Apple отказа да съдейства на ФБР за достъп до данни от телефоните

Решението на компанията беше подкрепено от Google и WhatsApp

Властите от години водят отчаяна борба с технологичните компании и активисти за това да получат достъп до лични данни на потребители
Властите от години водят отчаяна борба с технологичните компании и активисти за това да получат достъп до лични данни на потребители    ©  EDUARDO MUNOZ
Властите от години водят отчаяна борба с технологичните компании и активисти за това да получат достъп до лични данни на потребители
Властите от години водят отчаяна борба с технологичните компании и активисти за това да получат достъп до лични данни на потребители    ©  EDUARDO MUNOZ

Съдебна заповед, нареждаща на Apple да отключи криптирания iPhone на един от стрелците в нашумелия случай в Сан Бернардино се превърна в ключов тест за това колко далеч може да стигне властта в натиска си над технологичните компании, пише Reuters. Властите от години водят отчаяна борба с технологичните компании и активисти за това да получат достъп до лични данни на потребители. Сан Бернардино, където млада двойка привърженици на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) застреля 14 души и рани други 22-ма на парти, предоставя на властите прецедента, от който се нуждаят, за да обърнат изхода на битката.

Какъв е казусът

Федерален съдия от Лос Анджелис нареди във вторник на Apple да окаже "разумна техническа помощ" на разследващите, които се опитват да разкодират данните от намерения телефон iPhone 5C, използван от Ризван Фарук, който заедно със съпругата си Ташфийн Малик е автор на убийствата.

Правителството казва, че телефонът е съществено доказателство. Правозащитници смятат, че ако компаниите бъдат заставени да разкриват начина си на криптиране, това ще изложи на риск цялата глобална мрежа и не само нарушава неприкосновеността на информацията на потребителите, но и застрашава живота на хората от която и да било страна по света.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обяви, че ще оспорва съдебното решение, задължаващо компанията да хакне телефона на Фарук. Казусът бързо поляризира общественото мнение, бизнеса и политиката.

В сряда конгресмени и кандидати за президент от Републиканската партия се изказаха твърдо в подкрепа на властите, като възродиха идеята за закон, който да кара технологичните компании да оставят "вратички" в продуктите си.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест наля допълнително масло в огъня, като каза, че правосъдното министерство е поискало от Apple достъп само до едно устройство. Тим Кук отвърна, че "това просто не е вярно".

"Правителството ни внушава, че този инструмент ще бъде използван еднократно и само върху едно устройство", каза Кук в изявление. "Това просто не е вярно. Веднъж създадена, тази техника може да бъде използвана по всяко време и на всяко устройство."

Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай подкрепи в Twitter позицията на Кук.

"Ние създаваме сигурни продукти, за да опазваме информацията си, и предоставяме на властите достъп до данни само след безспорни правни изисквания. Това обаче е съвсем различно от искането компаниите да позволяват хакването на клиентски устройства. Това може да стане опасен прецедент."

Създателят на WhatsApp Ян Кум също подкрепи Apple. "Винаги съм се възхищавал на Тим Кук за позицията му относно поверителността на данните и усилията на Apple да опази клиентските данни и съм повече от съгласен с всичко казано в днешното им писмо. Не трябва да допускаме създаването на този опасен прецедент. Днес се решават нашата свобода и права", написа Кум, чиято компания днес е собственост на Facebook.

Съдебна битка

Ако федералният съдия отхвърли ответния иск на Apple, компанията може да обжалва последователно в районния съд, а след това в 9-и апелативен съд в Сан Франциско, преди да стигне до Върховния съд на САЩ. Знае се, че 9-и апелативен съд защитава правото на поверителност на личната информация. "На правителството определено му предстои тежка битка", коментира пред Reuters Робърт Катанач, бивш адвокат от правосъдното министерство, който днес е частен консултант по въпроси на киберсигурността.

Фарук е получил телефона си от областната дирекция на здравното министерство, за която е работел, твърди разследването. Дирекцията е "предоставила съгласие" властите да проверят телефона и Apple да им помогне в това, се казва в иска. Според областния прокурор отказът на Apple да съдейства е шамар в лицето на жертвите от стрелбата.

Ключът от телефона

За да отключи телефона, ФБР трябва да инсталира ъпдейт в операционната система на Apple, който позволява на разследващите да заобиколят защитите на телефона, обяснява Дан Гуидо, експерт по хакване на операционни системи. В тези защити се включва и автоматично изтриване на данните, ако се въведе твърде много пъти неправилна парола. Единствено Apple може да предостави този софтуер, защото телефоните на компанията инсталират ъпдейти само след като получат криптиран шифър.

"Този ключ е едно от най-важните неща в цялата компания", казва Гуидо. "Човек с този ключ може да промени цялата информация във всички айфони."