Новото лошо момче на ЕС

Опасенията за орбанизация на Полша стават все по-силни. Това е неприятна новина за задъхващия се от кризи ЕС

"Дълбоко съм убеден, че ще дойде денят, когато ще имаме Будапеща във Варшава." Думите са на Ярослав Качински от 2011 г., точно след като неговата консервативна партия "Право и справедливост" загуби парламентарните избори. Пет години по-късно тя е на власт и все повече изглежда, че този ден е дошъл.

Обвитата в потайност шестчасова среща между Качински и Виктор Орбан на 6 януари затвърди усещането, че лидерът на управляващите в Полша не само се възхищава на унгарския премиер, но и обменя опит и може би координира тактиките си с него. Те двамата са дуетът, който най-силно обтяга политиката в ЕС напоследък и е в авангарда на марша срещу либералната демокрация в източната част на Европа.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4  Историята винаги се повтаря - първият път е трагедия, а втория - фарса. • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "Либералната демокрация", както е формулирала авторката хаоса в политиките на ЕС, особено видни в последно време, показа своята несъстоятелност.
  Явно трябва да се напомни, че ЕС е съюз на суверенни национални държави със суверенна външна, икономическа, отбранителна и пр. политики. Това, че страните-членки са поставили в рамките на някакви споразумения (от Дъблин, от Маастрихт, от Шенген, от Лисабон и т.н.) своите взаимоотношения не отменя суверенния характер на държавите.

  Мекотелото ЕК е свикнала с васално поведение тип ББ и всяка демонстрация на отстояване на национален интерес, каквото прави, например Орбан по отношение нежеланието на унгарците да напълнят страната си с мигранти, изправя чиновниците на нокти.

  Няма нищо по-естествено една държава (а не щат от ЕСЩ!) да има свои национални интереси и да ги следва.
  Не всички са българи...

 • 3
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Браво на Полша и Унгария.

  от либерал.

 • 4
  elninyo avatar :-|
  ElNinyo

  До коментар [#2] от "D-r D":

  За самите жители на суверенните членки, най-вече в източна и южна Европа, но защо не и във Великобритания или Франция, ако там на власт дойдат крайни партии, би било по-добре ЕС да съществува като Съединени Европейски Щати, а ЕК да има повече права и възможности да се меси във вътрешните работи.
  Гледайки състоянието на техните държави и сравнявайки го с това на България, Унгария, Гърция, или Италия, бих имал много повече доверие на немските и скандинавските депутати, отколкото на нашите, че ще гарантират независимост на властите, върховенство на закона и равно зачитане на правата на всеки от нас, и независими медии, и ще се борят с корупцията, мафията и руските, турски и американски интереси, понастоящем управляващи нашия район.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "ElNinyo":

  Аз също не преливам от доверие в днешните български народни представители, но декларацията ви, че се уповавате повече на скандинавци или на германци ми идва в повече, защото е детинска.

  Да не бе сериозно да смятате, че швед/датчанин/финландец само защото е роден зад полярната окръжност по подразбиране е нещо повече от един българин и не е глупав/впиянчен/корумпиран?

  За мен проблемът в БГ основно идва от яхването на всичко в държавата от политически лобита.
  Ако познавате един човек, който е уникално умен, честен, с визия за развитието на страната и пр., няма механизъм да го вкарате в политиката през главата на партиите, които са си я парцелирали.

  Не е проблемът в националността, проблемът е в статуквото.

 • 6
  elninyo avatar :-|
  ElNinyo

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Накарахте ме да се замисля и наистина не виждам причина произволен северноевропеец да е по-свестен от произволен българин. Само че как да се борим със статуквото в България?
  Понеже е изключително невероятно ЕК да е обвързана с него, най-малкото защото силите, контролиращи българската политика, са по-слаби от самата ЕК, ще е доста по-лесно, макар и да звучи гадно, демократичните реформи да се наложат недемократично, насила, отвън, след като ние четвърт век не можем или не искаме да си ги прокараме сами.

  Като го написах обаче, вече не ми звучи добре. Сещам се за английската поговорка „дай на човек риба и ще е сит един ден, научи го да я лови и ще е сит цял живот“. И все пак предполагам, че обществото ни ще е доста по-мотивирано да се научи да е по-щастливо, и че ще е по-трудно някой демагог пак да го отклони от правия път, ако ЕС има повече правомощия да ни наказва за грешките и поощрява за успехите. Например докато не се случи истинска съдебна реформа, да спрат всички еврофондове. Ако се случи в рамките на една година, ЕЦБ да ни опрости някакъв дълг. Основанието може да е, че понастоящем нашият съд не може да гарантира следването на европейските ценности.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "ElNinyo":

  Защо вярвате, че някой отнякъде (ЕС, ЕК) ще се загрижи за вас/нас? Защо да го прави? Заради емпиричната победа на правдата, демокрацията, евроатлантическите ценности или някаква друга пропагандна дъвка?
  Европа страда от същите недъзи, както и българското общество, но в друга проекция.
  Иначе да дойде шведският генерал-губернатор, който да сътвори чудото!
  Кой и защо смятате, че трябва да "наложи" в БГ някакви реформи? Ако в българското общество няма натрупана критична маса, която по историческия пример на Великата френска революция на покаже, че угнетените не искат да живеят вече така, а угнетителите не могат да властват вече така, нищо няма да се промени.

  А българското общество все повече деградира и надеждата да се натрупа критична маса е утопична. Утопични са и т.н. реформи, защото властниците не ги искат, а населението не може да ги принуди да ги направят.

 • 8
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Личи си, че познаваш К.Маркс. До коментар [#1] от " liubo...otdale4 ":

 • 9
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Почти всички източно-европейци имаха прилично, макар и не завидно икономическо положение. Не бяха глада и липсата на здравеопазване това, което ги изправи срещу тоталитарната система, а липсата на свобода, идеологическия диктат и лицемерието на управляващите. Сега за един източно европеец е много по-лесно да види същите неща, макар и по- меко поднесени и да им се противопостави. Унгария и Полша сега, но следват и другите.

 • 10
  kirilvitanov avatar :-|
  Kiril Vitqnov

  До коментар [#9] от "sqr47309640":когато овладееш КС и медии можеш да правиш каквото си искаш.А когато можеш да правиш каквото си искаш това се нарича "КОМУНИЗЪМ" Но тъй като не съществува щедрият СССР СИВ и ВД ЩЕ СТАНЕ ПЪЛНА КАША.Мерките на Орбан против чуждите компании ще се върнат с обратна сила.Икономиките на Полша и Унгария не могат без ЕС.Т.е. те казват "ние ще правим каквото си искаме а правилата са за вас"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал