Ангела Меркел – последният европеец?

Какво означават изборите в три немски провинции за Германия, за ЕС и за България

Изборите на 13 март в три немски провинции - Баден-Вюртенберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт - донесоха повече изненади, отколкото очаквахме. И докато журналисти и анализатори бързат да затвърдят прогнозите си, че германците са наказали с вота си т. нар. бежанска политика на отворените врати на Ангела Меркел, внимателният прочит на резултатите показва точно обратното.

Изборният ден потвърди, че Меркел е канцлер на всички германци

Резултатите, както и проучванията на общественото мнение дни преди изборите, показват висока подкрепа за канцлера Меркел, както и за политиката ѝ на отворени граници. Канцлерът възвърна високия си рейтинг почти на нива от август миналата година, точно преди да изрече историческите думи "Ние можем да се справим". Едно от обясненията за възстановяването на подкрепата към Меркел е, че освен принципност и последователност в политиката на отворени врати, Меркел полага все повече усилия за намиране на общоевропейско решение на бежанската криза.

В тази ѝ позиция има много повече прагматизъм, отколкото прозира на пръв поглед. В държава с история като немската, канцлерът не може да си позволи да се уповава на национални аргументи при обосноваването на позицията си за справяне с кризата. Подобен подход само би засилил така или иначе възраждащите се от няколко години крайнодесни нагласи, онези, които вещаеха края на еврозоната и родиха партия като Алтернатива за Германия. Всеки друг, но не и канцлерът на Германия, може да си позволи да е европейският държавен глава, който 70 години след края на Втората световна война и 25 години след рухването на Берлинската стена ще сложи началото на края на европейския консенсус, търсейки национално решение за справяне с бежанската криза. Именно този е водещият аргумент в ценностната система на канцлера. Страхът от разбуждане на тлеещи етнически конфликти на Балканите покрай потоците бежанци, преминаващи по Западнобалканския маршрут и потенциални икономически загуби от неработещия Шенген са следващи по важност за нея.

Това е и причината за изборните резултати, с които избирателят наказа не Меркел, а традиционните партии, включително и партията на канцлера Християндемократически съюз (ХДС), която не стои еднозначно зад политиката й на намиране на общоевропейско решение за кризата. Показателен за това е фактът, че преизбраният в Баден-Вюртемберг министър-председател от партията на Зелените Винфрид Кречман е сред най-явните застъпници на политиката на Меркел. Подобно на южната провинция, избирателите в Райнланд-Пфалц също затвърдиха подкрепата си за кандидата, който заема позицията на канцлера. Преизбраната за министър-председател от партията на социалдемократите Малу Драйер с право обвини Юлия Кльокнер, загубилият кандидат от ХДС, че забива открито нож в гърба на канцлера по време на предизборната кампания. Саксония-Анхалт беше провинцията, в която партията на Меркел получи най-високи резултати, но същевременно даде 24,2% подкрепа за Алтернатива за Германия.

И германците не са имунизирани срещу популизъм

Алтернатива за Германия е класическа популистка партия, която привлече протестния вот както на леви, така и на десни избиратели в трите провинции. В Саксония-Анхалт избирателите й идват от партията на социалдемократите, както и на Левицата, в Баден-Вюртенберг както от избиратели на ХДС, така и от социалдемократи, а в Райнланд-Пфалц основно от редиците на Зелените. Партията се роди като реакция към дълговата криза през 2013 г. Като реакционна партия, тя започна да губи почва под краката си със стабилизирането на еврозоната през 2015 г. и както казва Александър Гауланд, водещ политик в редиците на Алтернатива за Германия, "бежанската криза е като дар от небето за нас". Очакванията са, че с влизането ѝ в парламентите на три провинции и при липсата на политики по основни въпроси, тя по естествен път ще се разобличи като партия без съдържание.

Това, разбира се, не означава, че тези протестни избиратели, които формират между 10 и 25 процента от германския електорат, не бива да бъдат взети сериозно под внимание. Но техните страхове няма да бъдат овладени със затваряне и на немската граница или с въвеждане на лимит на броя бежанци, на които да бъде дадено убежище в Германия.

Какво следва

За Германия

Вътрешнополитически Меркел има няколко тежки задачи. Първата е свързана с непосредственото формиране на правителства в провинциите, особено в Саксония-Анхалт, където партията ѝ е първа сила, но далеч няма мнозинството, нужно за да управлява. Второто предизвикателство е свързано с последствията от политиките на широката коалиция. Партньорството със социалдемократите, независимо, че са по-малкия коалиционен партньор, неизбежно води до изместване на позициите към центъра и освобождаване на място в политическия спектър в дясно.

Тази дупка започна да се запълва от парти и движения като Алтернатива за Германия и Пегида, пренебрегвайки завета на Франц Йозеф Щраус (дългогодишен министър-председател на Бавария от Христянсоциалния съюз - ХСС), че вдясно от ХСС не трябва да има демократично легитимирана партия. Партията на Меркел, както и останалите традиционни партии, тепърва ще търсят начини да се справят с този вакуум. Германия е била свидетел и друг път в най-новата си история на поява на партии с кратък живот, с които е успявала да се пребори, използвайки всички инструменти на демокрацията за справяне с конспирации и предразсъдъци. Интеграцията на етнически и религиозни малцинства в Германия не е ново явление. Това не означава обаче, че сегашната ситуация трябва да се пренебрегва, имайки предвид затворения манталитет в източната част на Германия, както и събитията от новогодишната нощ в Кьолн.

За ЕС

Външнополитическият натиск върху канцлера за намиране на общоевропейско решение за справяне с бежанската криза е също толкова голям. И ако вече е успяла да убеди мнозинството немски граждани, че европейското решение е единственото възможно, оттук нататък ѝ остава да убеди онези страни, които са извън тясната "коалиция на желаещите", състояща се засега от Германия, Холандия и Гърция. Между срещата на върха на ЕС и Турция през миналата седмица и срещата на върха на ЕС през тази седмица, много държави побързаха да ревизират първоначалната си позиция, която Председателят на Европейския съвет Доналд Туск нарече може би прибързано "първи признаци на консенсус".

За България

Освен държавите от Вишеградската четворка и Австрия, и България от известно време държи курс на затваряне на границата. Тази позиция не е принципно погрешна, стига споразумението за реадмисия между ЕС и Турция на принципа "един за един" да влезе в сила и така да се създаде легален канал на миграция. Със затварянето на нелегалния Западнобалкански маршрут и липсата на законен такъв, трафикантите ще започнат да търсят друг вариант. Алтернативните маршрути са три - от Гърция през Албания, обратно към италианския маршрут или от Турция по суша и през Черно море към България. Когато преди месеци премиерът Борисов поиска подкрепа за изграждането на т. нар. гореща точка в България, позицията му най-вероятно е била продиктувана от опасение за пренасочване на миграционния поток през България.

През 2013 г. страната ни първа изгради ограда на границата с Турция и тогава това мина без много шум. Така България не бе и сред критикуваните държави, които издигнаха огради през 2015 г. Същевременно, българските институции полагат усилия за справяне със ситуацията. Като нова държава членка, за която европейските правила имат понякога по-голямо значение и от националните, спазването на ангажиментите по Дъблинското споразумение бяха стриктно прилагани. От позицията на държава, спазваща Шенгенското споразумение, без дори да е част от него, Борисов изпрати писмо до председателя на ЕС Туск с настояване Съюза да предвиди защита на всички външни граници на ЕС с Турция, а не само шенгенските (границата между Турция и Гърция). По този начин Борисов иска да подсигури техническа и финансова подкрепа в случай, че миграционният маршрут наистина се пренасочи през България.

И ако реакцията на България може да мине за пренебрегнат урок по география, който лесно може да бъде отчетен в споразумението с Турция, то реакцията на други държави членки като Кипър, Централноевропейските държави или Австрия заплашват да провалят крехкия консенсус, от който както Меркел, така и целият ЕС отчаяно се нуждаят.

Луиза Славкова е програмен мениджър в ЕСВП и директор на фондация Софийска Платформа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  marsena avatar :-|
  marsena

  За Меркел- Да престане да се прави на фюрер и да налага решенията си на Европа! Няма да мине.
  За германците- вече нямам доверие в здравия разум на хора, които пренебрегнаха столетните си, железни принципи за ред, точност и практицизъм и подкрепиха безконтролното погазване на държавни граници и суверинитет.
  Решението- затваряне на границите, прочистване на икономическите мигранти и на онези с терористични нагласи и въвеждане на синя карта за кандидат-европейци.
  За статията на Дневник- няма да коментирам .

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  До момента най-добрият анализ на резутата от всички прочетени до момента. Включително в "реномираните англоезични издания". Трябваше да чакаме 3 дена, за да може трезвият разум да пробие през бомбастичните заглавия, повечето от които бяха писани предварителни и авторите бяха отишли на ски, с инструкцията уебмастърите да ги качат към 20 часа. Накрая станаха за смях. Партията на мултикултурата и тревата взема най-многолюдната и заможна немска провинция, те пишат с дебели букви, че Меркел е наказана за бежанската политика и че Алтернатива за Германия била тя спечелила (като завоалирано внушение)

 • 3
  forza avatar :-|
  forza

  Резултатите носят на тълкуване и несъмнено не оправдават крайните оценки в която и да е било посока.

  Но, четейки останалото в статията и особено противопоставянето на Последния европеец срещу европейските врагове Австро-унгария и Кипър, останах с впечатлението, че авторката иде от някаква друга планета.
  Стигнах до края и разбрах, че наистина е така:
  "Луиза Славкова е програмен мениджър в ЕСВП и директор на фондация Софийска Платформа."
  Планета Сорос.
  Нищо престъпно, разбира се - въпрос на (нечия) гледна точка.
  Която спонсорът има правото да проповядва, а аз имам правото да не споделям.

 • 4
  qmi1447491536479923 avatar :-(
  Vladimir St Radoslavov

  Правят се опити да се омаловажи загубата на линията на Меркел, едва ли не да се докаже че всички кото са против нейната "доброта" са в грешка. Истината е че за 100 години управляващият елит на Германия за трети път съсипва Европа. Меркел и тези които и пригласят трябва да излязат от активната политика.

 • 5
  gunyogunev2 avatar :-|
  gunyogunev2

  Мдаааа, който плаща той поръчва музиката. Пардон, статиите.
  Само дето едно нещо е убягнало на авторката.

  Може НАИСТИНА да е ПОСЛЕДНИЯ европеец. След нея САМО мюсулмани!
  Те от този ъгъл, дали е погледнато?

 • 6
  netolerast avatar :-|
  netolerast

  Поредените глупости, които се опитват да оправдаят маниакалната и самоубийствена политика на Меркелица. Капитал, защо не пуснете и някой анализ, който е критичен към бежанската политика на ЕС, ей така за разнообразие? Какво стана със свободата на словото, плурализма и т.н....? Ежедневно ни "храните" със манипулативни статии за "бежанците".

 • 7
  subaru avatar :-|
  subaru

  От 1950г./създеването на ЕС/, до днес, нито един европейски лидер, не е нанесъл толкова вреди на съюза, колкото въпросната дама. От комсомолски активист от ГДР, толкова. В мемоарите си канцлерът - обединител, Хелмут Кол/на когото немците рано или късно ще издигнат паметник/, който я "изстреля" в политиката, споделя, че е положил доста усилия, докато я няучи да се храни с нож и вилица.

 • 8
  blaf avatar :-|
  blaf

  Меркел просто вижда решението на проблемите отдалеч. Раждаемостта на германците е много ниска. Те изчезват. Трябва някой да се засели на тази територия, тя просто е практичен човек. Разбира се, никой няма да иска да се засели на тази територия просто ей така, при условие, че има по-топли и приятни места. Трябва да предложиш нещо по-добро - например големи социални помощи. Освен това трябва да подготвиш средата да е достатъчно толерантна, докато изчезнат оригиналните жители на германската територия.

  Всичко е предвидено и напълно логично и е нормално да има десни радикали, расисти и нацисти, които да се оплъчат на неизбежното им изчезване като човешки вид.

 • 9
  qmi1447491536479923 avatar :-(
  Vladimir St Radoslavov

  До коментар [#8] от "blaf": Проблема е че налага приемането на "бежанци" като задължително за ЕС. Ако иска и с бурка да накара немкините да ходят проблема е за немците. Има други държави които не желаят тази "свежа" бежанска кръв да замърси теният генофонд и да живеят на тяхна издръжка заедно със всичките си не европейски навици.

 • 10
  blaf avatar :-|
  blaf

  До коментар [#9] от "Vladimir St Radoslavov":

  Тя нищо не налага, тя просто изпълнява.

  http://www.bbc.com/news/uk-politics-18519395


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход