Дори и малкото е много

Временното примирие в Сирия изненадващо се задържа. Следващото предизвикателство е предстоящите мирни преговори да не се провалят отново

Примирието е като лодка в бурно море – вълните са високи, но поне лодката не потъва
Примирието е като лодка в бурно море – вълните са високи, но поне лодката не потъва    ©  Reuters
Примирието е като лодка в бурно море – вълните са високи, но поне лодката не потъва
Примирието е като лодка в бурно море – вълните са високи, но поне лодката не потъва    ©  Reuters

Когато очакванията за нещо поначало не са големи, тогава дори малкият напредък е задоволителен. Така изглежда и числото 135 – броят на убитите през първата седмица на крехкото примирие в Сирия в областите, които се покриват от споразумението за временно прекратяване на военните действия, договорено под егидата на САЩ и Русия. Това е остър спад на жертвите в сравнение с предишните седмици, въпреки че и двете враждуващи страни – правителството в Дамаск и бунтовниците, се оплакват от нарушения. Тъй като джихадистките групи "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) и "Джабхат ан Нусра" са изключени от договорката, още в началото опозицията изрази опасения, че Москва ще продължи да нанася въздушни удари по по-умерените бунтовници, биещи се срещу президента Башар ал Асад, под претекст, че се бори с терористи.

Все пак засега резултатите от примирието са по-добри от прогнозираното, особено като се има предвид, че то бе определено като "неструващо хартията, на която е написано". "Очаквах, че ще се разпадне по-бързо. То не е всеобхватно и на някои места се наблюдава засилване на боевете, но в изненадваща степен нивото на насилие спадна за много хора, хуманитарната помощ успя да стигне недостъпни места, а двете страни ограничават нарушенията до минимум. Въпреки че отдолу се случват някои лоши неща", казва пред "Капитал" Шашанк Джоши, анализатор от лондонския Royal United Services Institute (RUSI).

Световната общност се опитва да надгради тези малки постижения и в момента тече подготовка за подновяване на мирните преговори, които бяха прекъснати миналия месец. Разговорите обаче ще бъдат индиректни, като представителите на режима и опозицията ще се намират в отделни стаи, и поне засега дори не става въпрос за ключови, но противоречиви въпроси като политическото бъдеще на Асад. Никой не си прави илюзии за постигане на пробив, а по-скоро очакванията са за малки стъпки в един дълъг процес. Дотогава войната, която бълва хаос, насилие и бежанци, ще продължава.

Никой не очаква пробив

Подновяването на мирните преговори в Женева на 14 март съвпада с петата годишнина от сирийския конфликт, който започна като бунт срещу Асад, преди да се развие в пълномащабна война, в която се включиха външни играчи и която позволи възхода на ИДИЛ. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви, че се надява на "съществени разговори" между Дамаск и опозицията, като обсъжданите теми ще включват сформирането на преходна администрация, съставянето на нова конституция и провеждането на избори. Но продължава да не е ясно кой ще присъства на преговорите и някои опозиционни лидери все още трябва да потвърдят участие.

Пред Reuters говорител на опозицията заяви, че правителствената блокада над предградието на Дамаск - Дарая, трябва да бъде вдигната, за да "се павира пътят към започване на разговорите". Но допълни, че това не е условие за присъствие, а по-скоро хуманитарно изискване. Той посочи и че дневният ред, предложен за дискутиране от ООН, е позитивен, особено това, че преговорите "ще започнат с обсъждане на въпроса за политическия преход".

Първият кръг на разговорите бе прекъснат през февруари още в подготвителната му фаза, насред липсата на напредък, за което се обвиниха взаимно и двете страни в конфликта. "Сега никой не очаква пробив и това по-скоро ще бъде процес в развитите. Първият кръг се провали заради руската офанзива при Алепо и защото нито една от двете страни не бе готова за компромис. Руската офанзива направи невъзможно оставането на опозицията в Женева. С настоящото примирие за нея ще бъде по-лесно да участва в преговорите. Що се отнася до руската страна, остава да видим дали ще приеме опозицията като изцяло легитимна, тъй като Москва изразява възражения срещу някои групи в нея. И освен това иска кюрдите да са на масата на преговорите. Но въпреки всичко смятам, че разговорите ще започнат, като целта ще бъде те да продължат до следващия кръг и да се избегне нов провал", посочва Джоши. Според него продължаването на примирието ще зависи от това как всяка страна ще се възползва от него. "Ако опозицията реши, че Дамаск бележи значителен напредък в други части на Сирия срещу ИДИЛ и "Джабхат ан Нусра", това ще я постави в слаба позиция и ще има причина да наруши договорката. Ако пък Дамаск реши, че бунтовниците продължават да се въоръжават и укрепват, той може да наруши договорката", казва анализаторът от RUSI.

Спирането на военните действия със сигурност намали кръвопролитията, но остави някои бойни зони. Според анализ на в. Financial Times това ново статукво може да не доведе до прекратяване на конфликта, но вероятно ще бъде достатъчно за САЩ, които настояват за бързо споразумение и не желаят да се замесват повече. Опозицията не крие недоволството си, че американците не искат да им оказват по-голяма подкрепа и са ограничили ролята си до битката с ИДИЛ. Същевременно райони като Северна Сирия, където са разположени радикални ислямистки сили, остават военна зона с всекидневни удари от страна на Дамаск и Москва. "Това не е спиране, а редуциране на военните действия. И ще създаде една много неравна Сирия, в която някои лоялни области са възнаградени, а някои опозиционни области се борят за оцеляването си", твърди пред Financial Times Емили Хокайем, анализатор от International Institute for Strategic Studies.

Районите, взети на прицел от Асад и Русия, подсказват, че Дамаск продължава с офанзивата на стратегически зони. И в този смисъл примирието е като лодка в бурно море – вълните са високи, но поне лодката не потъва. Но за опозицията като цяло ситуацията сега е по-добра, отколкото преди.

Малки стъпки, малки цели

Подготовката на мирните преговори в голяма степен е възможна именно заради временното спиране на огъня. Де Мистура посочи, че прекратяването на военните действия, което започна на 27 февруари, засега се задържа и няма нужда от подновяване през почивните дни. По думите му то е донесло "значително намаляване на насилието", въпреки че "без съмнение се случват инциденти". Той заявява, че неформалните дискусии в Женева ще започнат незабавно, а самите официални разговори ще се проведат от 14 до 24 март, след което ще има едноседмична пауза. "Смятаме, че да има програма и ограничение на времето е здравословно за всички, така че да не мислим, че можем да разговаряме две седмици, преди да стигнем до същественото. Започваме сериозно със същественото колкото се може по-бързо", коментира Де Мистура.

В някой момент обаче темата за политическото бъдеще на Асад трябва да бъде засегната на преговорите. Опозицията иска той да слезе от поста в началото на прехода, докато някои от западните страни отстъпиха от тази позиция и сега твърдят само, че той трябва да си тръгне в някой момент. Русия настоява, че това не трябва да бъде предопределяно като условие и сирийците трябва да решат съдбата му. "Бъдещето на Асад е един от най-спорните и разделящи въпроси и вероятно ще бъде оставен за по-късен етап. Дори Иран и Русия да се отдръпнат от сирийския президент, те все още не са готови неговото слизане от поста да бъде формализирано. Техеран стига най-далече, казвайки, че правомощията му трябва да бъдат ограничени, но не и че трябва да си тръгне. Иранците и руснаците твърдят, че той трябва да участва в бъдещи избори", казва Джоши.

Откакто Москва започна военновъздушната си кампания в Сирия през септември, това обърна хода на събитията в полза на Асад и в момента всяко решение минава повече или по-малко през руския президент Владимир Путин. "Русия държи най-силните карти, но не и всички карти. Мисля, че опозицията все още не е напълно елиминирана, че страни като Турция и Саудитска Арабия все още могат да увеличат помощта си за опозицията, въпреки че е по-трудно отпреди и че има и други фактори, които не са толкова очевидни. Русия например иска да облекчи западните санкции заради Украйна и това дава на САЩ и на ЕС известно предимство в дългосрочен план, което не трябва напълно да бъде разграничавано от сирийските преговори", посочва Джоши.

Дали преговорите този път ще избегнат провала, е още рано да се каже. Но американският държавен секретар Джон Кери вече започна да говори за план Б и за това, че ситуацията в Сирия може да стане "много по-грозна", ако сегашните дипломатически усилия се провалят. Въпросът е колко по-грозна от тази в момента.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Уви, многократно цитираният някой си Джоси (?) не е помогнал на г-жа Станева да направи от превода си нещо заслужаващо внимание.
  Има елементарни всеизвестни факти, чието неглижиране говори зле за информираността или за натрапване на личните пристрастия на преводачката.
  Примирието в Сирия сработи. Защо?
  Отговорите са много близо до ума:
  1. Защото САШ и Русия се договориха да спрат до определена точка прокси войната;
  2, Защото армията и кюрдите,които по дефиниция са противници, но в случая се обединиха срещу заплахата от Турция, успяха почти да затворят границата с Турция, откъдето се снабдяваха с въоръжение, провизии и хора разбойниците от Даеш, фронта Ан Нусра и всякаквите уахабитски банди;
  3. Защото зад фриволното и нищонезначещо обобщение "бунтовници" се обхващат както опозиционно настроени въоръжени сирийски граждани (които са малцинство), така и предимно чужди наемници - т.н. "кучета на войната". Фактът, че тези ръководителите на тези "бунтовници" се намират в Риад, трябва да говори много за зависимостта им от саудитската теократична уахабитска монархия.

  В Сирия се промениха няколко неща, с които всеки нормално възприемащ човек не може да не се съобрази.
  1. Русия стъпи в Близкия Изток трайно;
  2. За петте месеца от намесата си във войната Русия успя да балансира отношенията между традиционни противници като Израел и Иран;
  3. Агресивната политика на Турция бе поозаптена в направлението към Сирия, докато паникьосаните европлутократи просто отвориха портмонето и попитаха просто: колко?

  Упоритото отричане на фактите не ги отменя.
  Просто звучи глупано.

 • 2
  grantovak avatar :-|
  grantovak

  казва пред "Капитал" Шашанк Джоши, анализатор от лондонския Royal United Services Institute (RUSI)

  Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви

  Пред Reuters говорител на опозицията заяви

  посочва Джоши

  казва анализаторът от RUSI

  Според анализ на в. Financial Times

  твърди пред Financial Times Емили Хокайем, анализатор от International Institute for Strategic Studies

  Де Мистура посочи

  коментира Де Мистура

  казва Джоши

  посочва Джоши

  американският държавен секретар Джон Кери вече започна да говори за

 • 3
  grantovak avatar :-|
  grantovak

  Етичен кодекс на българските медии

  1. ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО

  1.1.5 В коментарите и анализите ще се стремим да представяме разнообразни мнения и гледни точки.

  http://www.economedia.bg/news.php?guid=802558

 • 4
  grantovak avatar :-|
  grantovak

  3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ

  3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.

  3.4 Ние не приемаме каквито и да било лични, политически или финансови стимули, които могат да повлияят на нашата способност да предоставяме на обществото точна информация.

  3.6 Няма да отразяваме събития или теми, в които имаме пряк личен интерес, или ще посочим личните си интереси, когато това има отношение към материала.

 • 5
  grantovak avatar :-|
  grantovak

  Икономедия АД | декември 2014 – декември 2017 | 3,000,000 лв.

  Грантът подкрепя capital.bg и dnevnik.bg, водещите издания на „Икономедиа“, най-големият издател на бизнес медии в България. „Капитал“ и „Дневник“ са качествени и влиятелни издания, които следват високи професионални и етични стандарти и са сред примерите за независима журналистика и свобода на словото. Грантът ще разшири онлайн присъствието на „Капитал“ и „Дневник“ и ще укрепи водещите им позиции в обективно отразяване на обществения живот, както и в разработване на задълбочени журналистически разследвания.

  http://www.americaforbulgaria.org/grants/view/2gwCxLQz

 • 6
  grantovak avatar :-|
  grantovak

  Журналистическа етика? Обективност? Плурализъм? Либерализъм...?!

 • 7
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#5] от "grantovak":

  Доста срамна работа...
  Който плаща, той поръчва музиката. Поне да можеха да свирят като хората, а то само козяшка чалга...
  Заради 3-те млн. ще ни проглушат ушите.

 • 8
  grantovak avatar :-|
  grantovak

  До коментар [#7] от "D-r D":

  За да има нови 3 млн през 2017-2020 требва да следват линията и опорните точки на USA. А и явно не им ги дават наведнъж, ами на траншове, за да ги държат в перманентна зависимост.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход