Саудитска Арабия търси изход от епохата на петрола
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Саудитска Арабия търси изход от епохата на петрола

Reuters

Саудитска Арабия търси изход от епохата на петрола

Кралството представи рамка на реформите си за години напред

6890 прочитания

Reuters

© Reuters


Саудитска Арабия представи амбициозен план за развиване на икономиката си отвъд рамките на добива на петрол. Това стана по време на събитие в Рияд, организирано от националната агенция за стимулиране на инвестициите.

За него бяха се регистрирали над 2400 души, включително саудитски и чуждестранни официални лица, предприемачи, консултанти и изследователи.

По-малко издръжки от държавата

Пред тях саудитски представители обясниха, че ще намалят зависимостта от петрола и ще намалят хората, издържани от бюджета. Растежът и създаването на работни места ще трябва да минат основно в ръцете на частния сектор, а държавата ще помага със средства при започването на нови начинания в непетролни сектори.

Съгласно започнатите реформи части от националната система за здравеопазване може да бъдат превърнати в независими търговски дружества, обясняват официални лица.

"Ще преминем от елементарен количествен растеж, основан на износа на суровини, към качествен ръст благодарение на много по-разнообразна икономика", каза Халид ал Фалих, председател на националния петролен гигант Saudi Aramco. Той заяви, че компанията му използва ресурсите си в сектори като корабостроене, както и в образование и квалификации за изграждане на човешки капитал за прехода. "Saudi Aramco сама по себе си ще представлява мост, по който ще се отдалечи от сегашния си вид." Сред спекулации от тази година, че може да бъде предложена на борсите част от Aramco, специалисти оцениха компанията на близо 10 трилиона долара.

Една от целите на срещата бе да бъдат убедени гостите от чужбина, че кралството може да се справи в очертаваща се епоха на евтин петрол, натиск над националната валута и бюджетен дефицит от над 100 млрд. долара. Това е най-голямото предизвикателство за Саудитска Арабия от повече от 10 години насам, коментира Reuters.

Щети от холандската болест

Тавфик ал Рабия, министър на търговията и промишлеността, каза, че страната му е жертва на "холандската болест" - известно в икономиката състояние, когато един сектор (в случая – петролният) изтласква всички останали. Ние вече работим да поправим това, допълни той.

Главните изпълнителни директори на западни корпорации, включително на Lockheed Martin и Pepsico, обсъждаха как да се развие дух на предприемчивост в едни по-динамични градове и как да се увеличи ролята на жената в саудитския бизнес. Други изказаха съмнения, че планираните промени не са достатъчно амбициозни в страна, където около две трети от заетите са в публичния сектор. Най-големият износител на петрол не може да се похвали с примери на предприемачески дух, а финансовата и законовата му системи не са изградени така, че да го стимулират.

Но фактът, че в понеделник в Рияд се стекоха толкова чужденци и от такъв висок ранг, се тълкува като знак, че те виждат бизнес възможности в саудитската стратегия, обяснява Reuters. Макар да започна да използва валутните си резерви за намаляване на дупката в бюджета, кралството разполагаше през ноември с 628 млрд. долара – предостатъчно за финансиране на нови проекти години наред.

Не е ли късно

"Преходът от рентиерска държава към друг модел не е особено приятен. Те поне опитват", казва Дейвид Шодрон, управляващ партньор в калифорнийската Organized Change Consultancy, работещ със саудитски компании. "Но фундаменталният въпрос е дали опитите им ще донесат резултати, преди да ги връхлетят недостатъците на сегашната им система, или е твърде късно и предвидените средства са твърде малко. Ще бъдат ли достатъчно реформаторските сили да преодолеят инерцията в настоящата система? Не знам."

Джоузеф Уесфал, посланик на САЩ в Саудитска Арабия, посочи друг риск – административният капацитет на страната за реализирането на плановете. "Нуждаете се от адаптивна система за управление", каза той и добави, че висшите ръководители трябва да делегират част от отговорностите си за взимане на решения, а властите трябва да са готови да поемат рискове и да приемат, че ще има и провали по пътя.

Като цяло мнозина участници в конференцията се съгласиха, че в момента реформените планове, изглежда, имат силна политическа подкрепа, след като години наред са били дискутирани безрезултатно.

Новият крал Салман пое престола през януари миналата година и създаде силния Съвет за икономика и развитие с председател синът му - принц Мохамед бин Салман. Няма достатъчно официална информация, но се предполага, че правителството е наело стотици западни консултанти за изработването на плановете.


27 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  С.Арабия няма шанс.
  Първо - икономически. Само за 2015 г СА реализираха бюджетен дефицит от 20% от спадналите цени на нефта и огромните разходи, част от които отиват за финансиране на ИД и др. радикални ислямистки движения като Мюсюлмански братя. Тенденцията и на цените на нефта, и на финансирането на уахабитски движения се запазва. Същевременно огромният и практически неконтролируем добив на петрол от СА, който има уникално ниско себестойност, сваля цената на петрола и обрича на тежки загуби добива на петрол и в САЩ, да не говорим за шистовите компании, които започват една по една да фалират.

  Второ - чисто психологически. Поне 2 поколения саудитци са си живяли като принцове с безплатно образование, здравеопазване, без данъци, с държавна подкрепа при придобиване на жилища и пр. Индонезия, Индия и Пакистан са донори на десетки хиляди гастърбайтъри, които се занимават с обслужването и на най-ниско стоящия в социалната пирамида саудит.

  Трето - геополитически. СА се намеси мощно в опит за преразпределение на силите в Близкия Изток като сформира сунитска ос СА.- Катар - Турция, чиято основна цел беше да се намеси на европейския пазар на горива и да свие дела на Русия. Сирия не се съгласи през територията й да премине газопровода и това беше причината да й се организира поредната арабска пролет. Войната в Сирия стана пресечна точка и сблъсък на интересите на всичките постоянни членове на СС на ООН и ядрени сили: САШ, Франция и Великобритания от едната страна, Русия и Китай от другата.
  И това не стига, ами престолонаследникът на изпадналия в деменция крал Салман направи колосални усилия, за да предизвика шиитски Иран и съвсем да подпали района.

  Индикациите от последно време са, че САЩ са на път да вдигнат ръце от СА и да оставят Русия и компания да я разпарчалдосат.
  Разбира се, при гарантирана на финансовите акули от Уолтстрийт възможност да придобият по-голямата част от активите на бившето кралство...


 • 2
  gosho61 avatar :-P
  гошо

  До коментар [#1] от "D-r D":

  нещо не ти харесват коментарите не са издържани в правилната посока явно ,трябва да вземеш мерки

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "гошо":

  Като гледам - и на вас не се радват :-)...

  Капитал направи нужното да си ограничи публиката, така че не вярвам да има толкова много грамотни читатели на твърде специфични теми. Това с десетките несъгласия е някаква редакционна закачка, но тъй като здравето и доходите ми не зависят от този рейтинг и оценки - хич не им обръщам внимание и ще продължавам да пиша, докато не ме изтрият.

  Учудваща е ретроградността на редакционната политика, но като знам кой плаща музиката в Икономедия, нещата си идват на мястото.

  Не се притеснявайте да изказвате мнение. Колкото е по-настрана от линията от "Козяк", толкова е по-близо до реалността.

  Слънчев ден.

 • 4
  iak avatar :-|
  iak

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Големи глупости си написал!
  ------------------------------------------------------------------------------

  Сред спекулации от тази година, че може да бъде предложена на борсите част от Aramco, специалисти оцениха компанията на близо 10 трилиона долара.
  -------------------------------------------------------------------------
  Това е БВП на русия за 7 години. Себестойността на саудитския петрол е 4-6 $, а е много по-качествен от руския-- Т.е. ако петрола завинаги остане на цена 30 $ за барел. Саудитската петролна индустрия ще работи с 500% - 600% печалба.
  Заради това големите световни инвеститори са там. Те не са глупаци.
  !Та значи НИКАКВИ реформи да не направят, към днешна дата приходите САМО от петрола и доходите от резервният им фонд - 5% печалба им докарват 200 милиарда долара на година - това са 7200$ на година на гражданин на СА или 600 $ на месец. Средната заплата в русия е 300$ на месец.

  От тук нататък идват още 30% който формират БВП то извън петрола

  услуги
  продажба на газ
  туризъм
  износ

  Та те трябва да се реформират ако искат да си запазят стандарта на живот (10 пъти по-висок от руския), а цените на петрола не се вдигат. Ако не се реформират, ще трябва да се примирят, че ще живеят само 3 пъти по-добре от руснаците.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Какво доказвате със сравнението на СА с Русия? Нещата, за които пишете по отношение на петрола са известни и на дечата. И там не казвате нищо ново. Че не можете да направите изводи - не е драма, въпрос на информиране е. Е, и на разбиране...

