Задава ли се нова Гърция

Политическата криза в Португалия изправя страната пред несигурно бъдеще и може да доведе до нова криза в ЕС

С отказа да даде мандат на левицата президентът Анибал Каваку Силва изправи страната пред конституционна криза
С отказа да даде мандат на левицата президентът Анибал Каваку Силва изправи страната пред конституционна криза    ©  reuters
С отказа да даде мандат на левицата президентът Анибал Каваку Силва изправи страната пред конституционна криза
С отказа да даде мандат на левицата президентът Анибал Каваку Силва изправи страната пред конституционна криза    ©  reuters

Задава ли се новата Гърция за ЕС? Този въпрос става все по-резонен предвид разрастващата се политическа криза в Португалия.

Там след парламентарни избори с неубедителен изход вече повече от месец президентът Анибал Каваку Силва бави нещата и не желае да даде мандат за сформиране на правителство на левицата, която открито се обявява срещу мерките за икономии. След четири години на водено от консерваторите възстановяване от дълбоката рецесия той се страхува от опасен обратен завой и обтягане на отношенията с Брюксел. Но левицата твърди, че в страната се извърша "конституционен преврат". На фона на безпрецедентната бежанска вълна в Европа и терористичните актове в Париж португалският въпрос остава някак встрани от вниманието. Но той изправя страната пред несигурно бъдеще и може да доведе до нова криза в ЕС.

Да спечелиш, но да загубиш

Всичко започна с изборите на 4 октомври. Дясноцентристкото правителство, което прилагаше непопулярните мерки за икономии, ги спечели, но загуби мнозинството си в парламента. Каваку Силва преназначи досегашния премиер Педру Пасуш Коелю и му даде мандат да сформира кабинет на малцинството, който обаче издържа само около седмица. Коелю скоростно подаде оставка, защото не получи подкрепа от парламента. В него мнозинство има левицата, след като социалистите, водени от Антонио Коща, се съюзиха с комунистите и "Левия блок", близък до гръцката СИРИЗА. След изборите те се договориха да загърбят идеологическите си различия в името на общата цел. Въпреки че прие за партньори отявлени евроскептици като комунистите, Коща обеща да не отстъпва от проевропейските си принципи. Но докато социалистите винаги са били умерена партия, опасенията са, че другите две формации може да ги тласнат към втвърдяване на позициите.

Каваку Силва демонстрира, че не желае ляво правителство с аргумента, че "част от елементите в него са срещу европейските ценности". Той заяви: "За 40 години демокрация никое правителство в Португалия никога не е зависело от подкрепата на антиевропейски сили, т.е. такива, които искат отмяна на Лисабонския договор, на Пакта за стабилност и растеж, прекратяване на валутния съюз и излизане на Португалия от еврото, както и разпускане на НАТО. Това е най-лошият момент за радикална промяна на основите на нашата демокрация. В конституционните ми правомощия е да направя всичко възможно, за да избегна подаването на фалшиви сигнали до финансовите институции, инвеститорите и пазарите." Левицата обаче твърди, че има всички права да управлява. Така действията на президента създават конституционен казус. "Каваку Силва действа така, защото се опасява, че социалистите няма да бъдат толкова отдадени на изпълнението на мерките, които все още се изискват по отношение на бюджета и икономиката, както дясноцентристкото правителство", казва пред "Капитал" Паулу Горжау, директор на Португалския институт по международни отношения и сигурност (IPRIS).

В момента Каваку Силва провежда дълги консултации. Той е изправен пред две основни възможности. "Първата е да поиска Коща да сформира правителство. А втората е да остави дясноцентристите на власт като служебен кабинет", посочва Горжау. Президентът не дава индикации кога ще вземе решение. Той се срещна с икономисти в четвъртък и с политически фигури в петък. По думите на Горжау президентът няма времеви ограничения по закон и процесът може да отнеме седмици, но вероятно в близките петнадесет дни най-накрая ще вземе решение. Ситуацията се усложнява от факта, че според законите на страната не могат да се проведат нови парламентарни избори в разстояние, по-малко от шест месеца от предишните. Освен това мандатът на Каваку Силва изтича и португалците трябва да изберат нов държавен глава през януари.

Всичко това не вещае стабилност. А липсата й рискува да доведе до икономическо бедствие. "Португалия трябва да привлича инвестиции и именно заради това й трябва стабилност. Националното спокойствие в момента не съществува. Най-много се страхуваме, че реформите на предишното правителство ще бъдат прекратени", коментира пред Reuters Антонио Сараива, президент на Португалската бизнес конфедерация.

Заплаха за крехкото възстановяване

По времето на Пасуш Коелю страната приключи изпълнението на спасителната си програма на стойност 78 млрд. евро и успя да върне доверието на инвеститорите с вдигане на данъците и орязване на държавните заплати. Пазарът на труда също бе реформиран, което позволи на компаниите по-лесно да уволняват и да наемат служители. Според прогнозите тази година португалската икономика се очаква да отбележи ръст от 1.6%. И Пасуш Коелю предупреди, че сега крехкото възстановяване е застрашено, а евентуалното нарушаване на фискалната дисциплина ще усложни диалога с Брюксел. Досегашният финансов министър Мария Луис Албукерке също посочи, че съществува риск от нова дългова криза и нова спасителна програма. "Не трябва да си представяме последиците. Достатъчно е да погледнем към скорошните събития в Гърция и цената на техния опит да сложат край на икономиите - повече рецесия, повече бедност, повече безработица и по-голяма зависимост от кредиторите", коментира тя.

"Дори да допуснем, че ще бъде съставена лява правителствена коалиция, очакваме, че идеологическите различия скоро ще започнат да изплуват и това ще доведе до предсрочни избори", прогнозира пред Wall Street Journal икономистът от UniCredit Research Тулия Бучо. Португалски банкери изразиха надежди, че бъдещо социалистическо правителство ще следва отговорен курс, ще се придържа към строгост в разходите и ще гарантира стабилността на финансовата система. Коща заяви, че ще продължи да намалява бюджетния дефицит и държавния дълг, но същевременно обеща пълно възстановяване на орязаните държавни заплати, вдигане на най-ниските пенсии, намаляване или премахване на някои данъци и увеличаване на минималната заплата. Очакванията са, че може и да спре приватизацията. Той е в трудната позиция да удовлетвори както крайнолевите си партньори, така и ЕС. И засега не е ясно как точно смята да финансира икономическите си политики. Ако стане премиер, ще трябва да представи пред Брюксел бюджета за 2016 г., след като Португалия изпусна крайния срок миналия месец.

В понеделник най-големият португалски профсъюз - CGTP, предупреди за "опасна радикализация на обществото", ако левицата не сформира правителство. "Президентът не може да се постави над волята на хората и над мнозинството в парламента. Ако го направи, това ще създаде сериозен институционален конфликт", заявиха от профсъюза пред Reuters. Комунистите пък обвиниха Каваку Силва, че умишлено се бави при назначаването на водено от социалистите правителство. "Няма нещо, което да оправдае поведението на президента в момента", коментираха комунистите.

Португалски барометър

Португалия може да бъде барометър за съседна Испания, където предстоят парламентарни избори следващия месец. Управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой се надява да спечели точки заради икономическото възстановяване, макар че и тя трябваше да наложи непопулярни мерки за икономии. Но социологическите проучвания показват, че може да не получи мнозинство, което ще доведе до нестабилно правителство. Рахой вече заяви, че португалският развой въобще не му харесва.

Сегашната ситуация в Португалия демонстрира убедеността на управляващото статукво, че трябва да се предприемат предварителни мерки, за да се предпази системата от потенциално дестабилизиращи ефекти. Преди изборите се смяташе, че страната е едно от изключенията заради липсата на популистки партии, които се обявяват срещу икономиите, като "Подемос" в Испания и СИРИЗА в Гърция. Португалското правителство бе смятано за "по-голяма Тройка от Тройката" (международните кредитори - бел. ред.) заради стриктното изпълнение на строгите мерки, пише в. Telegraph. Изданието представя една по-умерена гледна точка, според която левият съюз на Коща дори не се доближава до страшилището, което описва Каваку Силва. Действията на президента обаче могат да "отприщят точно тези антиевропейски сили, които го държат буден през нощта".

Португалският вот не донесе такъв солиден резултат за популистката левица, както стана в Гърция. Но ако центристите от Южна Европа, подкрепящи икономиите, търсеха доказателство, че могат да оцелеят на избори, страната вече не им го дава, пише сп. Economist. Според изданието Каваку Силва е изчерпал заслужаващите доверие алтернативи и ще му се наложи да даде мандата на социалистите. По думите на Коща президентът и ЕС просто ще трябва да приемат новия политически пейзаж в Португалия. И да се надяват опасенията им да се окажат по-страшни от реалността.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Класика в жанра: десни икономисти, политици и пр. сипят критики към евентуалното ляво управление, а няма и думичка от левите...

  Какво толкова му пазите мумията на ЕС? И защо се смята, че само партии от ЕНП могат да векуват във властта?
  Хората в ПИИГС взеха да провиждат, че десните правителства не са панацея и идеята за ЕС вече се е изродила до един нежизненоспособен политически Франкенщайн, управляван от кохортата Меркел-Оланд-Юнкер.

  Да не забравяме, че основите на ЕС са положени като общ пазар на въглища и стомана! Е, търговското и глобалисткото остава водещо за сметка на сигурността и единството.

  И вълната мюсюлмани, и повтарящите се разстрели в Париж, и доказано нреботещия Шенген, и измисленото евро, закачено за печатницата на ЕЦБ го показват.

  Гърците го видяха първи. Сега и португалците се отръскват от пропагандните клишета. Испания ли следва?


 • 2
  antikommunist avatar :-?
  antikommunist

  Статията добре описва до някъде нещата в Португалия, но изпуска някои важни моменти. Няма ограничение за президента до кога да бави назначението на правителството, нещо повече - има напълно конституционното право да не назначи социалиста и вместо това да остави сегашното правителство да управлява служебно назначавайки нови избори следващият юни (тогава действа бюджета от тази година). Не е най-добрият вариант, но другото също би било лош прецедент - за пръв път от демократизацията правителството да зависи от не само антиевропейски, но и крайно антиситемни партии.
  А и Коща да не реве, че президента не следвал волята на народа, защото той го прави още по-малко, като се има пред вид, че преди изборите се кълнеше, че няма да работи с крайнолевите и да си партнира добре с ЕС. Истината е че след слабия резултат той трябваше да си подаде оставката и сега се е захапал за тази възможност да състави правителство с куцо и съкато, защото това е единствената му възможност да избегне политическата си смърт.
  Ако не беше този личностен проблем отдавна можеха да съставят широка коалиция в името на стабилността и на нормалното развитие на страната, каквито има в половин Европа. Различията между социалистите и десницата не са толкова фундаментални в програматично отношение. Но явно и в тези части на Европа личните интереси стоят над националните...

 • 3
  atlantic avatar :-|
  Атлантик

  Абе защо изобщо се правят избори в Европа, за по света изобщо да не говорим!? Не е ли по-практично (а то и без това се получава точно така на практика) финансово-икономическата тройка (МВФ-ЕЦБ-СБ) да управлява финансите и бюджетите, политическата тройка Юнкер-Меркел-Оланд да води политическите дела, а сигурността, разузнаването и защитата и без това отдавна са поети от отвъдатлантическите партньори....За какво са тия драми с изборите изобщо!? Какво по-точно избират редовите европейци, за по света да не говорим!? Светът все повече отива накъм управление модел "световна корпорация"..И ако пиратките на ИДИЛ, макар и твърде кървави, но все пак - доста неясни като послания и цели, биха могли да бъдат обяснени с някакви мотиви, то нямат ли редовите европейци в пъти по-солидни мотиви да започнат и те с пиратките? В Брюксел и Вашингтон.

 • 4
  doctor_z avatar :-|
  Zlati Nik

  "Коща заяви, че ще продължи да намалява бюджетния дефицит и държавния дълг, но същевременно обеща пълно възстановяване на орязаните държавни заплати, вдигане на най-ниските пенсии, намаляване или премахване на някои данъци и увеличаване на минималната заплата..."

  Навсякъде са еднакви комунистите/социалистите (както и да се казват)! Това наивност ли е, популизъм или откровена глупост? Имат ли идея как да стане този фокус с едновременното намаляване на бюджетния дефицит и увеличаването на пенсии и заплати? Та нали този дефицит е постигнат именно с намаляване на разходите, в това число и заплати!

 • 5
  pesheff avatar :-|
  Пешката

  За 40 години демокрация никое правителство в Португалия никога не е зависело от подкрепата на антиевропейски сили, т.е. такива, които искат отмяна на Лисабонския договор, на Пакта за стабилност и растеж, прекратяване на валутния съюз и излизане на Португалия от еврото, както и разпускане на НАТО. Това е най-лошият момент за радикална промяна на основите на нашата демокрация
  -------
  Е време е! Хората са гласували точно за това!

 • 6
  donio avatar :-|
  donio

  Причините за завоя в ляво са радикализирането на дясноцентристката партия и загърбването на ценностите на революцията от 25 април 1974.В случая се прилага тактиката на Геоги Димитров за единния фронт при настъплението на фашизма в случая глобофашизма.Говори се за секретно подписване на Договора за свободна търговия със САЩ както и подготовката за президент десен кандидат свързан с Голдман Сакс.Кавако Силва не отиде на погребението на нобеловия лауреат Сарамагу защото бил ляв.Не много коректно поведение,което впечатли португалците.Извъшва се демонизиране на левицата, а нищо чудно с подкрепата на НАТО както през 1975 г.да се стигне и до друга форма на смяна на правителството.Бившият министър-председател Сократес престоя в ареста 1 година без никакво обвивение и до днес .Това поставя на сериозно изпитание устоите на правовата държава.

 • 7
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Хората по правило си гледат в техния джоб и някак си не могт да разберат, че държавния дълг е също техния джоб. Това второто се усеща чак, когато държавата спре да взима заеми или започне да ги изплаща.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход