Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 9 дек 2015, 19:01, 4159 прочитания

Как консумацията на по-малко месо ще спомогне за намаляването на емисиите

Животновъдният сектор отделя около 15% от парниковите газове в глобален мащаб

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Докато в Париж се провежда климатична конференция и се говори за намаляване на въглеродните емисии, една жизненоважна тема остава извън светлината на прожекторите. Това е животновъдният сектор, който е отговорен за около 15% от парниковите газове в глобален мащаб, равняващи се на емисиите от всяка кола, влак, кораб и самолет на планетата. Без конкретни мерки за свръхконсумацията на месо ще бъде почти невъзможно да се предотврати глобално затопляне над опасните нива от 2 градуса по Целзий, пише Лора Уелсли от Chatham House в анализ за британската ВВС.

В САЩ консумацията на месо е една от най-високите в света и достига около 250 грама на човек на ден, което е почти четири пъти над количеството, смятано за здравословно от експертите. Европа и много страни от Южна Америка не изостават от тази тенденция. С увеличаването на доходите в развиващите се икономики нараства и консумацията на месо. Очакванията са глобалната консумация да се покачи с над 75% до 2050 г.


Твърде малко действия

Досега се прави твърде малко в това отношение. Обещания за намаляване на емисии от животновъдния сектор са дали едва 21 от 120 държави, предали ангажиментите си за съкращаване на парниковите газове преди парижката конференция. Нито една от тези страни не е обещала ограничаване на консумацията на месо. Причината е, че правителствата се страхуват от недоволство, ако се намесят в толкова личен избор като храненето на човека.

Намаляването на прекомерната употреба на месо може да спомогне за достигането на целта за ограничаване на глобалното покачване на температурите до 2 градуса по Целзий. Това може да представлява атрактивна стратегия за правителствата, търсещи достъпни и заслужаващи доверие решения. Освен това в момента свръхконсумацията на месо попада в новините по здравословни причини и времето никога не е било по-подходящо да се действа.



Възможни мерки

Но какво може да се направи? Първо, трябва да се увеличи осведомеността на обществото. Така хората ще могат да направят информиран избор за това какво да ядат и ще се изгради подкрепа за последващи действия. Освен това правителствата трябва да използват целия достъпен арсенал от политики. Трябва да се промени видът храна, сервирана в обществените организации, и да се предлагат повече вегетариански и вегански храни. Това ще бъде силно послание към милионите хора, които се хранят в обществени офиси, училища, болници и т.н., смята Лора Уелсли. Ще е необходима и ценова реформа (като при цигарите и алкохола), която да отразява цената, понасяна от природата, и която да доведе до промяна в поведението.

Дали обаче обществото ще приеме външна намеса в начина си на хранене? Проучвания на Chatham House в четири страни показват, че докато хората могат да видят основателна причина за промяната, те биха приели една такава намеса. Ако има достатъчно силен сигнал от правителствата и медиите за това защо е необходима промяна в начина на хранене, обществото вероятно ще започне да приема някои първоначално непопулярни политики. Историята също дава основания за оптимизъм. Повишаването на осведомеността и ценовата реформа имаха успех в промяната на отношението към пушенето и пиенето.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

На Covid море в Южна Европа На Covid море в Южна Европа

Или как се подготвят за летния сезон в Гърция, Турция, Испания и Италия

29 май 2020, 596 прочитания

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

29 май 2020, 745 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Европейската комисия предлага нови правила за е-търговията

Предвижда се онлайн търговците да заменят закупена в интернет дефектна стока в рамките на две години

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Опит за летене

Русана Бърдарска, авторката на романа "Опитът", съчетава работата си в Европейската комисия с творческа дейност

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10