Как консумацията на по-малко месо ще спомогне за намаляването на емисиите

Reuters

Как консумацията на по-малко месо ще спомогне за намаляването на емисиите

Животновъдният сектор отделя около 15% от парниковите газове в глобален мащаб

4841 прочитания

Reuters

© Reuters


Докато в Париж се провежда климатична конференция и се говори за намаляване на въглеродните емисии, една жизненоважна тема остава извън светлината на прожекторите. Това е животновъдният сектор, който е отговорен за около 15% от парниковите газове в глобален мащаб, равняващи се на емисиите от всяка кола, влак, кораб и самолет на планетата. Без конкретни мерки за свръхконсумацията на месо ще бъде почти невъзможно да се предотврати глобално затопляне над опасните нива от 2 градуса по Целзий, пише Лора Уелсли от Chatham House в анализ за британската ВВС.

В САЩ консумацията на месо е една от най-високите в света и достига около 250 грама на човек на ден, което е почти четири пъти над количеството, смятано за здравословно от експертите. Европа и много страни от Южна Америка не изостават от тази тенденция. С увеличаването на доходите в развиващите се икономики нараства и консумацията на месо. Очакванията са глобалната консумация да се покачи с над 75% до 2050 г.

Твърде малко действия

Досега се прави твърде малко в това отношение. Обещания за намаляване на емисии от животновъдния сектор са дали едва 21 от 120 държави, предали ангажиментите си за съкращаване на парниковите газове преди парижката конференция. Нито една от тези страни не е обещала ограничаване на консумацията на месо. Причината е, че правителствата се страхуват от недоволство, ако се намесят в толкова личен избор като храненето на човека.

Намаляването на прекомерната употреба на месо може да спомогне за достигането на целта за ограничаване на глобалното покачване на температурите до 2 градуса по Целзий. Това може да представлява атрактивна стратегия за правителствата, търсещи достъпни и заслужаващи доверие решения. Освен това в момента свръхконсумацията на месо попада в новините по здравословни причини и времето никога не е било по-подходящо да се действа.

Възможни мерки

Но какво може да се направи? Първо, трябва да се увеличи осведомеността на обществото. Така хората ще могат да направят информиран избор за това какво да ядат и ще се изгради подкрепа за последващи действия. Освен това правителствата трябва да използват целия достъпен арсенал от политики. Трябва да се промени видът храна, сервирана в обществените организации, и да се предлагат повече вегетариански и вегански храни. Това ще бъде силно послание към милионите хора, които се хранят в обществени офиси, училища, болници и т.н., смята Лора Уелсли. Ще е необходима и ценова реформа (като при цигарите и алкохола), която да отразява цената, понасяна от природата, и която да доведе до промяна в поведението.

Дали обаче обществото ще приеме външна намеса в начина си на хранене? Проучвания на Chatham House в четири страни показват, че докато хората могат да видят основателна причина за промяната, те биха приели една такава намеса. Ако има достатъчно силен сигнал от правителствата и медиите за това защо е необходима промяна в начина на хранене, обществото вероятно ще започне да приема някои първоначално непопулярни политики. Историята също дава основания за оптимизъм. Повишаването на осведомеността и ценовата реформа имаха успех в промяната на отношението към пушенето и пиенето.

Докато в Париж се провежда климатична конференция и се говори за намаляване на въглеродните емисии, една жизненоважна тема остава извън светлината на прожекторите. Това е животновъдният сектор, който е отговорен за около 15% от парниковите газове в глобален мащаб, равняващи се на емисиите от всяка кола, влак, кораб и самолет на планетата. Без конкретни мерки за свръхконсумацията на месо ще бъде почти невъзможно да се предотврати глобално затопляне над опасните нива от 2 градуса по Целзий, пише Лора Уелсли от Chatham House в анализ за британската ВВС.

В САЩ консумацията на месо е една от най-високите в света и достига около 250 грама на човек на ден, което е почти четири пъти над количеството, смятано за здравословно от експертите. Европа и много страни от Южна Америка не изостават от тази тенденция. С увеличаването на доходите в развиващите се икономики нараства и консумацията на месо. Очакванията са глобалната консумация да се покачи с над 75% до 2050 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
  • 1
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur

    От 60те години насам световното население е нарастнало над два пъти, и то не в развитите държави. Консумацията на месо обаче се е повишила за същия период над четири пъти (от около 70 млн. тона на 300 млн.т./год). Според ООН производството на храна. вкл.месо, трябва да нарастне с над 60% до 2050 г. за да отговори на търсенето.
    Когато предлагането е кът, ще растат цените, а те пък намаляват потреблението.
    Но нормалното е да съм по-загрижен за това, че много българи не си дояждат, отколкото да съчувствам на азиатците че искат да ядат повече месо.

  • 2
    naturebox avatar :-|
    nature_box

    До коментар [#1] от "jagerzur":

    Проблемът е глобален и личната ти диета съвсем не е лична, ако повече от половината обработваеми площи в света са засети с култури, с които да се изхранва добитък.
    И тези 15% всъщност са двойно повече. Проблемът е икономически, здравословен, етичен и екологичен. Но в много страни да лапаш месо е признак на висок социален статус, на мъжество...и страни като Б-я хората ще продължат да плюскат мръвки и да страдат от сърдечно съдови заболявания (в България на всеки 3 човека 2 умират от сърдечно-съдови заболявания).

  • 3
    gzw14434665 avatar :-|
    gzw14434665

    Mario Cheung Само 15%? Не е ли по-добре при това положение да се фокусираме върху транспорта и енергетиката като най-големи замърсители, вместо да казваме на хората какво да ядат и да ги морим от глад!

    Ето ви програма:
    Затваряне на поне 30% от въглищните централи, намаляване броя на автомобилите.

  • 4
    radoslav.ganev avatar :-|
    Гру

    [quote#2:"nature_box"]...Проблемът е икономически, здравословен, етичен и екологичен. Но в много страни да лапаш месо е признак на висок социален статус, на мъжество...[/quote]

    Високият социален статус е много относително понятие. Погледнете менюто на един от малкото да не кажем единствен, строго вегански ресторант в София, Soul Kitchen:

    http://soulkitchen.bg/bg/menu

    Ще установите, че цените не са по-ниски от заведенията, където се сервира месо, дори са малко по-високи и това е съвсем обосновано, защото за приготвянето на вкусно веган ястие се изискват много повече знания, умения и време. Същото се отнася и за сладкишите. Парче от новата веган торта в „Неделя“ е около 5 лв.
    Колкото до „мъжеството“ това е най-размитото понятие в нашето съвремие. Последните години то се асоциираше с притежанието на голям, мощен и по възможност немски автомобил, огромен бирен корем в съчетание, понякога, с мустаци, брада и ланец. Всички тези атрибути в комбинация с малко непукизъм и известна доза нахалство продължават да създават илюзорния образ за идеалния мъж, обожаван от идеалната Лейди, нежна и красива, седнала до своя любим в кварталната кръчма, преглъщайки с финес и грация, без никакво отвращение, месото от снимката по-горе.

  • 5
    gosho61 avatar :-?
    гошо

    а безмесни дни ще въведете ли
    Тунеядци европеиски

  • 6
    naturebox avatar :-|
    nature_box

    До коментар [#3] от "gzw14434665":

    А не ли още по-добре и лесно да започнеш от нещо което ТИ лично може да промениш сега, веднага? Хранителните ти навици зависят изцяло от теб. Ако можеш да минеш на растителна диета още утре, то може ли да смениш колата си с елекрическа по-същия начин? Как все се 'фокусирате' над неща, които зависят максималко малко от вас и рядко над тези, които директно произхождат от вас.



    До коментар [#4] от "Радост":

    Месото и млечните продукти се субсидират от много правителства по света. Отделно ресурсите, които са необходими за този сектор са в огромни, неустойчиви размери. За 1 кг свинско отиват 6 000 литра вода, 1 кг телешко 16 000л. 1 милиард тона фураж са нужни годишно за сектор животновъдство. И всички да се качим на електически коли и влакове ще продължим да чистим гори за нови пасища, ще тровим водата с прекомерна употреба на антибиотици в животновъдсвото и кравите и прасета ще продължават да отделят метан, който е в пъти по силен от СО2.
    Това че някой ти продава купа леща скъпо, не значи реално колко излиза нейната цена. Много неща от българската кухня са вегетариански и определено не е трудно да минеш на растителна диета.

    Да не се яде месо в Б-я не е модерно. Майната му на здравето, щом като традициите и навиците са ми застрашени. Нищо че скоро излезна доклад на СЗО за връзката на обработеното месо с рака.

  • 7
    radoslav.ganev avatar :-|
    Гру

    [quote#6:"nature_box"]Месото и млечните продукти се субсидират от много правителства по света. [/quote]

    Точно това е най-порочното. Вместо субсидии върху месото трябваше да има акцизи както има върху алкохола и цигарите. По-младите едва ли помнят, колко струваха цигарите едно време в Бг, но аз помня, че кутия "слънце" беше 10 ст. и вместо да имаше надпис, че "цигарите са вредни и убиват" имаше нарисувано красиво слънчице. В Об. Кр. от много време върху кутиите с цигари има отвратителни цветни картинки с висока резолюция на най-разнообразни и екзотични тумори, а у нас по кутиите са сложили съвсем деликатни надписи. Трябва търпение, но понякога е необходимо да назовем субектите с истинските им имена. И макар да няма пряка връзка с настоящата статия, какво да кажем за противниците на "Законопроекта за общественото здраве" освен, O sancta simplicitas! :-)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход