Става ли Полша новата Унгария
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Става ли Полша новата Унгария

Яцек Курски бе назначен на 8 януари за председател на обществената тв TVP. Той е бивш евродепутат, станал известен с това, че през 2013 г. имунитетът му беше свален заради пътно нарушение

Става ли Полша новата Унгария

Изводът от случващото се е, че демократичните промени не са необратими и едно общество има толкова свобода, колкото успее да си отстои

7999 прочитания

Яцек Курски бе назначен на 8 януари за председател на обществената тв TVP. Той е бивш евродепутат, станал известен с това, че през 2013 г. имунитетът му беше свален заради пътно нарушение

© Agencja Gazeta


През 2015 г. Полша е между водещите държави в индекса за свобода на "Репортери без граници": със своето 18-то място тя изпреварва държави с утвърдени демократични традиции като Франция, Швейцария, Обединеното кралство. Пазарът е либерализиран, медиите работят в условията на плурализъм, а обществените медии получават високата оценка за изпълнение на мисията си. Нищо не подсказва, че в края на годината ще се гласуват законови промени, които представляват

ярка манифестация на неуважение към базисни европейски стандарти

и принципи. Държавите от ЕС, между които и Полша, са се съгласили, че независимостта на медиите е първостепенна ценност - според Хартата на основните права държавите зачитат свободата на медиите и медийния плурализъм. Въпреки това само за седмица е гласуван закон, който подчинява обществените радио и телевизия на правителството, изземва основни правомощия на независимия медиен регулатор и подготвя терен за политически назначения.

Пренебрегвайки реакцията на международните организации, Европейската комисия и полската общественост, през седмицата президентът подписа закона и даде зелена светлина за политически контрол върху обществените медии.

Ситуацията за пореден път показва, че овладяването на медиите и натискът за проправителствено отразяване на обществения живот са

пряк ефект от липсата на независими институции и ефективно действащ съд

В Унгария премиерът Орбан заяви, че ще сложи край на самоубийствения либерализъм на медиите – и осъществява това свое обещание. Беше установен фактически монопол на държавната информационна агенция в областта на новините, контрол върху обществените медии, управляващата партия получи голямо влияние и в частните медии, след като приближени до властта получиха разрешения за телевизии и радиостанции. Контролът в информационната сфера е само фрагмент от атаката срещу либералната демокрация, ограничения са въведени и за неправителствения сектор, а наскоро Орбан постави на обсъждане и връщането на смъртното наказание.

В Полша само за два месеца след спечелване на изборите управляващото мнозинство атакува основите на конституционното правосъдие и блокира ефективната работа на Конституционния съд , върна се към политическите назначения на високите етажи на държавната администрация и ограничи свободата на информацията.

В Италия епохата Берлускони ще остане в историята с безпрецедентно сливане на медии и власт и политически контрол върху обществените медии. Наистина Съдът на ЕС констатира нарушения, облагодетелствали медийната империя на тогавашния премиер, но късно и само в някои области.

В Гърция тогавашният премиер Андонис Самарас е инициатор на безпрецедентно за Съюза решение за закриване на обществените радио и телевизия ЕРТ. Самарас вече не е премиер, нито дори партиен лидер, но възстановяването на системата на демократичните медии ще продължи дълго след края на управлението му. Години по-късно парламентът се зае със законодателство за възстановяване на държавната корпорация за радио и телевизия на Гърция.

В България сривът на медийната свобода настъпи след приемането на България в ЕС (от 35-то място в първите години на века до 106-то място през 2015 г.) и този процес е паралелен с процеса на формиране на българското задкулисие. Има официални институции, но има и втори план на реалните центрове на власт, които контролират институциите и медиите. Само в тези условия може да процъфтява срастването на медии и власт. Според думите на действащия премиер Борисов, почетният лидер на ДПС Ахмед Доган "пръв осъзнал, че

ако има медийна империя и контрол върху съдебната система

може да управлява". Конструкцията на Доган действа, управляващите участват или партнират с нея: поръчковата журналистика, съпротивата срещу съдебна реформа и търпимостта на официалните институции към непомерната извънинституционална власт затвърждават това убеждение. А вече има и признание на досегашния председател на ДПС Лютви Местан: "Би било безотговорно да не призная, че съм бил част от системата на медийните бухалки." Не че това е новост.

Скрити собственици, неясни източници на финансиране, непрозрачни назначения, дирижирани конкурси, съмнителни процедури и поръчкова журналистика в замяна - това е ежедневие в България . Каузата за възстановяване на независимата конкурентна медийна среда и на независимата съдебна власт заслужават цялата ни подкрепа – сега.

За разлика от кризисни ситуации в други държави

Реакцията на Европейската комисия към Полша

изглежда решителна. Заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс в две последователни писма до Варшава настоява за повече информация относно извършваните промени в две области – обществените медии и конституционното правосъдие. Въпросът за Полша е в дневния ред на заседанието на 13 януари 2016 г. , защото съществуват "множество причини" да се обсъди върховенството на закона в страната.

Вниманието на световните медии веднага беше привлечено от новината, защото за пръв път ще се обсъжда прилагане на нов механизъм, създаден през март 2014 г. , за справяне със "системни заплахи" на принципите на правовата държава и европейските ценности - рамка, позволяваща на Комисията да се намесва на ранен етап и по прозрачен начин в случай на сериозни и системни заплахи за върховенството на закона в някоя държава от ЕС. Ако диалогът и механизмът за ранна реакция не доведат до отстраняване на посочените проблеми и съществува сериозен риск от тежко нарушение на ценностите на ЕС, може да се стигне до суспендиране на права, придобити от Полша по силата на членството в ЕС.

Все повече анализатори обсъждат става ли Полша новата Унгария. Въпросът възникна още в началото на управлението на това мнозинство, когато от сградата на правителството изчезна европейската символика. Както предадоха световните агенции, премиерът Беата Шидло "прекрати практиката на проевропейски настроените си предшественици и изнесе знамето на Европейския съюз". Ще останат само "най-красивите бяло-червени знамена", казва Шидло.

Дали освен със знамето на ЕС в правителствената зала, новото управление има намерение да се раздели и с принципи и ценности на ЕС – предстои да видим. Във всеки случай за поляците, както и за нас, остава изводът, че демократичните промени не са необратими и едно общество има толкова свобода, колкото успее да си отстои.

* Проф. Нели Огнянова е експерт по медийно право и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

През 2015 г. Полша е между водещите държави в индекса за свобода на "Репортери без граници": със своето 18-то място тя изпреварва държави с утвърдени демократични традиции като Франция, Швейцария, Обединеното кралство. Пазарът е либерализиран, медиите работят в условията на плурализъм, а обществените медии получават високата оценка за изпълнение на мисията си. Нищо не подсказва, че в края на годината ще се гласуват законови промени, които представляват


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4  Яцек Курски е известен и по много други причини - включително подли манипулации и лъжи, многократно разобличавани в съда.

  Той е едно истинско лице на управляващата Полша католическо-политическа върхушка.

 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Защо ли пак виждам дългата ръка на Кремъл?

 • 3
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Медийна свобода няма уважаема проф. Н.О.. Който плаща той поръчва музиката. А винаги и навсякъде някой плаща, нали?

 • 4
  trezven avatar :-|
  Трезвен

  Най-трайната форма на управление в човешката история винаги е била тиранията и причината за това е самия хомо сепиенс.

  Либералите са наивници ако смятат другояче. Самите те когато хванаха властта си създадоха новговор - ПиСи, създадоха си доктрина - *фобия, като всеки който им е неудобен се брандира под нея и пр. и пр.

  Вземат ли да привършват парите, неизбежно се стига до дървото.

 • 5
  gogotod avatar :-|
  gogotod

  неее, просто Ян 3 Собиески духа му , се е събудил и си е спомнил как предшественика му Валдслав Варненчик заедно с Ян Хуняди са се провали да гроимят мюсюлманската сган, около Варна. Не приемат Евро-либералните провалили се ценности и припомнят кой е спасил Европа от Халифата на Османската империя. Призовават на практика Испания, изгонила Халифата преди 6 века. Европа замислена да е без конфликти е мъртва. Германия и гражданите й с вина в сърцата си за втората световна война, обаче замислена и реализирана от Сталин, а не само то Хитлер, се предава. Помнете, Крал Лазарт 1377, Валдислав Варненчик 1444 - загубили но спрели ордите на резаците. И Ян 3-ти Собиески спасил Виена!

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#4] от "Трезвен":

  Така е, демокрацията осигурява напълно легитимна възможност на народите да си построят от собствената държава свинарник, щом това им харесва и щом за толкова им стигат знанията и уменията, с една дума - акълът. Измежду държавите, определяни като "по-скоро демократични" разликата в БВП достига 10 пъти.

 • 7
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Ако ЕС не се реформира и интегрира по-скоростно,свободата на медиите,правене на бизнес,движение на хора и върховенство на закона ще се превърнат в спомен в големи региони от континента.
  При наличието на съседи като Пут*ин и Ердоган, надигащия се ислямизъм и предизвикателствата на миграционните вълни, въпреки идеята, че историята се повтаря по-скоро като фарс, личности и явления като Берлускони "Чаровника-сваляч",Фицо "Хиляда лицеви опори", Бойко Методиев "Мачлето" - "Тиквата, Орбан "Самотния рицар и спасител", Качински "Светеца" и други подобни ще стават все по-чести.
  Фарсовият характер на "мекия" авторитаризъм и "фасадната демокрация" не ги прави по-малко опасни за гражданските свободи и просперитет на обществото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.