Всички на оръжие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Всички на оръжие

Общите военни разходи за миналата година се равняват на около 2.3% от световния БВП

Всички на оръжие

Заради конфликтите военните разходи в световен мащаб вървят нагоре за пръв път от 2011 г. насам

Марина Станева
5271 прочитания

Общите военни разходи за миналата година се равняват на около 2.3% от световния БВП

© Reuters


Темата накратко

- Световните военни разходи през 2015 г. са се покачили с 1% спрямо предходната година, достигайки почти 1.7 трилиона долара.

- Най-много средства във военната сфера са похарчили САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Русия и Великобритания.

- Военните бюджети са се увеличили в Азия и Океания, Централна и Източна Европа и в страни от Близкия изток. Спад се наблюдава в Северна Америка, Западна Европа, Латинска Америка и Карибите, Африка.

- Това показва, че повечето глобални конфликти са далеч от разрешаване и ще продължават да създават нестабилност.

Битката срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) е в разгара си. Саудитска Арабия е начело на коалиция, която води война в Йемен. Иранската ядрена сделка повиши опасенията за промени в баланса на силите в Близкия изток. Китай продължава експанзията си в Южнокитайско море. Анексирането на Крим и руската подкрепа за сепаратистите в Украйна събудиха териториални притеснения сред съседните държави.

Изглежда, че старото китайско проклятие "Дано живееш в интересни времена" се сбъдва. И на този фон не е чудно, че през 2015 г. военните разходи в световен мащаб са се покачили с 1% спрямо предходната година и са достигнали почти 1.7 трилиона долара. Това е първото повишение от 2011 г. насам и отразява увеличението на военни бюджети в Азия и Океания, Централна и Източна Европа, както и в някои страни от Близкия изток. Освен това свиването на отбранителното перо в бюджетите на западните страни се е забавило.

Цялостната картина обаче е смесена, тъй като военните разходи са се свили в Африка, Латинска Америка и Карибите. Така спадът в цените на петрола и икономическите кризи създават контрастиращи тенденции. Това показва доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI), който следи развитията в отбраната и е сред най-надеждните източници на данни. В случая под военни разходи се разбират всички правителствени разходи във връзка с военните сили и техните действия, включително заплати и бонуси, оперативни плащания, покупка на оръжие и оборудване, военни съоръжения, изследвания и развитие, разходи за централната администрация, командването и поддръжката.

"Военните разходи през 2015 г. представляват противоположни трендове. От една страна, те отразяват ескалиращите конфликти и напрежението в много части на света. От друга, показват ясно скъсване с подклажданото от петрола покачване на военните разходи през изминалото десетилетие. Тази променлива икономическа и политическа ситуация създава една несигурна картина през идващите години", казва Сам Перло-Фриймън от SIPRI.

Кой е номер едно

Първенците са ясни. САЩ отново са похарчили най-много средства във военната сфера през 2015 г. - 596 млрд. долара, което е спад с 2.4%. Китай заема второто място с 215 млрд. долара, или повишение от 7.4%. Трета е Саудитска Арабия, която отбелязва ръст от 5.7% и достига 87.2 млрд. долара. Следва Русия, която е увеличила военния си бюджет със 7.5% до 66.4 млрд. долара.

Въпросът, който занимава анализаторите, е дали идва краят на свиването на военните разходи на западните страни. Спадът в Северна Америка и Западна и Централна Европа е налице от 2009 г. насам заради икономическата криза, както и поради изтеглянето на повечето американски и съюзнически войски от Афганистан и Ирак. През 2015 г. обаче се наблюдават признаци, че тази тенденция е на път да приключи, твърди докладът. Военните разходи на САЩ наистина вървят надолу през миналата година, но с много по-бавна скорост на спад в сравнение с минали години. В същото време общите разходи на Западна и Централна Европа са намалели едва с 0.2% през 2015 г. Само за Централна Европа военните бюджети са се увеличили с 13%, като се наблюдава особено покачване в страните около Русия и Украйна - например Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Това отразява факта, че те са сред най-притеснените от действията на Москва на фона на украинската криза. В Западна Европа е регистриран спад на разходите от 1.3%, но Великобритания, Франция и Германия обявиха планове за увеличение през идващите години, цитирайки две причини - опасенията заради Русия и заплахата от ИДИЛ. Що се отнася до военните разходи на Украйна, за 2015 г. те са били 3.6 млрд. долара, което е покачване от 10% спрямо предходната година. Заради боевете в източните части на страната отбранителният бюджет е бил ревизиран няколко пъти.

И в сферата на въоръжаването петролът оказва голямо влияние, показват данните на SIPRI. През изминалото десетилетие високите цени на суровината и откриването на нови залежи допринесе за увеличаване на военните разходи в много страни. Но сривът в цените започва да преобръща тази тенденция в някои държави, които са зависими от петрола, като очакванията са за допълнително орязване през тази година. Най-драстични примери в това отношение през 2015 г. са Венецуела с намаляване на военните разходи с 64% и Ангола - с 42%. Свиване на военните бюджети има и в Бахрейн, Бруней, Чад, Еквадор, Казахстан, Оман и Южен Судан. Въпреки това обаче някои износителки на петрол са продължили да увеличават военните си разходи за миналата година. Причината е, че много от тях - например Алжир, Азербайджан, Русия, Саудитска Арабия и Виетнам, са или свързани с конфликт, или се сблъскват с повишено регионално напрежение. И все пак разходите на Русия са били по-ниски от предвиденото в бюджета, а тези на Саудитска Арабия биха спаднали, ако не бяха допълнителните 5.3 млрд. долара заради интервенцията в Йемен. През тази година и Русия, и Саудитска Арабия планират орязване на разходите.

Регионални тенденции

Докладът разглежда някои от най-важните регионални тенденции. Покачването на разходите в Азия и Океания с 5.4% в голяма степен се дължи на напрежението покрай Китай, което доведе до увеличение на военните бюджети на Индонезия, Филипините и Виетнам и предизвика обрат в разходите на Япония, които преди това намаляваха. Почти всички страни в региона отделят повече пари за тази сфера в периода 2006 - 2015 г., но с различни вариации. Афганистан, Нова Зеландия и Сингапур отбелязват ръст от около 9%, докато Китай и Индонезия - съответно от 132% и 150%.

Относно Близкия изток SIPRI уточнява, че разполага с данни само за някои страни, които сочат тенденция на повишаване с 4.1% за миналата година. Разходите на Ирак, който изгражда наново въоръжените си сили и се бори срещу ИДИЛ, са скочили с 536% между 2006 и 2015 г., което е най-голямото увеличение в световен мащаб за този период. Иранският военен бюджет пък се е свил с 30% между 2006 и 2015 г. и за миналата година той е в размер на 10.3 млрд. долара. Очакванията обаче са, че вдигането на международните санкции в резултат на ядрената сделка ще подсили икономиката на страната и ще доведе до ръст във военните разходи.

След 11 години на покачване Африка регистрира спад във военния си бюджет с 5.3%, като това е повлияно основно от Ангола на фона на срива на цените на петрола. Намаляване с 2.9% е отчетено и в Латинска Америка и Карибите предимно заради огромните проблеми на Венецуела. Икономическата криза е довела и до леко орязване на разходите от страна на Бразилия. Заради нарастващата милитаризация на войната срещу наркокартелите обратната тенденция се наблюдава в Централна Америка.

Общите военни разходи за миналата година се равняват на около 2.3% от световния БВП. Това е сума, за която мнозина биха се запитали не е ли прекалено висока. Разбира се, всяко правителство само решава как да разпределя парите спрямо различните си приоритети, но от тези данни има един сигурен извод - повечето конфликти по света, изглежда, са далече от разрешаване и поне през близките години ще продължат да създават нестабилност.

Темата накратко

- Световните военни разходи през 2015 г. са се покачили с 1% спрямо предходната година, достигайки почти 1.7 трилиона долара.

- Най-много средства във военната сфера са похарчили САЩ, Китай, Саудитска Арабия, Русия и Великобритания.

- Военните бюджети са се увеличили в Азия и Океания, Централна и Източна Европа и в страни от Близкия изток. Спад се наблюдава в Северна Америка, Западна Европа, Латинска Америка и Карибите, Африка.

- Това показва, че повечето глобални конфликти са далеч от разрешаване и ще продължават да създават нестабилност.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    anton_mihailov avatar :-|
    maugli

    За съжаление изброяването на проценти на нарастване не дава точна представа за състоянието на въоръжените сили на държавите. В справочника "Военен баланс 2016" се дава комбинация от военни разходи, видове военна техника и въоръжение, състояние на ВС и анализ на региона на съответната държава. Подобна комбинация дава по-точна представа за нуждите и тенденциите при въоръжаването по държави и региони...а и да не забравяме, че парите и техниката са важни, но битки се печелят от обучени хора със смелост и кауза зад която да застанат. Пример : иракчаните отстъпват пред ИДИЛ въпреки, че иракската армия е по-многобройна и по-добре въоръжена от ИДИЛ/ДАЕШ


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.