В ЕС обсъждат климатични стрес тестове за банки и застрахователи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

В ЕС обсъждат климатични стрес тестове за банки и застрахователи

В ЕС обсъждат климатични стрес тестове за банки и застрахователи

Има и съпротива заради нежелание секторът да се обременява с още регулации

2807 прочитания

"Ако инвестиционната картина не се промени значително в следващите 4 години, ще имаме много сериозен проблем".

Дейвид Блъд, старши партньор в Generation Investment Management

Финансовите компании в Европейския съюз може да се наложи да бъдат подложени на стрес тестове за експозицията им към промени в климата. Става дума за потенциални щети от наводнения или участието в сектори, консумиращи много енергия, тъй като активите там са по-податливи на преоценки.

Това твърди Reuters, позовавайки се на проект, с който разполага. Идеята на инициативата е да се намалят дългосрочните рискове, свързани с разрушителни климатични явления и нестабилни цени в енергетиката.

Обсъждането на т.нар. въглеродни стрес тестове е предвидено за месечната среща на финансовите министри и централните банкери на ЕС в Амстердам на 22-23 април. Документът, който агенцията е видяла, е включен в дневния ред от холандското председателство на ЕС. За пръв път на толкова високо ниво в Европа се обсъжда този проблем.

Кои са секторите с риск

"Финансовите компании може да са потенциално изложени на рискове, идващи от активи и сектори, нуждаещи се от корекция", се казва в цитирания от Reuters документ. В текста се изброявали стоманодобивът, транспортът и имотите като сектори, носещи потенциален риск.

"Освен това финансовият сектор е с експозиция към рискове, свързани с промяната в климата" като екстремно време или наводнения, поради което "стрес тестовете може да се окажат важен инструмент за оценка на тези рискове".
В документа се допълва, че "надзорните органи би трябвало да следят тези рискове и да предприемат подходящи и решителни действия, когато установят недостатъчно доброто им управление".

Текстът представлява платформа за започване на дискусия в ЕС и засега не предвижда приемането на някакви решения.

Спорна тема

Представители на ЕС казват, че няколко централни банкери от съюза са подкрепили инициативата за оценка на климатичните рискове, тъй като според тях установяването им би подсилило финансовата стабилност и би помогнало на инвеститорите в процеса на взимане на решения.

Марк Карни, управителят на Bank of England, открито е предупреждавал за опасностите от пренебрегването на рисковете от промени в климата и е призовавал за повече прозрачност по този въпрос. Но темата е доста спорна, казва официален представител на страна от ЕС, тъй като много държави са против това банките и застрахователните дружества да бъдат подлагани на нови регулаторни и капиталови изисквания.

UNEP, агенцията на ООН за климата, написа в свой доклад през 2015 г., че би могло "стрес тестове за устойчивост" на банковия сектор да проучат последиците върху активите и бизнес моделите на кредитните институции от промени в околната среда. Конкретните предложения бяха за въздействието върху състоянието на банките от замърсяването на въздуха, климатични промени, неравенство, природни бедствия, нови технологии, ерозия на почвата и водни кризи.

Пренасочване на инвестиции

Специалисти по устойчиво инвестиране предупредиха в четвъртък, че ще са нужни премествания на средства в безпрецедентен мащаб, ако светът иска да изпълни глобалното споразумение за борба с климатичните промени, което ще бъде подписано през седмицата в САЩ от държавните глави на десетки държави, включително България.

Вместо вложените през миналата година 345 млрд. долара във възобновяеми източници ще е нужно към сектора да бъдат насочени трилиони долари годишно. Освен това става дума за много по-бързо въвеждане на зелени решения във всичко - от транспорта и земеделието до потребителските продукти.

"Не говорим само за мащаб, а и за срокове и обхват. Не може с 500 компании и 200 инвеститора в няколко държави да се направят промени. Трябва да се промени всичко", казва Минди Лубър, президент на Ceres, американска група за устойчиво развитие на бизнеса, цитиран от Thomson Reuters Foundation. Тя добавя пред форум в Оксфорд, че ако няма достатъчно голяма промяна, е като да оставим децата и внуците си пред летящ насреща автобус. "Всеки от нас независимо от политическите си пристрастия би се хвърлил през автобуса, ако ставаше дума за собствените му деца. Трябва да променим дебата, така че хората да разберат - промяната в климата е този летящ насреща автобус".

Дейвид Блъд, старши партньор в Generation Investment Managemen, казва, че промяната вече е в ход. Повечето от технологиите за чиста енергия са разработени и набиращата скорост кампания за разнообразяването на енергийните източници убеждава инвеститорите, че е финансово рисковано да си държат парите само в компании за изкопаеми горива.

Дайте зелена енергия на Индия

Експерти прогнозират края на американската въглищна индустрия, но мащабни инвестиции продължават в този сектор в Африка и Южна Азия и особено в Индия, а тези средства са смятани за едни от основните двигатели на предизвикани от човека промени в климата. Спирането на този процес е възможен, ако на Индия и други държави се помогне да имат достъп до чисти технологии и така климатичните промени да останат на равнище, подлежащо на управление. "В интерес на целия свят е Индия да получи по-бързо чиста енергия", казва Мери Робинсън, бивш президент на Ирландия и ръководител на фондация за т.нар. климатична справедливост.

Но големи институционални инвеститори посочват, че има рискове за възвращаемостта на влагането в чиста енергия, а това възпира мнозина за инвестират във възникващи икономики като тази на Индия. Затова Лубър казва, че е изключително важно да се създадат инвестиционни инструменти, изгодни и за хората с парите, и за нуждаещите се от промяна, за да отидат средствата на подходящите места и да предизвикат реакция на климатичната промяна. Блъд добавя, че подходът трябва да е убедителен за инвеститорите, според които проблемът не е чак толкова спешен. Ако инвестиционната картина не се промени значително в следващите 4 години, "ще имаме много сериозен проблем", прогнозира той.

"Ако инвестиционната картина не се промени значително в следващите 4 години, ще имаме много сериозен проблем".

Дейвид Блъд, старши партньор в Generation Investment Management

Финансовите компании в Европейския съюз може да се наложи да бъдат подложени на стрес тестове за експозицията им към промени в климата. Става дума за потенциални щети от наводнения или участието в сектори, консумиращи много енергия, тъй като активите там са по-податливи на преоценки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.