Москва обвини Ердоган в контрабанда на ислямистки петрол

Турският президент: Ще подам оставка, ако докажат, че това е вярно

С тази карта руското министерство на отбраната илюстрира маршрутите, по които според данните на Москва ислямисти пренасят петрол от Сирия и Ирак до Турция.
С тази карта руското министерство на отбраната илюстрира маршрутите, по които според данните на Москва ислямисти пренасят петрол от Сирия и Ирак до Турция.    ©  Reuters
С тази карта руското министерство на отбраната илюстрира маршрутите, по които според данните на Москва ислямисти пренасят петрол от Сирия и Ирак до Турция.
С тази карта руското министерство на отбраната илюстрира маршрутите, по които според данните на Москва ислямисти пренасят петрол от Сирия и Ирак до Турция.    ©  Reuters

Руското министерство на отбраната заяви, че разполага с доказателства, че Турция е основен потребител на петрола, изнасян от "Ислямска държава", и че президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговото семейство имат общ бизнес с терористите.

Той отново категорично отхвърли тези твърдения и каза, че "всъщност тези, които изричат подобни клевети, трябва да подадат оставка".

На брифинг в Москва официални представители на руското министерство на отбраната показаха множество сателитни снимки, видеозаписи и карти. Според Москва на тях се вижда как цистерни с петрол преминават от контролираната от "Ислямска държава" територия към Турция. За един от кадрите от 18 октомври се твърди, че съдържа струпване на 550 цистерни само на едно място край Деир аз Зор в Сирия.

Трите маршрута

Генщабът твърди, че знае за три маршрута, по които нефтът се превозва към Турция: западен, северен и източен.

Западният маршрут минавал през турските пристанища на Средиземно море, северният стигал до турската рафинерия в Батман, а източният водел до голям пункт за претоварване на петрол в Джизре, обясни генерал-лейтенант Сергей Рудской.

Версията на руските военни е, че петролът от западния маршрут се добива в района на Ракка - своеобразната столица на "Ислямска държава" в Сирия. Той преминавал през пограничните турски градове Азаз и Рейханлъ, за да се озове накрая на пристанищата в Искендерун и Дертоил.

По северния маршрут петролът идвал от нефтени полета край р. Ефрат, като по-голяма част от добитото се доставя до рафинерията в Батман на около 100 км от турско-сирийската граница. По третия маршрут доставките идвали от находища в Североизточна Сирия и Северозападен Ирак, смятат в Москва.

Колко цистерни и милиони

По думите на Рудской преди началото на военната кампания на Русия срещу "Ислямска държава" доходите на джихадистите от продажбите на петрол са достигали до 3 млн. долара, а сега са намалели двойно - до 1.5 млн. долара.

Рудской посочи и конкретни данни за обема на контрабандирания петрол и участващата в тези операции техника. Според него всеки ден терористите използват не по-малко от 8500 автоцистерни, които превозват до 200 000 барела петрол.

По думите му за два месеца въздушни удари на руската авиация в Сирия са унищожени 32 комплекса за добив на петрол, 11 рафинерии, 23 петролни депа за прехвърляне на горивото и 1080 цистерни с петролни продукти.

Рудской допълни, че това са схеми, действащи отдавна и редовно и никой нямал намерение да ги спира. Същите престъпни мрежи се използвали за вкарване на оръжие, оборудване и обучители на ислямистките групировки в Сирия.

Москва втвърдява тона

Според високопоставен член на управляващата партия в Турция, цитиран от Reuters, всичко това е изключително за вътрешна употреба пред руската аудитория. Но тонът, който Москва използва, става все по-остър.

Преди дни президентът Владимир Путин обяви, че на срещата на върха на Г-20 в Анталия е показал снимки на въздушното разузнаване с "толкова дълга колона цистерни, все едно е жива тръба", водеща към Турция. "Това са доставки в промишлени количества и ми е трудно да повярвам, но все пак е възможно, висшето политическо ръководство на Турция да не знае нищо за това."

"Но властите там трябва да пресичат подобни сделки. В тези варели има не просто нефт, а кръвта на нашите граждани." Според него с тези пари терористите купуват оръжие за атентатите в Синай и Париж.

В сряда зам.-министърът на отбраната Анатолий Антонов директно каза, че "Ердоган и семейството му са въвлечени в този престъпен бизнес". Цинизмът на турското ръководство не знае граници. "Вижте какво правят – влизат в чужда държава и безсрамно я ограбват", добави той.

"Може да съм твърде прям, но контролът над този бандитски бизнес може да се поверява единствено на най-близките съратници. На Запад никой не си задава въпроси защо синът на турския президент ръководи една от най-големите енергийни компании или че зет му стана енергиен министър. Какъв прекрасен семеен бизнес!", възкликна руският зам.-министър.

Ердоган: Ще се оттегля, ако това е вярно

Никой няма право да клевети Турция и да я обвинява, че купува петрол от "Ислямска държава", коментира президентът Реджеп Тайип Ердоган твърденията на руските военни. Той заяви, че страната му не е чак толкова безпринципна, че да купува петрол от терористична организация, и потвърди, че ако са верни фактите, изложени в Москва, ще подаде оставка. На 30 ноември Ердоган направи такова обещание и запита дали Владимир Путин ще се оттегли, ако твърденията не са верни. Не желая влошаване отношенията с Русия, но ако Русия не промени линията си да въвежда санкции и продължава да се държи "непропорционално", Турция ще предприеме ответни мерки, каза той.