Египет обвинява престъпна група за убийството на Джулио Реджени

Италия продължава да следи отблизо разследването за смъртта на студента

"Джулио, един от нас и убит като нас" пише на плаката, държан от активист на мемориала в памет на Джулио Реджени пред италианското посолство в Кайро на 6 февруари, когато бе намерено тялото му
"Джулио, един от нас и убит като нас" пише на плаката, държан от активист на мемориала в памет на Джулио Реджени пред италианското посолство в Кайро на 6 февруари, когато бе намерено тялото му    ©  Mohamed Abd El Ghany
"Джулио, един от нас и убит като нас" пише на плаката, държан от активист на мемориала в памет на Джулио Реджени пред италианското посолство в Кайро на 6 февруари, когато бе намерено тялото му
"Джулио, един от нас и убит като нас" пише на плаката, държан от активист на мемориала в памет на Джулио Реджени пред италианското посолство в Кайро на 6 февруари, когато бе намерено тялото му    ©  Mohamed Abd El Ghany

Документите на италианския студент Джулио Реджени бяха открити при операция срещу престъпна група, занимаваща се с обири, съобщи Министерството на вътрешните работи на Египет през официалната си страницата във Facebook. Всичките петима нейни членове са застреляни при престрелка в Кайро четвъртък сутринта.

Според прессъобщението членовете на групата, която била разследвана за ограбване на трима чужденци и шестима египетски граждани, се представяли за полицаи и използвала микробус за отвличането жертвите си.

Документите на Реджени са открити в дома на сестрата на един от убитите мъже в провинция Калиобия, на север от Кайро. Паспортът, двете му студентски карти и дебитната му карта били в червена чанта, заедно с два портфейла, слънчеви очила, мобилни телефони, женски часовник и хашиш, се казва още в информацията, разпространена от министерството.

Реджени, докторант в университета Кембридж, беше открит мъртъв в покрайнините на Кайро на 4-ти февруари, след като беше в неизвестност от 25-и януари. По тялото му бяха открити следи от жесток побой и измъчване, включително изгаряния от цигара и от ток по слабините.

Преди публикуването на официалното съобщение на МВР, прокуратурата разпространи информация чрез местните медии, че престъпната група не била свързана с убийството на Реджени.

В интервю за местната телевизия ОнТВ, ген. Абу Бакр Абд ал-Карим, един от говорителите на министерството, каза, че прокуратурата не е правила такива изявления. На въпрос на водещата защо е трябвало на престъпната група да измъчва Реджени, Абд ал-Карим отговори, че за сега информацията, която имат е, че главатарят на групата е криел намерените вещи при сестра си.

Местни медии разпространиха информация, че един от разследващите, които работят по случая на Реджени, е бил обвинен и осъден за изтезаване до смърт на арестант.

Преди да намери смъртта си, Реджени е събирал информация за академичния си труд върху синдикатите в Египет. Според разследване на местния вестник "Ал-Масри ал-юум", негови близки споменали, че той започнал да се чувства притеснен след организирана дискусия за независимите синдикати в Египет, по времето на която забелязал, че непознат го снима. Дни преди 25-и януари – когато Египет отбеляза 5 години от революцията си под стриктни мерки за сигурност – италианският студент споделил с приятел, че мислел да не излиза от дома си за около седмица заради усложнилата се ситуация.

Привечер на 25-и януари, той все пак излиза от дома си, за да се срещне със свой приятел италианец и да отидат заедно да посетят социолога Хаснийн Кишк. Реджени така и не се появява на уговорената срещата, нито отговоря на множеството обаждания на приятелите си.

В седмиците преди годишнината, египетската полиция арестува активисти и политически активни младежи в Кайро, с цел да предотврати възможни протести. От няколко месеца, местни и международни правозащитни организации критикуват египетските власти за стотиците случаи на насилствени изчезвания на активисти и обикновени граждани.

Заради множеството случаи на изтезание и арести през последните години в Египет, италианските медии обвиниха египетските сили за сигурност в убийството на Реджени. Египетското правителство многократно отрече тези обвинения. В интервю за италианския вестник "Ла република", публикувано на 16 март, египетският президент Абд ал-Фатах ал-Сиси обеща, че египетските власти ще направят всичко възможно, за да разкрият и накажат извършителите на убийството. Той заяви и че според него е странно, че инцидентът се е случил точно по времето на посещението италианския министър на икономическото развитие и намекна, че някой може да има интерес добрите двустранни отношения да бъдат нарушени.

Все още няма официална реакция от италианското правителство относно информацията за престъпната група и намерените документи. Правителствени източници, цитирани от италианския вестник "Кориере дела сера", твърдят, че кабинетът продължава да след отблизо разследването и изчаква пълното разкриване на фактите около убийството на Реджени.

Джакомо Стаки, депутатът от дястната партия "Лега норд" и шеф на парламентарната комисия по сигурността, изрази в Twitter съмненията си относно съобщението на египетското правителство: "Новата "истина" измислена от Египет демонстрира пълна липса на уважение към Италия и накърнява паметта на Реджени."