Политика в стил камикадзе

Украйна е на ръба на политически хаос и икономически колапс, докато управляващите бързо проиграват доверието, дадено им отвътре и отвън

Украинският премиер Арсений Яценюк е притиснат от всички посоки
Украинският премиер Арсений Яценюк е притиснат от всички посоки    ©  Reuters
Украинският премиер Арсений Яценюк е притиснат от всички посоки
Украинският премиер Арсений Яценюк е притиснат от всички посоки    ©  Reuters

Когато пое поста през февруари 2014 г., украинският премиер Арсений Яценюк нарече решението си политическо самоубийство. Това беше дори преди анексирането на Крим от Русия и избухването на конфликта в Източна Украйна. Две години по-късно Яценюк все още не се е превърнал официално в политически труп, но е близо до това. Макар че правителството му успя да оцелее във вот на недоверие на 16 февруари, оттогава управляващата коалиция е в разпад. И политическият блокаж застрашава не само съдбата на премиера, но и надеждите Украйна да се превърне в нормална страна. 

Усещането е, както обобщи в парламента разследващият журналист и депутат Серхий Лешченко, че Яценюк и президентът Петро Порошенко са започнали "олигархическа контрареволюция". Украйна отново се бори със самата себе си и старите си демони - парализиращата корупция и задушаващата прегръдка между бизнес и власт. Резултатът е, че страната е на ръба на политически хаос и икономически колапс, докато управляващите бързо проиграват доверието, дадено им отвътре и отвън.

Да си поиграем на реформи

"Вотът на недоверие очевидно беше политически театър. Целта му беше да прикрие неохотата на някои хора от най-висшето ръководство на Украйна да правят истински реформи. От месеци вече е ясно, че Порошенко и Яценюк нямат желание да се заемат с прогнилата система, която облагодетелства малцина, но съсипва цялата страна. Трупаше се напрежение от истинските реформатори и съюзници в управляващата коалиция, от обществото и от Запада. Това, от което лидерите имаха нужда, беше вентил, през който да изпуснат част от парата", казва пред "Капитал" Йорг Форбих, анализатор от German Marshall Fund.

Това обяснява шоуто, в което първо президентът, който оглавява най-голямата партия в управляващата коалиция, поиска оставката на Яценюк, после парламентът прие резолюция, с която окачествява работата на кабинета като незадоволителна, а минути по-късно същите депутати, много от които свързани с олигарсите, гласуваха в подкрепа на премиера. Както обобщава Томас де Ваал в анализ за Carnegie Europe, "очевидното заключение от цялата случка е, че Яценюк е ключова фигура от старата система и отстраняването му би застрашило оцеляването й".

В двете години след събитията на Майдана, наричани в Украйна Революцията на достойнството, управляващите в Киев направиха немалко, особено предвид икономическата разруха, която наследиха, и войната в източната част на страната. Започнаха реформи в полицията по грузински образец, в обществените поръчки, данъците, държавните компании, режима на децентрализация. Само че продължават да липсват присъди срещу фигури от горните етажи на политиката и бизнеса и усещането е, че по-голямата част от старата гвардия си е още на мястото. Главният прокурор Виктор Шокин например, обвиняван, че брани статуквото и блокира разследвания срещу висшия ешелон, до съвсем скоро бе защитаван от Порошенко и беше принуден да си тръгне едва когато натискът отвън и отвътре стана неудържим и някой трябваше да бъде жертван.

Досега тандемът Порошенко - Яценюк избягваше реформи, които наистина биха накърнили старата система, посочва Йорг Форбих. "Те правеха промени, колкото да осигурят продължаването на западната финансова помощ и така да избегнат икономическия срив на Украйна. Но заобикаляха нещата, които биха разрушили предишния модел, като например ново държавно обвинение и независимо правосъдие. От правителството зависи да демонтира старата система, засега тя само е поставена в хибернация и може да бъде активирана всеки момент", казва анализаторът от German Marshall Fund.

Както досега или по-добре

Разпадът на управляващата коалиция стана неизбежен още с шумните оставки на двама от най-активните борци за промяна - икономическия министър Айварас Абромавичус и заместник главния прокурор Виталий Каско. След вота на недоверие дойде и оттеглянето от правителството на прореформаторската партия "Самопомощ". Заедно с излизането на фракцията на бившия премиер Юлия Тимошенко "Баткивщина" това остави правителството без мнозинство в парламента. С премиер с рейтинг на одобрение от 1% и изтъняващо търпение сред международните кредитори, което може да отложи още забавения вече с месеци спасителен транш от 17.5 млрд. долара от МВФ, Украйна изглежда като страна, която е на ръба да стане неуправляема.

Оптимистичното тълкуване е, че последните турбуленции и разривът в управлението всъщност са положителен сигнал. "Добре прицеленият ход на Абромавичус, който дръпна спусъка на кризата,  и последвалите събития като скандалният вот в парламента изпратиха окуражаващи шокови вълни през украинската политическа класа. Подобни развития показват, че социалните и политически институции в Украйна са способни да препращат обществени интереси към най-горните ешелони на властта", пише в свой анализ Андреас Умланд от Института за евроатлантическо сътрудничество в Киев. Дори Яценюк с тактическата подкрепа на Порошенко да успее да се задържи на власт, и към двамата вече е изпратено силно предупреждение, че имитацията на реформи няма да бъде толерирана още дълго нито от украинците, нито от западните партньори на Киев.

Освен това Украйна просто не може да си позволи още едно разочарование както след Оранжевата революция. Подобен провал днес би имал далеч по-мрачни последици, предупреждава Йорг Форбих. "Първо, в изминалите две години украинците направиха несравнимо по-големи жертви, отколкото след Оранжевата революция. Имаше смърт на Майдана, война и прогонване от Крим и Донбас, тежка цена на реформите, която хората вече понасят. Заради това бреме едва ли украинците просто ще стоят и ще наблюдават безучастно как лидерите им отново не се справят. Второ, провалът в Киев ще пресуши финансовата и политическата помощ от Запада. Без тези средства Украйна трудно ще избегне икономически колапс. А без политическата подкрепа страната ще остане без защита срещу руския натиск", посочва анализаторът от German Marshall Fund. Така пролетното почистване на правителството вероятно е един от последните шансове на Украйна да покаже, че Революцията на достойнството няма да се окаже невъзможна мечта. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Украйна беше класически прелъстена и изоставена.
  По всичко личи, че в преговорите преди постигнатата договорка между САЩ и Русия за примирието в Сирия е присъствала и Украйна. Явно Виктория Нюланд повече няма да ходи в Киев...

 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Беше ясно от самото начало. За да има успешна държавност са нужни поне две условия 1) Общ национален мит и 2) Усточива държавническа традиция. Украйна няма нито едно от двете. Путин много добре го е разбирал като е казал на Буш в разговор, че "Украйна дори не е държава". Жалко за обикновените Украинци, които имат дори по-малко късмет от българите. Живеят в Нигерия-та на Источна Европа.

 • 3
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  Не може да бъде!
  Светлето Гюрова сигурно има температура за да напише подобни неща!
  На базата на ввсичко писано досега в любимия Капитал бях останал с впечатлението че Яйценюх и Парасенко са Украинските Вашингтон и Линкълн-Колоси на Европейската демокрация,че са като Робин Худ и Жана дарк дошли да очастят Незалежната от злото.....,
  ......а то-ново двайсе
  Обърках се нещо

 • 4
  antikommunist avatar :-?
  antikommunist

  Противно на оплакавчите горе, аз виждам изключително добро развитие в Украйна. Истината е, че последните две години се направи наистина много и има ограмни подобрения и реформи в сравнение с положението преди това (в полицията, армията, банковия сектор, енергетиката, приватизацията, асоциирането с ЕС и т.н.), но съвсем не са достатъчни. И за това Яценюк ще си ходи: той наистина направи много за страната след революцията на Майдана, но щом не се справя с провеждането на нужните и изискани реформи трябва да бъде сменен с някой който ще ги направи. Хубавото е, че както виждаме там има будна общественост, която поне малко контролира управниците и е готова да се съпротивлява, ако онези не си изпълняват обещанията. И още по-хубавото е, че МВФ и ЕС им седят зад врата и просто няма да ги оставят да си карат по старо му: а докато Украйна е жизнено зависима от западните пари ще трябва да се реформира по западен образец. Този механизъм проработи перфектно в страните от ЦИЕ ще проработи и в Украйна. Те тъкмо преживяха тяхната 1997, но в далеч по-тежък вид.
  А между другого след няколко месеца падат визите за ЕС... По видим напредък от това, къде.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "onufrii":

  Всъщност г-жа Гюрова не е написала нищо чак толкова фундаментално. Направила е поредният преглед на печата по темата Украйна.

  Това, което няма да прочетете в Икономедия е, че експериментът чрез антируско говорене и действие в Украйна да се подпали руския заден двор и това да предизвика класическо руско нахлуване, не се случи
  (първият закон, приет от новоучредения украински парламент бе за забрана на използването на руски език, при положение, че в Украйна 40% от населението е рускоговорящо).
  Русия се въздържа от първосигнални действия и направи две същностни неща: показа ясно, че ще защитава интересите на рускоезичното малцинство в Украина и анексира Кримския полуостров, с което гарантира сигурността на базата на руския черноморски флот в Севастопол.
  Украйна има една единствена роля в геостратегическите планове на САЩ: да бъде бариерата пред разрастването на Русия в евразийска империя. Според идеолога на доктрината за американското световно господство Бжежински Украйна трябва да прекъсне връзката на Русия с Европа, разбирайте Германия. Трудът на Бжежински "Голямата шахматна дъска" е писан в средата на 90-те години.
  Това се правеше в Украйна - създаваше се кратер между Русия и Европа.
  Само че едни чертаеха стратегиите, а други трябваше да плащат за реализацията им - Германия и МВФ. Когато стана ясно, че действително Украйна е огромен финансов кратер, който няма как да се запълни при непокътнатата от "революцията" олигархична структура, и Меркел, и Лагард започнаха да поставят условия. Те, очаквано, се оказаха неизпълними, защото първата точка беше: изпълняване на договореностите от Минск-ІІ. А това означава нова конституция, автономия на източните области, реформи в правораздавателната система. Неща, които властващата украинска олигархия не прави и няма да направи.
  Какво ще се случи с Украйна? Ще се федерализира, като източните провинции (с въглищата и стоманата) ще получат автономия и - както писа колегата в #2 - остатъкът ще стане Нигерия на Източна Европа.

 • 6
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Да се разбере ситуацията в Украйна е много просто - трябва да си припомним България преди 25 години.

  Същите истерии, същата демагогия, същите политически авантюристи, същото объркване и озлобление на народа - всичко е едно към едно.

  И начина на решаване на тези проблеми пак е същия - времето. Ще трябва да се сменят едно-две поколения политици, да отшумят емоции, да навлезе европейския опит, да се нормализира страната.

  Като стане това - и Украйна ще стане по-нормална държава. Също като нас.

  https://ids777.wordpress.com/

 • 7
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  До коментар [#6] от "gullwing":

  България стана по-нормална, но все още не е достатъчно нормална.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "rainbou1":

  Никога няма да е достатъчно нормална. Тамън ще преживеем комунистите, и ще свърши нефта.

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  както обикновено когато САЩ се пробват да продават демокрация някъде по Света. Китай, Конго, Виетнам, Лаос, Камбоджа, Иран, Ангола, Никарагуа, Афганистан, Ирак, Сирия, Египет, Либия и допиши още каквото се сетиш....
  Ефект йок, война бол, бедност и страдания до шия и това с години....
  Слава Богу в Украйна поне войната е ниско интензивна и още не са тръгнали беанци като от Сирия, Ирак, Афганистан, Либия....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход