С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
22 14 яну 2016, 14:25, 10063 прочитания

Кьолн и културният код, който забравихме да разчетем

Германецът от смесен произход Карим Хаял за това защо сексуалните нападения над жени от мигранти можеха да се предвидят и как да не се повтарят

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Сексуалните нападения над жени в новогодишната нощ в Кьолн и други германски градове оставиха дълбока следа в германското общество, която може да промени драматично общественото мнение и политиките към бежанците в страната. Предвид, че Германия досега даваше пример и водеше цяла Европа в посрещането на стотици хиляди хора, търсещи убежище от конфликтите в Близкия изток и Африка, атаките ще имат сериозен отзвук на целия континент.

Случилото се в новогодишната нощ и последвалите го разкрития за сексуален тормоз и нападения над жени, извършени от млади мигранти в други държави като Швеция, Норвегия и Великобритания, оставиха плашещ и висящ въпрос: "Защо не предвидихме, че това ще се случи?"

Карим Хаял е един от хората в Кьолн, които търсят отговора му активно през последните седмици.
Германец от смесен произход - майка му е германка, баща му е палестинец, в момента той работи с бежанци в лагер в Пулхайм, градче близо до Кьолн. Роден е в Германия, но е прекарал повече от 15 години от живота си в Близкия изток между Саудитска Арабия, Египет и Газа. Завършил е висшето си образование в Университета в Кьолн, където е специализирал история, политика и ислямски науки.

Разговаряхме с Хаял за ефектите от подценяването на междукултурните различия и как стъпването на пръсти около чувствителните въпроси, свързани с бежанците, може да изиграе лоша услуга на европейските общества.

Вие лично как се отнасяте към масовите сексуални нападения над жени в Кьолн и други германски градове в новогодишната нощ?

Със смесени чувства. От три месеца работя в бежански лагер, който се намира в спортна зала в Пулхайм, и виждам, че има известен наивитет в политиката към бежанците. Хората бъркат нуждата да се помогне с това, което действително може да се направи. Основният фокус е: "нещо трябва да се направи", но има твърде малко фокус върху познанието как това да бъде управлявано.


Например би било добре да има по-задълбочено културно знание, по-дълбоко разбиране на обществата, от които идват бежанците, на регионалните конфликти.

А такова липсва и тъкмо това видяхме в новогодишната нощ. Мисля, че с малко повече предвидливост можеше да се прогнозира, че това ще се случи. Ако имаш малко по-добро познание за Близкия изток, за исляма, за културата или за конфликтите, знаеш дали ще стане експлозия или не.

Един мой приятел направи интересен коментар, че само по идеята за свободата можеш да видиш разликите. Ако в западния контекст свободата означава свободата на словото, свободата да мислиш, да пътуваш, свободата на демокрацията, то това е уникален културен контекст. Сигурни ли сме, че тези млади мъже разбират какво означава свободата в нашия контекст или я разбират като това, че могат да правят каквото си искат?По някакъв начин те са културно объркани, защото са поставени в култура, в която има много повече свобода, отколкото те някога са виждали. Ако добавим към това някои регионални норми за това какво е подходящото поведение към другия пол, за сексуалната етика, за това как да подходиш към жената, как да общуваш с нея, за това какво й е разрешено на нея и какво не, разбира се, че ще се получи катастрофа.

Всички политици сега са объркани какво да правят, защото е объркващо време. Гражданите са изплашени, много от тях настояват за по-стриктни закони спрямо бежанците и по-сурови наказания, но държавата реално не може да ги осигури. Политиците могат да говорят за това, но то няма как да се случи. Единственото, което могат да направят, е да увеличат полицейската сила.

Това са последствията от бежанската политика. Наивно е да мислим, че няма да има последствия.

Наблюдавате ли вече промени във всекидневния живот в Кьолн след случилото се? Промени в начина, по който хората се отнасят към бежанците или към хора от мигрантски произход?

Да, мисля, че вече забелязвам. Радостната политика "Добре дошли, бежанци" идва от добри намерения, но не е устойчива на толкова голямо, колективно ниво. Политиката не работи по този начин и политическите настроения се променят много бързо. Ако нещо такова се случи, e ясно, че хората ще си сменят мнението, защото ценят собствената си сигурност и безопасност над приемането на други култури.

Разбира се, това е коледен подарък за крайно десните движения и политически партии. Но какво правим, ако се случи пак - например на предстоящия карнавал (т.нар. Фашинг, традиционен карнавал, който се провежда през февруари в цяла Германия, но се празнува най-интензивно в Кьолн и околността - бел. .авт)  - общественото мнение ще бъде непоправимо повредено. И дори левите движения, които се застъпват за повече политическа коректност и използват расистката карта, мисля, че дори тяхното настроение ще се промени. Ще дадат на заден ход.

Защото цялата ситуация с бежанците е устойчива, базирана на общественото настроение на германците. А досега то беше изненадващо позитивно и десните движения нямаха успех. Но мисля, че за съжаление, нещата се обръщат.

А какво е настроението сред самите бежанци след новогодишната нощ? Как те гледат на това, което се случи?

За тях е плашещо, защото са наясно, че други държави, като Дания, вече започват да затягат правилата си към бежанците и знаят, че това би могло да се случи и в Германия. Много от тях имат семейства и в други държави. В Дания сега отнема около четири години да доведеш семейството си.

Това е ужасното на цялата ситуация - че те са зависими от поведението на едно малцинство сред тях и в същото време са зависими от настроението на мнозинството в Германия. Седят между два стола.

Шокирани ли са от случилото се толкова, колкото и самите германци?

Определено са. Дори и да си израснал в култура, която няма същите стриктни норми, както нашето демократично общество криминализира физическите посегателства над жени, повечето хора не биха отишли толкова далеч. Дори и това да биеш жена си да не е считано за толкова лошо в някои култури, повечето хора няма да бият жените си.

Бежанците се чувстват много добре приети в Германия и трагичното е, че много от тези жени, които са били нападнати, са помагали на бежанци, дарявали са пари или са отделяли от времето си да помагат. И бежанците са наясно с това. Но не става дума за мнозинството бежанци, а за това малцинство, което не схваща всичко това.
Случилото се в новогодишната нощ беше като коледен подарък за крайнодесните движения в Германия, които до скоро не успяваха да получат вниманието на медиите и на общественото мнение.

Фотограф: Wolfgang Rattay

А чували ли сте за случаи на сексуални нападения над жени в самите бежански лагери?


Чел съм за това, но лично не съм ставал свидетел на такива случаи. Това, което съм наблюдавал обаче е физическо насилие. Имаше една пакистанска двойка, които идваше от Саудитска Арабия. Жената идваше често до медицинския кабинет, за да търси болкоуспокояващи и друга бежанка забеляза, че тя има синини от наранявания под забрадката. Оказа се, че мъжът й я е пребивал. Временно беше преместен в друг лагер, но нямаше какво друго да се направи, защото тя искаше той да се върне. Говорих с нея, обясних й, че в Германия никой няма право да те удря, защото е незаконно. Но тя не познава свободата и защитата от закона, която жените тук познават, и не разбира, че това, което й се случва, не трябва да се случва. То е дълбоко кодирано в съзнанието й.

Мислите ли, че социалните работници в Германия, а и в други приемащи общества, трябва да са подготвени за такъв тип разговори?

Да, определено. Аз се опитвам да водя подобни разговори, но в крайна сметка не съм аз този, който прави политиките или взема решенията. Виждам начина, по който млади мъже, щом се появи жена, започват да флиртуват или погрешно тълкуват езика на тялото. За тях е трудно да направят разликата между приятелско отношение и флиртуване. Опитвам се да им го обясня: вижте, първото нещо, което трябва да знаете за жените в Германия е, че ако те кажат "Не", това означава "Не".

Но наблюдавам и друго, например някои млади жени, които не разбират близкоизточната култура, могат да отидат малко по-далеч, да се държат твърде приятелски и по този начин да дават погрешни сигнали. Може би трябва да има образование и от двете страни. Бих посъветвал младите жени, които работят с бежанци-млади мъже, да избягват прегръдките и да казват неща като "обичам те" и да се държат по-професионално.

А къде трябва да се случва това образование - в училище, в бежанските лагери, на интеграционните курсове?

В интеграционните курсове. Според мен има липса на експертиза, има много професионалисти сред социалните работници, но те не са добре разпределени в страната. Парите отиват по-скоро за охрана, не за психолози, или за експерти, които познават културата и региона. А тази част от интеграцията е много важна. Аз не съм психолог, но понеже говоря арабски, хората ми разказват за травмите си. Мисля, че това е много важно - хората имат нужда да говорят. Те имат много въпроси и то не само от типа къде да живеят, как да си намерят квартира. Имат въпроси за местната култура, за нормите, но не знаят кого да попитат.

Мислите ли, че медиите имат своята роля в образоването на хората - и на бежанците, и на обществото за междукултурните различия?

Медиите трябва да играят роля, но мисля, че те самите често са неосведомени, а само възпроизвеждат клишета. Медиите не са тук, за да предлагат експертиза, а за да оформят общественото мнение. Ако мнозинството в Германия е настроено положително към бежанците, медиите също ще бъдат. Но ако се смени и медиите ще го последват. В новогодишната нощ медиите бяха доста некритични и се опитаха да релативизират случилото се като говореха за сексуалния тормоз, който съществува в Германия тъй или иначе. Но това не беше добре, защото ставаше дума за това, което се е случило в тази конкретна нощ. Не бива да се опитваме да отклоняваме темата в името на политическата коректност. Ако говорим за проблема честно и открито, това не ни прави расисти. А и не бяха само медиите, а и полицията в Кьолн. Защото се опитаха да прикрият, че извършителите са били бежанци и мигранти, а това не е професионално.

В полицейските доклади, които изтекоха в германските медии, се говори за 2000 мъже от Северна Африка, които са били замесени в такъв тип престъпления, които смесват джебчийство със сексуални посегателства. Това ново явление ли е за Кьолн или съществува отдавна?

Но това е различен феномен. Това се опита да направи полицията от началото - да обърка хората, че е било само джебчийство, но жертвите твърдяха, че е било по-скоро сексуалното нападение, отколкото грабежа. Че тези мъже са планирали това, че са се организирали предварително и всъщност е било флашмоб за сексуални нападения.

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от фондация “Капитал” и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Nutella-та вече е същата 2 Nutella-та вече е същата

Според ЕК само при 9% от проверените хранителни продукти е имало разминаване между опаковка и съдържание

24 юни 2019, 1916 прочитания

Истанбулската грешка на Ердоган 2 Истанбулската грешка на Ердоган

Убедителната повторна победа на Екрем Имамоглу извади нова звезда на турската сцена, а това ще го направи обект на атака от централната власт

24 юни 2019, 2017 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
ВЕИ бизнесът изпрати рекордна година

През 2015 г. глобалните инвестиции в сектора са 329 млрд. долара и са инсталирани 121 гигавата мощности

Поизтънелите възглавници на банките

Показателите за капиталова адекватност се понижават заради ръста в кредитирането, раздаваните дивиденти и нови регулации

Възкръсналата империя на Ковачки

Един човек владее целия цикъл в енергетиката: копае, транспортира, продава и изгаря. Христо Ковачки вече e най-големият търговец на ток и има империя за 1.5 млрд. лв.

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

20 въпроса: Петя Кокудева

Скоро ще се появи първата й пътешественическа книга - "Поздрави от синята палатка"

Ние, писателите

Сборникът "Интервюта" ни дава възможност да надникнем по-дълбоко в личността и философията на Йордан Радичков