Moody’s се изтегля от Русия

Международната рейтингова агенция не е съгласна с нови правила, според които централната банка ще трябва да одобрява намаляването на рейтинга

Международната рейтингова агенция Moody’s обяви, че се изтегля от Русия заради "законови промени и други потенциални рестрикции", които засягат бизнеса й, осъществяван чрез джойнт венчъра Moody’s Interfax Rating Agency. Международните рейтингови агенции са изправени пред дилема между новите руски закони, от една страна, и западните санкции срещу Москва - от друга, пише Financial Times.

Решението на Moody’s е най-драстичната реакция до този момент относно новите руски регулации за рейтинговите агенции и подчертава риска от това руските финансови пазари да станат още по-изолирани. Според законовите поправки, одобрени миналата година, които ще влязат в сила през 2017 г., Москва ще позволи на агенциите да оценяват т.нар. национален рейтинг на местни компании само чрез филиали в страната. Те от своя страна трябва да се съгласят на определени условия, включително гаранции да не намаляват рейтинга на руски кредитори под външен политически натиск. Освен това централната банка ще трябва да одобрява намаляването на рейтинга. Ако спазват новите правила, международните рейтингови агенции могат да нарушат или западните, или руските закони, ако се отнасят за руски кредитори, които са под санкциите на ЕС и САЩ.

Рейтингите на национално ниво дават оценка за кредитоспособността на емитентите и финансовите задължения в рамките на страната.

Домино ефект

Moody’s е единствената от трите големи международни рейтингови агенции, която има смесена компания в Русия. Миналия месец Fitch заяви, че също обмисля изтегляне заради новите регулации. Агенцията оценява руски кредитори чрез свой клон в страната, но тази опция вече няма да бъде възможна според новите правила. Standard & Poor’s коментира, че все още преценява възможностите. "Трите големи рейтингови агенции, засегнати от регулаторната промяна, вървят в една посока", посочва източник на Financial Times, запознат със ситуацията.

Очаква се трите големи агенции да продължат да оценяват руски групи на глобална база, което ще ограничи непосредствените ефекти от бъдещо изтегляне. Около 150 рейтинга ще бъдат засегнати от решението на Moody’s.

Чуждите рейтингови агенции отдавна лобираха срещу промените, но напразно. След приемането на законовите поправки Русия основа своя собствена агенция, която започна да работи от ноември в опит да се противопостави на западните агенции, които намаляват руския рейтинг.

Миналия месец Русия обяви, че планира първата международна продажба на облигации, откакто войната в Украйна доведе до налагането на санкции от страна на Запада. Москва търси нови източници на средства за бюджета на фона на втора година на рецесия.

Понижена икономическа активност

В сряда Moody’s заяви, че обмисля дали да не намали рейтингите на 36 руски и казахстански банки, включително Сбербанк, Алфа банк и Московска банка, тъй като спадът в цените на петрола е понижил кредитната оценка на техните клиенти. Според Moody’s правителствата на Русия и Казахстан разполагат с по-малък финансов капацитет да подпомагат банковия сектор в случай на криза. Освен това сривът в цените на петрола намалява възможностите им да стимулират растежа.

"По-слабата икономическа активност, свързана с петрола, вече е допринесла за забавяне, докато слабостта на местната валута още повече допринася за покачване на риска от затягане на условията на финансовите пазари", твърди Иракли Пипиа, анализатор от Moody’s.