Грузинско гости
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Грузинско гости

Радост в синьо отбеляза новината за падането на визите

Грузинско гости

Пътят на Грузия към Европа, макар и безвизов, остава дълъг

11008 прочитания

Радост в синьо отбеляза новината за падането на визите

© Reuters


Две седмици преди края на миналата година ключови сгради в Тбилиси и други градове на Грузия се оцветиха в синя светлина. За разхождащите се чужденци по главния столичен булевард "Руставели" синята светлина може да бъде сбъркана с елемент от богатата празничната украса, но за повече от 4 млн. грузинци тя е потвърждението, че чакането приключва - след 6 месеца ЕС отваря вратите за безвизово пътуване. Но дори и без визи, за Грузия НАТО и ЕС остават далече.

От Тбилиси до Брюксел

Със смесицата си от ориенталска и европейска архитектура, разпръсната по безброй слънчеви хълмове, през последните години Тбилиси, както и самата Грузия, фигурира в повечето класации за все по-популярни туристически дестинации. Наскоро CNN направи репортаж за бързо развиващата се хипстър страна на града, в който в момента се строят три петзвездни хотела на световни вериги, нито една от които присъстваща в България. Но Тбилиси, макар и видимо по-лъскав, засега остава типично източноевропейски град в преход с неизбежните контрасти.

Пред бутика на Versace в центъра на града се продават изложени върху кашон зайчета за домашно гледане. На 100 метра от импровизирания уличен зоомагазин се намира друг голям бутик, Burberry. На същия "Руставели", където кипи хотелско строителство, няма нито един светофар или пешеходна пътека - за желаещите да пресекат трикилометровия булевард на разположение са единствено четири потънали в мрак подлеза.

За българите бързата разходка по улиците на Тбилиси може навява спомени от 90-те. С тази разлика, че истинското развитие на Грузия всъщност започва едва през 2003 г. с Революцията на розите, отстранила вечния президент Едуард Шеварднадзе. Реформите в Грузия най-накрая тръгват под зоркото око на Михаил Саакашвили, известен тук като Миша. Той бързо въвежда нещо непознато от години - ред. И електричество. И до днес се говори как в борбата с ендемичната корупция президентът уволнява 90% от полицаите в страната. Новата полиция държи на прозрачността във всяко отношение - новите управления са в стъклени сгради, позволяващи на гражданите да следят работата на полицаите през прозореца. Дванадесет години по-късно в същите стъклени сгради работата е позамряла. "При Миша бяхме много по-добре", се чува навсякъде.

Днес Саакашвили използва грузинския си опит в ролята си на губернатор на Одеската област. Силната ръка на президента се оказва прекалено силна и неговата партия изгуби изборите през 2012. Самият Саакашвили, издирван от прокуратурата за редица нарушения, в това число и използване на сила срещу политически опоненти, намира нов дом и работа в Украйна. Завръщането му в родината ще се забави - през декември Саакашвили бе лишен от грузинско гражданство. Официалното обяснение е, че Грузия не позволява притежаването на двойно гражданство, а одеският губернатор вече има украинско. В Тбилиси всички разбират истинския мотив - да се държи настрана най-популярният грузински лидер в изгнание, чиято партия, Обединено народно движение, макар и втора по популярност в момента, има шанс да победи в парламентарните избори тази година.

"Разходете се извън Тбилиси. Ще ви се скъса сърцето - цели изоставени села. Всички идват тук, парите не излизат от столицата", коментира таксиметровият шофьор, докато нетърпеливо чака в задръстването. Тбилиси се задушава. Последните години за столицата, с население от около милион и половина, са белязани от неконтролируемо увеличение на автомобилното движение. Улиците на града са неспиращ парад на германското автомобилостроене от 90-те. Липсата на автомобилна инспекция в страната е главната причина, поради която из Грузия с опасност за живота на шофьори и пешеходци се движат автомобили отдавна не отговарящи на основни изисквания за сигурност. По неофициални данни, ако такива изисквания бъдат въведени, повече от 50% от автомобилите в страната трябва да бъдат спрени от движение.

Притокът на хора и автомобили втора употреба превръща Тбилиси, град с тесни улици, непригоден за бързото си развитие, в бойно поле. От началото на годината правителството се опитва да въведе ред в уличната джунгла. Точковата система за нарушения влезе в сила, но само няколко седмици преди тази важна промяна нямаше яснота какви наказания чакат шофьорите. Не всички грузинци са във възторг от мерките.

Разбираемо, обикновените грузинци не вярват в способността на управляващите да донесат положителна промяна. Проучване на Националния демократически институт през октомври само потвърди настроенията от предходните анкети - 47% от грузинците считат, че житейското им положение не се е променило през изминалата година, а 43% твърдят, че промяна има - към по-лошо. В проучването половината от работоспособните грузинци посочват, че нямат постоянна работа -  статистика, която не помръдва от 2010 г. Според индекса на човешкото развитие на ООН Грузия, на 76-о място през 2015 г., е в групата на страните с високо развитие и изпреварва съседите си Азербайджан и Армения. Същевременно обаче според Световната банка 14.8% от грузинците продължават да живеят под прага на бедността и с БВП от глава на населението от 3670 долара през 2014 г. Грузия изостава дори в сравнение групата на държавите в преход в Европа и Централна Азия, където средният показател е 7 хил. долара. Все пак перспективата е обещаваща - последният анализ на Световната банка предвижда стабилен ръст на икономиката от повече от 5% годишно.

В апартамента на Ната сухите данни за развитието на Грузия оживяват. Ната, пенсиониран екскурзовод, посреща новините за безвизовия режим там, където прекарва по-голямата част от деня - на терасата на огромния си, но празен апартамент в центъра на града, пушейки. Вътре дъщеря й, безработна актриса от пет години, гледа телевизия. И пуши. "Няма да доживея да видя Грузия като нормална европейска държава", жалва се Ната. В Грузия всички пенсионери получават еднаква пенсия - 150 лари, или 113 лева. Закуска за двама в едно от модните кафенета в столицата струва 45 лева. "За щастие ние не ядем хляб, но има големи семейства, които дават една пенсия само за хляб." Съседката на Ната, пенсионирана лекарка, не е пускала парното от 14 години. "Свикнахме. А и за щастие зимите тук не са сурови."

Според дъщерята на Ната отварянето на границите ще доведе до видими промени. "Само гледай, който може да избяга, ще избяга. Никой няма да остане в Грузия." Междувременно в страната продължава да функционира пазар на услуги за помощ при получаването на американска виза - от попълването на формуляри и подготовка за интервюто до преводи на долари на личната банкова сметка, който да убеди консулския отдел, че кандидатът за виза в действителност е платежоспособен турист, а не бъдещ имигрант.

Щастливите притежатели на американска виза ще напуснат Тбилиси по булеварда, водещ към летището и носещ името на Джордж Буш - израз на признателност към бившия американски президент, който през 2008 г. се застъпи за Грузия по време на войната с Русия за Южна Осетия. Наблизо е и улица "Лех Качински", спомен за трагично загиналия полски президент, който в самия разгар на конфликта в знак на подкрепа води група европейски президенти в Тбилиси. Южна Осетия бързо става част от Русия, а Грузия официално прекратява отношения с Москва.

Връзките с могъщия северен съсед обаче не могат да бъдат така лесно приключени. Грузия е лишена от огромен пазар – така грузинските вина се превърнаха в търсен продукт в Западна Европа и САЩ, а получаването на виза стана невъзможно за грузинци, които нямат близки роднини в Русия. Тя е държавата, в която живее най-голямата имигрантска грузинска общност. Леван, мениджър в турска компания, разказва как родената му в Москва братовчедка прави сватбата си в чужбина, в Одеса, за да може да присъстват повече грузински гости. "Никога не бихме получили толкова визи", казва Леван.

Безвизовият режим в Грузия за руски граждани обаче се запазва - руснаците всъщност са една от най-големите групи туристи в страната. Русия не остана мълчалива след новината за свалянето на европейските визи - от Москва на минутата пристигна новината за светкавично облекчаване на визовите процедури за грузински граждани.

Високо и далече

Макар и устремена към Европа (само от август насам подкрепата за членство в ЕС нараства с 11% и достига 58% през декември), Грузия, най-сериозният кандидат за членство по думите на дипломати, внимава да не предизвика Русия, още повече сега, когато страната може да заеме част от руския пазар, напуснат преждевременно от съседна Турция. Дни след новината за безвизовия режим неочаквано оставка подаде и 33-годишният министър-председател Иракли Гарибашвили, заменен от Георги Квирикашвили, бивш външен министър. Премиерската позиция в Грузия винаги е ветровита -  статистиката показва, че огромно мнозинство от премиерите си тръгва предсрочно. Какво ли предизвика промяната този път?

Когато говорят за промените на върха, обикновените граждани гледат към един от хълмовете на Тбилиси, където е кацнала резиденцията на Бидзина Иванишвили, често бъркана от гостите на града с летище, в която мирно съжителства с акули, пингвини и зебри. Любител на животните, бивш министър-председател и милиардер, с богатство, оценявано на повече от 5 млрд. долара, натрупано в Русия през 90-те, Иванишвили се счита за реално управляващия страната. "Никъде на Запад премиерът не е олигарх. Но ние явно искаме да живеем във феодално владение, в което се чува гласът само на един човек, най-богатия, който дори вече не е премиер", негодува Георги, мениджър на популярно кафене. Из дипломатическите среди, макар и на тих глас, също могат да се чуят подобни коментари. Пак там неофициално се говори, че липсата на правова държава и на работеща съдебна система ще държат Грузия далече от ЕС за обозримо бъдеще.

В този пасианс своя карта има и България, най-близко разположеният до Грузия член на ЕС. След унищожителното наводнение в Тбилиси през юни България предостави помощ в размер на 50 хил. евро, но това е само елемент от все по-тясното сътрудничество с Тбилиси от 2012 г. насам. С всяка година проектите, водени от България, се увеличават - от един през 2013 г. до три през изминалата година, когато България предоставя помощ за развитие в размер на общо 170 хил. лева. България финансира основно проекти в сферата на правата на човека - от промоция на институцията омбудсман в малки населени места до мониторинг на правата на юношите в изправителни заведения и жените затворници. Със 100 хиляди долара тази година България планира да финансира и обучението на персонала и функционирането за една година на дом за всекидневна грижа за деца с увреждания -  проект, реализиран заедно с УНИЦЕФ.

В края на миналата година една сърцераздирателна снимка на пациент на детска болница, несъбиращ се в отреденото му легло, публикувана във Facebook, доведе до следващия български проект, реализиран за рекордно кратко време. С 3300 евро София ще помогне да се закупят респиратори за отделението за деца с тежки увреждания. "Парите от бюджета стигат само за лекарства. За всичко останало, от памперси до оборудване, разчитаме на помощи", споделя Ирина Кладиашвили, чиято организация помага на изоставените деца в болницата.

Правата на човека и свободата на словото са две области, в които на Грузия й предстои още работа. През 2013 г. първият опит за организиране на гей парад в Тбилиси приключва с неуспех - малцината смелчаги са принудени да бягат, след като са нападнати, в това число и от православен свещеник с тежък метален кръст, а полицията заявява, че не е в състояние да осигури безопасността на участващите в парада. Той приключва с 28 ранени, включително трима полицаи. Наскоро притесненията на западните дипломати предизвика и опитът за насилствената смяна на управлението, завършила с неуспех, на телевизионния канал "Рустави 2", водещата опозиционна медиа, считана за близка до Михаил Саакашвили.

"Не сме идеални, разбира се, но наистина се стараем", чувам край масата в едно от столичните кафенета. "Хайде сега, наздраве!"

Две седмици преди края на миналата година ключови сгради в Тбилиси и други градове на Грузия се оцветиха в синя светлина. За разхождащите се чужденци по главния столичен булевард "Руставели" синята светлина може да бъде сбъркана с елемент от богатата празничната украса, но за повече от 4 млн. грузинци тя е потвърждението, че чакането приключва - след 6 месеца ЕС отваря вратите за безвизово пътуване. Но дори и без визи, за Грузия НАТО и ЕС остават далече.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Говорим за глад за кадри, а игнорираме близки нам черноморски страни като Грузия. Също и съседната на Грузия Армения. Арменската дисапора у нас е една от най-успешните - повечето са бизнесмени, лекари, инженери, хора на изкуството. Крайно време е да дадем възможност на повече хора от тези страни да дойдат да работят у нас. Така и те ще спечелят и България ще спечели.

 • 2
  mtmvb1111 avatar :-|
  mtmvb1111

  До коментар [#1] от "Николай Николов":

  ЕС не признава дипломите от ОНД...
  и добре прави....

 • 3
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  За дипломите сте прав - там срещу (ниско) заплащане се получава много добра диплома.

  Липсата на квалифицирани кадри е един от основните проблеми в Грузия.

 • 4
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Излиза, че "Миша", почти е построил комунизъм, електрификация и власт постигнал, ако беше и съветска властта( путинска). А това, че им изнясяме демократични практики е хем смешно, хем тъжно, второто за тях само.

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  "Всички идват тук, парите не излизат от столицата", коментира таксиметровият шофьор, докато нетърпеливо чака в задръстването. Тбилиси се задушава. Последните години за столицата, с население от около милион и половина, са белязани от неконтролируемо увеличение на автомобилното движение"

  >>> Е една дума, последвали са "българския модел"

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  Много интересно, как задължителни белези на всички провалени държави са първо да съберат цялото население в столицата, второ - да се задръстят с автомобилен трафик и неговите производни - кибичене по светофарите, смог, пътни инциденти

 • 7
  nuw32485210 avatar :-?
  nuw32485210

  "така грузинските вина се превърнаха в търсен продукт в Западна Европа и САЩ, " Това това някакъв бъзик ли е? Аз грузински вина в Западна Европа и САЩ не съм виждал!!!

 • 8
  nuw32485210 avatar :-?
  nuw32485210

  "така грузинските вина се превърнаха в търсен продукт в Западна Европа и САЩ, " Това това някакъв бъзик ли е? Аз грузински вина в Западна Европа и САЩ не съм виждал!!!

 • 9
  nuw32485210 avatar :-?
  nuw32485210

  "така грузинските вина се превърнаха в търсен продукт в Западна Европа и САЩ, " Това това някакъв бъзик ли е? Аз грузински вина в Западна Европа и САЩ не съм виждал!!!

 • 10
  nuw32485210 avatar :-?
  nuw32485210

  "така грузинските вина се превърнаха в търсен продукт в Западна Европа и САЩ, " Това това някакъв бъзик ли е? Аз грузински вина в Западна Европа и САЩ не съм виждал!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.