Санкции на Русия срещу Турция преначертават бизнеса в района
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Санкции на Русия срещу Турция преначертават бизнеса в района

Премиерът Дмитрий Медведев очаква подробности от министрите си до 28 ноември.

Санкции на Русия срещу Турция преначертават бизнеса в района

Подробности за ембаргото ще има в събота

24836 прочитания

Премиерът Дмитрий Медведев очаква подробности от министрите си до 28 ноември.

© Reuters


Руското правителство реши в четвъртък да отговори с ембарго срещу свалянето от турската армия на руски боен самолет във вторник и обхватът му изглежда толкова широк, че може да засегне двустранен бизнес за 44 милиарда долара годишно.

На руския пазар, изглежда, ще се отворят ниши за плодове и зеленчуци или туристически пътувания за милиарди долари. За България може да последва увеличение на туристическия поток, но при храните могат да се включат предимно държави извън ЕС като Иран, Йордания и ЮАР. В средносрочен и дългосрочен план ефектът може да се усети от българския бизнес в енергийната сфера, тъй като вероятно ще бъдат замразени големи руски проекти в Турция.

Премиерът Дмитрий Медведев нареди до 48 часа да получи подробности кои сектори може да бъдат подложени на санкции. Веднага различни министри и ведомства започнаха да обясняват пред медиите какво ще прекратят – от бизнеса с храни, туристи, въздушни и морски превози и строителство, до проекти като "Турски поток" и първата турска АЕЦ. На турски компании може да бъде забранено да извършват дейност на руска територия.

Според Медведев мерките "срещу турската агресия" ще бъдат безсрочни и прекратяването или облекчаването им ще зависи от международното положение и "отношенията ни с Турция".

Министърът на икономиката Алексей Улюкаев каза, че руските санкции няма да противоречат на правилата на Световната търговска организация, в която членуват и двете държави. Санкциите ще се основават на закона за специалните икономически мерки от 2006 г., определящ спирането на програми за икономическо сътрудничество, ограничаване на финансови и външнотърговски операции, промени в митата, мерки за въздействие в туристическата сфера, превозите и контактите между гражданите, културната и научната сфера. Контактите между военните на двете страни вече са прекратени.

Санкции в аванс

Русия засили контрола върху вноса на храни и земеделски продукти от Турция още преди решението на правителството. Сутринта министерството на земеделието съобщи, че ще прави допълнителни проверки на границата и при производството им, съобщи пресслужбата на министерството.

Земеделският министър Александър Ткачов каза, че имало нееднократни нарушения на руските норми от турските производители и "за съжаление средно 15 на сто от турската селскостопанска продукция не съответства на руските норми".

След като във вторник спря почивките и екскурзиите в Турция, Москва скоро може да остави руснаците и без възможност да опитват турски плодове, зеленчуци и месо - внос за около 1 млрд. долара годишно. Това се става в най-активния период за този бизнес - около новогодишните и коледните празници в Русия.

Ткачов обясни още в сряда, че "турските зеленчуци заемат 20% от вноса – предимно домати (около 360 000 тона), които ще заместим със стока от Иран, Мароко, Израел, Азербайджан, Узбекистан". Цитрусовите плодове от Турция са около 250 000 тона годишно, или 25% от вноса, и вместо тях можело да се внася от Република Южна Африка, Мароко, Китай, Аржентина, Абхазия и др.

Търговци на зърно също изчакват какво ще предприеме Москва, тъй като Турция е вторият (след Египет) купувач на руско жито. Зърното заема над половината (56%) от руския хранителен внос в Турция. Изнесените само през тази година за турски търговци 3.5 млн. тона възлизат на 12% от целия зърнен експорт на Русия. В четвъртък от средите на руските зърнени търговци казаха, че са спрели да сключват договори.

Веригите за търговия на дребно бяха предупредени още в сряда да спрат да поръчват турски храни, защото може ембаргото да ги завари със стока на път, която трябва да връщат.

Какво внася Турция

Земеделските продукти са основното перо в турския внос за Русия. През първите 9 месеца на настоящата година те са били за близо 780 милиона долара. Следват текстил ($514 млн.) и различно оборудване ($496 млн.).

Основно заради руския внос в Турция на енергия и горива, стокооборотът между двете страни ($31 млрд. за 2014 г.) е със силен дисбаланс. От общо 18.1 млрд. долара за първите 9 месеца на 2015 г. турският експорт към руския пазар е за около 3 млрд. долара, докато руският внос в Турция достига 15 млрд. долара.

