Как ще се промени европейската външна политика след атаките в Париж

Анализатори и политици обсъдиха предизвикателствата пред ЕС на дискусия на Европейския съвет за външна политика и фондация "Капитал"

Терористичните атаки, които разтърсиха Париж и света преди две седмици, предизвикаха остра реакция във Франция и ЕС, които се обявиха за общи външнополитически действия. От друга страна те осветиха вътрешнополитическите разногласия в съюза. С помощта на експерти и политически фигури, Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) и фондация "Капитал" се опитаха да дадат отговор на многото въпросителни, пред които ЕС ще се изправи през следващите години, в дебат във вторник.

Кризите около Европа

"Светът се намира в безпрецедентна криза. За пръв път от Втората световна война ставаме свидетели на четири едновремнни хуманитарни катастрофи, които сами по себе си представляват несравнимо бедствие", каза Николай Младенов, специален координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес, чрез директна видео връзка. Според него до голяма степен бежанската криза в Европа се случва в резултат от нерешителната политика на ЕС в последните години. За пример дипломатът даде свалянето на режима на Кадафи, след което Либия беше изоставена от Европа на радикални групировки. "Сирия се превърна в хуманитарна трагедия, която бе абсолютно предотвратима и предвидима. Ключов пропуснат момент тогава беше да се подпомогне умерената сирийска опозиция", добави Младенов.

Коалицията срещу ИДИЛ след Париж

Според френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан терористите са очаквали Европа да се разцепи след атентатите в Париж и да се радикализира срещу бежанците, но към момента техните очаквания не са се изпълнили. "Парижките атантати дават ново измерение на битката на една псевдо държава с есхатологична визия. Целта на ИДИЛ е войната, която ще доведе до битка между исляма и всички останали религии", каза още посланикът. Според него унищожението на ИДИЛ се е превърнало в първостепенната задача пред всички европейски страни и партньорите им.

"Башар Асад бе нашият първи враг. Това обаче се промени", каза посланикът. По думите му с речта си от 13 ноември президентът на Франция Франсоа Оланд е дал да се разбере, че проблемът с ИДИЛ е най-спешният. Ситуацията, създадена след атентатите в Париж, предполага работа не само със страните от ЕС, но и с възможно най-широка коалиция, смята Кабан.

Не така смяташе Басам Ал-Куатли, политолог и анализатор от Сирия. "След атентатите във Франция много сирийци изразиха симпатии към французите и смениха профилната си снимка във Facebook. Но сирийците нямат никаква симпатия за кооперация от страна на Франция с Русия", каза Ал-Куатли.

Бежанският проблем

"Няма бежанска криза, има бежанци заради криза", започна Ал-Куатли."При население от 500 млн. души 1 млн. бежанци са капка в морето. Проблемът е политически", добави Ал-Куатли и каза, че нито проблемът с ИДИЛ, нито този с бежанците могат да бъдат решени докато Асад е все още на власт. "ИДИЛ е сериозен враг, но дори те нямат капацитета на режима", каза още сирийският политолог и добави: "ИДИЛ е продукт на Асад и на съюзнциите му Иран и Русия, които го подкрепят безусловно."

Според Николай Младенов решенията на кризата преминават през пет стъпки. Първо, трябва да се концентрира и засили подкрепата за съседните на Сирия страни, които поемат най-голямата част от бежанците. Това трябва да се случи в унисон с по-солидарна и засилена защита на външните граници на ЕС, включително на българските. Нужно е да се продължи натискът срещу ИДИЛ, в комбинация с търсене на дипломатическо решение в Сирия, каза още българският дипломат. Освен това според него е нужно да се прилага бърза идентификация, още извън границите на ЕС, която да регистрира и различава икономическите мигранти от бежанците. "Никой не може да ме убеди, че сириец, бягащ от ежденевни бомбандировки, е равнопоставен на албански мигрант, които иска да работи в Германия", заключи Младенов.

Едно от най-важните неща според Ал-Куатли е да не се нарочват невинните – бежанците. "Досега не е бил арестуван нито един сириец – всички нападатели са граждани на ЕС", посочи той във връзка с атентатите. Според него най-големият проблем в дългосрочен план произтича от липсата на образование за децата в Сирия. "Децата вече нямат достъп до образование, а с него губят потенциала да имат бъдеще. Единственото бъдеще, което те ще имат, ще дойде от тези, които решат да инвестират в него", заключи сирийският политолог.  

Повече по темата очаквайте в новия брой на "Капитал" в събота и в петък на capital.bg.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  cuam4o avatar :-|
  Ангел
  • + 2

  Въй политолог милия. ИДИЛ били продукт на Асад и Иран? Аре у лево, боклук.

  Нередност?
Нов коментар