НАТО покани Черна гора, Русия може да оттегли инвестиции

Решението за приемане на адриатическата страна с едва 650 000 население изпраща послание, че Москва няма как да спре разширяването на изток.

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Външните министри на НАТО поканиха в сряда Черна гора да се присъедини към алианса, а Русия заяви, че ще прекрати всичките си проекти там, ако това се случи. 

Решението за приемане на адриатическата страна с едва 650 000 население изпраща послание, че Москва няма как да спре разширяването на изток, отбелязва Reuters.

"Това не може да не доведе до ответни действия - Русия е длъжна да поддържа паритет", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия ще прекрати всичките си съвместни проекти с Черна гора, ако тя действително влезе в НАТО, заяви председателят на комисията за сигурност и отбрана на Съвета на Руската федерация Виктор Озеров, цитиран от РБК. Зам.-председателят на Държавната дума Николай Левичев каза, че ако в Черна гора се появят военни бази на НАТО, държавата ще остане без руски инвестиции.

Сърбия остава единствената държава на Балканите, която не се стреми към влизане в НАТО. Когато приключи процесът на присъединяване - вероятно след 18 месеца - Черна гора ще бъде първият нов член на алианса от 2009 г. насам.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Приемането на черногорците в НАТО е по-скоро символичен акт, показващ на Жужо, че не само той може да налага интересите си напоследък.
  Иначе малка страна като Черна Гора едва ли би допринесла много за сигурността на пакта.

 • 2
  bogdan.filov avatar :-|
  bogdan.filov

  Хич не е символичен акт! Имат пристанища на Адриатика, и освен това затварят Сърбия отвсякъде - вече и по въздух рушняците не могат да припарят до Белград без разрешение на НАТО ...

 • 3
  barel avatar :-|
  пустиняк

  Приемането на все повече бивши съветски сателити в НАТО е нож с две остриета, ако не се извърши вътрешна лустрация и не се започнат адекватни мерки срещу руската пропаганда и хибридната война. Така НАТО рискува куп лоялни активни и потенциални руски агенти да се инфилтрират в структурите му.

 • 4
  philipotel avatar :-|
  Durruti

  Да се напише тази новина, без да се спомене, че от два месеца има мащабни протести срещу Джуканович, е меко казано манипулация.

 • 5
  donio avatar :-|
  donio

  Черна гора е аванпост на накотрафика така че нещата са ясни.

 • 6
  pirosog avatar :-P
  Пиросог

  Капитал, много удобно са пропуснали, че в Черна Гора имаше редижа протести и то сериозни, против пръсиединяването към НАТО. Това може би се дължи на факта, че Фондация "Америка за България" отпусна 3 милиона лева на Икономедия.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход