Икономиката на Китай продължава забавянето си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Икономиката на Китай продължава забавянето си

Икономиката на Китай продължава забавянето си

Производството и продажбите на дребно нараснаха с повече от очакваното, което се приема за положителен сигнал

4367 прочитания

© © Darley Shen / Reuters


Продажбите на имоти през първата четвърт на годината са нараснали с 60.3%, а новото строителство - с 19.2%, спрямо предходното тримесечие.

Китайската икономика е продължила забавянето си през първите три месеца на годината, въпреки че през март започна да се усеща ефектът от добре изпитани политики за растеж като стимулиране на кредитирането и строителството. Това показват официалните статистически данни за първата четвърт на годината, съобщава Wall Street Journal. За този период икономиката на Китай е нараснала с 6.7% на годишна база срещу 6.8% през предходното тримесечие. Това е най-слабото постижение за Пекин от разгара но глобалната финансова криза през 2009 г., но е напълно в рамките на правителствените прогнози.

Начало на частично възстановяване

През март е започнало частично възвръщане на доверието във втората световна икономика. Това се дължи на рязкото поскъпване на жилищата в градовете с население над 1 млн. души, на известното разхлабване на валутния курс и на ограничаването на отлива на капитали, усилил се в последните месеци на 2015 г. През март валутните резерви на Китай са нараснали за пръв път от пет месеца.

Изнесените в петък данни сочат още, че поредицата мерки за стимулиране на икономиката, предприети в последните 15 месеца, оказват известно влияние. Така например индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в имоти са нараснали през март с повече от очакваното.

Кредитирането също бележи ръст. Само през март китайските финансови институции са отпуснали нови заеми за 1.37 трлн. юана (211.3 млрд. долара). Това е много над очакванията на икономистите за около 1.1 трлн. юана нови кредити и почти два пъти повече от съответния обем през февруари, отбелязва Wall Street Journal.

Съмненията остават

Икономисти обаче се питат дали подобреният бизнес климат ще е траен, при положение че от финансовата криза насам стимулите имат все по-малък ефект. "Този възход не е устойчив в перспектива, но може да продължи едно или две тримесечия", смята икономистът от Commerzbank Чжоу Хао.

По време на годишната сесия на парламента през март стана ясно, че приоритет за Пекин е икономическата стабилност, дори и това да означава забавяне на необходимите реформи, които трябва да гарантират устойчив растеж в дългосрочен план. Тогава премиерът Ли Къцян заяви, че е "немислимо" Китай да си позволи да не постигне поставените цели за растеж между 6.5% и 6.7% от БВП.

За целта от ноември 2014 г. Китай намали шест пъти основната лихва, няколко пъти изискванията за резерви на банките и одобри стотици инфраструктурни проекти. Забавянето обаче се оказа по-голямо от очакваното. Миналата година икономиката добави 6.9%, което е най-бавното нарастване от 25 години, но в същото време редица компании продължават да произвеждат прекомерни количества продукция.

Китай обяви план да закрие около 10% от излишните производствени мощности в стоманената индустрия в следващите няколко години, но експерти от бранша смятат, че това е едва половината необходимо количество, за да се възстанови балансът между търсене и предлагане.

"Без значение с колко казват, че смятат да се справят с тези зомби компании, не виждам как ще го направят", казва Алисия Гарсия Ереро, икономист в инвестиционната банка Natixis, която е част от френския холдинг BPCE. "Мисля, че те наистина си представят, че могат да намалят излишните мощности без действителни реформи".

Облекчаването на режима за купуване на жилища заедно с по-ниските ипотеки съживиха имотния сектор в Китай, въпреки че ефектът за момента е рязко поскъпване на големите пазари, докато по-малките градове са препълнени със стотици хиляди празни апартаменти. Това създаде проблеми за правителството и притеснения за ипотечен балон. Продажбите на имоти през първата четвърт на годината са нараснали с 60.3%, а новото строителство - с 19.2%, спрямо предходното тримесечие. Квадратурата на завършените, но непродадени жилища е нараснала със 7.4%.

Как се представя Китай от началото на годината

6.7% нараства БВП през първото тримесечие на годишна база.

10.7% се увеличават инвестициите в индустриални активи и инфраструктура през първите три месеца на годината спрямо същия период през 2015 г.

6.8% се е повишило индустриалното производство на годишна база през първото тримесечие при очаквания за 5.9%.

10.5% са се покачили продажбите на дребно през март в сравнение с година по-рано.
Продажбите на имоти през първата четвърт на годината са нараснали с 60.3%, а новото строителство - с 19.2%, спрямо предходното тримесечие.

Китайската икономика е продължила забавянето си през първите три месеца на годината, въпреки че през март започна да се усеща ефектът от добре изпитани политики за растеж като стимулиране на кредитирането и строителството. Това показват официалните статистически данни за първата четвърт на годината, съобщава Wall Street Journal. За този период икономиката на Китай е нараснала с 6.7% на годишна база срещу 6.8% през предходното тримесечие. Това е най-слабото постижение за Пекин от разгара но глобалната финансова криза през 2009 г., но е напълно в рамките на правителствените прогнози.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  ian_smith avatar :-|
  Ian Smith

  Всякакви статистически данни от комунистически управници са меко казано съмнителни.

 • 2
  djc1460840680494732 avatar :-|
  Ilia Iliev

  Китай не е аршина за нас, с който и ние да се мерим. Китай запазиха основите на държавността си , за разлика от нас. Което гарантира държавата да остане основен фактор при организацията на обществото си. И не е лужица за хора , които използват епитети за други хора. Тук става въпрос за реализация на основни правила , спазвани от китайците. Влезте в тубата и вижте как се изпълняват законите при тях. Та какво ще коментира един българин. 26 години преход!!!!!! И още толкова се очертава. Символ на нещо друго е това. По добре е да не искаме да знаем истината.

 • 3
  djc1460840680494732 avatar :-|
  Ilia Iliev

  Иначе Китай е пример за оптимално организиране обществото си. Което съчетава оптималния вариант от минало , настояще и бъдеще. Или казано направо, Китай взема всичко ,което работи , без да гледа на клишета и идеологии. Синхронизирана невъзможното.

 • 4
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  "По време на годишната сесия на парламента през март стана ясно, че приоритет за Пекин е икономическата стабилност, дори и това да означава забавяне на необходимите реформи, които трябва да гарантират устойчив растеж в дългосрочен план. Тогава премиерът Ли Къцян заяви, че е "немислимо" Китай да си позволи да не постигне поставените цели за растеж между 6.5% и 6.7% от БВП."

  Това е грешка, реформите не бива да бъдат спирани заради временното забавяне на китайския растеж на икономиката. Тези реформи са важни за стабилизирането в икономически и финансов план на страната.

  "Китай обяви план да закрие около 10% от излишните производствени мощности в стоманената индустрия в следващите няколко години, но експерти от бранша смятат, че това е едва половината необходимо количество, за да се възстанови балансът между търсене и предлагане."

  Заводите със свръх производство също трябва да затворят. Няма смисъл от заводи, които не могат да си продадат продукцията.

  "Това се дължи на рязкото поскъпване на жилищата в градовете с население над 1 млн. души"

  А, това за обикновените китайци си е лоша новина, защото и без това цените на жилищата в Китай са твърде скъпи, особено за младите семейства.

 • 5
  yardadin avatar :-|
  yardadin

  Към авторите на статията: Правите ли разлика между забавяне на растежа и забавяне? Първото означава по-малък плюс в сравнение със сравнението с по-минали периоди, а второто - просто минус. Смятам, че разликата е доста голяма и че подобни пропуски са недопустими за икономически вестник.

 • 6
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Миналата година икономиката добави 6.9%, което е най-бавното нарастване от 25 години ..."

  Това е ако се гледат финансовите показатели. Но ако се гледа например консумацията на първична енергия, нейният ръст е вече много по-малък. Например по данни на Националното статистическо бюро в Китай, нейният ръст през 2014 г. е бил 0,3% - и тази малка стойност се обяснява със "състоянието на икономиката". Подобно е било положението и в първото шестмесечие на 2015 г. (ръст 0,7%). Това при положение, че през последните 20 години консумацията на енергия в Китай се е утроила:

  http://www.scmp.com/news/china/economy/article/1843975/chinas-energy-consumption-rises-07pc-first-half-2015-energy

 • 7
  ivo21 avatar :-?
  Иво

  До коментар [#6] от "ijj":

  Това сигурно е вярно, но задаваш ли си защо е намаляло потреблението на тази първична енергия за местния китайски пазар!? Дали, не е защото китайското правителство започна да затваря въглищни мини и разни огромни заводи за производство на стомана, цемент и така нататъка... а, както знаем точно тези заводи гълтат най-много електроенергия в една икономика.

 • 8
  ijj avatar :-|
  ijj

  До коментар [#7] от "Иво":

  Така е - това исках и аз да кажа, че понякога един такъв показател като енергоптреблението носи повече информация от финансовите показатели.

  Преходът от екстензивно към интензивно развитие е деликатно нещо и не винаги става успешно - това се отнася дори и за икономиките, които безспорно са пазарни. Дали Китай ще успее да направи този преход успешно - честно казано, не мога да прогнозирам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.