САЩ и Куба бавно се отварят за съвместен бизнес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

САЩ и Куба бавно се отварят за съвместен бизнес

Президентският самолет Air Force One се готви да кацне в Хавана

САЩ и Куба бавно се отварят за съвместен бизнес

Барак Обама е първият домакин на Белия дом от 88 години, посетил страната

3744 прочитания

Президентският самолет Air Force One се готви да кацне в Хавана

© STRINGER


Много от бизнесмените в САЩ, запознали се с възможностите на Острова на свободата, не смятат да бързат със стъпването си там.

"Тук не е въпросът да осъществяваме всеки проект, който е изгоден за всевъзможни чужди инвеститори. Не сме в процес на забързване на приватизацията на кубинската икономика."

Дебора Ривас, координира в правителството в Куба чуждите инвестиции

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна в Куба в неделя следобед на историческа визита след тричасов полет, който предшествениците му избягваха цели 88 години. Слизайки от президентския самолет Air Force One в Хавана заедно със съпругата си Мишел и дъщерите си Саша и Малия, Обама започна тридневно посещение на Острова на свободата, чиято цел е да рестартира икономическо сътрудничество между двете страни.

"През 1928 г. президентът Кулидж дойде на борда на линеен кораб, като пътуването му отне три дни", каза Обама по-късно пред посланика на САЩ в Хавана Джефри Делорентис. "На мен ми отне само три часа."

В неделя Обама беше посрещнат от кубинския външен министър Бруно Родригес. В понеделник трябваше да вечеря с президента на страната Раул Кастро. В програмата, след която Обама продължава към Аржентина, не се предвижда среща с Фидел Кастро.

Подводни камъни

Като знак за възможностите, но и подводните камъни пред сближаването само часове преди кацането на Обама в Хавана Куба подписа първа сделка с хотелска верига от САЩ за последните 60 години, но властите арестуваха десетки дисиденти, пише Financial Times.

Starwood Hotels обяви в събота вечерта сделка за управлението на три престижни хотела в Хавана. Това е ключово за този сектор на щатския бизнес, който напусна кубинския пазар след революцията от 1959 г.

Часове по-рано кубинските власти задържаха току-що кацналия от Маями Елизардо Санчес, един от най-известните защитници на човешките права в страната, който трябваше да се срещне с Обама във вторник. Санчес е бил освободен след няколко часа. В неделя следобед пък бяха арестувани над 50 правозащитници, които провеждали редовния си седмичен марш в центъра на Хавана.

Най-голямото предизвикателство пред Обама обаче ще бъде да скъса с тази едностранчива политика на Вашингтон, характерна например за отношенията с Китай след прочутото посещение на Ричард Никсън в Пекин през 1972 г., продължава Financial Times. Това е поведението, което насърчава влизането на американски компании на съответния пазар, но се въздържа всячески да засяга въпроса за политически реформи.

"Ако посланието но Обама е, че той отваря вратите за големите американски компании в Куба, но замита под килима притесненията за спазването на човешките права, това ще изпрати много странно послание за имиджа на президента", казва пред вестника Кристофър Сабатини, специалист по Латинска Америка в нюйоркския Columbia University.

Дори и блянът за реки от туристи и приходи в Куба не заслепява инвеститорите и бизнесмените в САЩ, допълва The WallStreet Journal. Според тях тези планове може да се сблъскат с тежката действителност в страната. Една от основните пречки е течащата във вените на кубинските лидери революционна кръв, която повдига от подозрение до открита враждебност към бизнеса и печеленето на пари. Не по-маловажно е търговското ембарго на САЩ, което въпреки усилията на Вашингтон в последните 15 месеца продължава да налага тесни ограничения върху търговията и инвестициите в Куба.

Бързай бавно

Много от бизнесмените в САЩ, запознали се с възможностите на Острова на свободата в началото на размразяването на отношенията, не смятат да бързат със стъпването си там, сочи проучване сред 437 бизнес лидери, проведено наскоро от двустранния търговски и икономически съвет, който лобира за край на ембаргото.

"Не става дума за бюрокрация. Тук говорим за представата на кубинското управление за икономическата, социалната и политическа система на страната", казва Джон Кавулич, председател на съвета. "Кубинците показват по-малко ентусиазъм."

Властите в Хавана се надяват да привличат по 2 млрд. долара годишно преки чуждестранни инвестиции в следващите години. В момента чакат оферти за над 250 проекта, оценени на общо 9 млрд. долара. Те са в сфери като хотелиерството, яхтени пристанища и игрища за голф, както и биотехнологии, фармацевтика и заводи за стъкло.

Затова влизането на Starwood, чието портфолио включва вериги като Westin, W и Sheraton, беше оценено като пионерско. Веднага след това Priceline Group се договори с Куба да предлага хотелски стаи на клиенти в САЩ чрез сайта си Booking.com. Досега всеки клиент в САЩ можеше да запази нощувка в Куба не пряко, а чрез туристическа агенция.

Този пробив отговаря на рязко нарасналото търсене на нощувки в Куба от отделни туристи в САЩ. След като Обама обяви на 17 декември 2014 г. възстановяване на дипломатическите отношения с Куба, цените за всички 63 хил. хотелски стаи в Куба постепенно започнаха да растат. Много от тях се запазени за месеци напред. Миналата година рекордните 3.52 млн. туристи посетиха Куба, което е със 17.4% повече от 2014 г. За този период посещенията от САЩ са нараснали с 77% до 161 хил. души, без да се броят стотиците хиляди хора с кубински произход, посетили родината си.

Хавана не бърза с приватизацията

Въпреки еуфорията, откакто Куба прие нов закон за инвестициите през 2014 г., от всички 200 одобрени проекта едва 36 са с чуждо участие.

"Тук не е въпросът да осъществяваме всеки проект, който е изгоден за всевъзможни чужди инвеститори", обяснява пред кубинския официоз Granma Дебора Ривас, която координира в правителството чуждите инвестиции. "Не сме в процес на забързване на приватизацията на кубинската икономика."

С тази политика се сблъскват групите от инвеститори, тълпящи се в последните години по лоби баровете на хаванските хотели, разказва пред The WallStreet Journal Марк Ентуисъл, посланик на Канада в Хавана през 90-те години. От времето, когато той е представлявал страната си, в Куба са останали малцина от някогашните канадски бизнесмени, посочва Ентуисъл, чиято компания консултира инвеститори за влизането им в Куба. Редица смесени предприятия са затворени по липса на финансиране или печалба.

Някои от добре поставените на острова чужденци с дългогодишен опит са в затвора по обвинения, които те отричат и определят като фалшификации. Сред най-известните примери е арестът през 2011 г. по обвинения в корупция на Сай Токмаджиян, няколко от канадските директори в компанията му и 15-ина кубинци, свързани с тях. По това време Токмаджиян, който днес е на 75 години, има над 20 години опит в бизнес на острова, като снабдява кубинското правителство с транспортно, минно и строително оборудване. През 2014 г. той бе осъден на 15 години затвор и беше освободен миналата година като част от отварянето на Куба към Северна Америка.

"Законите в страната се променят всеки ден и няма ясно определение кое е законно и допустимо, казва днес Токмаджиян. Искам бъдещите инвеститори да знаят, че Куба е рисковано място."

Въпреки това Verizon Communications вече предлага роуминг за клиентите си в Куба. Големите авиокомпании от САЩ ще пуснат до края на годината линии до Хавана и други големи градове на острова. Western Union, която от 1995 г. има позволението на кубинското правителство да праща пари от САЩ към острова, получи одобрение от Вашингтон да препраща пари към Куба от всяко място на света. Освен Starwood Marriott International и AT&T се надяват всеки момент да стъпят на острова.

Накрая, двама пенсионери, които шеговито се описват като "кубинец и селяндур", възнамеряват да се впишат в историята като първите граждани на САЩ за повече от половин век, създали фабрика в Куба. Седемдесет и една годишният Саул Берентал, който като дете бяга след революцията на Кастро, и 72-годишният бивш морски пехотинец Хорас Клемънс имат одобрение от САЩ за изграждане на предприятие за сглобяване на минитрактори, които да продават на кубински земеделци.

Първи сделки

- Starwood Hotels обяви сделка за управлението на три престижни хотела в Хавана.

- Priceline Group ще предлага хотелски стаи на клиенти в САЩ чрез сайта си Booking.com.

- Verizon Communications вече предлага роуминг за клиентите си в Куба.

- Големите авиокомпании от САЩ ще пуснат до края на годината линии до Хавана и други големи градове на острова.

- Western Union получи одобрение от Вашингтон да препраща пари към Куба от всяко място на света.

- Marriott International и AT&T се надяват всеки момент да стъпят на острова.

- Google ще развива безжичния и широколентов достъп до интернет.

Много от бизнесмените в САЩ, запознали се с възможностите на Острова на свободата, не смятат да бързат със стъпването си там.

"Тук не е въпросът да осъществяваме всеки проект, който е изгоден за всевъзможни чужди инвеститори. Не сме в процес на забързване на приватизацията на кубинската икономика."

Дебора Ривас, координира в правителството в Куба чуждите инвестиции

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK