията с Брюксел, преди да бъде проведен референдум до края на 2017 г. за това дали Великобритания да остане в ЕС. Той твърди, че всички опции са на масата, ако исканията за реформи бъдат пренебрегнати. По думите му страната е изправена пред "вземането на голямо решение" на референдума, но е уверен, че ще получи това, което иска, по време на дискусиите за реформите. Камерън опроверга критиките у дома, че четирите искания са "разочароващо неамбициозни", посочвайки, че те отразяват очакванията на британците и ще са "добри както за страната, така и за ЕС".

Вероятно най-трудната задача на премиера ще бъде да убеди европейските лидери да приемат искането за рестрикции върху социалните помощи за новодошлите във Великобритания. Европейската комисия (ЕК) смята, че това може да наруши принципа за свободата на придвижването. Според нея британското предложение за ограничаване на правата на граждани на ЕС, работещи в други страни членки, е "силно проблематично", тъй като засяга "фундаменталните свободи на нашия вътрешен пазар" и представлява "директна дискриминация за гражданите на ЕС". Но ЕК посочва, че писмото на Камерън е начална точка за преговори и комисията ще работи с Лондон за "справедлива сделка за страната, която ще е справедлива и за всички останали членки". "На пръв поглед виждаме някои елементи, които изглеждат изпълними, като например намирането на начин за увеличаване на ролята на националните парламенти. Други теми са трудни, като например "все по-задълбоченият съюз" и връзките между държавите във и извън еврозоната. А някои неща са "силно проблематични", казват от ЕК.

Възможен компромис

Германският канцлер Ангела Меркел вече заяви, че е уверена, че може да се намери решение за членството на Великобритания в ЕС, пише Reuters. По думите й Берлин иска да отговори на британските искания по един конструктивен начин. "Искаме да подемем един подход, ориентиран към намирането на решение. Има някои трудни и някои не толкова трудни точки. Но ако имаме нагласата да разрешим проблема, тогава имам известна увереност, че това може да проработи", коментира Меркел.

"Истината е, че реформите на Камерън – за суверенитета, справедливостта, имиграцията и растежа, са съдържателни и важни. Но начинът, по който той представя предоговарянето, намеква, че Великобритания трябва да заплаши, че ще напусне ЕС, за да получи каквото иска. Така ЕС изглежда като нещо, което е наложено на Великобритания, а не като проект, който до голяма степен е направен в Лондон и който може и винаги е удовлетворявал британските притеснения", пише анализаторът от ECFR Марк Ленърд в Politico.

Ирландия и Дания в момента са най-близките съюзници на Великобритания, докато Белгия, Испания и Люксембург могат да представляват пречка. Полша и Чехия пък са твърдо против ограничаването на достъпа на имигрантите от ЕС до социални помощи, обобщава анализ на Open Europe.

Камерън твърди, че иска страната да остане в един реформиран ЕС, но не изключва да подкрепи напускането на блока, ако не успее да осигури исканата промяна. Ако бъде постигнато споразумение по четирите британски предложения, Камерън заявява, че е готов да лобира "с цялото си сърце и душа за запазването на Великобритания в реформирания ЕС". Засега шансовете са на негова страна, тъй като Берлин каза, че ще направи всичко по силите си, за да постигне споразумение с Лондон.

Условията на Лондон

- Защита на единния пазар за Великобритания и другите държави, които не са членки на еврозоната

- Стимулиране на конкурентоспособността чрез намаляване на прекалените регулации

- Изключение за Лондон от т.нар. все по-задълбочен съюз и подкрепа за националните парламенти

- Ограничаване на достъпа на имигранти от ЕС до социални помощи