Митов: Трябва да работим за мир в Сирия и за елиминирането на ИДИЛ

Защитата на медиите, на уязвимите групи и на правата на децата е приоритет на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа

Министърът на външните работи Даниел Митов
Министърът на външните работи Даниел Митов
Министърът на външните работи Даниел Митов    ©  Анелия Николова
Министърът на външните работи Даниел Митов    ©  Анелия Николова

Няма съмнение, че борбата с тероризма ще продължава да бъде приоритет за Съвета на Европа. Трябва да предприемем дългосрочни действия, за да осигурим безопасно бъдеще за всички, като същевременно гарантираме спазването на фундаменталните свободи и върховенството на закона. Това заяви външният министър Даниел Митов в Страсбург в понеделник в качеството си на председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Той посочи, че трябва да се работи за мир в Сирия, колкото се може по-бързо, за намирането на политическо решение на кризата и за елиминиране на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ).

Митов представи приоритетите на българското председателство – защита на правата на децата и улеснява на достъпа на младите до култура, защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи. "Трябва да дадем обещаващи перспективи на младите хора и да им осигурим условия, в които да не се чувстват изключени, да развият пълния си потенциал и да намерят мястото си в обществото", коментира външният министър. И допълни, че ще се обърне специално внимание на защитата на децата от сексуално насилие и сексуална експлоатация. "България придава особена важност на подпомагането на младите да станат активни и отговорни граждани на демократичното общество. Демократичните практики, образованието и осигуряването на възможности са най-добрата противоотрова срещу екстремистките възгледи и движения, разпространяващи расизъм и ксенофобия", заяви Митов.  


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар