Анна Гопко: Украйна започва необратими реформи, но в борба със старите олигарси и манталитет

Председателят на парламентарната комисия по външна политика в украинската Рада пред "Капитал"

Анна Гопко
Анна Гопко    ©  Цветелина Белутова
Анна Гопко
Анна Гопко    ©  Цветелина Белутова

Анна Гопко завършва международна журналистика в университета в Лвов през 2004 г. Пет години по-късно защитава докторска дисертация по социални комуникации в Киевския университет. След кръвопролитните събития, довели до свалянето на президента Виктор Янукович през 2014 г. и станали известни като Революция на достойнството, тя става депутат в украинската Рада. Днес е председател на парламентарната комисия по външна политика. Тя е също член на изпълнителния съвет за реформи към националния съвет за реформи и на неправителствената организация Anti-Corruption Action Center.

"Капитал" разговаря с Анна Гопко и със заместник-председателя на парламентарната комисия по външна политика Ивана Климпуш-Цинцадзе дни след като шумната оставка на икономическия министър, литовецът Айварас Абромавичус, предизвика въпроси способна ли е Украйна да се промени. Два дни по-късно МВФ предупреди, че страната не провежда договорените реформи, и заплаши със спиране на жизненоважната икономическа помощ, ако няма реформи, включително промени в правителството.

Преди броени дни икономическият министър на Украйна Айварас Абромавичус подаде оставка. В писмото си той обвини старите политически елити в блокиране на реформите. Кои са тези хора?

Анна Гопко: Както знаете, ние сме в процес на реформи. Естествено, не е лесно две години след Революцията на достойнството да премахнем клептокрацията във властта. Тя и олигарсите контролираха дори и съзнанието на хората. Така че сега борбата със старата система е трудна, защото тя се съпротивлява и саботира реформите. Мога да кажа, че случаят с Абромавичус е само един пример как даден министър говори открито за корупцията и е готов да даде на прокуратурата факти за разследване на посочените от него случаи.

Можете ли да посочите конкретни имена и случаи на корупция?

Анна Гопко: Миналата година един от близките до президента Петро Порошенко депутати Мартиненко, който има силни позиции в енергийния сектор (става дума за Николай Мартиненко, доскорошен председател на парламентарната фракция на "Наша Украйна" - бел. ред.), беше освободен като председател на парламентарната комисия по енергетика и принуден да подаде оставка като депутат. Парламентът гласува за това след журналистическо разследване, изобличило го в корупция. Така той плати тежка цена.

Ключово за нас обаче, когато строим новата държава, е върховенството на закона. Искаме да променим правораздаването. С помощта на САЩ започнахме да реформираме полицията си. За нас е важно да имаме силни институции, защото ако променим правилата, няма да има значение кой е премиер или президент. Те ще са задължени да декларират приходите и разходите си. Това прави антикорупционната комисия, която започна работа миналата година.

Да разбираме ли, че тази институция още няма издадени решения?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Точно така. Тя бе създадена в самия край на миналата година. Първо започнаха работа следователите, а после беше конкурсът за избор на прокурор за борба с корупцията. След три-четири етапа на конкурса той завърши едва миналата седмица. Сега вече сме запълнили почти цялата институция и тя може да започне работа. В момента към нея се прехвърлят множество случаи от главния прокурор.

Кого виждате като първия разследван от тази институция?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Ако не греша, те поеха над 100 случая от главната прокуратура. Посоченият от министър Абромавичус случай стана най-шумният.

Говорите за депутата Кононенко (първи заместник-председател на парламентарната фракция на "Блока на Петро Порошенко")?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Точно така. Веднага след като бе посочен от министър Абромавичус, той написа на свой ред писмо до новия прокурор за антикорупция, с което подтикна властите към щателно разследване и обеща пълно съдействие, за да изчисти името си.

Какво точно е обвинението на министъра срещу него?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: На пресконференция министърът каза, че е бил подложен на политически натиск за назначения в държавните компании и че Кононенко и близки до него са оказвали съпротива срещу реформите.

Корупцията ли е основният проблем в Украйна?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Разбира се, че е сред най-големите, но пък и съпротивата срещу корупцията и нетърпимостта към нея са много по-големи, отколкото преди две години. Според мен не корупцията е нараснала напоследък, а просто повече се изобличава и повече се говори за нея. Сега е много по-лесно журналисти и активисти да я покажат пред обществото. То от своя страна вече не показва търпимост към нея. Има много повече случаи на съдебно разследване.

Сега имаме повече оръжия срещу корупцията. Вземете например електронната система за държавни поръчки и търгове. Тя бе въведена миналата година точно от икономическото министерство. От пролетта тя ще бъде задължителна за всички държавни поръчки. Досега работи пилотно. Но много министерства, които я ползват, говорят за значително съкращаване на разходите благодарение на тази прозрачност.

Така, макар и бавно, премахваме един определен вид корупция. Съвсем конкретен пример – мой колега ми посочи малък град в Донецка област, който досега е купувал коледното дръвче за украса на общината за суми от порядъка на 10 - 20 хил. долара. Това е огромна сума за малък град. След въвеждането на електронната система "Прозора" украсяват елхата на централния площад с една десета от тези пари. Това работи на всички нива, включително министерствата на отбраната, на икономиката и т.н.

Да се върнем към случая с министъра и депутата Кононенко. Кой е добрият и кой – лошият?

Анна Гопко: Нещата не са в черно и бяло. Ключът е другаде. Революцията на достойнството даде шанс на хора, които не са част от никаква група – финансова, олигархична или друга структура, да се издигнат до властта. Такива сме ние двете с Ивана Климпуш-Цинцадзе например. Преди, ако нямахме пари, олигарси зад гърба си или телевизионни канали, нямаше да бъдем в такава позиция. Революцията на достойнството изтласка на преден план общественото искане за нови лица без обвързаности. Затова и партиите потърсиха хора от Майдана. Сега може и да сме по-малко от 5% от депутатите в парламента, но водим реална борба за промени. Това е разликата.

Например прокарахме закон за кворума при взимане на решения в акционерните дружества. На практика това ограничи един от най-големите олигарси в страната -  Игор Коломойски (бивш губернатор на Днепропетровск). След това ограничихме влиянието на олигарсите върху газовата ни политика, както и при преструктурирането на дълга.

За съжаление някои от хората на стария режим използваха революцията, за да изплуват отново на повърхността. Това в крайна сметка е борбата със старите елити, за която говорихме в началото.

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Към примерите за антикорупционни усилия мога да добавя и още нещо, което дори не присъства във всички страни от ЕС. Украйна отвори за обществото всички частни имотни регистри. Така днес абсолютно всеки, който се интересува например какво притежавам аз, може да влезе в сайта, да плати 17 украински хривни, което е по-малко от долар, и да прочете.

Освен това парламентът задължи да бъдат осветени крайните собственици на всички медии. Това се дължи отново на новите хора в парламента. Защото например активисти се опитваха от десет години да прокарат подобни закони, но не успяваха.

Въпреки това популизмът сега също е във възход и това затруднява работата ни все повече. Отдавам го на факта, че излизаме от война, хората са уморени от икономическите трудности. Затова искат да виждат реформи, и то не сега, а вчера. Мисля, че е важно да се разбере този баланс. Настоящият парламент произведе повече закони от последните няколко, взети заедно. Но и сега нуждата на хората за промени е много по-голяма, а търпението – по-малко. Затова всяка малка грешка може да бъде фатална. В тази парадигма се вписва и обвинението на министъра. До неотдавна то нямаше да може да се случи. Това е част от оздравителния процес, през който минаваме. Сега хората могат да говорят и да изискват действия.

Нека обобщим какви са оръжията срещу корупцията, с които вече разполагате?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Такива са имотните регистри, законът за финансиране на политическите партии и реформата на съдебната система, която току-що мина на първо четене в парламента. Надявам се, че през септември ще сме в състояние да направим пълна ревизия и атестация на съдиите.

Кой ще прави атестацията?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Ако прокараме закона, ще се създаде независима колегия. Тя ще има грижата за оценяването и евентуално смяна на некомпетентните съдии. В допълнение подобрихме критериите за избора на генерален прокурор. Мисля, че не успяхме докрай с този закон, но това са грешки, от които се учим.

Анна Гопко: Към тази картина трябва да добавим факта, че след революцията преди две години страната беше фалирала. Хазната беше ограбена от Янукович и неговите приближени. Нямахме армия, защото тя беше напълно съсипана. Системата беше пълна с хора на руските служби. Въпреки това оцеляхме. Затова за нас беше важно в тези две години да изградим нова армия, която да бъде обучена.

Втори приоритет беше да избегнем фалит, да преструктурираме дълга си. След това идват реформите в енергийния сектор, който беше напълно зависим от Русия. Дотогава Москва ни изнудваше.

Как решихте проблема?

Анна Гопко: Първо увеличихме експлоатацията на собствени газови находища. След това с диверсификация от ЕС, основно от Словакия. Част от газа, който купуваме от тях, идва от Норвегия, а друга – от Русия, но Словакия го реекспортира. Това впрочем е нещо, от което България може да се възползва, и затова е важно да имате интерконектори. След това имаме много проекти за енергийна ефективност. Накрая въведохме енергийни субсидии.

Как работят те?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Това са директни субсидии от централната власт, която дава пари на онези семейства, които не могат да плащат сметките си за отопление. Това има непосредствен ефект за домакинствата. Освен него правителството премахна посредниците при преноса и продажба на газ в страната.

Досега системата работеше по следния начин: потреблението на всеки човек се начислява предварително върху дадена база, а не след засичане на реалната консумация. Потребителят може и да не е изразходвал цялото количество, но държавата плаща на посредниците парите по тази база. Сега посредниците не участват, а хората получават директно субсидиите си.

Описвате доста оптимистична картина на Украйна.

Анна Гопко: Разбира се, имаме изключително много въпроси да решаваме. Това обаче ни помага да гледаме на всички трудности като на възможност. Украйна днес за пръв път от извоюването на независимостта си преди 25 години е сплотена, а не политическа нация, каквато беше веднага след падането на СССР. Сега цял свят прави ясна разлика между Украйна и Русия.

Това е важно за системата на сигурността по източната граница на Европа, която беше нарушена за пръв път след края на Втората световна война. Това се вижда в Приднестровието и Молдова, Грузия, Украйна. Ясно е, че Русия не иска да спре този процес на дестабилизация. Затова в нашия случай е важно да бъде принуден Владимир Путин да спазва условията на примирието от Минск, а ООН да изпрати мироопазваща мисия в окупираните територии. Така международната общност ще изпрати послание до сепаратистите, че Путин няма да ги защити.

Друг въпрос е, че Путин следва политиката на Ленин и Сталин и след същинската война сега започва икономическа война срещу нас, като затваря руския пазар и маршрути за нашия износ.

Затова в момента проучваме нови пътища, които да ни свържат например с новия китайски Път на коприната и да ни изведат на нови пазари.

Споразумението за свободна търговия с ЕС осигурява ли алтернатива и какви възможности създава за украинския, а и за българския бизнес?

Ивана Климпуш-Цинцадзе: Разбира се, че е възможност, но тя не пречи да търсим път и към източните пазари. И отново въпреки трудностите заради руското ембарго, чиито последствия започваме все по-осезаемо да изпитваме, ние успяваме да се държим. В голяма степен това е и благодарение на помощта от МВФ и международните ни партньори. Но мисля, че те нямаше да ни отпуснат пари, ако смятаха, че ги хвърлят на вятъра.

Анна Гопко: Моето мнение е, че реформите, които започваме, са необратими. И когато след 5 - 10 години дойде следващото поколение, то ще е стъпило върху изградената от нас основа на нетърпимост към корупцията.

Интервюто взе Методи Герасимов