Особености на руската икономика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Особености на руската икономика

Особености на руската икономика

Световната банка смята, че страната ще се върне към растеж през 2017 г. Дали това ще се случи зависи от пътя, който избере Кремъл

12666 прочитания

© Reuters


ТЕМАТА НАКРАТКО

- Русия изпрати 2015 г. с икономически спад от 3.7%, а според доклад на Световната банка тенденцията ще продължи през 2016 г.

- Това се дължи на външни фактори като западните санкции, срива на петрола и другите суровини и отлива на инвеститори, но и на особености на руската икономика.

- Дали и кога страната ще се върне към растеж зависи повече от вътрешна политическа воля за реформи, отколкото от глобалната конюнктура.

- Администрацията на президента Путин има няколко оръжия в арсенала си, но никое от тях не е безоткатно.

"Един въпрос терзае днес руснаците, когато става дума за икономика, и той е кои градове ще бъдат изобразени на новите банкноти от 200 и 2000 рубли", казва пред "Капитал" финансовата коментаторка във в. "Деловой Петербург" Елена Зборовская. Тя се оплаква, че истинските въпроси за състоянието на руската икономика са подменени в медиите или напълно отсъстват.

Такива според нея са например оценките за това колко големи са щетите от двойния удар на западното ембарго и сривът на цените на петрола и кое първо ще настъпи в страната - изчерпване на финансовите буфери или социален крах в резултат на масово обедняване. Върху първите въпроси светлина хвърля публикуваният в началото на април регулярен икономически доклад на Световната банка за Русия. Вторите засягат "някои особености на руската икономика", обяснява пред "Капитал" консултантът от East Capital Sweden Маркус Сведберг.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната за 2015 г. се е свил с 3.7% до 1.17 трлн. долара, сочат данни на руската статистическа служба, цитирани от Световната банка. Според Москва това се дължи основно на глобалната конюнктура. Вашингтонската институция добавя и рязкото обезценяване на рублата. То се вижда от сравнението между БВП на глава от населението през 2014 г., когато е 15 380 долара, и за 2015-а, когато стига 8142 долара. Валутният срив води до спад на реалните доходи с над 10% и на потреблението - с 10.1%.

Воденият от Биргит Хансъл екип на Световната банка, изготвил доклада, подчертава, че обедняването, което води до по-ниско потребление и нежелание у инвеститорите да насочват пари към страната, е по-сериозен проблем от санкциите и цената на петрола. "През 2015 г. бедните са се увеличили с 3.1 млн. души до общо 19.2 млн. души" в 144-милионната страна, се посочва в документа. "На практика доходите са се върнали до нивата от 2007 г., а потреблението - до 2006 г. Това означава, че в последните 12 месеца е заличен десетгодишен прогрес", алармира Световната банка.

"И тук идва първата особеност на руската икономика", отбелязва Сведберг. Той цитира изследване на "Левада център", изготвено по поръчка на Carnegie Moscow Center. То измерва как и дали руснаците усещат кризата. Днес бедните, или онези, които в изследването отговарят, че парите им "стигат само за храна" или нямат "дори пари за храна", са около 17% от руснаците. "За сравнение в края на 1998 г., когато се разрази голямата икономическа криза в страната, тези хора съставляваха 84% от населението", посочва Сведберг. "Това обяснява защо на въпроса за криза хората днес отговарят с "никаква криза не е това" и "какви кризи сме виждали само", допълва той.

Затова според него предупрежденията на Световната банка за възможност от ускорено обедняване на руснаците "изглеждат преувеличени". В негова подкрепа идват данни на Националното бюро по кредитна история за това колко руснаци попадат под действието на закона за фалит на физически лица. Той засяга всеки длъжник на финансова институция с просрочен кредит над 90 дни и задължение над 500 000 рубли (7555 долара). Към 2 април общо 586 000 руснаци са фалирали по смисъла на закона. Това прави пренебрежимите 0.8% от всички 77 млн. руснаци, взимали някога или изплащащи в момента кредити към финансови институции. Следователно "предупреждението в доклада, че бедните в Русия ще се увеличат тази година от 13.4% до 14.2% от населението не е толкова плашещо, стига икономиката бързо да се върне към растеж", посочва Сведберг.

Зборовская е съгласна с оценката му, но допълва друга особеност на работната ръка в страната. "В последните години редица сектори в икономиката зависят и се развиват от труда на стотици хиляди имигранти", казва тя. "Така например парите, които работници от Киргизстан и Таджикистан пращат в родината си, доскоро имаха най-голям дял във валутните постъпления на съответните икономики." Подобна бе ситуацията за Узбекистан, Молдова и Украйна. С обезценяването на рублата започва отлив на имигрантите от руския пазар на труда. "Това ще се усети най-вече в онези браншове, които разчитат на ниско квалифицирана работна ръка, като обществените услуги и ритейла", посочва Зборовская. Според нея това засега няма да има апокалиптичен ефект, защото през 2014 г. Русия записа рекордно ниската безработица от 5.2%, а през 2015 г. тя е нараснала едва до 5.6%.

Въпрос на елити

Предупреждението за дефицити в обществените услуги водят към нова особеност в структурата на руската икономика - тя е заложник на определени кръгове, печелещи парите си от преразпределение на бюджетните средства. Така поне твърди Андрей Мовчан, ръководител на икономическата програма в московския център Carnegie. Следователно всяко оздравително свиване на бюджета "би намалило драматично достъпа до парични ресурси за онези елити, които са свикнали да печелят от неконкурентни и корумпирани предприятия", пише Мовчан в сайта на Carnegie.

Затова според него тези кръгове се борят за запазване на ресурсите си и оказват натиск срещу евентуални бюджетни съкращения, целящи свиване на дефицита. "През следващите няколко години тази тенденция вероятно ще доведе до неоправдано големи бюджетни разходи и увеличаване на данъчното бреме, което ще задуши цялата икономика", пише още Мовчан. Вероятно част от прогнозата му е обявеното преди дни от президента Владимир Путин увеличение на държавните заплати. То трябва да влезе в сила през лятото, малко преди парламентарните и регионалните изборите през септември.

За разлика от Мовчан Световната банка е оптимист за възстановяването на Русия. Според нейните прогнози след спад с още 2.7% на руския БВП през 2016 г. страната ще се върне към растеж следващата година, макар и със скромните 1.1%. Дотогава Москва има достатъчно финансови буфери, за да издържи. За това говорят както валутните резерви от 368 млрд. долара в края на 2015 г., така и сравнително ниските 44% външен дълг и добрите лихви, при които страната за момента може да се финансира на световните пазари.

За да има възстановяване обаче, са необходими освен структурни реформи, и спиране на отлива на средства от страната или поне връщане на нови чуждестранни инвестиции, добавя банката. За последното може да има добри признаци. Наскоро управляващата фонда на Swiss Bank за инвестиции в Русия Анна Ваананен обяви, че инвеститорите са започнали отново да гледат към Русия. "Същите хора, които не съм виждала от две години, сега ме питат за състоянието на руския пазар", каза Ваананен в интервю за Reuters. "Мисля, че това е реална промяна."

Сведберг не е толкова оптимистично настроен. "Не знаем дали усещането на Swiss Bank е пожелателно мислене, но при всички случаи тяхната прогноза е доста лесна", посочва той. "През 2014 г. преките чуждестранни инвестиции в Русия почти стигнаха нулата, а през 2015 г. на практика нямаше такива. Следователно всеки милион тази година ще бъде реална промяна."

Във всеки случай "връщането на инвеститорското доверие е от особено важно значение за бизнеса в страната, който отчаяно се нуждае от капиталови инвестиции", казва Сведберг. Той посочва, че руската икономика е силно неефективна и неконкурентна. Като пример дава факта, че частният сектор в страната генерира под 3000 долара доход на човек годишно, а производството използва четири пъти повече енергия за всеки долар в своя БВП в сравнение със САЩ и Япония.

С това споделя напълно виждането на Световната банка. "Пътят към дългосрочен растеж на Русия ще зависи от силата на структурните реформи", пише в резюмето на доклада Андраш Хорвай, директор за Руската федерация в Световната банка. "Икономическите реформи, насочени към възвръщане на инвеститорското доверие, могат силно да подобрят дългосрочните перспективи на Русия. Административните бариери през бизнеса, високите транспортни и логистични разходи, както и усещането за трудна среда обезсърчават инвеститорите в повечето сектори с изключение на добива на суровини."

Статусна рента

Това неясно "усещане за трудна среда" у инвеститорите има съвсем конкретни измерения в представите на Мовчан. Според него това е съпротивата срещу реформите на същите онези елити, трупащи богатства от бюджета. "Тези групи ще се опитат да компенсират загубите си в случай на намаляващи бюджетни постъпления, като затегнат хватката си над държавния и частния бизнес и започнат да искат по-висока статусна рента (което означава системата на подкупи, изнудвания и корупция)", пише още той. Тъй като самият президент Владимир Путин използва този термин, за да назове корупцията по висшите етажи на властта, това поражда известни надежди, че държавата ще се бори с така описаните от Мовчан кръгове.

Това се добавя към хора на икономистите, предричащи постепенно възстановяване на руската икономика и оздравяване на финансите през 2018 г. "Не знаем дали и кога това ще се случи, но знаем, че пред Путин има няколко възможности, всяка от които е трудна", коментира Сведберг. Първата и очевидна е да увеличи данъците, за да компенсира спада на приходите след срива на петрола и суровините. "Няма да е лесно да го направи, защото актуалните руски закони позволяват промяна на данъците в средата на годината, а президентът обеща да не вдига данъците до 2018 г., когато са новите избори за президент."

Втори вариант е да се намалят бюджетните разходи. "Това обаче освен евентуалния сблъсък на интереси с определени кръгове ще намали потреблението, което сега е основният двигател на руската икономика, и ще увеличи рецесията", посочва шведският анализатор. Русия може също да увеличи бюджетния дефицит и да бръкне още по-дълбоко във валутните си резерви. "Това е последната опция на една държава", припомня Сведберг. Преди нея може да започне приватизация, "но днешните цени не са особено привлекателни за Кремъл". Бележките на Путин от февруари по повод приватизацията на "Роснефт", че това не "бива да се прави на безценица и в ущърб на руските интереси", показват, че Русия няма да разпродава на всяка цена.

"Засега не знаем кой път ще избере Путин за укрепване на финансите и оздравяване на икономиката", заключава Сведберг. "Знаем обаче, че руската икономика съвсем скоро ще изправи президента на кръстопът."

ТЕМАТА НАКРАТКО

- Русия изпрати 2015 г. с икономически спад от 3.7%, а според доклад на Световната банка тенденцията ще продължи през 2016 г.

- Това се дължи на външни фактори като западните санкции, срива на петрола и другите суровини и отлива на инвеститори, но и на особености на руската икономика.

- Дали и кога страната ще се върне към растеж зависи повече от вътрешна политическа воля за реформи, отколкото от глобалната конюнктура.

- Администрацията на президента Путин има няколко оръжия в арсенала си, но никое от тях не е безоткатно.

"Един въпрос терзае днес руснаците, когато става дума за икономика, и той е кои градове ще бъдат изобразени на новите банкноти от 200 и 2000 рубли", казва пред "Капитал" финансовата коментаторка във в. "Деловой Петербург" Елена Зборовская. Тя се оплаква, че истинските въпроси за състоянието на руската икономика са подменени в медиите или напълно отсъстват.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Макар и този анализ да създава впечатление за малко по-обективен от непрекъснатия поток антируски новини и "анализи", способността на автора да смята и подбира източниците си буди съмнение.
  Според Световната банка БВП на РФ за 2014 г. е 1861 милиарда долара. Ако БВП за една година е спаднал с 3.7% това прави 1792 милиарда, а не споменатите 1170 милиарда.
  И със сигурност 3.7% спад от $15380 не може да ги превърне в $ 8142 по каквато и да е методология.
  Дори да приемем, че БВП се измерва в рубли, а след това се конвертира в долари и разликата идва от това, то реален спад на доходите с 10% означава реален спад с $ 1583 от БВП на глава от населението. (Тъй като болшинството стоки и услуги идват от страната)
  Всъщност последната цифра е най-важна, но дори и да е вярна (преди два дни АП спомена 4%) поне на мен не ми звучи драматично
  Също така външната задлъжнялост на Русия е под 18% от БВП, а не 44% (не изключвам тук разликата също да идва от курса), но дори и да е така за последната година страната увеличава резервите си в злато и валута с 39 милиарда долара, а не избира лесния начин да взема "евтини" външни заеми.
  Със сигурност руското правителство прави нещо правилно, поне в сравнение с нашето, което взема заеми като за последно, с ясното съзнание, че няма да ги връща. Но ние не сме Елада и от нас ще си ги вземат.

 • 2
  onufrii avatar :-P
  onufrii

  статийката е базирана на някакво безсмислено жонглиране с цифри и проценти на някви там умерени русофобчета-намочен и оня другия там.
  И един плач че нямало инвеститори и външни пари и ватниците не искали да теглят заеми ами най нагло продължавали да трупат злато.
  И какво точно се визира под понятието инвестиции?
  Не бяха ли това едни парички дето се завъртат на някое слънчаво място като Конго Бразавил, Булгаристан или Буркина Фасо и после след изплащането на някой и друг долар на местните вождчета се връщаха утроени и удесеторени обратно в Манхатън?

 • 3
  pornpig avatar :-|
  pornpig

  Рано или късно И Господ (освен всички останали) ще ги накаже за всички злини, които ни причиниха на нас и на половината европейски народи. А дотогава: конфискация на имуществото, отмяна на разрешителното за пребиваване, железен визов режим! Да си стоят в клоаката и да си боготворят джуджето по цял ден.

 • 4
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  До коментар [#3] от "pornpig":

  евала порняга, направи си чекия на езика, иди сега си направи и една класическа

 • 5
  sylvester avatar :-|
  sylvester

  Ако някой на Запад очаква, че руснаците ще променят мнението си за лидера или ще започнат брожения, заради спад в жизнения стандарт, той е наивник. Руснаците са свикнали да живеят тежко. Безумните им, корумпирани и безчовечни режими са ги научили. Когато се добави и промиването на мозъци чрез държавните медии, картината е пълна.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK