ЕС ще увеличи изискванията за прозрачност на компаниите

Еврокомисията се опитва да намери решение, което да не доведе до загуба на конкурентното предимство от европейския бизнес

ЕС ще увеличи изискванията за прозрачност на компаниите

Идеята е те да се отчитат държава по държава и за дейността си извън съюза

3212 прочитания

Еврокомисията се опитва да намери решение, което да не доведе до загуба на конкурентното предимство от европейския бизнес

© Reuters


Промените ще са за компании и фондове с оборот над 760 млн. евро.

Европейската комисия ще представи през седмицата плановете си за повече прозрачност в дейността на компаниите, които получават нова тежест в контекста на скандала Panama Papers. Очакваната промяна засяга нови изисквания за печалбите и плащането на данъци, засягащи и офшорни поделения или територии с особено облагодетелстван данъчен статут.

Досега на бизнеса се позволяваше да обобщава данните си за данъци, платени извън ЕС. Плановете са компании и техни поделения с годишен оборот от над 750 млн. евро да публикуват държава по държава разбивки за печалби, платени данъци, брой служители и нетен оборот, съобщава Financial Times. Това означава, че за проверка за незаконни действия и поверителни данъчни споразумения ще бъдат открити и данни, и действия в офшорни зони.

Един по-строг режим ще направи по-трудно за компании или големи хедж фондове да избягат достъпа на властите и обществеността до информация за често огромни суми, които вероятно са изнесени в данъчни убежища, за да не се плащат данъци върху тях. За да влезе в сила предложението, то трябва да бъде одобрено от националните правителства и от Европейския парламент.

Извънредна среща на ОССЕ

В сряда в Париж извънредно се събират ръководители на данъчни администрации на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за да опитат да координират международната реакция на разкритията от документите на панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca. Срещата е свикана от Австралия - председател на Мрежата за сътрудничество и обмяна на информация за данъчните убежища към ОИСР. Международният консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) заяви преди няколко дни, че няма да предостави данните от Panama Papers на данъчни и регулатори по света. Вместо това през май е планирано разпространяването на имената на повече от 200 000 компании, фондации и тръстове, включително имената на директорите им, акционерите и бенефициентите им. Тогава данъчните ще могат да използват тази информация да изискват други документи по линия на договорите за обмяна на информация с различни страни и територии.

На същата среща се очаква Франция да призове ОИСР да върне Панама в т.нар. черен списък на офшорните зони заради това, че не сътрудничи достатъчно по този въпрос. Във вторник финансовият министър Мишел Сапен каза пред парламента, че страната му ще върне латиноамериканската страна в националния черен списък "с всички последици за онези, които имат отношения с тази страна". Панама е далеч по-голям финансов център в сравнение със страните от сегашния френски списък на офшорни зони – Ботсвана, Бруней, Гватемала, Науру, Ниуе и Маршаловите острови. Миналата година френските власти са събрали над 12 млрд. евро в операции срещу фирми, укриващи доходи.

Черен списък на ЕС

Еврокомисарят по въпросите на данъчната политика Пиер Московиси разпространи миналата година предложение за черен списък с 30 страни и територии, които не сътрудничат в обмена на финансова и фискална информация. Тогава няколко държави, включително Великобритания, се противопоставиха заради близките си връзки с част от тези територии. Сега Московиси подготвя нов списък и макар да не се знае кои са имената в него, много е вероятно сред тях да са Панама и британски отвъдморски територии като Каймановите острови и Британските Вирджински острови. В четвъртък той каза пред репортери, че би искал този списък на ЕС да бъде одобрен в рамките на следващата половин година. В петък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в писмо до холандското председателство на ЕС, че предложението компаниите да се отчитат страна по страна "ще обърне специално внимание на данъчната информация, свързана с държави, които не спазват стандартите за добро управление".

Проблем с конкуренцията

В текста обаче се допълва, че това е "отговор на засиления обществен натиск да се комбинира откритостта на сметките на компаниите и реалните данъци, които тя плаща, с нуждата да се съхрани конкурентоспособността на бизнеса в ЕС". Маркус Байер, генерален директор на обединението на предприемачите BusinessEurope, веднага изтъкна, че предложението на Европейската комисия може да постави европейския бизнес в неизгодна позиция, защото "никой друг голям играч в света не предприема подобни инициативи".

КАРЕ

Берлин може да отнема данъчни преференции

Германия обмисля премахването на данъчни облекчения за компании, които имат бизнес с офшорни територии и данъчни убежища, съобщи списание Der Spiegel. Министърът на финансите Волфганг Шойбле е наредил на екипа си да подготвят предложения как правителството би могло да санкционира финансово подобни фирми, допълва изданието. Една от идеите била да се отнемат данъчни преференции.

Говорителка на министерството коментира само, че се работи по план за повече прозрачност и че подробностите от него ще бъдат представени от Шойбле на пролетната среща на МВФ и Световната банка след няколко дни.

Der Spiegel твърди, че сред целите на Берлин е да бъдат притиснати самите компании да окажат натиск върху политиците в други държави да променят данъчната политика. Сред тези политици е и британският премиер Дейвид Камерън, към когото германски политици отправиха в неделя призиви "да затвори дупките" в законодателството, позволяващи на контролирани от Лондон територии да помагат в укриването на доходи и избягване плащането на данъци.

Промените ще са за компании и фондове с оборот над 760 млн. евро.

Европейската комисия ще представи през седмицата плановете си за повече прозрачност в дейността на компаниите, които получават нова тежест в контекста на скандала Panama Papers. Очакваната промяна засяга нови изисквания за печалбите и плащането на данъци, засягащи и офшорни поделения или територии с особено облагодетелстван данъчен статут.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход