Moody’s се изтегля от Русия

Международната рейтингова агенция не е съгласна с нови правила, според които централната банка ще трябва да одобрява намаляването на рейтинга

Международната рейтингова агенция Moody’s обяви, че се изтегля от Русия заради "законови промени и други потенциални рестрикции", които засягат бизнеса й, осъществяван чрез джойнт венчъра Moody’s Interfax Rating Agency. Международните рейтингови агенции са изправени пред дилема между новите руски закони, от една страна, и западните санкции срещу Москва - от друга, пише Financial Times.

Решението на Moody’s е най-драстичната реакция до този момент относно новите руски регулации за рейтинговите агенции и подчертава риска от това руските финансови пазари да станат още по-изолирани. Според законовите поправки, одобрени миналата година, които ще влязат в сила през 2017 г., Москва ще позволи на агенциите да оценяват т.нар. национален рейтинг на местни компании само чрез филиали в страната. Те от своя страна трябва да се съгласят на определени условия, включително гаранции да не намаляват рейтинга на руски кредитори под външен политически натиск. Освен това централната банка ще трябва да одобрява намаляването на рейтинга. Ако спазват новите правила, международните рейтингови агенции могат да нарушат или западните, или руските закони, ако се отнасят за руски кредитори, които са под санкциите на ЕС и САЩ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове