Басам ал Куатли: Никой не търси наистина решение в Сирия

Сирийският политолог и анализатор пред "Капитал"

Басам ал Куатли e сирийски политолог и анализатор. Той е управляващ директор на Research and Management Team (RMTeam), изследователска организация за проучвания в Сирия, които се използват от местни и международни неправителствени организации, донори и частни институции. Ал Куатли е и технически съветник в Baytna Syria, базирана в турския град Газиантеп платформа за обединяване на сирийското гражданско общество вътре и извън страната.

Той беше участник в дискусията"Вътрешни и външни измерения на бежанската криза в Европа: криза на солидарността или криза на външната политика на ЕС", организирана от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и фондация "Капитал".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много е сложно в Сирия.
  Г-н ал Куатли, мисля, дава доста неудачен пример със 150-те отцепници от ИД, които тъй като не искали да се присъединят към разни групировки, останали боси и гладни. Но въоръжени!!!

  Апропо, само явната професионална безпомощност на интирвюиращата Гюрова е попречила на г-н ал Куатли да обясни има ли адекватна и организирана опозиция на президента ал Асад в страната или в чужбина. Има ли реална сирийска политическа опозиция, защото всяка въоръжена група, притежатели на сирийски паспорти, може да са обяви за такава.

  Защо не смеете да питате, Гюрова?

 • 2
  wzt10535784 avatar :-|
  half truth

  [quote#0:"0"]Страните от Персийския залив помагаха на ислямистките групи. Руснаците и иранците помагаха на режима. [/quote]
  Тероризъм на държавно ниво.

 • 3
  tulsa avatar :-?
  тулса

  "..Руснаците взимат Крим, влизат в Украйна, отиват в Сирия, кой знае какво още ще направят.. В интерес на ЕС е да се спрат руските набези към Европа..."
  Голям анализатор този Ал Куатли :) Пък и съветва Европата от Газиантеп.

 • 4
  areta avatar :-|
  areta

  Не видях да има анализ. Господинът само повтаря колко било лесно решението и иска да дадат на някого си оръжие. А, да, и повтаря непрекъснато колко лош бил Асад.

 • 5
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Дори като агитация статията е слаба. Прав е в едно: няма стратегия за борбата с ИДИЛ, а няма защото тя е свързана с кюрдския въпрос, т.е логиката довежда до противоречиви позиции на Турция, един основен член на НАТО като военен потенциал в региона, и САЩ, които от 1991 защищават независимостта на Иракски Кюрдистан. Руските действия са ограничени в западната част на Сирия по крайбрежието, коалиционните са в Иракската част , северната граница и политиката е силно зависима от турското правителство и неговите планове за следвоенна Сирия.

 • 6
  ixquick avatar :-|
  Ixquick

  Интересна биография, господинът е завършил в София Техническия университет 1994г, а после номад в няколко западни университети, технически, кога ли е станал политолог и конфликт-мениджер, сирийски експерт, въобще живял ли е в Сирия, познава ли го някой там.
  Емигрант в Канада, консултант в емигрантските служби.
  В една статия в todayszaman от 2013г се възхищава от промяната в Турция, в смисъл подчертаване на ислямската идентичност с позволението жените да носят кърпи в университетите и парламента.

 • 7
  ilia1959 avatar :-|
  Ilia Iliev

  Ако се погледне Сирия в процес на развитие .
  Дълго подготвян процес.
  Той е създаден ,за да реши други проблеми .Не и сирийския !
  Тоз път няма и да е като либийския!
  Тук се залага на ново преразпределение на ролите!
  ИД изпълни част от ролите си.
  Но има още други роли.
  И няма значение от името ,дали ще остане същото !
  Защото те ще сменят мястото и противника си.
  И за жалост ,ние сме следващите им цели!
  И ако не го виждате сега, ще го чуете утре!
  Толкова бързо и толкова право към България вървят тези войни!
  А ние не сме готови!

 • 8
  donio avatar :-|
  donio

  Бях писал преди време,че основното ядро в Европа ще ни продаде на Турция и ИД и окото им няма да мигне,а освен това ще се отърват от нас както се правят планове за изваждане на Гърция от Шенген.Гущерът се спасява като си къса опашката.А този господин ако очаква нещо от запада за някякви си гаджали има много да чака.

 • Grizacha ot Razgrad

  Eй млого мразим, коги некой изкукал караконяк ме кара да разбирам и да обичам насила бежанците и талибаньете!
  Я ако идем у Таджикистан, некой ша му а зор ли за мене?
  ...сигурно ша ма гръмнат още на втората граница, а тия смрадове минуват у Европа като на гей парад!

 • 10
  donio avatar :-|
  donio

  Там гледам едни минуси поставени с рефлексите на кучето на Павлов.Слагащите ги да прочетат статията Барбара Везел кореспондентка на Дойче Веле в Брюксел в коато госпожата казва,че източноевропейците да си търсят друг съюз,а не да цицат парите на запада. И това след интервюто на Доналд Туск.Та това мисли основното ядро на ЕС т.е. наследниците на Райха.А сега драскайте минуси.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход