Офшорната гвардия на Путин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Офшорната гвардия на Путин

Офшорната гвардия на Путин

"Панамагейт" разкрива схемите на корупцията и властта в Русия. Но едва ли ще нанесе особени щети на президента Путин

8508 прочитания

© Reuters


На фона на международната възбуда около разкритията за офшорната империя около Путин в Русия реакцията беше вяла. Част от обяснението е, че телевизионните канали, които са основен източник на информация за мнозинството руснаци, премълчаха историята. Частната, но близка до Кремъл РЕН тв например избра за акцент офшорните разкрития около актьора Джеки Чан, но не спомена нищо за Путин. В допълнение към информационното затъмнение идва фактът, че Кремъл представя "Панамагейт" като заговор на ЦРУ за дестабилизиране на Русия преди парламентарните и регионалните избори през есента.

Същевременно руснаците просто не вярват, че корупцията може да бъде победена. А Кремъл отвръща на обвиненията по собствения си начин - преди дни Путин подписа указ за създаване на национална гвардия, нова мощна силова структура.

Симфония за чело и офшорки

Най-изненадващата личност, изплувала от "Досиетата от Панама", е виолончелистът Сергей Ролдугин. Приятелят от детинство на Путин и кръстник на голямата му дъщеря се оказва собственик на мрежа от офшорни компании, получавали плащания за десетки милиони долари. Другите имена в "Панамгейт" са познати. Сред тях е Юрий Ковалчук, съдружник в банка "Россия", наричана от САЩ банката на Путин и поставена под санкции от ЕС и Америка след анексирането на Крим. Там са и братята Аркадий и Борис Ротенберг, дългогодишни приятели и джудо партньори на Путин, които също са в списъците на санкционираните. Две неща обединяват хората, фигуриращи в изтеклите документи - близките им лични връзки с Путин и бързо натрупаните им по време на неговото управление богатства.

Това е и причината да няма очаквания, че разкритията ще имат пос­ледствия, макар главната прокуратура на Русия да заяви, че ще провери информацията за офшорни компании на руснаци. Повечето експерти не хранят илюзии за прокурорско разследване на руската следа в отекналия в цял свят "Панамагейт", защото в него става дума за приближени на Путин.

Единствено западни анализатори са уверени, че разкритията как хора от довереното обкръжение на Путин крият пари в офшорки, ще произведат ефект в Русия. "Знае се за обвиненията, че Путин допуска корупция в най-близкия си кръг. Представители на финансовото министерство на САЩ дори заявиха, че Путин е корумпиран. Едно нещо обаче са обвиненията, които не са подкрепени от реални числа, а съвсем друго - когато става дума за евентуални лични средства. Тогава ефектът може да бъде взривоопасен", казва пред "Капитал" професорът от австралийския Griffith University Джейсън Шармън, автор на няколко книги за офшорни компании и пране на пари.

По ирония през декември 2013 г. самият Путин обяви в ежегодната си реч пред парламента начало на борбата срещу офшорките като средство за източване на пари от Русия. Тогава той обеща, че няма да преследва онези, които доброволно върнат отклонените средства под руска юрисдикция. Офшорките винаги са били популярни сред руския бизнес. Дълги години един от основните инвеститори в икономиката беше Кипър, или по-точно руснаци, които държат там средствата си.

По изчисления, направени от Tax Justice Networks още през 2012 г., от 1990 г. насетне от Русия в офшорни компании са изтекли 800 млрд. долара. А според изследване на независимия център ИНДЕМ корупцията струва на страната между една четвърт и една трета от целия й БВП. Което е няколко пъти повече от загубите, нанесени й от западните санкции.

Нека клеветят!

Дори привържениците на Путин са уверени в истинността на разследванията. "Ясно е, че всички пари са в офшорки... Пет­ролът беше толкова години над 100 долара за барел, а когато удари кризата, изведнъж се оказа, че сме останали по бели гащи", коментира пред "Капитал", без да подбира думите си, представител на управляващата партия "Единна Русия", пожелал анонимност.

Малките фрагменти от международното журналистическо разследване, които телевизиите излъчиха, бяха посветени основно на офшорките на украинския президент Петро Порошенко. "А нашите - света вода ненапита", негодува по адрес на руските власти активистът от опозицията Александър Соколов.

С тъжна усмивка той разказва пред "Капитал" съветски виц за директор на колхоз, който за ужас на партийния секретар показва на американците и лошите пътища, и разбития краварник. "Полудя ли!? Нали ще ни пишат по вестниците!" В отговор директорът на колхоза спокойно отговаря: "Нека клеветят!"

Реакцията на повечето хора за разкритията, които евентуално водят до Путин, е апатична, отбелязва политологът Константин Калачев. "Руснаците с такива неща не можеш да ги впечатлиш. Дори и ако чуждите и някои наши медии го бяха изкарали най-богатият човек в страната, хората щяха да си кажат: така и трябва, тук е така! Нямаме възражения. По-скоро хората или в голямата си част ще останат равнодушни, или няма да повярват", казва политологът пред "Капитал".

Според проучване на независимата социологическа агенция "Левада-Център" 44% от руснаците не вярват, че Путин ще успее да пребори корупцията в страната. Социолозите отбелязват, че това е "рекордно" висок процент, откакто правят подобни проучвания от 2011 г. При това 26% от руснаците са уверени, че отговорността за корумпираните чиновници е изцяло на президента.

Възможно е разследванията на западни журналисти да не са развълнували руското общество, защото корупцията, която самият Путин нарече "статусна рента", се приема в порядъка на нещата. "Нивото на корупцията е несравнимо по-голямо от това в СССР", казва пред "Капитал" писателят Едуард Топол, автор на политически трилъри. Той дава за пример "Узбекското дело". То бе едно от най-шумните корупционни дела в СССР и бе свързано със събирането на памук през 80-те години.

"Тогава Узбекистан получава 4 млрд. долара за реколтата си от памук. От тези пари 2.6 млрд. отиват за построяване на детски градини и училища, а останалото е откраднато. Днес колко хора в страната крадат от държавни поръчки - това са несравними величини", казва писателят. Подкупът при получаване на държавни договори, или т.нар. отбивка, отдавна е влязъл в речника на обикновения руснак.

Нещо повече - хората, които по-рано са били част от тази система, са я намирали за съвсем нормална, докато са били вътре. В излъчения миналата неделя от НТВ разобличителен филм бившият премиер и настоящ опонент на Путин Михаил Касянов разказва следното за това как е натрупал значителни лични средства. "Купувах за пет копейки, продавах за пет рубли." Записът е заснет със скрита камера, вероятно от спецслужбите.

Филмът, който показва как Касянов се среща в тайна квартира със своя любовница и съпартийка, трябваше според Кремъл да очерни опозицията. Не се получи. В същото време нито за привържениците на Касянов, нито за опонентите му неговото признание беше кой знае какво откровение - руснаците смятат онези, които не забогатяват, докато са на държавна служба, за глупаци.

"Досиетата от Панама" са втората голяма история за руската корупция, която излиза само в рамките на седмица. Дни преди това разследване на международната мрежа OCCRP разкри как рус­кият бизнесмен Григорий Баевски, работещ за Аркадий Ротенберг, е направил схема за закупуване на апартаменти на няколко жени, които имат само едно общо нещо помежду си - свързани са с Путин.

Както пише в текст за Vox Марк Галеоти, професор от New York University, взети заедно, тези истории разказват нещо важно за това как функционира корупцията в Русия. "Докато в много държави корупцията е средство елитите да обръщат властта си в пари, в Русия е обратното - корупцията е метод да получаваш и съхраняваш политическа власт, която е много по-важна от обикновеното богатство", отбелязва Галеоти. Така "досиетата от Панама" показват, че става дума за нещо отвъд парите. "Макар те да привличат внимание, по-съществено е друго - демонстрацията, че реалната валута на Русия не са парите, а властта и връзките", пише анализаторът.

Гвардия срещу "путинофобията"

Официалната реакция по "Панамагейт" се ограничи с коментара на говорителя на Путин Дмитрий Песков, че авторите на разследването са болни от "путинофобия" и обвиненията нямат нищо общо с реалността. Още преди публикуването на разкритията обаче беше ясно, че на Кремъл не му е все едно. Песков обяви, че срещу президента се готвят "провокации" и публикува въпросите, които журналистите от консорциума, работещ по панамските книжа, са пратили до Путин. Това беше направено с цел да се минимализират ефектите от оповестяването на документите, твърдят източници на "Капитал".

Политическият коментатор на вестник МК Михаил Ростовский определя реакцията като "опровержение в стил "всичко това е глупост, която даже не заслужава коментар". Според него обаче това "е допустимо само в първия етап, когато резултатите от разследванията са оповестени, но не и детайлно проучени. След това неизбежно ще има втори етап - когато конкретните обвинения следва да получат не по-малко конкретни отговори", пише Ростовский.

За момента такива няма, освен ако не сметнем за отговор едно наглед случайно съвпадение. В разгара на панамския скандал Путин подписа указ за създаване на Национална гвардия от редиците на вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи (ВВ при МВР). Правенето на съвременна структура на базата на ВВ изглежда разумно, защото "вътрешните войски", или полиция, въоръжена като армия, е съветски анахронизъм. Но мнозина започнаха да се шегуват с "личната гвардия на президента". Начело на новото суперведомство, в което ще влязат много полицейски структури, застана генерал Виктор Золотов, бивш началник на президентската охрана. Золотов, който е известен с личната си привързаност към Путин, получава ранг на федерален министър.

Всичко това говори, че Националната гвардия е създадена по мерките на Путин и най-вече за неговите лични интереси, казва бившият полицейски следовател Владимир Ващенко. По думите му "самата поява на Национална гвардия, подчинена персонално на Путин, е симптоматична. Това означава, първо, че Путин няма доверие на редица ръководители на силови ведомства и, второ - че има разкол в средите на самите силовици".

В новата структура с численост 400 000 души ще влязат най-подготвените бойни подразделения на МВР. "Путин е съб­рал около себе си практически всички специални части на МВР. Сега тази машина за потушаване на протести се контролира лично от държавния глава", казва Ващенко пред "Капитал".

На пръв поглед далечните офшорки в Панама и новосъздадената гвардия не изглежда да имат нещо общо. Освен това, че властите гледат към бъдещето. "Ако икономическата криза прерасне в социална, а после се намерят хора, които опитат да превърнат социалната криза в политическа, тогава хората ще си припомнят всичко", казва политологът Калачев. И гвардията може да се окаже нужна на Путин и задругата на офшорките около него.

*Александр Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

На фона на международната възбуда около разкритията за офшорната империя около Путин в Русия реакцията беше вяла. Част от обяснението е, че телевизионните канали, които са основен източник на информация за мнозинството руснаци, премълчаха историята. Частната, но близка до Кремъл РЕН тв например избра за акцент офшорните разкрития около актьора Джеки Чан, но не спомена нищо за Путин. В допълнение към информационното затъмнение идва фактът, че Кремъл представя "Панамагейт" като заговор на ЦРУ за дестабилизиране на Русия преди парламентарните и регионалните избори през есента.

Същевременно руснаците просто не вярват, че корупцията може да бъде победена. А Кремъл отвръща на обвиненията по собствения си начин - преди дни Путин подписа указ за създаване на национална гвардия, нова мощна силова структура.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  chugunitz avatar :-|
  chugunitz

  В руската част на т.нар. Панамски книжа, както са дадени от Новая газета, има точно 3 сведения за нарушения.

  http://krug.novayagazeta.ru/
  От огромният по численост висш ешалон на Русия, един губернатор е направил нарушение почти сигурно, друг - може би. Един депутат - също може би "по мнение на някои експерти".
  Някакъв мошенник бил хванат от руските власти, за което Новая Газета, част от соросоидните мрежи, дебело пише как...
  Тези власти не се борели с корупцията.

  Името на Путин ГО НЯМА, за това наричам всички писания за него из интерпретациите : нагла лъжа. Нататък.
  В списаците от документи няма нито един министър на Русия, има само един зам.министър.
  Този зам.министър не е обвинен, че има офшорна сметка, а че не я е закрил в срока от 3 месеца след
  обявяване на анти офшорният закон.

  По закону «О противодействии коррупции» Александру Махонову запрещено заниматься предпринимательской деятельностью, а также владеть
  иностранными финансовыми инструментами, в том числе акциями. При этом необходимо оговориться: закон о запрете зарубежных активов вступил в
  силу в 2013 году, а Махонов стал акционером офшора за год до этого,
  ****
  Однако в министерстве «Новой газете» пояснили, что на момент принятия Махонова на государственную службу, он «не имел отношения к
  хозяйственной деятельности офшорных организаций». В его декларациях также нет зарубежных офшорных компаний. «Нарушений порядка
  предоставления деклараций» со стороны Махонова «компетентными органами не установлено», сообщили нам в министерстве.


  За някои хора има единствено плитки инсинуации - как хората постъпвали според закона, но не било морално, видите ли, да преидупреждават другите,
  че "на запад" имало винаги опасности за техният бизнес, а самите те да правят бизнес "на запад":

  ЧТО ЗДЕСЬ НЕ ТАК?
  Хотя секретарь Совбеза Николай Патрушев не жалует некоторые страны Запада и постоянно напоминает гражданам России об
  угрозах, исходящих из-за океана, его племянник — Алексей Патрушев — государственных постов не занимает и как бизнесмен имеет
  право владеть компаниями в любой стране мира. В том числе за океаном, на северо-востоке Карибского моря, где на Виргинских островах
  была зарегистрирована его компания Misam Investments.

  НЕ Е НЕМОРАЛНО, АМИ Е ТЪПО! Да знаят, че на запад само търсят начин да ги очернят или ограбят, а да си слагат парите там... По законен
  път, разбира се, но кога западът му е пукало за закона. Никой не може да възразява срещу това твърдение:
  "запад само търсят начин да ги очернят или ограбят"
  Но и никой не възразява, че племенникът е в законоустановена позиция.

  Нататък: Игорь Зубов, заместитель министра внутренних дел. Обвинен, че НЕ Е НАРУШИЛ ЗАКОНА.
  Само един цитат: "ЧТО ЗДЕСЬ НЕ ТАК? Формально все законно."
  Соросоидите са помияри, обаче неформално, а фактически, ще добавя само.

  Нататък БИНГО:
  Андрей Турчак, губернатор Псковской области -
  ЧТО ЗДЕСЬ НЕ ТАК?
  По закону владение иностранными финансовыми инструментами, включая акции офшоров, запрещено
  губернаторам и их женам с середины 2013 года. Несмотря на это, согласно документам MF, Кира
  Турчак оставалась единственным акционером Burtford Unicorp до мая 2015 года.

  Тази информация заслужава проверка - ако руската прокуратура не я направи , ще е в нарушение, поне морално.


  Нататък: Борис Дубровский, губернатор Челябинской области :
  Открили са му някакво проблематично нарушние:

  Вторая сделка вызывает наибольшие вопросы: по закону Борис Дубровский должен был избавиться от своего
  швейцарского счета до 16 апреля (спустя три месяца после назначения и.о. губернатора).
  Однако, судя по документам, он продолжал пользоваться своим счетом и после наступления крайнего по закону срока.

  Да, обаче се пише и друго:
  Для денежных переводов Дубровский использовал счет в швейцарском BPER — «Частном банке Эдмонда де Ротшильда».

  Тоест, не е ясно даже дали банка Ротшилд е държала парите, или само ги е прехвърлила, примерно, от руска банка към друга.

  Песков: Говорител на президента - не е министър, не е депутат.
  Обвинява се, общо взето, в това, че не е казал на новая газета на коя дата е сватбата му:

  Супругам чиновников уровня Дмитрия Пескова закон прямо запрещает пользоваться иностранными
  финансовыми инструментами, в том числе офшорами. Но в связи с тем, что точная дата свадьбы Пескова и Навки
  неизвестна, нам не удалось уточнить, успел ли пресс-секретарь президента избавиться от офшора своей супруги в
  течение трех месяцев после официального бракосочетания или сделал это несколько позже.

  Самият факт, че банковите сметки са закрити, не се отрича.

  Алексей Улюкаев, министр экономического развития России - смятан от мнозина за троянски кон на Запада.

  Обвинява се, че НЕ Е НАРУШИЛ ЗАКОНА. Или новите газета са се престарали, или му чистят имиджа - виж как го цапаме, какъв троянски кон...

  Малка група депутати:
  1.Виктор Звагельский, депутат Госдумы от «Единой России» - За него са написани много абзаци,
  в които няма нищо незаконно, накрая по либералски е казано:
  "според някои експерти някои дейности на депутата са в забранителните списъци".
  За момента, това е инсинуация. Анонимни хора с анонимни твърдения за неясно какво.

  2. Михаил Слипенчук, депутат Госдумы от «Единой России» - Журналюците, като истински паразити, си припиват
  успехите на руските власти в борбата с корупцията.

  Много са важни следващите абзаци. Те показват, че Русия води борба с корупцията, че либералите, кяато истински паразити,
  да повторя, си приписват техните успехи и ... На основа борбата на руските власти с корупцията, казват, че руките власти не се
  борат с корупцията.

  Акции компании оформлены на гражданку Сейшел Джину Килиндо. Но за этой женщиной с далеких островов скрывался настоящий
  бенефициар компании: в 2013 и в 2015 годах в ходе внутренних проверок в MF выяснилось, что им был российский депутат
  Госдумы Михаил Слипенчук.
  **
  Кому в дальнейшем компания Слипенчука и Василий Вахрамеев продали свои пакеты — неизвестно. Но в 2005 году 24% в итоге достались
  МТС за 13,5 млн долларов (380 млн рублей).
  **
  В 2008 году Вахрамеев был осужден за мошенничество и легализацию денежных средств в связи с незаконной приватизацией «Горизонт-РТ».
  Его приговорили к шести годам лишения свободы.

  Сулейман Геремеев, член Совета Федерации от Чеченской республики с 2010 года
  Обвинен , че НЕ Е НАПРАВИЛ НИЩО НЕЗАКОННО:

  ЧТО ЗДЕСЬ НЕ ТАК?
  О «досенаторском» прошлом Геремеева известно не так много. В то время, когда он стал владельцем офшора,
  Геремеев не занимал каких-либо высоких постов, а, судя по всему, числился помощником Рамзана Кадырова
  по работе с силовыми структурами. Поэтому нарушения закона здесь нет.

  Ако ви се струва тъпо, не обвинявайте мен.

  Александр Бабаков, депутат Госдумы от «Единой России» . Не е споменато нищо незаконно, но се обвинява,
  че бил един от най-бедните депутати... Отново, ако ви се струва тъпо, не обвинявайте мен.

 • 2
  leon555 avatar :-|
  leon555

  До коментар [#1] от "chugunitz":

  Пич, я вземи се скрий с твоите опорни точки. Понеже името на Путин го нямало черно на бяло, значи че той е чист като момина сълза. Ти да не си очаквал да го има? За какво друго са сламени човечета като разни челисти, джудисти и прочее?

 • 3
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  След скандала с "Панамските досиета" числото на регистрираните в САЩ фиктивни компании може да се увеличи и вместо да крият пари в Белиз, Панама или Каймановите острови, мнозина ще се насочат към САЩ. "Това е безспорно, защото за разлика от ЕС САЩ не предприемат никакви действия за решаването на този проблем", казва Хедър Лоу, директор по международните въпроси в Global Financial Integrity.
  http://www.segabg.com/article.php?id=798695

 • 4
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Първата новина с която най-обективната от всички обективни медии във вселената - БиБиСи излезе в първия ден от оповестяването на "панамските книжа" беше за стотиците офшорни милиони на Путин, заедно, разбира се с негова снимка. На следващия ден цифрата беше вече два милиарда. Сватбата на дъщеря му в евтин руски зимен курорт, собственост на човек, когото той познава се превърна в друго "доказателство". Всичко това малко ми прилича на безспорните доказателства за наличието на ОМУ в Ирак през 2003. "Мрежата от офшорни компании" на челиста е от две компании и най-важното и безспорно доказателство за корумпираността на Путин и неговото несметно богатство е,че една от тези компании е получила от Банка Россия 6 милиона долара заем, който впоследствие е опростен за един долар. Дължат ли банката и челиста обяснение? - несъмнено. Но изглежда несериозно това да е твърдото доказателство за корумпираността на Путин и неговите 40 милиарда долара.
  Всъщност най-големия грях на Путин е, че разгони бандата от субекти с руско звучащи имена като Березовски, Гусински, Кходорковски и пр.,върна под контрола на руската държава енергетиката и и разгони "свободните медии", чрез които се контролираше политическия процес в Русия.
  Започна се мащабна медийна кампания срещу него и страната. Когато нямаше друго налице бяха гейовете и пуситата.
  Само един детайл: постоянно се говори за закона за чуждите агенти, който се прие от руския парламент и според който всички лица и организации занимаващи се с пряка и непряка политическа дейност на територията на Русия и получават за дейността си пари от чужбина, трябва да се регистрират като "чужди агенти". Ужасен, недемократичен закон, нали? Това, което не ви казват е, че законът е копие с индиго на Форейн Ейджънт Реджистрейшън Акт, приет от конгреса на САЩ през далечната 1938.
  Има ли Русия проблеми? - много. Има ли корупция в Русия? - несъмнено.
  И все пак Путин и вече създадената от него система на контролирана демокрация беше най-доброто за Русия и вероятно единственото й спасение от хаос, разруха и разпад. Ако не беше той Русия просто щеше да бъде много по голямата Украйна.
  И точно заради това, че обикновенния руснак вижда и разбира това, а не заради държавната телевизия, одобрението на Путин е 85%.
  Този, който не вижда това, е или наивен или злонамерен.

 • 5
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Стига сте позорили човека, как може само два милиарда да е гепил, срамота, подигравка. ;)

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  Мнозина, като чуят Путин и реагират първосигнално като кучето на Павлов - слюноотделят. Организаторите на "разкритията" са целели такава реакция.
  Всъщност са искали с един куршум да убият два заека: хем да хвърлят малко кал в руския двор, хем да подсетят държателите на млрд. долари в офщорни сметки, че това ВЕЧЕ не е много сигурен начин за криене на пари от данъчно облагане.
  Затова показаха имената на няколко различими особи - Платини, таткото на Камерън, Джеки Чан, от които особи, обаче, нищичко не зависи.
  Такова стана и в БГ - битите карти Батков, Манджуков, Банев. А емблематичния офшоркаджия Цеко? А дебелото момче? А татко Доган? И прочее властници...

  Това "изтичане на информация" трябва да насочи свободните и не много легални пари към най-сигурното място - САЩ. Щатът Делауер отколе е офшорна зона и никой не мисли да й налага някакви ограничения. Не мисли и "разкрития" да й прави, затова: прехвърлете си авоарите там...

 • 7
  yrz55483612 avatar :-|
  miltaka

  Жужи Жужето отново е невинно и чисто. Осанна. Докато руското, неандерталско общество е толкова неграмотно и затъпяло-дори Путя да е омазан с лай.на - ще викат , че е чист като сълза и смърди на амброзия.

 • 8
  petar_georgiev avatar :-|
  petar_georgiev

  Отдавна се чудя - какъв смисъл вече има да обсъждаме или коментираме каквото и да било относно "делата и документите" на славните чекисти в Кремъл и по света, когато само при споменаването им, "на барикадата" се хвърлят едни и същи - дежурни "коментатори" (виж по-горе), които удавят и затриват всяка мисъл в празни приказки и откровени лъжи??

  Да - Путин и цялата му крадлива банда са престъпници (ТЕ), но истинска отговорност вече може да им потърси само руският народ, когото пак ТЕ държат като заложник и жива стена пред дулата на оръжията си... (А след тях, и всички нас)

  За всичко останало ТЕ си имат "удобни идиоти" - и на Изток, и на Запад, които да им пазят откраднатото и заграбеното.

  Въпросът е кога БОЛШИНСТВОТО руски хора най-после ще осъзнаят, че поколения наред ги ограбва, мамят и унищожават именно "своите".
  Рано или късно - неизбежно ще го разберат.
  И ТЕ го знаят и знаят какъв ще е "резултата"!

 • 9
  tulsa avatar :-|
  тулса

  "Всичко това говори, че Националната гвардия е създадена по мерките на Путин и най-вече за неговите лични интереси.."
  Някакъв си бивш полицай прави смели твърдения.Обаче експертите на американската частна разузнавателна агенция Стратфор излагат доста по-различна история за Националната гвардия:
  http://4vlada.net/v-mire/gvardiya-dlya-zashchity-putina-stratfor-ssha
  Путин — не первый из российских президентов, кто предложил создать национальную гвардию. Его предшественник Борис Ельцин выдвинул эту идею в 1991 году в своем новогоднем обращении..После так называемого конституционного кризиса 1993 года — неудавшейся попытки государственного переворота, предпринятой российским парламентом — Ельцин вновь вернулся к этому предложению. В ходе противостояния были созданы пропарламентские военизированные формирования, и значительная часть внутренних войск перешла на сторону парламента. Российские военные выжидали несколько дней, но в конце концов выполнили приказ Ельцина, направив танки и войска на штурм Дома Советов — Белого дома. После этого Ельцин по-настоящему армии не доверял и по этой причине вернулся к обсуждению вопроса о создании национальной гвардии...

 • 10
  pirosog avatar :-P
  Пиросог

  Само два милиарда, че то Боко има повече :) И що няма ни-един американец?
  Колко трябва да си глупав, да повярваш на това. И всичко идващо от агенция с име МОСАК. МОСАД.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.