Производителите на лекарства искат общ фронт срещу супермикробите
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Производителите на лекарства искат общ фронт срещу супермикробите

Супермикробите са резултат от прекомерната употреба на антибиотици. За да ги победят, компаниите разработват непрекъснато нови лекарства. Повечето от тях обаче не влизат в аптеките, защото компаниите нямат икономически стимул. Сега искат помощ от правителствата.

Производителите на лекарства искат общ фронт срещу супермикробите

Над 80 фармацевтични компании призоваха от Давос за нови икономически модели за антибиотици

3488 прочитания

Супермикробите са резултат от прекомерната употреба на антибиотици. За да ги победят, компаниите разработват непрекъснато нови лекарства. Повечето от тях обаче не влизат в аптеките, защото компаниите нямат икономически стимул. Сега искат помощ от правителствата.

© INA FASSBENDER


Повечето от водещите световни фармацевтични компании подписаха декларация, с която секторът се ангажира в борбата срещу резистентните на лекарства супермикроби и призоваха правителствата да създадат нови икономически модели за антибиотици, съобщи в. Financial Times.

Сред подписалите апела над 80 фармацевтични и диагностични компании са и петте най-големи производителя на лекарства по пазарна капитализация Johnson & Johnson, Roche, Novartis, Pfizer и Merck. Декларацията, оповестена в четвъртък по време на Световния икономически форум в Давос, включва също AstraZeneca, GlaxoSmithKline и Sanofi.

По-малко ефективни антибиотици

Подписалите признават, че съществуващите антибиотици губят ефикасността си с по-голяма скорост, отколкото учените разработват по-съвършени. Според големите в индустрията научната и развойната дейност трябва да бъде приоритет в глобалната здравна политика. Тези притеснения са особено актуални сега, когато в Китай беше открит ген, наречен mcr-1, допълва Reuters. Той прави бактериите резистентни на всички познати антибиотици.

Компаниите отбелязват, че са "готови да поемат своя дял" за увеличаване на инвестициите в нови антибиотици и опазване от прекомерната употреба на съществуващите лекарства, която в голяма степен е допринесла за нарастването резистентността към лекарства.

Издръжливостта срещу лекарствата е резултат от мутирането на бактериите. За да не се разрасне проблемът, трябва непрекъснато да се създават нови антибиотици, но малко от тях са стигнали до комерсиално производство заради незначителните икономически стимули за него, посочва Financial Times.

"За да може в света да има нови антибиотици, ни трябват инвестиции в базова наука и новаторски модели за поощряване на развойната и изследователската дейност в сектора, а за да опазим сега съществуващите си начини на лечение, ни трябват нови рамки за подходящо прилагане", коментира Пол Стофелс, старши изследовател в Johnson & Johnson, цитиран от Reuters.

Повече стимули за изследвания

Затова бизнесът призовава правителствата да подкрепят новия търговски модел, който ще увеличи стимулите за изследвания и развойна дейност, но няма да насърчава свръхупотребата на създадените нови лекарства. Сред предложените решения са авансови плащания за антибиотици. Това трябва да прекъсне връзката между приходи и обем продадени лекарства. Освен това бизнесът се ангажира да допринесе за по-разумна употреба както на съществуващи лекарства, така и на нови.

Декларацията призовава за подкрепа на глобалния план, изработен от Световната здравна организация (СЗО) за намаляване на неподходящото прилагане на антибиотици върху хора и животни. Водещите фармацевтични компании подчертаха нуждата от по-прецизна диагностична технология за определяне на това какви лекарства са нужни за съответното лечение. "Прекомерната употреба на антибиотици ускорява появата на супермикроби, като дава на бактериите повече възможности да изградят резистентност", се казва в декларацията.

Reuters припомня доклад от 2014 г. по проблема със супермикробите, изготвен по поръчка на британското правителство от екип, воден от бившия банкер в Goldman Sachs и настоящ член на кабинета на Камерън лорд Джим О'Нийл. Авторите заключават, че ако не бъдат взети ефективни мерки срещу микробите, към 2050 г. от тях в света ще умират по 10 млн. души годишно. Дотогава това ще е причинило на глобалната икономика загуби от 100 трлн. долара.

Самият О'Нийл, известен като автор на концепцията BRIC за групата на Бразилия, Русия, Индия и Китай, коментира от Давос, че подписаната декларация е "огромна стъпка в изковаването на адекватен глобален отговор" на супермикробите. "Това е ниво на консенсус, каквото не сме виждали досега в този индустриален сектор."

Подписалите компании отбелязват също нуждата от по-тясно сътрудничество между бизнеса, научните институции и обществените органи, както и се ангажират "да гарантират приемлив достъп до антибиотици във всички части на света и за всички нива на доходи".


3 коментара
 • 1
  datahustler avatar :-|
  Соколов

  "Китай беше открит ген, наречен mcr-1, допълва Reuters. Той прави бактериите резистентни на всички познати антибиотици."

  Това НЕ Е ВЯРНО. Прави ги резистентни към Колистин. Има други антибиотици с които може да се третират тези инфекции. Все още няма бактерии които да са резистентни към всички познати антибиотици.

  Освен това, постоянно излизат нови антибиотици на пазара. Не всявайте излишна паника в хората. Става въпрос за ограничаване на прекомерната употреба което и ще забави темпото с което бактериите стават резистентни, даващо повече време за разработка на нови поколения антибиотици.

 • 2
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#1] от "Соколов":

  има много резистентни бактерии на антибиотици ,вкл и туберкулозни такива , вие знаете явно ,че има нива на компетентност за изписване на антибиотици , в нашата област например ,всички лекари знаят ,че изписват първо ,второ и трето , на четвърто ниво ,за тежки бактериални инфекции се изписват антибиотици след лекарска комисия в болница ,а един стратегически го изписва и се пази само за един специалист по белодробни заболявания ,защото е специфичен и ние лекарите всички го пазим само за него ,друг е въпроса ,че държавата създава всички условия от аптеките антибиотици да излизат без контрол и без санкция от лекар , всеки аптекар ,всеки санитар и дрогерист лекува ,раздава безконтролно по свое усмотрение или такова на пациент антибиотик за щяло и нещяло ,това са фактите ,почти никъде по света няма свободно изписване и раздаване на антибиотици от аптекари или продавачи в санитарни магазини ,това е само в България и тук е кьорава работа от години ,затова населението масово мре от това ,че не е виждало дипломиран лекар в последните 14 дни от живота си , предлагам айляците в т нар РЗИ ,които събират информацията за съобщенията за смърт да направят проверки в бази данни на НЗОК и болници и частни кабинети неработещи с НЗОК и да се установи колко болни ,които са починали са ползвали някаква лекарска помощ в последните си 14 дни от живота ,а след това да установят и кой ги е лекувал ,защото те явно са лекувани сами или от некомпетенти ,това са проблемите пред обществото ,които ако не се разрешат в спешен порядък ,ще последва тотален колапс .

 • 3
  the_axel avatar :-|
  the_axel

  Треперете микроби , с вас е свършено !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK