Алтернативната Германия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Алтернативната Германия

Алтернативната Германия

След изборите Меркел е ранена, но не сразена. От разрешаването на бежанската криза зависи още колко ще успява да удържа ситуацията у дома и в Европа

Светломира Гюрова
7198 прочитания

© Reuters


"Шамар за Меркел." "Меркел понася тежко наказание за бежанската криза." "Черна неделя за християндемократите". "Управляващата коалиция получи сметката за бежанската си политика, която поляризира Германия." Заглавията в германските и европейските медии на сутринта след изборите в три немски провинции на 13 март бяха еднозначни. Подробният прочит на резултатите обаче показва по-нюансирана картина.

Германският канцлер Ангела Меркел излиза от първия си изборен тест след мигрантската вълна ранена, но не и сразена. Резултатите не поставят под въпрос лидерството й въпреки лошото представяне на нейния Християнсоциален съюз (ХДС) и още по-лошото на коалиционния партньор, Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Възходът на ксенофбската "Алтернатива за Германия" (АзГ) е тревожен, но засега няма причини за паника. Германците са притеснени от бежанския наплив, но все още подкрепят прокламираната от Меркел Wilkommenskultur.

Всъщност най-голямата новина от вота е, че той очерта една нова Германия. Тя вече не е имунизирана срещу популисткия вирус, заразил Америка и ред страни в Европа. В резултат федералната република е по-поляризирана, а политическият й пейзаж, досега скучно стабилен, е фрагментиран. Това означава по-сложна коалиционна математика и по-малко предвидимост. А предупреждението към канцлера е, че бежанската криза разкъсва не само ЕС, но и германското общество. И от бързото й разрешаване, включително през споразумение с Турция, зависи още колко Меркел ще успява да удържа ситуацията в Германия и в Европа.

Какво печелиш, когато губиш

"ХДС губи, но канцлерът печели" - така колумнистът на сп. Spiegel Якоб Аугщайн обобщава парадокса от вота в "супернеделята". Християндемократите са в отстъпление и в трите провинции, като дори в Саксония-Анхалт, където остават най-голямата партия, влошават резултата си с над 10% в сравнение с преди пет години. При социалдемократите картината е още по-депресираща - в Баден-Вюртемберг вотът им се е стопил наполовина спрямо 2011 г., а в Саксония-Анхалт ГСДП се е сринала до четвърта сила.

Но докато партията на Меркел и коалиционният й партньор търпят поражения, политиката на канцлера всъщност получава потвърждение от избирателите. Победителите в двете западни провинции - преизбраните премиери Винфрид Кречман (Зелените) в Баден-Вюртемберг и Малу Драйер (ГСДП) в Райнланд-Пфалц - подкрепят курса на Меркел на отворени врати за бежанците. Докато Юлия Кльокнер, изгряваща звезда на ХДС, беше наказана за това, че в опита си да измести Драйер се обърна срещу линията на Меркел. "Кльокнер реши да направи това в последните дни на кампанията, след като дълго време водеше убедително в проучванията. И това дистанциране, изглежда, й струва победата - избирателите го разчетоха като евтин ход и израз на непоследователност. Много хора я смятаха за единствената възможна алтернатива на Меркел като лидер на партията. След нейното изборно поражение Меркел на практика няма вътрешнопартийна конкуренция в момента", казва пред "Капитал" проф. д-р Красимир Стоянов от Католическия университет Айхщет-Инголщат.

Равносметката, пише зам. главният редактор на Die Zeit Бернд Улрих, е: "Две трети от избирателите гласуваха за партии, които поддържат либералната политика на Меркел към бежанците или дори са за още по-либерален курс." Това е едното тълкуване. Другото, което преобладава извън Германия, гласи, че силният резултат на антиимигрантската АзГ е удар по курса на канцлера. Роланд Фройденщайн, директор на Wilfried Martens Centre for European Studies, отбелязва пред "Капитал": "Всъщност и двете гледни точки опростяват нещата. Има значима опозиция срещу Меркел в германското общество, но все още има и много голяма подкрепа." И тя със сигурност не е толкова уязвима, колкото изглежда отвън.

Канцлерът, чийто рейтинг се е качил до 50% и е на най-високото си ниво от началото на годината, е в особената позиция да има поддръжка от други партии, докато трябва да се справя с бунта в собствените си редици. Той е оглавяван от Хорст Зеехофер, премиер на Бавария и лидер на ХСС, баварският партньор на ХДС. Зеехофер от месеци роптае, настоява за въвеждане на таван за приема на бежанци и твърди, че действията на Меркел са не само наивни, но и направо незаконни, като заплашва да внесе иск срещу федералното правителство в Конституционния съд в Карслсруе. Сега баварският премиер има нов фронт за атаки - след изборите той обяви, че възходът на АзГ е "екзистенциална" заплаха за ХДС и ХСС. Това е "тектонично разместване" в германската политика, предизвикано основно от сбърканата линия по отношение на бежанците, и след него нещата не могат да продължат както досега, предупреди Зеехофер.

Те са тук, но ще останат ли

Най-големият резултат за крайнодясната АзГ, надминал всички очаквания, дойде в Саксония-Анхалт. В източната провинция, където имаше случаи на умишлени палежи на бежански центрове, създадената през 2013 г. формация спечели четвърт от гласовете и финишира втора. В другите две провинции отбеляза двуцифрени резултати и вече има присъствие в половината от 16-те местни парламента. На фона на пристигналите само през миналата година 1.1 млн. мигранти в Германия и в сравнение с подкрепата за популистки партии другаде в Европа, това не изглежда чак толкова забележително. Всъщност, както отбелязаха някои коментатори, това е сигнал, че Германия става нормална европейска държава. Но това идва със съпътстващи трусове.

"Възходът на АзГ променя политическия живот в Германия, доколкото се появява значителна сила вдясно от ХДС, сродна с френския "Национален фронт". Освен това АзГ силно политизира страната, тъй като нейните националистически, антимигрантски до открито расистки лозунги срещат ожесточен и активен отпор в немското общество. Тоест, ако доскоро всички партии повече или по-малко се позиционираха в центъра и се търсеше всеобщ консенсус – нещо, което някои политолози критикуваха като деполитизиране на обществото – то сега наблюдаваме поляризация, водеща до реполитизиране", отбелязва проф. д-р Стоянов. Това обяснява и високата избирателна активност, както и защо голям дял от вота за АзГ идва от хора, които досега не са гласували.

Нарастването на ксенофобията и екстремизма в страната, която заради миналото си е особено чувствителна към тях, се наблюдава още преди бежанската вълна, отбелязва проф. Андреас Цик от Университета в Билефелд, автор на изследвания за крайнодесните нагласи. Маршовете на анти-ислямското движение PEGIDA в Дрезден започнаха през 2014 г. Оттогава датират и контактите между PEGIDA и членове на АзГ, родена като антиевро партия, основана от икономисти, протестиращи срещу спасяването на Гърция и останалите южни длъжници, но постепенно яхнала антиимигрантската реторика.

Радикализацията на обществото, доскоро концентрирано в умерения център, е видима от нарастването на вербалната агресия. Репликата на лидера на АзГ Фрауке Петри, че полицията трябва да стреля по мигрантите на границата, е само един от примерите. "По време на предизборната кампания политическият дискурс беше толкова рязко доминиран от омраза и изместване на нормите към атаки срещу демокрацията, че Германия не е просто крехка, а счупена. Тя изгуби социалната си спояваща сила да регулира конфликтите и насилието с искания за още демокрация", казва проф. Цик пред "Капитал".

Според него потенциалните крайнодесни гласоподаватели са около 20%. Това на теория е достатъччно АзГ да се превърне в постоянен елемент от германския политически пейзаж. На практика протестните и фокусирани върху една тема формации често нямат дълъг живот. "Знаем от изследванията, че ултраконсервативните партии се корумпират, когато трябва да поемат парламентарни отговорности. Критичният въпрос за АзГ е как ще отговори, когато т.нар. бежанска криза отшуми. Партията, изглежда, се концентрира върху антиислямски кампании, което може да й осигури подкрепа. Другият ключов въпрос са развитията в Европа. Ако ЕС се разпадне на национални единици, шовинизмът ще стане успешна платформа и ще стабилизира формации като АзГ", смята преподавателят от Университета в Билефелд.

Все още е тя и никой друг

За Меркел влиянието й в Европа е тясно свързано с позициите й на вътрешната сцена. И макар отслабена и на двата фронта, тя все още без алтернатива на всеки от тях.

Дори Зеехофер признава, че тя продължава да бъде правилният канцлер, а вариантите в ХДС за неин наследник са по-малко от всякога. Възходът на АзГ може да премести надясно дебата за бежанците в Германия, но формацията е далече от властта и при карантината от останалите партии, които изключват сътрудничество с нея, няма как да влияе върху политики. Фрагментацията на политическата система може да затрудни правенето на коалиции, но Меркел е доказала, че умее да лавира и да формира подкрепа от различни места. И продължава да изглежда непоклатима на канцлерския пост.

В ЕС репутацията й зависи от противоречивата сделка с Турция, която Меркел се опитва да прокара като ключ за решение на бежанската криза. Но при многото основателни възражения срещу първоначалния вариант на плана не е сигурно, че ще се стигне до компромис (ЕС и Турция търсеха такъв в петък след редакционното приключване на "Капитал"). "Всичко зависи от това дали ще има сделка и как ще бъде изпълнена тя. Въпросът е дали Анкара ще може да направи обещаното. Освен това, ако Турция получи напредък в преговорите за членство и ускоряване на визовата либерализация, докато очевидно нарушава базови принципи като свобода на словото, някои от страните членки може да не ратифицират споразумението, а това значително ще отслаби позицията на Меркел", посочва Роланд Фройденщайн. При нарастващата й изолация в ЕС още един удар по авторитета й може да се окаже фатален. Само че и навън, както й вътре, още няма кой да я замести.

"Шамар за Меркел." "Меркел понася тежко наказание за бежанската криза." "Черна неделя за християндемократите". "Управляващата коалиция получи сметката за бежанската си политика, която поляризира Германия." Заглавията в германските и европейските медии на сутринта след изборите в три немски провинции на 13 март бяха еднозначни. Подробният прочит на резултатите обаче показва по-нюансирана картина.

Германският канцлер Ангела Меркел излиза от първия си изборен тест след мигрантската вълна ранена, но не и сразена. Резултатите не поставят под въпрос лидерството й въпреки лошото представяне на нейния Християнсоциален съюз (ХДС) и още по-лошото на коалиционния партньор, Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Възходът на ксенофбската "Алтернатива за Германия" (АзГ) е тревожен, но засега няма причини за паника. Германците са притеснени от бежанския наплив, но все още подкрепят прокламираната от Меркел Wilkommenskultur.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  ebeneezer avatar :-|
  Ebeneezer Goode

  Ей, дано по скоро се свестят германците и се отърват от самозабравилата се леля, че иначе всички голям зор може да видим.
  За съжаление една огромна част от германците умрят да се правят на по-тъпи отколко са и да настояват, че джагалите от Сирия, че и Афганистан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Северна Африка и т.н. са къде-къде по-добре дошли от източно-европейците.
  Надеждата ми е в другата, нормалната част от германците.

 • 2
  fred avatar :-|
  Fred

  Слаба статия. На едно място бяха определили Меркел като пианиста на Титаник. Кораба потъвd но тя продължава да свири с надеждата да успокои хората. Защо, за да се удавят спокойни. Явно същото намерение има и авторката. И за да го постигне си служи с някои доста неверни тези:

  Първа теза, хората /по-точно вътре в партиите/ подкрепят Меркел значи всичко е наред и ще свърши добре. Те са подкрепяли до последно и Хитлер пък знаем как свърши всичко. Явно това си им е стил на немците, да вървят до последно с фюрера докато ги сгромоляса в пропастта.

  Втора теза, Меркел е на път да се споразумее с Ердоган, като стане и кризата е преодоляна, всичко ще тръгне да се оправя.

  Поне 2-3 измами има вътре. Първо, тепърва и Меркел и ЕС ще видят с кого си имат работа. Ердоган ще ги извива като мокър парцал с намерението да изцеди максимално облаги. Отгоре на това глупаво се набутаха с бързото разрешаване в аванс на безвизовият режим. Като го получи Ердоган вече е с развързани ръце пък и ще видят европейците като освен арабите им се изтърсят на главите и турците. И да отменят безвизовият режим те вече ще са там.

  Второ, кризата тепърва ще се засилва защото немците тепърва ще видят какво и кого са пуснали при себе си. Още няколко случая като Кьолн и ще види Меркел къде зимуват раците. Трето, тези 1 милион ще почнат да докарват и родата си, още повече проблеми. И последно, ще рухне митът че тези идват да работят, като им увиснат на социалната система и им почнат да бъркат в джоба на немците да ги издържат ще има да се чуди Меркел къде да се скрие. Това е само началото.

 • 3
  slan777 avatar :-|
  slan777

  Канцлерката на Германия А.Меркел не може да се спрваи с нито едно предизвикателство: нито реши Еврокризата с Гърция(Кипър вече не и трябва финансирване, може сама да се справи; Португалия засега също; Ирландия също; Испания също), нито кризата с бежанците, нито преди финансовата криза през 2008 г. с финансирването до 2500€(https://de.wikipedia.org/wiki/Verschrottungspr%C3%A4mie) за закупуване на нови автомобили среäу заплаäане за старите. Нея не я бива я канцлер, Томас де Мациере,министър на вътрешните работи, е по-добре от нея.

 • 4
  pitashtia avatar :-|
  Питащият

  Зараза , популизъм...Германците са общо взето тъп и праволинеен народ, но са упорити в търсене на истината и съвсем скоро ще я разберат, както я разбраха американците и все повече хора от развития Запад ;"нещо не е наред и тези, които избираме, не се справят" Кризата неизбежно ще се задълбочава следващите десетилетия и упадъкът ще става все по-видим. Разбира се политическият и икономически елит, онези около 10%, които ако не богатеят, то не чувстват упадъка и разслояването на средната класа , ще измислят причини , ще развиват теории, ще промиват мозъци , няма да са съгласни , но фактите всеки ден ще ги опровергават. Социална Европа ще се превърне в Европа на гетата. Каква според вас е причината растящата производителност на труда да не води до пропорционално увеличение на доходите на наемният труд, а в същото време държавите да трупат дългове и централните банки да печатат пари за да преборят дефлацията ?Защо раждаемостта в Европа е под критичният минимум? Защо Европа умира бавно , а елита се опитва да реши проблема като отваря широко вратите за варварите , които се размножават като марокански скакалци . В арабските страни половината от населението е под 25 години . Положението е същото в почти всички ислямски страни и те са не само изостанали , но и сред най-застрашените от глобалното затопляне, войни , глад , мизерия. Може ли бездетната кучка Меркел да осинови 100 милиона бедстващи хора и за чия сметка си реализира майчинските инстинкти? Още е рано да се видят пораженията и резултатите от нейното гостоприемство . Натискът тепърва предстои.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.