Как консумацията на по-малко месо ще спомогне за намаляването на емисиите
Животновъдният сектор отделя около 15% от парниковите газове в глобален мащаб
Седмични новини за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Докато в Париж се провежда климатична конференция и се говори за намаляване на въглеродните емисии, една жизненоважна тема остава извън светлината на прожекторите. Това е животновъдният сектор, който е отговорен за около 15% от парниковите газове в глобален мащаб, равняващи се на емисиите от всяка кола, влак, кораб и самолет на планетата. Без конкретни мерки за свръхконсумацията на месо ще бъде почти невъзможно да се предотврати глобално затопляне над опасните нива от 2 градуса по Целзий, пише Лора Уелсли от Chatham House в анализ за британската ВВС.
В САЩ консумацията на месо е една от най-високите в света и достига около 250 грама на човек на ден, което е почти четири пъти над количеството, смятано за здравословно от експертите. Европа и много страни от Южна Америка не изостават от тази тенденция. С увеличаването на доходите в развиващите се икономики нараства и консумацията на месо. Очакванията са глобалната консумация да се покачи с над 75% до 2050 г.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Вече съм абонат Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата
Вижте абонаментните планове