  Докато повтаряте азбучни петролни истини, пропускате момента, че младият принц престолонаследник заплете СА в конфликти (икономически и геополитически) с две ядрени сили и трета почти ядрена.
  Развитието на тези конфликти е пределно ясно, въпросът е точно кога САЩ И Русия ще се разберат за раздробяването на СА.
  Това, че петролът им е с ниска себестойност го прави още по-апетитен за придобиване от конкретни корпорации. Всъщност те ще са същите, които гушнаха и иракския петрол.

  С този коментар правя компромис да не отговарям на простаци.

 • 6
  gosho61 avatar :-P
  гошо

  До коментар [#3] от "D-r D":

  хехе ,да не им се радват , хич не им е кеф , когато не си по техния акъл
  А тъи като темата е за СА ,там такава "пролет " идва дето няма сравнение с другите Гиблите на промяната ще издухат всичко и ще го покрият с пепел

 • 7
  high_heels avatar :-?
  Cherrie

  До коментар [#4] от "iak":
  Мога ли да попитам защо с такава ярост мразите Русия и защитавате пламенно Саудитска Арабия, при условие, че Саудитска Арабия е сатрапия на сатрапиите, където се екзекутират хора и жените нямат право да си показват лицата, за разлика от светска Русия? Последно саудитските сатрапи убиха жена, защото мъжът и убил 7 год. им дъщеря......
  Саудтите ще реформират много трудно икономиката си, те просто нямат човешкия потенциал, който да го реализира. ЧОвешкия капитал и неговия ценз и образование е най - важен при реформи и промени. Саудитските жени нямат никакви права и навици, за да се влеят в икономиката, а мъжете в голямата си част не са особено образовани, или образованието им е религиозно. Вие за висше икономическо, инженерно или юридическо училище в СА да сте чували?
  Тц,тц,откъде тази любов към мракобесния сунитски Ислям бре народе?

 • 8
  netolerast avatar :-|
  netolerast

  Ако камиларите банкрутират света ще стане по-добър...

 • 9
  iak avatar :-|
  iak

  [quote#7:"Cherrie"]Мога ли да попитам защо с такава ярост мразите Русия и защитавате пламенно Саудитска Арабия, при условие, че Саудитска Арабия[/quote]

  Колежке, явно не сте ми прочели поста изобщо!
  Къде защитавам сатрапията СА?

  Ако наистина ви интересува личното ми мнение ще ви кажа, че за мен е истинско удоволствие, че заедно с руската сатрапия ще пострада сериозно и сатрапията СА. Това е чудесен бонус за мен. Няма да имат пари да финансират тероризма.

  В поста си обяснявам на другарията, че сатрапията СА е много по-силна икономика от руската сатрапия, защото най-просто казано доходите на СА-ците са 10 пъти по-високи от руските. При 30 $ за барел средните руски заплати стават по 600лв. а в СА 4000 лв.
  При цена на петрола от 10$ за барел, заплатите в СА ще станат 3000лв., а в русия ще има революция.

  А за това коя сатрапия е "по-голяма" може да се спори. ВСА има смъртно наказание, каквото имаше и в БГ до 89г. и се изпълнява. Това е неандерталщина, но става по ясни правила. Докато в русия убиват без съд и присъда и мафията ти прибира цялото имущество. Коя сатрапия е "по-малка"?

  Едно обаче е сигурно. Сатрапията която вреди повече на България е русия. Цялото ни общество е подредено и повредено по руски образец. И мафията действа безнаказано. Най-големите корупционни проекти са руски проекти. Най-големите крадци са руските фирми - като "Лукойл"

 • 10
  iak avatar :-|
  iak

  [quote#5:"D-r D"]Нещата, за които пишете по отношение на петрола са известни и на дечата. И там не казвате нищо ново. Че не можете да направите изводи - не е драма, въпрос на информиране е. Е, и на разбиране... [/quote]

  [quote#9:"iak"]При цена на петрола от 10$ за барел, заплатите в СА ще станат 3000лв., а в русия ще има революция. [/quote]

  Това е извода другарьЮ, който ти явно не си разбрал.

  А това е факта към днешно време:
  [quote#9:"iak"]При 30 $ за барел средните руски заплати стават по 600лв. а в СА 4000 лв. [/quote]


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK