Малки климатични оазиси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Малки климатични оазиси

Вятърните мелници край Самсо осигуряват цялото електричество за населението на датския остров.

Малки климатични оазиси

Има няколко държави, които полагат изключителни усилия в борбата с климатичните промени

Мила Чернева
4256 прочитания

Вятърните мелници край Самсо осигуряват цялото електричество за населението на датския остров.

© Bob Strong


За разлика от изкопаемите горива, възобновяемите - вятър, слънце, вода - са достъпни или заедно, или поотделно почти навсякъде по света. Технологиите за тяхното използване изискват инвестиции, но обещанието на потенциала да не зависиш от изкопаемите горива и едновременно с това да намалиш замърсяването, явно са притегателна сила за някои.

Докато 182 държави в Париж най-накрая успяха да сключат споразумение (макар и не така амбициозно, колкото се очакваше), някои от тези държави са поели по този път самостоятелно.

По данни на Междуправителствения панел за климатичните промени, една четвърт от парниковите емисии се дължат на енергийния сектор - повече отколкото идват от транспорта или производството. Така че логичният подход към по-малко емисии включва и по-чиста енергия.

Вятърът на промяната в Уругвай

В момента 94.5% от електричеството на Уругвай идва от възобновяеми източници, твърди ръководителят на политиките по климатичните промени на Уругвай Рамон Мендез пред Guardian. Що се отнася до общия енергиен микс (т.е. включвайки и транспорт и промишленост), то слънцето, вятърът, водата и биомасата осигуряват 55% от него. За сравнение в Европа делът на възобновяемите източници е около 20%.

Интересното е, че този напредък е постигнат сравнително бързо. През периода 2001 - 2002г. южноамериканската държава е потънала във финансова криза, от която трудно излиза. От 2005 г. до 2007 г. се провежда национален диалог за новата Енергийна стратегия до 2030 г., която е одобрена през 2008 г., а всички партии я подкрепят през 2010 г. Така уругвайците предриемат дългосрочни мерки, за да може възобновяемата енергия да преобладава в енергийния микс на страната.  

Според Международната агенция за възобновяема енергия, Уругвай надминава собствените си очаквания, като постига по-висок капацитет за производство на електричество и по-ниски цени. Начинът, по който го правят, е познат в България - обещават на чуждите инвеститори стабилна изкупна цена на електроенергията за следващите 20 години. "Това, което научихме е, че възобновяемите източници са просто финансов бизнес. Разходите за изграждане и поддръжка са малки, така че стига да осигуриш сигурна среда за инвеститорите, той е много привлекателен ", казва Мендез пред Guardian. В последствие чуждите компании се редят на опашка, за да инвестират във вятърна енергия в страната. Това, че всички политически партии в Уругвай са се обединили зад политиката за чиста енергия, също улеснява процеса.  

През последните три години Уругвай не внася електроенергия. Преди това страната е разчитала на внос от Аржентина, но сега нещата са се обърнали и уругвайците изнасят за западната си съседка, като за последната година износът е бил една трета от местното производство. Вятърната енергия помага и хидроелектрическите централи да работят в по-добър режим, тъй като те могат да поддържат язовирите си пълни дори след като приключи дъждовния сезон. Уругвайската индустрия, в която селското стопанство има основна роля, пък се захранва предимно от биомаса.

Помощта която получават инвеститорите, се състои от отстъпка от дължимия данък печалба, която намалява във времето, освобождаване от ДДС ако поне 35% от оборудването е направено в Уругвай, а фотоволтаичните инсталации от 2013 г. получват преференциална тарифа от 91.5 щатски долара за мегаватчас.

Правителството твърди, че цените на тока са дори по-ниски, като се взима предвид инфлацията. През 2012 г. Уругвай е на първо място в света заради най-голям дял от БВП, инвестиран във възобновяема енергия според данни на WWF. Спорез Рамон Мендез тайната на успеха на Уругвай се крие в няколко фактора, които не включват държавни субсидии или по-високи цени за потребителите. Той посочва като основен факто ясните и конкретни решения, заедно с добре поддържани регулации и силна връзка между публичния и частния сектор.

Все пак има още какво да се желае. Транспортът продължава да зависи от петрола, който е 45% от общия енергиен микс. Без съмнение е обаче, че постигнатото до сега има голямо значение. Що се отнася до амбициите на уругвайците на СОР21, те логично са и сред най- впечатляващите: искат да намалят въглеродните си емисии с 88% до 2017г. в сравнение с периода 2009-2013г.

Имало едно време в Дания

Политическата воля и находчивост е ценна, но историята на датския остров Самсо е пример за силата на общността и участието на гражданите в намаляването на парниковите емисии.

Дания има доста опит с възобновяемата енергия – страната е сред лидер във вятърната енергия. През юли тази година вятърът успя да задоволи енергийните нужди на цялата държава и дори остана за износ. Един от най-ярките примери е именно остров Самсо.

Той е разположен на 15 км от полуострова Ютланд, на който се намира Дания. Жителите, които са близо 4 000, са се обединили около идеята, че могат да направят нещо впечатляващо за околната среда. Сега 100% от електричеството на острова идва от вятърна енергия, а 70% от отоплението - от възобновяеми източници. Въглеродните емисии от транспорта пък се компенсират напълно от електрическото производство от вятърните турбини. Колите и домовете на жителите обаче все още зависят до някаква степен от изкопаемите горива, като според CNN планът е до 2030 г. петролът и газът да бъдат загърбени напълно.

Преди двадесет години островът си има своите проблеми, разказват от New York Times. Фермерската и рибарската индустрия западат, а цените за ток и отопление растат. Междувременно младежите напускат острова, за да учат или работят в континентална Дания. Но промяната идва с конкурс, който датското министерство на околната среда обявява през 1997г. То иска да вдъхнови общините да обърнат гръб на изкопаемите горива и да разчитат изцяло на възобновяема енергия. Общината Самсо печели със своят проект и го реализира главно чрез финансиране от местните жители.

Соран Хермансен се явява главен герой в приказката. Според списание Time, когато Самсо печели конкурса, Хермансен е бил преподавател по екологични науки. Той обаче успява да обедини жителите на острова и да ги вдъхнови да инвестират в идеята и така да създадат нещо, за което световните медии да пишат години наред. Хермансен споделя, че освен консултации по технологичните въпроси, Самсо разчита на същите държавни енергийни субсидии, на които има право всеки друг датчанин, тоест – нищо допълнително.

До този момент островът внася въглища и петрол от Дания. Сега обаче датчаните от Самсо разчитат на силата на вятъра. Дори създават туризъм от впечатляващия си енергиен микс.

Дребната подробност разбира се е това, че цените на електроенергията в Дания са най-високите в Европа (цените за домакинставата са 3.8 пъти по-високи от тези в България). Така въвеждането на нови скъпи технологии всъщност може да се окаже по-евтеният вариант.

През 2007 г. се основава Samso Energy Academy. Според сайта на института учените в него споделят опита си с други общности или предприемачи, които имат желание да се обърнат към възобновяемата енергия, като повече от 2000 души го посещават годишно. Samso Energy Academy посреща също ученици и туристи, които искат да научат повече за възобновяемата енергия.

Полууспешният опит на Коста Рика

Възобновяемата енергия е осигурила почти 99% от електричеството на Коста Рика в продължение на цели 255 дни от началото на годината, твърдят от Института за електричество в държавата, цитирани от изданието Latin Correspondent. Това означава, че страната е на път да изпълни и дори да надмине доста амбициозните цели, които си постави за 2015 г. - 97%. През първите 75 дни на 2015г. пък възобновяемата енергия е осигурявала електричеството в държавата изцяло.

Тропическият климат в Коста Рика създава благоприятни условия за хидроенергията. Вулканите в страната помагат и за наличието на геотермална енергия. Що се отнася до цените, в Коста Рика те са относително ниски в сравнение с латиноамериканските стандарти: средностатистическият жител заделя около 7% от минималната работна заплата за енергия в сравнение с 14.6% в Латинска Америка, отбелязват от GreenBiz.

Страната разчита предимно на услугите в своята икономика, като туризмът е водещ. Именно опазването на околната среда е приоритет на властите, защото биоразнообразието в страната е основна притегателна сила за туристи. През 2009 г. правителството обявява, че целта е да страната да е въглеродно неутрална до 2021 г. , което значи възобновяемата им енергия да неутрализира ефекта от употребата на изкопаеми горива.

Парадоксалното е, че именно измененията в климата може да създат трудности за зеления план на Коста Рика. Техният модел не е толкова устойчив, защото зависи от неконтролируеми обстоятелства - наличието на вода. През есента на 2014 г. страната преживява най-тежката суша за последните 50 години, като метеоролозите от Коста Рика посочват Ел Ниньо като главен виновник. Сушата е принудила енергийните компании да се обърнат към изкопаемите горива отново. Освен това транспортният сектор все още разчита на петрол, което е и ключово препятствие пред целта за въглеродна неутралност на държавата, смятат от Guardian.

Поуките за света

Въпреки че климатът беше на дневен ред през последните две седмици заради конференцията в Париж, единствено разговорите не са достатъчни, а от ключово значение са и желанието за реални мерки и въвеждането им. Както се видя по време на преговорите, държавите от целият свят са на различни етапи от развитието си и е невъзможно  да бъдат поставени под общ знаменател заради икономическите им интереси и дори историческия си принос към парниковите емисии. Примери като Уругвай засега остават единични. Наличието на голяма индустрия в тези страни има значение, защото колкото по- мащабна и развита е тя, толкова по- големи са и енергийните нужди. В Коста Рика например услугите заемат 75% от икономиката. Въпреки това общото е, че тези държави си поставят конкретни цели и предприемат нужните мерки, чрез които да ги изпълнят.

Урокът, който тези истории могат да дадат на останалата част от света, накратко е "има ли желание, има и начин" поне донякъде да се намалят парниковите емисии от енергийния сектор. Световните лидери (и гражданите на съответните страни) просто трябва да решат дали са готови да платят цената. 

За разлика от изкопаемите горива, възобновяемите - вятър, слънце, вода - са достъпни или заедно, или поотделно почти навсякъде по света. Технологиите за тяхното използване изискват инвестиции, но обещанието на потенциала да не зависиш от изкопаемите горива и едновременно с това да намалиш замърсяването, явно са притегателна сила за някои.

Докато 182 държави в Париж най-накрая успяха да сключат споразумение (макар и не така амбициозно, колкото се очакваше), някои от тези държави са поели по този път самостоятелно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51

    Без подценявам значението на темата, не мога да не отбележа, че острото и поставяне си намирисва на бизнес - пример многократната и едва ли не задължителна подмяна на течностите изпозлвани в хладилните машини и заедно с това и подмяната на маса възли и агрегати от тези машини.
    Но... и това е бизнес и всеки търси начин да си намери ниша:).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK