В Шенген заплашвали Гърция с изключване, твърди FT

От началото на годината над 700 000 имигранти са пресекли гръцките граници. Според източниците на FT в Брюксел са ядосани на Атина, че въпреки това не иска помощ.

Associated Press
Associated Press    ©  Associated Press
Associated Press
Associated Press    ©  Associated Press

Високопоставени лица от ЕС са предупредили Атина, че Гърция може да бъде изключена от шенгенското пространство, ако не успее да овладее кризата до средата на декември. "Германците са гневни и затова се говори за изключване на Гърция", е заявил пред Financial Times високопоставен служител от ЕС, пожелал анонимност, пише в. "Катимерини".

От началото на годината над 700 000 имигранти са пресекли гръцките граници. Според източниците на FT в Брюксел са ядосани на Атина, че въпреки това не иска помощ от европейската гранична агенция Frontex, отказва хуманитарна помощ и до момента не успява да преразгледа системата си за регистрация на бежанците. 

Изданието отбелязва, че по-голямата част от критиките към Гърция идват от страните от Източна Европа. В неделя например премиерът на Словакия Роберт Фицо е коментирал, че е крайно време Гърция да бъде извадена от Шенген. 

Ако все пак ЕС изпълни заканата си, това ще е първият случай, в който страна - член на безвизовото шенгенско пространство, датиращо от 1985 г., ще бъде извадена от него. В свободната за придвижване зона влизат 22 европейски страни.