Трафикът на хора е генерирал между 3 и 6 млрд. долара през 2015 г.

По-голямата част от парите са изпратени от роднините на имигрантите, живеещи по целия свят, показват данни на Европол

Трафикът на хора може да е генерирал между 3 и 6 млрд. долара през 2015 г., като по-голямата част от парите са събрани и изпратени от роднините на имигрантите и бежанците, живеещи по целия свят, твърди Европол. Трафикантската мрежа използва както самите имигранти, така и техните семейства, намиращи се или в родната си страна, или на Запад и готови да платят, за да гарантират безопасното пътуване на своите близки, пише Reuters в обширен материал по темата.

Интервюта на близо 50 бежанци, на двама трафиканти и на европейски прокурори, както и документи, публикувани от властите на Италия и на ЕС, показват една сложна система, изградена от трафиканти в Африка и Европа. Този порочен бизнес използва и похвати като отстъпки, например безплатно преминаване на границата на един човек на група от десет души. През лятото цените се вдигат, като прекосяването с лодка на Средиземно море за един човек през август е 2200 долара в сравнение с 1500 долара година по-рано.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.