Европейският съюз след атаките в Париж

Какво конкретно се променя и как то ни засяга

Досега след всяка терористична атака основната мярка, към която европейските страни се обръщат, е по-добра обмяна на информация. След атентатите в Мадрид през 2004 г. например Европейският съвет прие декларация за борба с тероризма от 25 март 2004 г., с която се призовава страните членки да споделят повече информация, която е релевантна за борбата с тероризма, за свързване на различните бази данни, създаване на правила за следене на телекомуникационния трафик и т.н. Подобна беше и реакцията след атентата в Лондон през 2005 г. Както показа Париж през 2015 г., тези декларации като цяло не са проработили. Така например мозъкът на атентатите в Париж Абделхамид Абауд е пътувал без проблем от Сирия до Западна Европа през последната година. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов каза тази седмица, че страната му не е получавала информация за неговото движение от нито една страна членка.

Така че и сега първите реални мерки, които Европейският съюз се очаква да предприеме като отговор на терористичния акт във Франция, са засилване на обмяната на информация за преминаващите през външните граници на съюза. В момента граничните власти, включително в България, могат да проверяват паспортите на преминаващите, но не и да правят автоматични проверки в полицейските масиви на други страни дали лицето има криминална регистрация или дали нечие европейско разузнаване няма съмнение. На практика, за да се задействат българските служби за сигурност, те трябва да получат специално искане от друга страна членка. Междувременно обаче съмнителното лице вече пътува свободно в шенгенската зона. Според европейски дипломати промяната на тези правила ще бъде едно от нещата, които Франция ще поиска на извънредната среща на министрите на вътрешните работи в петък. По време на заседанието (то приключва след редакционното приключване на броя) европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос е казал, че към момента само пет държави споделят подобна информация помежду си.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  objective avatar :-(
  objective
  • - 10
  • + 2

  Не само Франция не е в час с времето. В по-малка или по-голяма степен това важи и за останалите известни от близкото минало "велики" сили - САЩ, Русия, Великобритания и сие. Диагноза - неспособност за преценка на реалността и за адаптиране към нея ! Неразбиране на обективните процеси, достигащо ПОЛИТИЧЕСКА ИНФАНТИЛНОСТ ! На ускорително и всестранно (демографски, икономически, социално, и дейно) променящия се пред очите ни свят някогашните величия реагират първосигнално егоцентрично, тромаво, неадекватно до степен на плиткоумие - на база на мухлясалите им ексимперски представи и рефлекси ! Застаряли динозаври с разпадаща се имунна система ! Не само че им липсва визионерски поглед и ясна идея за последващия начин на живот! Изглеждат просто оперирани от инстикт за оцеляване !?!

  Нередност?
 • 2
  citoyen avatar :-|
  citoyen
  • - 17
  • + 3

  Промените вече личат и ще се чустват за неопределено време. Поразходете се до Брюксел или Париж и ще видите.

  Нередност?
Нов коментар