Ако се отчетат и услугите, търговският оборот достига 44 млрд. долара.

Чарли Робъртсън, главен икономист на "Ренесанс Капитал", казва, че през 2014 г. руският внос в Турция е бил 10.4% (или 25.3 млрд. долара) от общия импорт, а турският внос за Русия е заемал 3.8% (или 5.9 млрд. долара) от целия турски експорт.

В новата криза Анкара едва ли може да разчита на отстъпки в цената на руския газ, а най-тежко ще пострада турският туризъм – 12% от клиентите му през 2014 г. са били руснаци (4.48 млн. души, или втората по големина група след 5.25 млн. германци).

"Ако Путин действително иска да раздразни Турция, той може да отмени безвизовия режим", допълва Робъртсън.

 

"Турски поток" също ще пострада от руското ембарго

Проектът за газопровод от Русия през Черно море до Турция и Балканите, известен като "Турски поток", ще попадне под действието на подготвяните от Москва санкции срещу Турция, заяви министърът на икономиката Алексей Улюкаев. "Този проект с нищо не се отличава от който и да било друг и по същия начин е свързан с инвестиционното ни сътрудничество", предава думитe му "Интерфакс". Засега говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов отказва коментар за съдбата на "Турски поток". Проектът може да бъде замразен точно една година след като президентът Владимир Путин изненадващо обяви в началото на декември 2014 г., че Русия се отказва от "Южен поток" и започва нов газопровод. По-късно Алексей Милер, ръководителят на "Газпром", призова ЕС бързо да започне да изгражда насрещна инфраструктура до гръцко-турската граница, защото, когато заработи "Турски поток", няма да се подава газ през Украйна. Анкара така и не е дала окончателно разрешение да започва строителството на подводната част през своитете териториални води. В хода на преговорите Москва се отказа от планираните четири тръби и се опитваше да започне поне с две – една за турския пазар и една за европейския.

Руснаците може да изгубят най-големия чужд авиопревозвач

Русия може напълно да спре въздушните връзки с Турция – редовни и чартърни, по думите на икономическия министър Алексей Улюкаев, но това ще лиши страната от най-големия чуждестранен превозвач Turkish Airlines. Турската компания може да изгуби още през декември над 20 млн. долара, докато при реципрочни санкции на Анкара щетите за "Аерофлот" например ще бъдат три пъти по-малки, твърди РБК (двете компании не коментират засега). "Нищо положително не бива да очакваме, най-вероятно турският пазар ще се затвори", каза за "Интерфакс" в четвъртък председателят на борда на директорите на московското летище "Внуково" Виталий Ванцев. По данни на Bloomerg преди седмици Turkish Airlines, планирала тази година да обхване над 1 милион пътници, е изпреварила Lufthansa като водещия чуждестранен превозвач в Русия. Досега през 2015 г. турската компания е увеличила полетите си до и от руски градове с 16% (над 900 месечно), докато конкурентите й от ЕС са ги намалили с 43%. Спиране на полетите до Истанбул ще принуди руснаците да търсят друга ключова транзитна връзка към Южна Европа, Близкия изток, Азия и Африка. От отворената ниша може да се заинтересуват FlyDubai и Emirates, които имат мрежа представителства в Русия, но и цените им са по-високи.

Турция може да се размине с първата си АЕЦ

Русия спира работата по редица проекти на инвестиционни и търговски споразумения с Турция, сред които е и ядрената електроцентрала в Аккую, съобщи министърът на икономиката Алексей Улюкаев. След нареждането на премиера Дмитрий Медведев до 48 часа да се изготви списък с предприетите мерки за ембарго той изброи какво може да попадне в него. "Това е споразумението за свободна търговия с услуги и инвестиции, дългосрочната петилетна програма 2016 - 2020 г. за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, споразумението за създаване на фонд за съвместни инвестиции...", цитира думите му "Интерфакс". Министърът потвърди, че това засяга и проекта за газопровод "Турски поток", а на въпрос на журналисти да уточни дали и АЕЦ "Мерсин Аккую" може да попадне в списъка Улюкаев отвърна: "Да, също." От държавната корпорация "Росатом", която е директно ангажирана с ядрената централа, засега отказват коментари. Компанията има контролен дял в акционерното дружество "Аккую нуклеар", реализиращо проекта. Централата на средиземноморския бряг срещу Кипър е предвидено да се строи по схемата "строиш - притежаваш - оперираш", като собственик трябва да е руската страна. По проект разходите са в рамките на 20 млрд. долара, а въвеждането в експлоатация бе предвидено за 2022 г.

 

Руското правителство реши в четвъртък да отговори с ембарго срещу свалянето от турската армия на руски боен самолет във вторник и обхватът му изглежда толкова широк, че може да засегне двустранен бизнес за 44 милиарда долара годишно.

На руския пазар, изглежда, ще се отворят ниши за плодове и зеленчуци или туристически пътувания за милиарди долари. За България може да последва увеличение на туристическия поток, но при храните могат да се включат предимно държави извън ЕС като Иран, Йордания и ЮАР. В средносрочен и дългосрочен план ефектът може да се усети от българския бизнес в енергийната сфера, тъй като вероятно ще бъдат замразени големи руски проекти в Турция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  То хубаво санкции срещу Турция.... ама нали има санкции и с Европа... За нас полза няма.

 • 2
  winterbach avatar :-P
  Петър Иванов

  Боже каква радост беше у руската ни пета колона , че Турция ни била прекарала с Турски поток. А то...

 • 3
  neam_dumi avatar :-|
  neam_dumi

  Всъщност от материала става ясно, че Русия е далеч по-зависима от Турция в случая "От общо 18.1 млрд. долара за първите 9 месеца на 2015 г. турският експорт към руския пазар е за около 3 млрд. долара, докато руският внос в Турция достига 15 млрд. долара". Според мен контрасанкции на Турция биха лишили руската "бензиноколонка" от милиарди свежи долари в бюджета си. Точно затова смятам, че ще си останат само с ерченето!

 • 4
  b.k.dimitrov avatar :-|
  Boris Dimitrov

  До коментар [#3] от "neam_dumi":

  Я да ти видим източника, прати линк и нека включва пера по стоки тва което си написал е заблуждаващо и сякаш невярно.

 • 5
  neam_dumi avatar :-|
  neam_dumi

  До коментар [#4] от "Boris Dimitrov":

  Това е цитат от статията, затова е хубаво да се чете 😉

 • 6
  tbb02395059 avatar :-?
  tbb02395059

  До коментар [#3] от "neam_dumi":

  Без домати и пясък руснаците ще оцелеят, но турчолята няма как да откажат руския газ, тъй като ще им замръзне икономиката ;-)
  Тук целта казаците е по-тънка - да се предизвикат брожения срещу Ердоган, на които режима му няма да устои и ще рухне под собствената си глупост и недалновидност.

 • 7
  b.k.dimitrov avatar :-|
  Boris Dimitrov

  До коментар [#3] от "neam_dumi":

  Вече намерих кво ми е нужно затапвам те мъжки:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Turkey#cite_note-16

  https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2061.html#tu

  твойте Ора о ЦРУ-то те изпържиха оказва се че през 2014 на Турция номер 1 търговския партниор и то за импорт е русия със 10.4%, кой от кого е зависим А ?

  Докато на Русия топ търговските партниори са това China 17.8%, Germany 11.5%, US 6.6%, Italy 4.5%, Belarus 4.1% (2014)
  Руснаците да не са тъпи да вкарват санкции ако няма да спечелят от тях.

  Как е чувството да си хванат в лъжа и измишлиотини?

 • 8
  jonson avatar :-|
  jonson

  Спомням си една статия тук, в Капитал, точно когато руснаците се отказаха от Южен поток как една наша банка купи за някаква безумна сума (по спомен десетки милиони) терена, от който трябваше да излезе тръбата на българския бряг. Тогава всички сметнаха че или тия знаят нещо, което ние не знаем, или че са чисто луди. Е, питам се как биха могли да знаят, че година по-късно турците ще обезумеят до степен да свалят руски щурмовик? Или пък... кой всъщност изстреля ракетата?

 • 9
  opetkov50 avatar :-|
  Oggie Petkov

  Всеки, който сглупи да прави бизнес с руснаците го очаква подобна участ. Няма закони, няма договори. Батюшката решава. Ако не е самолет, ще е някаква друга дивотия. Представете си това нещо да е възможно в една цивилизована страна.

 • 10
  destino avatar :-|
  destino

  Това е очаквана реакция от страна на Русия.
  Да видим как ще са нещата след месец.
  Турците би трябвало да са си направили някои сметки, ако ли не, ще им струва скъпо.

  Кофтито е, че не могат да спрат да купуват газ веднага, заради клауза в договора take or pay.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK