Европейската комисия предложи турците да пътуват без визи от юли

Въвеждането на безвизов режим с Украйна също напредва

Засега от Турция в ЕС по новото споразумение са приети само 103 бежанци от Сирия.
Засега от Турция в ЕС по новото споразумение са приети само 103 бежанци от Сирия.    ©  Reuters
Засега от Турция в ЕС по новото споразумение са приети само 103 бежанци от Сирия.
Засега от Турция в ЕС по новото споразумение са приети само 103 бежанци от Сирия.    ©  Reuters

Европейската комисия ще предложи на 4 май да бъде предоставен на Турция статут на страна, гражданите на която могат да пътуват без визи от края на юни. Това обаче ще е при условие, че Анкара е изпълнила необходимите за това условия.

Освен това в документ, публикуван в Официалния вестник на ЕС, се казва, че Украйна получава положителна оценка на мерките, предприети според плана за либерализиране на визовия режим.

За такава промяна е нужно съгласието на поне половината плюс един от евродепутатите и на квалифицирано мнозинство от лидерите на държавите от ЕС. Въпросът е особено деликатен за Германия и Франция, където се опасяват от вълна от турски икономически имигранти.

Проблемите сектори

Относно случая с Турция от Европейската комисия не посочват колко от поставените 72 условия за визова либерализация е изпълнила Анкара. Първият доклад на комисията за прилагането на споразумението за спиране на имигрантския поток срещу безвизово пътуване и финансова помощ от милиарди евро споменава само, че има добър напредък, но и още работа за вършене в няколко сектора.

Сред въпросите, нуждаещи се от подобрение, са:

- по-бързата обработка на молбите за бежански статут

- осигуряване на легален достъп на всички бежанци до турския трудов пазар

- повишаване изискванията на Турция към държавите с висок имиграционен риск

- защита на основни човешки права

- прекратяване дискриминацията към гражданите на Кипър.

Освен това еврокомисията призова Анкара да подобри процедурите за обратно приемане на турски граждани и на граждани на трети държави от всички страни - членки на ЕС, така че съответното споразумение за реадмисия със съюза да влезе в пълна сила от 1 юни.

Във вторник премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че страната му изпълнява всички изисквания на сделката с Европа и че ако европейците не спазят своите ангажименти, Анкара също ще спре да изпълнява своята част. След срещата си с него в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя, че изискванията по визовото споразумение няма да бъдат облекчавани.

Що се отнася до прилагането на сделката за имигрантите, досега според Брюксел от Гърция в Турция са върнати 325 нелегални имигранти и 103 сирийски бежанци са преселени в рамките на ЕС.

Гърция въведе ускорени процедури за кандидатите за убежище, намиращи се по островите ѝ в Егейско море, и на място са разположени първите специалисти по гранична охрана, работа с бежанци, специалисти по реадмисия и преводачи.

В доклада на еврокомисията се отбелязва, че страните членки още не са изпълнили докрай обещанието си за финансова помощ - до договорените 3 млрд. евро за Турция не достигат 390 млн. евро и 12 от 28 държави от ЕС трябва да направят нови вноски.

Какво става с Украйна

Ако Европейският парламент и Европейският съвет дадат съгласието си, украинците ще могат да пътуват на територията на съюза без визи за срок до 90 дни, а при пътуване по бизнес, туристическа програма или семейни дела времето за престой се удължава до 180 дни.

Свободното пресичане на границите на ЕС не означава, че гражданите на Украйна ще могат да работят в някоя от 28-те държави. За подобен статут те ще трябва да получат изрично разрешение и да предоставят финансови гаранции. В подготвения режим за Украйна е предвидена и възможност страните от ЕС временно да върнат визите, ако установят имиграционна вълна.

На референдум в Холандия с консултативна сила избирателите отхвърлиха споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, но както украинският външен министър Павло Климкин, така и Европейската комисия заявиха, че документът продължава да действа и процедурата за въвеждане на безвизово пътуване продължава.