Пехотинецът на Путин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пехотинецът на Путин

Човекът на Кремъл в Чечения Рамзан Кадиров (вдясно) ще си отиде когато Путин поиска това

Пехотинецът на Путин

Дори руският президент да е решил, че чеченският лидер Рамзан Кадиров се превръща във все по-неудобен съюзник, замяната му няма да бъде лесна

19265 прочитания

Човекът на Кремъл в Чечения Рамзан Кадиров (вдясно) ще си отиде когато Путин поиска това

© Reuters


"Моето време е изтекло." С тези думи преди дни чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че е готов да се оттегли. В интервюто си за програма "Центральное телевидение" по руската НТВ той добави също така, че не желае "името му да се използва срещу народа му".

Всъщност подобни изказвания по тази тема от Кадиров, който превърна Чеченската република в сурова дори по руските стандарти страна, са се чували и преди. Той нарича себе си пехотинеца на Путин, и е заявявал, че е готов да изпълни всяко поръчение на руския президент. "Владимир Путин е неговият покровител, който му позволява да върши всичко, каквото поиска", казва пред "Капитал" Ариел Коен от Atlantic Council.

В Русия името на Кадиров за едни е синоним на реда и стабилността в някога метежната република, а за други – символ на страха. Срокът на президентския му мандат изтича след месец, но Кадиров може безпроблемно да бъде преизбран най-малкото защото не се забелязва очевидна алтернатива. Такава няма и да има, докато не го поиска руският президент и негов главен покровител Владимир Путин.

Въпросът е, че този, който довчера изглеждаше просто като шута на царя, днес все повече предизвиква безпокойство. И не липсват мнения, че Кадиров е започнал да дразни своя патрон Путин с прекомерните си лудории.

Велик е нашият войник

Особени симпатии към Кадиров не изпитват дори представителите на руските силовики. За много от тях чеченският лидер е човек, сражавал се рамо до рамо с тези, които са стреляли по другарите им по време на войната. Действително за това днес старателно се избягва да се говори публично -  Кадиров е закичил на гърдите си едни от най-високите ордени в страната, носител е на званието "Герой на Руската федерация" и се появява на официални тържества във военен мундир.

Путин постави Кадиров – тогава още съвсем млад човек, довчерашен боец, воюващ против Русия - начело на републиката през май 2004 г., след като в резултат на терористичен акт загива баща му, президентът на Чечения и мюфтия Ахмад Кадиров. Кадиров-старши също се е сражавал срещу федералните сили в Чечения, но след това минава на тяхна страна и отказва да приеме радикалната уахабитска идеология.

Веднага след заявлението на Рамзан Кадиров, че е готов да се оттегли, в емисиите на официозните руски агенции започнаха да се появяват изказвания на многобройни прокремълски политолози, наричащи чеченския лидер "велик". Както в славните съветски времена, към Кадиров започнаха да валят молби от чеченската интелигенция да остане на поста, а местната общественост обяви, че планира митинг в негова подкрепа. Самият Кадиров твърди, че е против каквито и да било митинги.

Политологът Константин Калачев смята, че оповестената от Кадиров готовност да си тръгне разчита на това, че "ще му бъде предложено да остане". "Но ако не му предложат, няма да е трагедия за него. Това ще означава, че особеното отношение към Чечения приключва. Парите ще бъдат по-малко. И съответно скоро ще започне носталгия по по-добрите времена", казва Калачев пред "Капитал".

Според близкия до Кремъл политолог и ръководител на Центъра за политическа информация Алексей Мухин с този си ход Кадиров "започва своята предизборна кампания". "Всичко това е насочено към вътрешната чеченска аудитория", твърди Мухин пред "Капитал". Той е напълно убеден, че Кадиров ще запази поста.

"Заплаха за националната сигурност"

Кадиров никога не е бил обикновен губернатор на руски регион – той винаги се държал като човек, задължен лично на Путин. Не обича да го наричат президент и предпочита да говорят за него като за ръководител на Чеченската република, тъй като "в Русия има само един президент - Владимир Путин". Именно благодарение на неговата подкрепа Кадиров значително подобри живота в Чечения, която бомбите на руските самолети бяха превърнали в руини. Клетвите за вечна вярност на Путин се редуват със заплахи по адрес на "враговете на народа", "чакалите" и "предателите" – или с други думи, представителите на опозицията и критиците на Путин.

В своя скорошен доклад, посветен на чеченския лидер, опозиционният политик и либерал Иля Яшин го нарича "заплаха за националната безопасност сигурност" и пише "създената от Кадиров политическа система в Чечения може да бъде характеризирана като режим на лична власт". В Чечения се разправят жестоко с всеки, дръзнал да отправи критики към Кадиров – неговите опоненти са се разбягали или в други части на Русия, или зад граница.

Ситуацията в републиката днес е под пълния контрол на властта, но икономическото положение може да се влоши и да изостри противоречията. "Не е тайна, че вътрешнополитическата обстановка в Чеченската република е далеч от идеална. Зад фасадата на тоталната победа над тероризма и партизанската война все още се крие взривоопасен потенциал за протести. Откровено казано, редът в Чечения се дължи не толкова на добри думи, колкото на наказателни мерки. И за това се знаеше и преди откровенията на Яшин", казва пред "Капитал" политологът и специалист по Кавказ Надана Фридрихсон.

Неотдавна Кадиров публикува в своя профил в социалната мрежа Instagram снимка на бившия премиер Михаил Касянов, взет на мушка от снайперистки мерник и придружена от надпис: "Който не е разбрал, ще разбере." Бившият премиер и поддръжниците му разбраха това като директна заплаха за живота му. Няколко дни по-късно Касянов беше атакуван в московски ресторант, където двама души размазаха торта в лицето му. И не ставаше въпрос за старица или студент левичар – нападателите бяха чеченци, включително сътрудници на руското Министерство на вътрешните работи (МВР) от чеченски произход.

Съгласно законите на Русия полицията в страната е подчинена на федералната власт. Но Кадиров де факто създаде на територията на републиката собствени полицейски сили, ръководени единствено пред самия. В доклада на Иля Яшин се отбелязва, че Кадиров е създал най-боеспособната военна групировка в Русия, в състава на която влизат 30 000 души.

Сътрудник на един от чеченските полицейски батальони е заподозрян за убийството на известния опозиционен политик Борис Немцов, който беше разстрелян близо до стените на Кремъл в края на февруари 2015 г. Трябва да се припомни, че именно Немцов като вицепремиер през 90-те събра един милион подписа на руски граждани, противопоставящи се на войната в Чечения, и ги предаде на тогавашния президент Борис Елцин.

Сянката на Немцов върху Кадиров

Миналият уикенд над 20 000 души излязоха на демонстрация в Москва в памет на Немцов. Много от участниците в шествието носеха плакати, един от които гласеше "Кадиров – позор за Русия".

Приятели и сподвижници на убития политик, макар и да не говорят, че Кадиров носи пряка отговорност за покушението, смятат, че то вероятно е извършено от близки до него хора, може би по лични подбуди. Самият Кадиров още миналата година заявяваше, че е готов да даде показания по случая, но така и не го направи.

Близки до Путин твърдят, че президентът е бил потресен от покушението срещу своя дългогодишен опонент. Толкова показно политическо убийство в Русия никой не помни. "За обкръжението на Кадиров покойният лидер на либералната опозиция беше просто маргинален враг. Но московската управляваща класа, в това число и Кремъл, се отнася към случилото се по съвършено различен начин – за тях Немцов беше далеч по-близък и свой човек в сравнение с Кадиров", пише в наскоро излязлата си книга "Вся кремлевская рать" ("Цялото кремълско войнство") известният политически журналист Михаил Зъйгар.

Политологът Надана Фридрихсон отбелязва, че изказванията на Кадиров за евентуално оттегляне от властта съвпадат с годишнината от смъртта на Немцов. "Чеченската следа в този случай се появи практически веднага и продължава да стои там през цялото време. Сянката на поръчката пада върху ръководителят на Чечения", отбелязва политологът.

Според Фридрихсон в Кремъл разбират, че Кадиров така или иначе трябва да поеме отговорността за случилото се, но все пак е нужно "това да се случи по правилния начин и да не изглежда сякаш е свързано със смъртта на Немцов". "Възможно е сега да наблюдаваме развръзка точно на този сюжет," смята политологът.

Точка или не съвсем

Точката или по-скоро многоточието в кариерата на Кадиров ще бъде поставено през април, когато официално изтича мандатът му. Намек в тази посока направи наскоро прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, който заяви "съдбата на Кадиров ще бъде решена след края на службата му".

Кадиров така или иначе няма защо да се притеснява от наближаващия срок, тъй като, ако отново отиде на избори, той ще ги спечели, получавайки примерно 90% от гласовете. Чеченският лидер няма никакви конкуренти - ако участва във вота, ролята на съперници ще изпълняват статисти от близкото му обкръжение.

Опит да бъдат проведени наистина конкурентни избори в Чечения беше направен веднъж - през 2003 г., когато за президент беше избран бащата на Рамзан Ахмад Кадиров. Тогава многобройните съперници на Кадиров-старши завършиха на голяма дистанция след него. Сред тях бе и харизматичният генерал от съветското МВР Асламбек Аслаханов, който неотдавна бе назначен за съветник на президента Путин.

Днес Аслаханов, който съчетава политическата кариера с обществена дейност, не желае да говори за Кадиров "нищо освен хубави неща". Когато кореспондентът на "Капитал" го посети в офиса му недалече от центъра на Москва, генералът беше радушен и любезен, но моментално смени темата при въпросите за чеченския лидер.

Неохота да говори за случващото се в републиката показва и бившият президент на Чечения Алу Алханов, също започнал кариерата си в МВР по съветско време. Днес той е заместник на министъра на правосъдието на Русия и макар да се отнася с неприязън към Кадиров, не проявява желание да се връща в републиката и да се опитва да промени нещо там.

В случай че Путин все пак реши да замени Кадиров с по-предвидим лидер, това няма да бъде лесно. Обкръжението на Кадиров е съставено от не по-малко одиозни и омразни личности, които практически не се отличават от сегашния чеченски ръководител по тона на изказванията си. Намирането на политически лидер, който да е чеченец по националност, но да идва извън Чечения, също би било трудно, защото той просто може да не бъде приет в републиката.

Историята на отношенията на съвременна Русия с някога размирната република е оцветена с много кръв и това не е забравено от нито едната от двете страни. През април, когато приключва мандатът на Кадиров, руското общество отбелязва годишнината от една друга дата - две десетилетия от смъртта на президента на метежната република Ичкерия Джохар Дудаев, убит от руска ракета. Смел генерал от авиацията по времето на СССР, Дуд аев се превърна в жесток враг на Кремъл. Политологът Мухин предполага, че ако тогава президент беше Путин, той би могъл да намери общ език с Дудаев. Точно както успя да намери общ език с Кадиров-младши. Въпросът е обаче дали на двамата са им останали още теми за разговор.

*Александър Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

"Моето време е изтекло." С тези думи преди дни чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че е готов да се оттегли. В интервюто си за програма "Центральное телевидение" по руската НТВ той добави също така, че не желае "името му да се използва срещу народа му".

Всъщност подобни изказвания по тази тема от Кадиров, който превърна Чеченската република в сурова дори по руските стандарти страна, са се чували и преди. Той нарича себе си пехотинеца на Путин, и е заявявал, че е готов да изпълни всяко поръчение на руския президент. "Владимир Путин е неговият покровител, който му позволява да върши всичко, каквото поиска", казва пред "Капитал" Ариел Коен от Atlantic Council.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Путя пропусна шанса да се отърве от Кадиров който сам се натягаше да воюва в Сирия. Да допуснеш потенциален ислямист като Кадиров да има собствена 30 000 въоръжена до зъби и обучена армия е безумие. Ако не се намери някакво радикално решение 3-тата чеченска война е неизбежна защото турците и ислямските и достове няма да пропуснат случая да вземат под крилото си уж верният на Путя Кадыров.

 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Чеченците имат примитивно психе. Те господстват чрез страха, който насаждат. От друга страна уважават по силния от тях и особено тези, които не се страхуват от тях. Путин си спечели реноме на непоколебим и вече няма от какво да се страхува в Чечня. Чеченците са напълно наясно, че каквото и да направят, нямат шансове;Путин нито ще се пречупи, нито ще се огъне. Трета чеченска война няма да има, поне докато Путин е начело на Русия. " Бий за те уважават", казва народът.

 • 3
  bolgaroliub avatar :-|
  bolgaroliub

  Путин е велик лидер и водач на руския велик народ

 • 4
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev

  Оставете го Кадиров - организира един о най добрите евенти по кик бокс и мма - Ахмат.Страхотно шоу - Евала Рамзан

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Защо мерите в мюсюлмански Северен Кавказ с еврохристиянски аршин?
  В европейските цивилизационни представи Кадиров е сатрап, каквито са и Назърбаев в Казахстан, и Алиев в Азербайджан, и Асад в Сирия, каквито бяха и Саддам, и Кадафи и т.н.
  В случая това разбиране е непродуктивно. Потърсете с какво е съществено господството на Кадиров. С това, че Чечня престана да бъде инкубатор за терористи и бойно поле. Как Кадиров е постигнал това е без значение.
  Бил съм в Ирак и в Сирия преди САЩ и съюзниците им да се опитат да ги прекроят по своя си модел. Бяха авторитарни, но богати и спокойни държави. Сега са отправни точки за преселници към Европа. Както и Либия.
  Всеки народ/племе/вероизпозедание има свое виждане как да подрежда живота си. Да ги оставим намира, за да не си акумулираме проблеми с налагането на чужди им ценности.

  Не ме интересува чеченският началник дали ще е пехотинец или хусар на Путин. Интересува ме да няма Беслан-2 или второ действие на заложничиската драма в московския театър.

 • 6
  4er4eve avatar :-|
  4er4eve

  До коментар [#3] от "bolgaroliub":

  Всеки си намира майстора!!!Путя е най-великия червей от всички черви

 • 7
  ricardo avatar :-|
  ricardo

  Управлявал чрез страх. Какви ги дрънкате Капиталлчовци бай ганьовци. Не на ваш гръб е била грозната война в Чечня и сега бля бля.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK