Сделката между ЕС и Анкара влезе в сила

Очакванията са споразумението да обезкуражи хората да предприемат опасното пътуване от Турция за Гърция

Сделката между ЕС и Анкара влезе в сила

Имигрантите, пристигащи в Гърция, ще бъдат връщани обратно в Турция, ако молбите им за убежище бъдат отхвърлени

Марина Станева
2637 прочитания

Очакванията са споразумението да обезкуражи хората да предприемат опасното пътуване от Турция за Гърция

© Reuters


В Гърция трябва да пристигнат около 2300 експерти, които да помогнат в изпълнението на сделката.

Сделката между ЕС и Турция, целяща да облекчи имигрантския поток към Европа, влезе в сила в неделя в полунощ. Според постигнатата в петък договорка имигрантите, пристигащи в Гърция, ще бъдат връщани обратно в Турция, ако не подадат молба за убежище или молбата им бъде отхвърлена. За всеки сириец, върнат обратно в Турция, по един сириец вече в Турция ще бъде разселван в ЕС, пише ВВС.

В замяна Анкара ще получи финансова помощ и политически отстъпки. Очакванията са сделката да обезкуражи хората да предприемат опасното пътуване по море от Турция за Гърция.

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че това е "исторически ден". "Днес ние осъзнахме, че Турция и ЕС имат еднаква съдба, еднакви предизвикателства и еднакво бъдеще", посочи той. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск подчерта, че настоящата сделка е само една част от европейския отговор на кризата, която раздели ЕС.

Много въпросителни

Но все още има много въпросителни около прилагането на споразумението, включително и как ще бъдат връщани обратно имигрантите. Предвижда се в Гърция да пристигнат около 2300 експерти, сред които служители по миграцията и по сигурността, както и преводачи, които да помогнат при изпълнението на сделката. Гръцки правителствени представители обаче заявиха, че нито един експерт не е пристигнал досега и споразумението няма да може да бъде приложено незабавно, тъй като важни елементи от него все още трябва да се изяснят. "План като този не може да бъде приложен само за 24 часа", казва гръцки правителствен говорител по имиграцията, цитиран от AFP. Същевременно вълната от новодошли по гръцките острови нарасна рязко преди сключването на сделката.

Основните точки от споразумението са: всички нередовни имигранти, преминаващи от Турция в Гърция, от 20 март ще бъдат връщани обратно, като всеки новопристигнал ще бъде преценяван индивидуално от гръцките власти; за всеки сириец, върнат в Турция, един сирийски имигрант от Турция ще бъде разселван в ЕС, като приоритет ще бъде даван на тези, които не са опитали незаконно да влязат в ЕС (бройката на местата за разселване е 72 000); турските граждани трябва да получат достъп до шенгенската зона до юни, но това няма да важи за страни, извън Шенген, като Великобритания; ЕС ще ускори даването на 3 млрд. евро на Турция в помощ на имигрантите; ЕС и Анкара се договориха да "реенергизират" преговорите за турското членство в съюза, като разговорите трябва да се състоят до юли.

Критики на правозащитни организации

Опоненти на сделката обаче посочват, че тя може да накара имигрантите да започнат да използват други по-опасни маршрути, като например този между Северна Африка и Италия. Правозащитни организации също критикуваха споразумението, а Amnesty International обвини ЕС, че е "обърнал гръб на глобалната бежанска криза".

В събота хиляди хора в Лондон, Атина, Барселона и други градове протестираха в подкрепа на бежанците и срещу расизма. В гръцката столица демонстранти, сред които и афганистански бежанци, скандираха "Отворете границите" и "Ние сме човешки същества и имаме права". В британската столица около 4000 души издигнаха лозунги "Бежанците са добре дошли тук" и "Изправете се срещу расизма".

От януари 2015 г. един милион имигранти и бежанци са влезли в ЕС с лодки от Турция за Гърция. Над 143 000 са дошли само през тази година, а около 460 са загинали. Повечето искат да стигнат до Германия, но десетки хиляди са хванати в капан в Гърция, тъй като маршрутът им на север е блокиран.

КАРЕ------------------

Споразумението накратко

- Всички нелегални имигранти, които тръгват от Турция към гръцките острови ще бъдат връщани на турска територия от 20 март, като ще бъде гарантирано, че процесът по депортиране ще се извършва според европейските стандарти и ще бъде "извънредна и временна мярка".

- Срещу всеки депортиран нелегално стигнал до ЕС сириец, друг сирийски бежанец ще бъде преместван на територията на съюза директно от Турция легално и безопасно. Членовете на уязвими групи измежду бежанците (непридружени деца, жени и възрастни) ще са с приоритет.
- Турция ще се погрижи да предотврати нови нелегални маршрути на имигрантите към Европа. - Когато нелегалният поток намалее или спре, ще се активира доброволна схема за хуманитарен прием, която доброволно ще участват държавите членки. - Визовият режим за Турция ще отпадне до края на юни 2016 г., ако Турция изпълни всички 72 условия, поставени от ЕК.
- Ще бъде ускорено инвестирането на вече договорените 3 млрд. евро хуманитарна помощ, като списък с проектите, които ще се изпълняват първи, ще бъде представен до седмица – те ще са в сферата на здравеопазването, образованието, инфраструктурата, снабдяването с храна и покриването на ежедневните нужди на бежанците. След като тези пари бъдат похарчени, таванът на фонда за средствата за Турция ще се увеличи до 6 млрд., които ще бъдат набавени и изплатени от 2018 г.

- До юни тази година ще бъде отворена една нова преговорна глава с Турция – 33-та глава "Бюджет и финансови въпроси". Ще продължи подготвянето на отварянето на други глави.

- Т.нар. зони за безопасност залегнаха в споразумението, в което Турция и ЕС се ангажират да създадат зони на сирийска територия, близо до турската граница, които да са хуманитарно обезпечени.

В Гърция трябва да пристигнат около 2300 експерти, които да помогнат в изпълнението на сделката.

Сделката между ЕС и Турция, целяща да облекчи имигрантския поток към Европа, влезе в сила в неделя в полунощ. Според постигнатата в петък договорка имигрантите, пристигащи в Гърция, ще бъдат връщани обратно в Турция, ако не подадат молба за убежище или молбата им бъде отхвърлена. За всеки сириец, върнат обратно в Турция, по един сириец вече в Турция ще бъде разселван в ЕС, пише ВВС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход